Ana SayfaEkonomiYerli kredi derecelendirme kuruluşu için Japonya merkezli Eurasia Rating’in hisseleri satın alınacak

Yerli kredi derecelendirme kuruluşu için Japonya merkezli Eurasia Rating’in hisseleri satın alınacak

HABER MERKEZİ – Yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarına alternatif olarak kurulacağı açıklanan yerli kredi derecelendirme kuruluşu projesinde sona gelindi. Bu plan uyarınca Japonya merkezli JCR Eurasia Rating’in hisselerinin çoğunluğu alınması planlanıyor.

Verdikleri notlar nedeniyle hükümetin tepkilerine hedef olan yabancı kredi derecelendirme kuruluşlarına alternatif yerli kredi derecelendirme kuruluşunun oluşturulmasında sona gelindi.

Dünya gazetesinin edindiği bilgiye göre bu plan çerçevesinde yeni bir şirket kurulması öngörülmüyor. Onun yerine Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Rating’in hisselerinin çoğunluğunun satın alınması planlanıyor.

Bu plan uyarınca görüşmeler Türkiye Bankalar Birliği (TBB) nezdinde sürdürülüyor. Sürecin kamu ve özel bankalar ile Borsa İstanbul (BİST), Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) de içinde olduğu bir ortaklığın JCR Eurasia Rating’den hisse alımı ile tamamlanması bekleniyor.

Bloomberg’e konuşan kaynaklar ise bunun gerçekleşmesi durumunda JCR Eurasia Rating’in hisselerinin yüzde 80’inden fazlasının satın alınmış olacağını belirtiyor.

Gazete ayrıca JCR Eurasia Rating’in sözcüsü, BİST ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan konuyla ilgili görüş talebinde bulunduğunu, fakat yanıt alamadığını yazdı.

Ankara kırılan notlar için ‘siyasi’ diyor

Kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s, Fitch Rating ve Standard and Poor’s’un son dönemde açıkladığı notlara göre Türkiye yatırım yapılabilir seviye altında.

Bu notlara ise başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet ile Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) tepkili. Hükümetin savı notların ‘siyasi’ olduğu yönünde.

JCR Eurasia Rating hakkında

JCR ,Tokyo’da kurulmuş olup, Japon FSA (Finacial Services Agency) tarafından yetkilendirilmiş, ABD SEC (Securities and Exchange Commission) tarafından tanınan uluslararası bir derecelendirme kuruluşu.

JCR’ın iştiraki olan JCR Eurasia ise 2007 yılından bu yana Türkiye’de aldığı izinlerle faaliyette bulunuyor.

Kuruluşun ortaklık yapısı içerisinde yer alan hissedarların yüzde 50’den fazlası yurtdışında yerleşik bulunuyor.

Uluslararası derecelendirme kuruluşları ne yapar?

Kredi derecelendirme kuruluşları genel olarak bağımsız olarak çalışmakta olan, borçlunun kredi yönünden güvenilirliğini, borcunu zamanında ve düzenli ödeme kapasitesini ölçmeye yarayan, standart ve tarafsız görüş bildirmekte olan şirketlere denilmektedir.

Şirketlere ve ülkelere çeşitli notlar veren kredi derecelendirme kuruluşları, bu notlar sayesinde yatırımcılar için hangi ülkeye ve hangi şirkete yatırım yapmanın ne kadar risk taşıdığını göstermeyi amaçlar.

 




Önceki Haber
Wikipedia için yapılan başvuru AYM Genel Kurulu'nda görüşülecek
Sonraki Haber
Avrupa Konseyi’nde gündem kayyum atamalarıydı: Belediyelere raportör gönderilecek