Ana SayfaGüncelTürk ve Mızraklı’dan yürütmenin durdurulması için başvuru

Türk ve Mızraklı’dan yürütmenin durdurulması için başvuru

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Mızraklı ve Mardin Belediye Eşbaşkanı Türk, yürütmenin durdurulması istemiyle idare mahkemesine başvurdu.

31 Mart yerel seçimlerinden yaklaşık beş ay sonra İçişleri Bakanlığı tarafından, 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları görevden alınarak yerlerine kayyum atanmıştı.

Yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ile Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, kayyum atama işlemi yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali için İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Mızraklı, avukatı Mehmet Emin Aktar aracılığıyla Diyarbakır 1’inci İdare Mahkemesi’ne, Türk ise avukatı Erdal Kuzu aracılığıyla Mardin 2’nci İdare Mahkemesi’ne dilekçe ile başvuruda bulundu.

Başvuruda, görevden uzaklaştırmanın görevle ilgili olması gerektiği belirtilerek, belediye başkanlarının, henüz mazbatalarını almadan 31 Mart seçimlerinin ertesi günü yani 1 Nisan günü görevden alınması için ilgili illerin valililerin dilekçeyle istemde bulunması işleminin hukuki olmadığını ve siyasi saiklerle yapıldığını ortaya koyduğu ifade edildi.

Söz konusu işlemin konu ve sebep unsurları yönünden hukuka aykırı olduğu vurgulanan başvuruda, Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK), OHAL ile sınırlı kalması gereken bir değişikliğin görevden alınmalara yasal dayanak yapılmasının Anayasaya aykırılık teşkil ettiği aktarıldı.

“Telafisi imkansız zararlar oluşturacak”

Görevden uzaklaştırma işleminin herhangi bir suçtan dolayı mahkeme kararı olmadan yapıldığı ve bununla masumiyet karinesi ilkesinin ihlal edildiği ifade edilen başvuruda, masumiyet karinesinin ihlalinin ulusal ve uluslararası mevzuata aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

Görevden uzaklaştırılma nedeniyle belediye tüzel kişiliği adına yapılacak her türlü işlemin telafisi imkansız zararların oluşmasına sebebiyet vereceği işaret edilen başvuruda, işlemin hukuka aykırılık teşkil ettiği ivedi olarak durdurulması talep edildi.

Başvuruda, Mızraklı ve Türk’ün görevden uzaklaştırılmasının işleminin öncelikle yürütülmesinin durdurulması ve duruşmalı olarak yapılacak yargılama neticesinde işlemin iptal edilmesi istendi.


Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine yine kayyum atandı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?
Sonraki Haber
Bomonti Bira Fabrikası Diyanet'e tahsis edildi