Ana SayfaDünyaYüksek Mahkeme: Britanya Parlamentosu’nun askıya alınması hukuka aykırı

Yüksek Mahkeme: Britanya Parlamentosu’nun askıya alınması hukuka aykırı

HABER MERKEZİ – Britanya’da yüksek mahkeme, Başbakan Boris Johnson’ın parlamentoyu beş hafta süreyle askıya alma kararını hukuka aykırı buldu.

Britanya’da yüksek mahkeme, tarihi bir karara imza attı.

Yüksek mahkemenin, Başbakan Boris Johnson’ın parlamentoyu beş hafta süreyle askıya alma kararını hukuka aykırı bulduğu bildirildi. Karar 11 yargıç tarafından oy birliğiyle alındı.

Mahkeme, Johnson’ın parlamentoyu askıya alma kararı ile “makul gerekçe olmadan Parlamento’nun anayasal işlevilerini yerine getirmesini engellediğini” belirtti.

BBC Türkçe’nin haberine göre bu nedenle, Parlamento’nun askıya alınması kararının geçersiz olduğu ve Avam Kamarası Başkanı’nın girişimi ile derhal toplanabileceği ifade edildi.

Kararı okuyan Mahkeme Başkanı Yargıç Brenda Hale, “parlamenter demokrasinin uzun süreyle askıya alınmasının, demokrasinin temel ilkeleri üzerindeki etkisinin aşırı” olduğunu söyledi.

Johnson’ın istifası isteniyor

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, mahkeme kararı üzerine Parlamento’yu derhal toplanmaya ve Başbakan Johnson’ı istifaya çağırdı.

İskoçya Ulusal Partisi SNP de aynı çağrıyı yaptı.

Avam Kamarası Başkanı John Bercow ise bundan sonra atılacak adımlar konusunda karar vermek üzere Parlamento’nun hemen toplanması için parti liderleriyle görüştüğünü açıkladı.




Önceki Haber
Boşanma aşamasında olduğu kadını cinsel saldırıya maruz bırakan erkeğe beraat
Sonraki Haber
“El Camino”dan yeni fragman yayınlandı, Netflix Türkiye sansür uyguladı