Ana SayfaDünyaABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye yaptırımı onayladı, Ankara tepkili

ABD Temsilciler Meclisi Türkiye’ye yaptırımı onayladı, Ankara tepkili

HABER MERKEZİ – ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonu nedeniyle yaptırımlar uygulanmasını içeren tasarıyı onayladı. Tasarı bazı bakanların yaptırım listesine alınması ile TSK’nin silah ve finansmana erişimine kısıtlamalar getirilmesini öngörüyor.

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’ye Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonu dolayısıyla yaptırımlar öngören tasarıyı kabul etti.

Tasarı; bakanlar, askeri anlaşmalar, ABD’nin Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) ve Halkbank’ı kapsıyordu.

16 “hayır” oyuna karşı 403 “evet” ile Meclis’ten geçen tasarı, bazı bakanların yaptırım listesine alınmasını ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) silah ve finansmana erişimine kısıtlamalar getirilmesini öngörüyor.

Tasarı ABD Başkanı Donald Trump’ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dahil “Barış Pınarı” adı verilen harekatında dahli olan Türkiye’den yetkililere vize yasağı ve mal varlığı dondurma gibi tedbirler getirmesini de ön görüyor.

Ayrıca, Trump’ın Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasından dolayı CAATSA yaptırımlarını yürürlüğe koymasını gerektiriyor.

Erdoğan’ın mal varlığına dair rapor

Diğer yandan yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, en fazla 120 gün içinde ABD Dışişleri Bakanı’nın, istihbarat servisi ve Hazine Bakanlığı’yla birlikte çalışarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve ailesinin (eşleri, çocukları, anne-babası ve kardeşleri olarak belirtiliyor) tahmin edilen mal varlığı, bilinen gelirleri ve yatırımlarına dair rapor hazırlaması isteniyor.

Ankara’dan tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada Temsilciler Meclisi’nin aldığı kararını kınadı.

Açıklamada, “Üst düzey yetkililerimizi ve Silahlı Kuvvetlerimizi hedef alan bu tasarı, NATO çatısı altında sürdürülen Müttefiklik ilişkilerimizin ruhuyla bağdaşmadığı gibi ABD Yönetimi’yle 17 Ekim tarihinde Suriye konusunda varılan mutabakata da aykırıdır” denildi ve şu çağrı yapıldı:

“ABD Kongresi’ni, ilişkilerimizin özüyle ilgili olmayan meseleleri iç siyaset malzemesi yapmaya son vermeye, Müttefiklik ve ortaklık ilişkilerimize yakışır şekilde hareket etmeye ve ABD Yönetimini de ilişkilerimize daha fazla zarar verebilecek adımların önlenmesi için gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.”

Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi’nin kararlarının reddedilmesi ve kınanması için AKP, MHP, İYİ Parti ve CHP’nin ortak imzasını taşıyan Meclis Başkanlık Tezkeresi Meclis Genel Kurulu’nda oylamaya sunuldu.

Tezkere, AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin “evet” oyları ile kabul edilirken, HDP ise “hayır” oyunu kullandı.

Bildiride, “ABD Temsilciler Meclisi bir kısım çevrelerin sözde Ermeni Soykırım iddiaları bağlamında gündeme getirdiği, tezleri sahiplenmesini akıl ve vicdan sahibi üyelerin itirazına rağmen bir karara dönüştürmesini TBMM olarak esefle kınıyor ve reddediyoruz” denildi.


ABD’nin Türkiye yaptırımları: Listede hangi bakanlar var, Washington’da yankıları nasıl?

Trump Türkiye’ye yönelik yaptırımları açıkladı




Önceki Haber
38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapılarını açıyor
Sonraki Haber
Kürdün 'cumhuriyet bayramı' – İbrahim Aslan