Ana SayfaGüncelTemelli: Yargı paketi, sadece göz boyamaya yönelik bir hamle

Temelli: Yargı paketi, sadece göz boyamaya yönelik bir hamle

HABER MERKEZİ – Partisinin önceki dönem eş genel başkanları Yüksekdağ ve Demirtaş hakkında yeniden tutuklanma kararı verilmesine ilişkin “Devlet, yargı marifetiyle arkadaşlarımıza ve bizlere karşı suç işliyor” değerlendirmesinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Yeni Yargı Paketi’nin ise “Sadece göz boyamaya yönelik bir hamle” olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM), genel merkezi binasında HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli başkanlığında toplandı.

Toplantının açılış konuşması basına açık yapılırken, burada konuşma yapan Temelli siyasal gelişmeleri değerlendirdi.

“Türkiye’de siyaseti konuşmak demek artık siyasi darbeleri ve komploları konuşmak anlamına geliyor” diyerek sözlerine başlayan Temelli, partsinin önceki dönem eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yeniden açılan bir soruşturma kapsamında tutuklu yargılanmalarına karar verilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu:

“Dün bir siyasi komplo ile yine karşı karşıya kaldık. Kabul edilebilir bir karar değildir, dün Türkiye yargı sisteminin yine utanılacak bir sayfasına daha tanıklık ettik ve bu sayfa maalesef tarihe eklendi.
“5 Nisan 2015’ten bugüne kadar süren tecrit hukuku ve buna bağlı olarak giderek Türkiye’de adalet sisteminin, yargı sisteminin çöküşüne hep birlikte tanıklık ediyoruz. Türkiye bir tecrit hukukuna mahkum edilmiş durumda.”

Temelli, “Devlet, yargı marifetiyle arkadaşlarımıza ve bizlere karşı suç işliyor” diye de ekledi.

Savcıların Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için yeni bir içtihat oluşturduklarının altını çizen HDP Eş Genel Başkanı, “Devam eden bir yargılama süreci içindeki dosyayı yeniden ele alarak tutuklama kararı çıkardılar. Hiçbir hukukçu bunu tarif edemez, anlamlandıramaz. Bunun vicdanen ve ahlaken kabul edilmesi zaten mümkün değil” dedi ve çağrı yaptı:

“Vicdan sahibi, ahlak sahibi herkes bu karara karşı çıkmalıdır. Buna hep beraber dur demezsek, bu adaletsizlik, bu vicdansızlık, bu ahlaksızlık her yeri kaplamaya devam edecektir. Kimse bundan kendisini koruyamaz hale gelecektir.”

Yaşananları ‘tecrit hukuku’ olarak tanımlayan ve bunun sürdüğü sürece “siyasi komploların da siyasi darbelerin de devam edeceğini” söyleyen Temelli, “Bu tecrit hukukunu, bu OHAL’ci anlayışı, bu kayyım rejimini bir an önce sonlandırmalıyız. Bunun için mücadelemize dünden daha fazla sarılarak, dünden daha kararlı bir şekilde devam etmeliyiz. Öyle de olacak. Öyle olduğunu bildikleri için de bu mücadeleyi HDP verdiği için de HDP’ye saldırmaya, HDP’yi yok etmeye çalışıyorlar ama başaramayacaklar” diye konuştu.

“Yargı paketi, sadece göz boyamaya yönelik bir hamle”

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında verilen yeniden tutuklama kararı sırasında Yeni Yargı Paketi’nin de konuşulmaya başlandığını anımsatan Temelli, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İlginçtir dün gece bu rezalet yaşanırken yargı paketi konuşulmaya başlandı. Yargı paketi denen bir şeye baktık. Şu an yargının ihtiyaç duyduğu, acil olarak beklediği hiçbir şey yok içinde. 15 yıl avukatlık yapmış olanlara yeşil pasaport vereceklermiş. Bu mudur Türkiye’nin sorunu? Yani şu anda Türkiye’de yargı dediğinizde aklınıza bu mu gelir önce?
“Bu avukatlara yeşil pasaport verelim, Avrupa’da dolaşsınlar mı gelir? Başka bir şey gelmez mi? Yargılama sürecini kısaltacaklarmış, seri yargılama yapacaklarmış. Yargı anlayışı böyle kurgulanabilir mi? Onun kendine ait bir zamanlaması yok mudur? Sadece göz boyamaya yönelik bir hamle.”

Temelli ayrıca, AKP’nin Yeni Yargı Paketi taslak metnini MHP’ye sunmasını ancak HDP dışında Meclis’te grubu olan partilerle görüşüleceğinin belirtilmesine değinerek, “Yargı reformu, gerçek anlamda bir reforma dönüşmediği sürece Türkiye bu çöküşten kurtulamaz” dedi.


“Yargı Paketi” taslağı MHP’ye sunuldu, HDP’ye sunulmayacak

Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında yeniden tutuklama kararı

Yeniden tutuklanan Yüksekdağ ve Demirtaş’ın mahkemedeki savunmaları

Erdoğan’dan ‘yeniden tutuklama’ kararlarına dair açıklama: Bunları bırakamayız

Previous post
Musa Anter Gazetecilik Ödülleri sahiplerine verildi
Next post
Yüksekdağ'dan 'siyasi rezalet' çıkışı: Bu memlekette ilkler bize kısmet oluyor