Ana SayfaDünyaRusya tüm büyük spor organizasyonlarından men edilebilir

Rusya tüm büyük spor organizasyonlarından men edilebilir

HABER MERKEZİ – Dünya Dopingle Mücadele Ajansı, Rusya’nın tüm büyük spor organizasyonlarından men edilebileceği uyarısında bulundu. Rusya ise yaptığı açıklamada WADA ile işbirliği yapacaklarını duyurdu.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Moskova’daki laboratuvarın verilerinde uyumsuzluk gördüğü gerekçesiyle Rusya Dopingle Mücadele Kurumu’nun (RUSADA) uluslararası dopingle mücadele kurallarına uyup uymadığını inceleyeceğini belirtti.

WADA ayrıca, bir laboratuvar veri tabanındaki “çelişkiler” nedeniyle, Rusya’nın tüm büyük spor organizasyonlarından men edilebileceği uyarısında bulundu.

Rusya’ya bu “tutarsızlıkları” açıklaması için üç hafta süre verilirken, bunun olmaması durumunda ülkenin Olimpiyat oyunları ve dünya şampiyonalarından dışlanabileceği belirtildi.

Bununla birlikte, Rusya’nın büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapamama riskiyle de karşı karşıya olduğu kaydedildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre WADA Uyum Paneli’nden Jonathan Taylor, konu hakkında “Veri silindiğine dair kayıt var. Rus makamlarının açıklamasının ne olduğunu anlamak zorundayız” dedi.

Son kararı CAS verecek

Taylor aynı zamanda, yeni kurallarla WADA’nın bu cezaları verme yetkisi olduğunu, ancak Rusya’nın temyiz etmesi halinde, son kararı Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’nin (CAS) vereceğini söyledi.

“Şu anda bu bir tez ama uzmanlar şu anki görüşlerini korursa, uyum değerlendirme komitesi Rusya’ya ‘uyumsuz’ bildirimi yapılmasını tavsiyesi yapar ve cezalar önerir. Kritik uyumsuzluk bulunursa, bu ambargoların başlangıcı olur ve bunlar arasında Rusya’da spor organizasyonu yapılmaması ve Rus sporcuların dünya şampiyonalarına ve Olimpiyatlara katılamaması da olabilir.”

2011-2015 yılları arasında Rusya’nın 30 spor dalında yarışan binden fazla atletinin doping yaptığı saptanmıştı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) WADA’nın bu doping skandalı nedeniyle Rusya’nın Rio 2016 Olimpiyat Oyunları’ndan men edilmesi tavsiyesini reddetmiş, ancak ülkenin Pyeonchang’taki 2018 Kış Olimpiyatları’na katılmasını engellemiş, Rusyalı sporcular tarafsız olarak yarışmıştı.

Rusya: İşbirliği yapacağız

Konuyla ilgili Rusya’dan açıklama geldi.

Sputnik’in haberine göre Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “WADA’nın bir dizi sorusu olduğunu biliyoruz. Şimdi bu sorulara yanıt verilmesi için 3 haftalık bir süre belirlendi. 3 hafta beklemek gerekecek” dedi.

Rusya Spor Bakanı Pavel Kolobkov da verilerle ilgili durumu çözmek için WADA ile işbirliği yapacaklarını ifade etti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İstanbul'da 4.7 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
Gazeteci Filiz Zeyrek beraat etti