Ana SayfaGüncel2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali’nin programı açıklandı

2. İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali’nin programı açıklandı

HABER MERKEZİ – Bu yıl 2’ncisi 13-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali’nin programı açıklandı.Türkiye’nin ilk ve tek deneysel film festivalinin programında 30 ülkeden 128 kısa ve uzun metraj film gösteriminin yanı sıra, paneller, söyleşiler, performanslar ve partiler düzenlenecek.

İkinci İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali, 13-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival, Türkiye’nin ilk ve tek deneysel film festivali aynı zamanda.

30 ülkeden 128 kısa ve uzun metraj film gösteriminin yapılacağı festivalin programı açıklandı.

Festivalde filmlerin yanı sıra, paneller, söyleşiler, performanslar ve partiler de düzenlenecek.

Festival Afişi

Festivalin yarışma seçkisinde bu yıl;

  • Deneysel Uzun Metraj,
  • Deneysel Kısa Metraj,
  • Deneysel Belgesel,
  • Deneysel Animasyon,
  • Yeni Soluk,
  • İlk Deney,
  • Müzik Videoları kategorileri yer alacak.

Neredeyse tamamı Türkiye’de ilk defa gösterilecek olan altısı dünya, dokuzu Avrupa prömiyeri olmak üzere toplam 85 film, festival kapsamında gösterime sunulacak.

Bu yıl İstanbul Experimental Forum altında panorama, genleşen sinema, özel gösterim, panel, deneyim şarkıları, galalar gibi kategorilere yer verilecek.

Ayrıca sinemaseverlerle söyleşiler gerçekleştirilecek.

Özel gösterim

Experimental Film Society’nin kurucusu ve geçtiğimiz yıl Phantom Islands filmi ile festivalde ‘En iyi Uzun Metraj Film’ ödülü sahibi Rouzbeh Rashidi’nin yeni filmi, İrlanda merkezli EFS çatısı altında üretim yapan bir grup yönetmenin garip üretim pratiklerini konu eden sıra dışı belgesel, Luminous Void: Docudrama dünya prömiyerini yapacak.

Rouzbeh Rashidi’nin de katılacağı gösterim, 14 Kasım Perşembe günü saat 19:00’da Kadıköy sinemasında gerçekleştirilecek.

Federico Ferrone ve Michele Manzolini’nin yönetmenliğini birlikte yaptıkları Moskova Treni, amatör bir film yapımcısı ve komünist bir berber olan Sauro Ravaglia’nın gözünden bir dönemin ve bir rüyanın sonunu anlatıyor.

Birçok festivalden ödülle ayrılan film, yönetmenlerinin de katılımıyla Türkiye’de ilk kez gösterilecek.

Bölümler

Festivalin panorama isimli başlığı altında, ülkelerinin çağdaş deneysel sinema örneklerini sunacakları Almanya’dan Alman Kısa Film Derneği (AG-Kurzfilm), İtalya’dan Circuito Nomadica, Israil’den Tel Aviv ISFF, Meksika’dan UltraCinema ve Hollanda’dan Eye Filmmuseum ile işbirliği gerçekleştiriliyor.

Ayrıca Nazlı Dinçel, Sinan Güldal ve Lara Kamhi’nin filmlerinin bulunduğu “Neden Bir Deneysel Film Arşivine İhtiyacımız Var?” seçkisine yer veriliyor.

Genleşen Sinema başlığı altında üç ayrı etkinlik ile sinema ve sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Bu kategoride yer alacak performanslar arasında Tetsuya Maruyama’nın CINE (MA)-Absence Triggered By A Third Body‘si bulunuyor.

Ayrıca Paolo Simoni eşliğinde Home Movies: Genleşen Arşiv Projesi ile buluntu görüntü harmonisi ve görsel katalog arasında bir çalışma sunulacak.

Genleşen Animasyon adı altında Kathy Smith’in “Zaman, Mekan ve Animasyon” konuşması ve “Feminizm ve Deneysel Animasyon: Hollywood’u Rahatsız Etmek” konuşması yer alacak.

Festival jürisi

Home Movies – İtalyan Amatör Film Arşivi’nin kurucu direktörü Paolo Simoni’nin yapacağı festivalin jürisinde; yönetmen ve akademisyen Terry Flaxton, Protocinema’nın kurucusu ve küratör Mari Spirito, SALT Araştırma ve Programlar Yardımcı Direktörü Fatma Çolakoğlu, sinema yazarı ve akademisyen Ayça Çiftçi bulunuyor.

Festivalde ödüller 17 Kasım Pazar akşamı düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek.

Gösterim mekanları

SALT, Vault34, Yeşilçam Sineması, İtalyan Kültür Merkezi, Soho House Istanbul ve Kadıköy Sineması.


Festivalle ilgili ayrıntılı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
İstanbul'da erkek şiddeti: Kendisinden boşanan kadını ve arkadaşını öldürdü
Next post
Kod adı TOKİ - Nurullah Yıldız