Ana SayfaDünyaAB ve Britanya, Brexit için anlaştı

AB ve Britanya, Brexit için anlaştı

HABER MERKEZİ – Britanya ve AB, Brexit için yeniden düzenlenmiş bir anlaşma üzerinde uzlaşı sağladı. Anlaşmanın Britanya Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Birliği (AB) ve Britanya’nın Brexit konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı.

Böylelikle bu anlaşma, Britanya’nın üç yıl süren müzakerelerin ardından AB’den ayrılmasının yolunu açtı.

Sosyal medya hesabından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a yazdığı mektubu yayımlayan Juncker, “Niyetin olduğu yerde anlaşma da vardır. Bizim de anlaşmamız var. AB ve İngiltere için adil ve dengeli bir anlaşma ve çözüm bulmaya yönelik taahhüdümüzün bir işareti. Anlaşmanın onaylanmasını tavsiye ediyorum” dedi.

Ancak anlaşmanın Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın çoğunluğa sahip olmadığı Britanya Parlamentosu’nda onaylanması gerekiyor.

Bununla birlikte, daha önce anlaşmayı desteklemeyeceğini açıklayan Kuzey İrlanda’nın Demokrat Birlik Partisi henüz bu konuda yorum yapmadı. Johnson’ın anlaşmayı onaylatabilmesi için bu partinin desteği gerek.

Johnson Twitter hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Kontrolü geri alacağımız yeni bir anlaşmaya vardık. Şimdi parlamentonun Brexit’i cumartesi günü gerçekleştirmesi gerekiyor” dedi.

Parlamentoda üç kez oylanıp kabul görmemişti

Britanya, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.

Ancak eski Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı anlaşma, 3 kez oylanmasına karşın parlamentoda kabul görmemiş ve Brexit, olası bir anlaşmasız ayrılığı engellemek için önce 22 Mayıs’a, daha sonra da 31 Ekim’e ertelenmişti.

Britanya Parlamentosu, anlaşmasız ayrılığın önüne geçmek için Johnson’ı AB’den yeni erteleme istemeye mecbur bırakan yasayı kabul etmişti.

Ancak şu ana kadar bu yasaya uyacağına dair açıklama yapmayan ve AB’ye sunduğu yeni teklifi kabul görmeyen Johnson, anlaşmasız da olsa 31 Ekim’de Brexit’i gerçekleştireceğini söylüyor.


Karınca, Bloomberg HT, Sputnik
Previous post
"Ünsal Oskay was here": Bir miras meselesi – Uraz Aydın
Next post
Ağbal: 2020 bütçesinde güvenli bölgedeki ev inşaatları için pay ayrılabilir