Ana SayfaDünyaAB, Brexit’i 31 Ocak’a kadar erteledi

AB, Brexit’i 31 Ocak’a kadar erteledi

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Tusk, Britanya’nın birlikten ayrılmasının koşullarını belirleyen Brexit’i 31 Ocak 2020’ye kadar erteleme kararı aldıklarını açıkladı. Avam Kamarası da bugün Başbakan Johnson’ın 12 Aralık’ta erken seçime gidilmesi önerisini oylayacak.

Avrupa Birliği (AB), Britanya’nın birlikten ayrılmasının koşullarını belirleyen Brexit’in üç ay daha ertelenmesini kabul etti.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Brexit’in 31 Ocak’a kadar ertelendiğini duyurdu.

“27 AB ülkesi Britanya’nın Brexit’i 31 Ocak 2020’ye dek erteleme talebini kabul etme konusunda anlaştı. Bu kararın yazılı bir şekilde resmileştirilmesi bekleniyor.”

Tusk, AB üyelerinin “esnek bir ertelemeye” onay verdiğini de belirtti.

27 AB ülkesi ayrıca Britanya’nın birlikten ayrılma koşullarının gelecekte yeniden müzakere edilmemesini kararlaştırdı.

Brexit anlaşmasının parlamentoda kabul edilmemesi üzerine Başbakan Boris Johnson, imzasız bir mektupla Brüksel’den Brexit’in ertelenmesini talep etmek durumunda kalmıştı.

Britanya Parlamentosu, Johnson’ın Brüksel ile üzerinde anlaştığı Brexit’i 31 Ocak’tan önce onaylarsa, Britaya bu tarihten önce AB’den ayrılabilecek.

Avam Kamarası’nda erken seçim oylanacak

Öte yandan Avam Kamarası bugün Başbakan Boris Johnson’ın 12 Aralık’ta erken seçime gidilmesi önerisini oylayacak.

Muhalefet partilerinden İskoçya Ulusal Partisi (SNP) ile Liberal Demokrat Parti ise 9 Aralık’ta seçime gidilmesini öneriyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri  Jeremy Corbyn ise Beritanya’nın AB’den anlaşma olmadan ayrılması ihtimalinin tümüyle ortadan kalkması halinde erken seçime destek vereceğinin açıklamıştı.

Erken genel seçime gidilmesi için Boris Johnson’ın, milletvekillerinin üçte ikisinin oylarına ihtiyacı var, bu da 434 oy anlamına geliyor.

Son erteleme öncesi, Britanya’nın Perşembe günü (31 Ekim) AB’den ayrılması öngörülüyordu.

May döneminde parlamentoda üç anlaşma da reddedilmişti

Başbakan Johnson oylama öncesinde yaptığı açıklamada, “Backstop’tan vazgeçeceğimiz bir anlaşmaya sahibiz” diye konuşmuştu.

Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın düzenlenmesiyle ilgili “backstop” maddesi daha önceki Brexit anlaşmalarının reddedilmesine neden olmuştu.

Yeni anlaşma uyarınca Kuzey İrlanda, Britanya’nın Gümrük Birliği’nde kalmayı sürdürecek ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile sınır kontrollerinin önüne geçmek için AB’nin ortak pazar kurallarına tabi olmaya devam edecek.

Britanya, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.

AB’den çıkış şartlarıyla ilgili eski Britanya Başbakanı Theresa May parlamentonun onayına üç anlaşma sunmuş ancak her üç anlaşma da reddedilmişti.


Karınca, BBC Türkçe



Önceki Haber
Governors Ödülleri sahiplerini buldu
Sonraki Haber
Maraş'ta askeri araç devrildi: Dört asker yaralandı