Ana SayfaDünyaTrump’tan İran’a ek yaptırım mesajı

Trump’tan İran’a ek yaptırım mesajı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırılardan sorumlu tuttuğu İran’a ek yaptırım uygulanacağını duyurdu.

Suudi Arabistan’da devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco’nun Abkayk ve Hurais tesislerine, 14 Eylül’de silahlı insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlenmişti.

Sorumluluğunu Yemen’deki Şii Husiler’in üstlendiği saldırılar, dünya petrol üretiminin yüzde 5’inin durmasına sebep olmuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırıların asıl sorumlusunun İran olduğunu söylemişti.

ABD Başkanı Donald Trump da petrol tesislerine yönelik saldırılara dair yaptığı açıklamada “Arkasında İran var gibi duruyor. Yeni bir çatışmaya girmek istemiyorum ancak bazen mecbur kalıyorsunuz” demişti.

Suudi Arabistan yönetimi de saldırının İran tarafından düzenlendiğine dair kanıtları olduğunu ve bunları ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun Çarşamba akşamı için planlanan ziyaretinde sunacaklarını açıklamıştı.

İddiaları reddeden İran yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin suçlamalarını geri çevirerek, Suudi Arabistan’daki saldırılardan sorumlu olmadığını belirtmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de yaptığı açıklamada saldırıların “Yemenli milislerin Riyad’a yönelik bir uyarısı” olduğuna yönelik söylemini yineledi.

Trump’tan yaptırım açıklaması

Trump, yeni bir açıklama yaparak saldırılardan sorumlu tuttuğu İran’a yaptımları “belirgin şekilde” ağırlaştıracaklarını açıkladı.

ABD Başkanı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Hazine Bakanı Steven Mnuchin’e daha da ağırlaştırılmış yaptırımları uygulaması için talimat verdiğini belirtti.

Trump, 48 saat içinde yaptırımlarla ilgili daha fazla ayrıntı açıklayacağını da söyledi.


Karınca, DW Türkçe, VOA Türkçe
Previous post
Mahalleli ihbar edip yardım etti, polis 108 mülteciyi gözaltına aldı
Next post
Bilecik'te tren raydan çıktı, iki makinist yaşamını yitirdi