Ana SayfaDünyaAB yaptırım hazırlığında, Türkiye’nin NATO üyeliği de tartışılacak

AB yaptırım hazırlığında, Türkiye’nin NATO üyeliği de tartışılacak

HABER MERKEZİ – Fransa, AB’nin Kuzey Suriye’ye başlattığı operasyon nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının ‘masada olduğunu’ belirtti. İsveç de AB Liderler toplantısında Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını önerecek.

Fransa’dan gelen son açıklamaya göre, Avrupa Birliği’nde (AB) Ankara’ya yönelik yaptırımlar ve Türkiye’nin NATO üyeliği tartışılacak.

Fransa’nın AB Bakanı Amelie de Montchalin tarafından yapılan açıklamada, gelecek hafta yapılacak AB Liderler toplantısında Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı operasyon nedeniyle Türkiye’ye uygulanabilecek olası yaptırımların görüşüleceği ifade edildi.

Bloomberg’den Helene Fouquet’nin bildirdiğine göre Montchalin, “Önümüzdeki hafta AB Konseyi’nde bu tabii ki tartışılacak. Kınamamız kesin ve bu sadece laflarla sınırlı değil. Masada dönen laflara yapışıp kalmayacağımızı tahmin edebilirsiniz” açıklamasında bulundu.

Bakan Montchalin, Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınıp alınmamasıyla ilgili bir soru üzerine ise “tüm görüşmelerin” haftaya gerçekleşeceğini belirtti.

Montchalin, yaptırımlara yönelik sorulara da şu cevabı verdi:

“Elbette bu da masaya yatırılacak konular arasında. Siviller ve geçtiğimiz beş sene boyunca koalisyonu destekleyen Suriye güçleri için tamamen ve kesinlikle şok edici olan bir durumun karşısında güçsüz kalmayacağımızı tahmin edebilirsiniz. Bölgenin istikrarı için bu şok edici.”

İsveç AB’den Türkiye’ye silah ambargosu isteyecek

İsveç de hafta başında yapılacak Avrupa Birliği toplantısında Türkiye’ye silah ambargosu uygulanmasını önerecek.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, dün yaptığı açıklamada Türkiye’nin askeri operasyonunun “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu savunarak harekatı kınamıştı.

Finlandiya ve Norveç’ten Türkiye’ye silah satışını durdurma kararı

Operasyonun başlamasının ardından Finlandiya ve Norveç, Türkiye’ye askeri ihracatı askıya almıştı.

AB üyesi 28 ülke de ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak, Türkiye’nin yürüttüğü operasyona son verilmesi çağrısında bulunmuştu.


BMGK Kuzey Suriye gündemiyle toplandı: AB ülkelerinden Türkiye’ye çağrı


ABD’de de yaptırım hazırlığı

Öte yandan ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen’ın üzerinde uzlaşı sağladığı Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısının ardından Temsilciler Meclisi’nden 29 Cumhuriyetçi Kongre üyesi de benzer bir yaptırım yasa tasarısı sunacaklarını açıklamıştı.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Liz Cheney yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve rejimi, IŞİD’e karşı binlerce kayıp veren ve yurdumuzu korumamıza yardım eden Kürt müttefiklerimize acımasızca saldırdığı için ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalmalı” demişti.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün: Neler oldu?

Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda üçüncü gün


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den İstanbul’a sağanak uyarısı
Sonraki Haber
40 yıl sonra: İran’da kadınlar stadyumda maç izledi