Ana SayfaGüncel‘Zehir listesi’ni yazan Bülent Şık’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

‘Zehir listesi’ni yazan Bülent Şık’a 1 yıl 3 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Bülent Şık’ın kanser raporunu kamuoyuyla paylaştığı için yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, araştırmanın dört yıl önce yapılmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın hala alınan önlemler ilgili açıklama yapmadığını vurgulayan Şık’a 15 ay ertelemesiz hapis cezası verdi.

Sağlık Bakanlığı’nın gizlediği kanser raporunu açıkladığı için yargılanan Gıda Mühendisleri Odası üyesi Dr. Bülent Şık’ın üçüncü duruşma yapıldı.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ndeki duruşma yoğun katılım nedeniyle  2. Asliye Ceza Mahkemesi yerine 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşmayı çok sayıda avukat, insan hakları savunucusu ve meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, HDP milletvekilleri Ahmet Şık ile Oya Ersoy, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve Barış İçin Akademisyenler takip etti.

“Önlem alınıp alınmadığı hala açıklanmadı”

Bülent Şık, esasa ilişkin savunmasında, araştırma sonuçlarının, kanser dışında kısırlık, üreme sağlığı bozuklukları, hormonal bozukluklar, obezite, solunum yolu hastalıkları, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda işlev bozuklukları gibi sağlık sorunlarına işaret ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen saha çalışmaları sonuçlanalı dört, kanser raporunu açıklayalı bir buçuk yıl geçtiğini hatırlatan Şık, bütün bu zaman zarfında Bakanlık tarafından önlem alıp almadığına dair herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

Şık, kamu kurumlarının insan ve doğal hayatın sağlığına yönelik riskleri bertaraf etmek için gereken tedbir ve güvenlik önlemlerini alma yükümlülüğü olduğunu da dile getirdi.

“Bu yükümlülüğü yerine getirmemek, ceza yasasında böyle bir suç tanımı var mı bilemiyorum ama, açıkça ve bilinçli bir şekilde insanları tehlikeye atma suçunu işlemek olarak görülmelidir. Ben bu suçu işlemedim, o nedenle beraatımı talep ediyorum.”

Şık, mahkemenin hükmün geri bırakılması teklifini ise kabul etmedi.

Şık’ın ardından savunma yapan avukatlardan Can Atalay, “Bülent Şık’ın bir bilim insanı ve yurttaş olarak görevini yerine getirdiğini” belirterek, atılı suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını söyledi ve müvekkilinin beraatine karar verilmesini istedi.

15 ay hapis cezası

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Şık’a 1 yıl 3 ay ertelemesiz hapis cezası verdi.

Mahkeme “göreviyle ilgili bilgileri açıklamak”tan Bülent Şık’a 15 ay hapis cezası verirken, “yasaklanan bilgileri temin etme ve açıklama” suçlamalarından beraate hükmetti.

Ertelemesiz verilen ceza kararı için İstinaf Mahkemesi’ne gidilecek.


DW Türkçe ve bianet‘ten derlenmiştir.



Önceki Haber
Hasankeyf'te eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
Bolivya’da yangınlar: 2 milyon 300 bini aşkın hayvan artık yok