Ana SayfaDünyaTrump: Petrol tesislerine saldırıların arkasında İran var gibi duruyor

Trump: Petrol tesislerine saldırıların arkasında İran var gibi duruyor

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan’daki iki petrol tesisine yönelik saldırılara dair yaptığı açıklamada “Arkasında İran var gibi duruyor. Yeni bir çatışmaya girmek istemiyorum ancak bazen mecbur kalıyorsunuz” dedi.

Suudi Arabistan’da devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco’nun Abkayk ve Hurais tesislerine, 14 Eylül’de silahlı insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlenmişti.

Sorumluluğunu Yemen’deki Şii Husiler’in üstlendiği saldırılar, dünya petrol üretiminin yüzde 5’inin durmasına sebep olmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırıların asıl sorumlusunun İran olduğunu söylemişti.

İran ise iddiaları reddetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump da Suudi Arabistan’daki iki petrol tesisine yönelik saldırılara dair açıklamalarda bulundu.

Trump, “Arkasında İran var gibi duruyor. Yeni bir çatışmaya girmek istemiyorum ancak bazen mecbur kalıyorsunuz” dedi ve ekledi: “Ancak ABD her türlü çatışmaya da hazırdır.”

Ülkesinin birçok seçeneği olduğunu belirten Trump, aceleleri olmadığını, öncelikle müttefikleriyle konuşacaklarını söyledi.

“Eğer bu yoldan gitmek zorunda kalırsak ABD, tarihteki tüm ülkeden daha hazırlıklıdır, herhangi bir tarihteki… Bu yoldan gidip gitmeyeceğimizi göreceğiz. Bunu kimin yaptığını çok net bir şekilde ortaya çıkarmamız gerekiyor.
“Size şunu söyleyeyim; bu çok büyük bir saldırıydı ancak bizim ülkemiz bu saldırıya kat kat daha büyük bir saldırıyla karşılık verebilir. Ama önce bunu kimin yaptığını kesin bir şekilde öğreneceğiz.”

Rusya: İran’a yönelik savaş başlatmak kötü bir fikir

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Vassily Nebenzia ise New York’taki basın toplantısında, İran’a karşı savaş başlatmanın kötü bir fikir olacağını söyledi.

“Buna benzer olayların Körfez’de daha büyük çatışmalara yol açmasından endişeliyiz. Körfez ve çevresindeki Ortadoğu bölgesi bunun dışında yeterince sorunla baş ediyor, bir de Körfez’deki büyük çaplı bir çatışma kesinlikle bir facia olur.
“Ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmak istiyoruz ve tüm ortaklarımıza sükuneti koruma çağrısı yapıyoruz.”

Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
Diyarbakır'daki patlama: Hedefteki Kulp Belediyesi'nden iddialara yanıt, eşbaşkanlara tutuklama
Sonraki Haber
10 başlıkta insan eliyle 'insan yıkımı': İklim krizinin sağlığa etkileri neler?