Ana SayfaGüncelTürkiye-ABD ortak devriyesi başladı

Türkiye-ABD ortak devriyesi başladı

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ABD askerleri, Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ortak kara devriyesine başladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın, Türkiye ve ABD askerlerinin Suriye’de kara devriyesine başlayacağını açıklamasının ardından devriyeler bugün başladı.

Devriye, Türkiye ile ABD arasındaki Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’ oluşturma noktasında yapılan mutabakat neticesinde gerçekleştiriliyor.

Sabah saatlerinde askerleri taşıyan konvoy, Urfa’nın Akçakale ilçesinden sınır hattına hareket etti.

Konvoyda zırhlı araçların yanı sıra sinyal kesici, zırhlı araç çekicisi ve ambulans da yer aldı.

Akçakale ilçesinin hemen karşısında bulunan Asa köyüne hakim bir tepede bekleyen ABD askerleri, Türk askerleri ile buluşabilmek için sınırın sıfır noktasına geldi.

Yaklaşık 4 saat süren kara devriyesi, Türk askerlerini taşıyan zırhlı araçların, ABD askerlerini taşıyan 7 zırhlı araçla buluşmasının ardından başladı.

Devriyeyi yerli ve yabancı yaklaşık 75 basın mensubu takip ediyor.

Danimarka’dan Suriye’ye asker gönderme kararı

Öte yandan dün (7 Eylül) Pentagon’dan yapılan açıklamada, Danimarka hükümetinin, IŞİD ile Mücadele Koalisyonu’nun liderliğinde Suriye’de sürdürülen “Doğal Kararlılık Operasyonu”na destek vermek üzere asker gönderme kararı aldığı belirtilmişti.

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman, yazılı açıklamasında “ABD olarak Danimarka hükümetinin operasyona destek vermek, bu önemli misyonun yükünü ve sorumluluklarını paylaşmak adına aldığı bu kararı memnuniyetle karşıladıklarını” kaydetmişti.

Açıklamada, “IŞİD’in Yenilgiye Uğratılması İçin Küresel Koalisyon’un kurucu üyelerinden biri olarak bölgeye asker gönderme kararı Danimarka’nın IŞİD’in yeniden ortaya çıkmaması için Demokratik Suriye Güçleri’ni de kapsayarak ortaklarımızla çalışma konusundaki kararlılığını göstermektedir” ifadeleri yer almıştı.

Ankara’dan ‘güvenli bölge’ baskısı

Ankara, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolünde bulunan Kuzey ve Doğu Suriye sınırlarında ‘güvenli bölge’nin hızlı bir şekilde oluşturulması için ABD’ye baskı yapıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda ‘güvenli bölge’nin bir an önce oluşturulacağını belirtmiş, “Eylül’ün son haftasına kadar Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge oluşumunu kendi istediğimiz şekilde fiilen başlatmakta kararlıyız” demişti.

“Bunu Amerikalı dostlarımızla birlikte yapmak hepimiz için en ideal yoldur” diyen Erdoğan, “ama böyle bir zemin oluşmazsa hazırlıklarımız tamam. Kendi imkânlarımızla bu işe başlayacağız” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘güvenli bölge’nin oluşturulmaması halinde ise Suriyeli mülteciler konusunda “Oldu oldu, olmadı biz de kapıları açmak zorunda kalırız” demişti.

Previous post
Rize'de şiddetli yağış ve heyelan: Ev çöktü, bir kişi yaralandı
Next post
Trump, Taliban ile yapılan 'prensip anlaşmasını' iptal etti