Ana SayfaDünyaZimbabve’nin eski lideri Robert Mugabe hayatını kaybetti

Zimbabve’nin eski lideri Robert Mugabe hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Zimbabve’yi 37 yıl boyunca otoriter bir rejimle yöneten Robert Mugabe yaşamını yitirdi.

Zimbabve’nin eski Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin 95 yaşında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Mugabe, Nisan ayından bu yana Singapur’da açıklanmayan bir hastalıktan dolayı tedavi görüyordu.

Ülkenin mevcut Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwa, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Mugabe’nin “bir kurtuluş simgesi, hayatını özgürleşme ve güçlendirmeye adamış bir Afrika yanlısı” olduğunu ve Mugabe’nin Zimbabve tarihine katkısının asla unutulmayacağını söyledi.

Mugabe, 1970’li yıllarda lideri olduğu Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği’yle, çoğunluğu beyaz olan Rodezya hükumetine karşı sürdürdüğü gerilla savaşıyla halkın desteğini topladı.

Ülkesinin 1980 yılında bağımsızlığını kazanması sonrasında gerçekleştirilen genel seçimlerde partisi Zimbabve Afrikalı Ulusal Birliği ile 100 sandalyenin 57’sini elde ederek zaferle çıktı.

Mugabe, bu zaferle bağımsız Zimbabve’nin ilk başbakanı oldu. 2017 yılında ise ordunun darbe ile yönetime el koyması sonra istifa etmek zorunda kaldı.

Ancak Mugabe ülkeyi uzun yıllar otoriter bir rejimle yönetti, izlediği ekonomik politikalar nedeniyle ülke iflasa sürüklendi.

Zimbabve içine düştüğü derin ekonomik krizin sonucu olarak ortaya çıkan hiperenflasyon 2008 yılında ülkenin para biriminin çöküşüne yol açtı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olarak kabul edilen Zimbabve, 15 milyonluk bir nüfusa sahip.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe
Previous post
Tutuklu sanatçı Hozan Cane'ye "Cumhurbaşkanına hakaret" davası
Next post
Manisa'da bir erkek boşanma aşamasında olduğu kadını öldürdü