Ana SayfaGüncel2 yıl sonra: Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 262 cenaze kimsesizler mezarlığına defnedilmiş

2 yıl sonra: Garzan Mezarlığı’ndan çıkarılan 262 cenaze kimsesizler mezarlığına defnedilmiş

HABER MERKEZİ – Garzan Mezarlığı’ndan habersiz bir şekilde çıkarılan 267 cenazeden 262’sinin Mart ayında Kilyos kimsesizler mezarlığına defin edildiği ortaya çıktı.

Bitlis merkeze bağlı Yukarı Ölek köyü kırsalında bulunan ve farklı dönemlerde yaşamını yitirmiş 267 PKK’linin mezarının bulunduğu Garzan Mezarlığı iş makineleriyle yıkılıp, mezarlar açılarak cenazeler İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmişti.

Ailelerin başvurusu üzerine Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığı cenazelerin en kısa sürede teslim edileceğini bildirmişti ancak 19 Aralık 2017’de çıkarılan 267 cenazeden 262’si ATK’de bekletiliyordu.

Aileler ve hak savunucularının taleplerine rağmen teslim edilmeyen cenazelerin Mart ayında Sarıyer’de bulunan Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’na defin edildiği ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre DNA eşleşmesi yapılan 11 cenaze dahil olmak üzere defnedilen toplam 262 cenazenin ATK tarafından DNA numuneleri alındı ve numaralandırıldı.

262 cenazeden 30’unun ailesi DNA eşleşmesi için başvuru yapmış ve bunlardan 11’inin DNA’sı eşleşmişti.

11 aile cenazelerini almayı bekliyordu. Bu ailelerden ikisi cenazelerini İstanbul’dan, dokuzu ise Bitlis’ten teslim alacaktı.

Bu cenazeler için Bitlis Savcılığı’nın İstanbul Savcılığı’na yazı gönderdiği de ifade edildi.

Öte yandan DNA’sı eşleşen ailelerin, cenazelerini Kilyos Kimsesizler Mezarlığı’ndan alabilecekleri ve DNA başvurusunda bulunmayan ailelerin ise yine DNA eşleşmesi için başvuru yapabilecekleri belirtildi.

DNA’ları eşleştiği takdirde aileler cenazelerini kimsesizler mezarlığından alabilecek.

Previous post
UNICEF: 5 yaş altı her iki çocuktan biri gizli açlık yaşıyor
Next post
Neoliberalizmin dönemeçleri - Raúl Zibechi