Ana SayfaÇeviriŞili’de kitlesel protesto: Pinochet döneminde zorla kaybedilenler soruldu, polis gaz ve tazyikli su sıktı

Şili’de kitlesel protesto: Pinochet döneminde zorla kaybedilenler soruldu, polis gaz ve tazyikli su sıktı

HABER MERKEZİ – Şili’de Pinochet dikta rejiminde zorla kaybedenlerin akıbetini soran ve hayatını kaybedenleri anan binlerce kişiye polis müdahale etti. Kolluk kuvvetleri ve protestocular arasında çatışma çıkarken, en az 23 kişi gözaltına alındı.


Çeviri – Derleme: Evren Toprak


Şili’de 1973 tarihli askeri darbenin yıl dönümünde düzenlenen protesto yürüyüşüne polis müdahale etti.

Polisin biber gazı ve tazyikli su kullandığı protestocular, askeri darbe döneminde öldürülenleri anıyor, zorla kaybedenlerin akıbetini soruyordu.

“Adalet talep ediyoruz”

Şili’de üzerinden 46 yıl geçen askeri darbenin bu yılki anmasında başkent Santiago’da buluşan protestocular, ülkenin en büyük mezarlıklarından biri olan “General Cemetery”e yürümek üzere toplandı. 

Dikta döneminde zorla kaybedenlerin akıbetini soran protestocular, yakınlarının fotoğraflarını taşıdı, “Neredeler?” ve “Unutmayacağız, adalet talep ediyoruz” sloganları attı.

Protestocuların bu yürüyüşü mezarlık girişinde kolluk kuvvetlerinin biber gazı kullanması ve gözaltılara başlamasıyla çatışmaya dönüştü.

Polis biber gazının yanı sıra tazyikli su sıkarken, protestocular polise taş atarak yanıt verdi.

Eylemde yer alan isimlerden biri olan Recoleta Belediye Başkanı ve Şili Komünist Parti üyesi Daniel Jadue, “Unutmaya ve cezasızlığa alıştığımız bu ülkede hakikât ve adalet için mücadele sürecektir” mesajı verdi. 

Binlerce kişinin katıldığı protesto yürüyüşünde en az 23 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. 

1973 Şili darbesi

Salvador Allande’nin sol hükümeti, 11 Eylül 1973 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri destekli darbe ile devrilmiş, Allande öldürülmüştü.

Darbeyle beraber Augusto Pinochet ülkeyi 17 yıl boyunca diktatörlükle yönetmiş, binlerce Şilili işkenceye maruz bırakılmış, öldürülmüş ve zorla kaybedilmişti.

Komünist Parti ve diğer sol örgütler ise konuyla ilgili nihayete erdirilmemiş yüzlerce soruşturmada ilerleme sağlanması amacıyla “Hakikât ve Adalet İçin” sloganı altında ısrarını sürdürüyor.

Yine de Pinochet döneminde zorla kaybedilen en az bin 200 kişiden şu ana kadar 100 civarında kişinin bedeninin yerine ulaşılabildi.


Channel News Asia ve TeleSUR’dan derlenmiştir. 



Önceki Haber
Berfin Özek: Casim Çeltik kezzabı öldürmeyi planlayarak attı
Sonraki Haber
ABD Hazine Bakanı: Türkiye'ye yaptırımı değerlendiriyoruz