Ana SayfaDünyaABD, Türkiye’ye yaptırımları kaldırdı

ABD, Türkiye’ye yaptırımları kaldırdı

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye yönelik geçtiğimiz haftalarda açıklanan yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim’de başlattığı Kuzeydoğu Suriye’ye harekâtını sonlandırdığını duyuran Türkiye ile yapılan “ateşkes” anlaşmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Trump, harekâtın başlamasıyla Türkiye’ye yönelik başlatılan yaptırımların kaldırıldığını duyurdu, ancak Türkiye’nin anlaşma ile üzerine aldığı yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı, ABD’nin Türkiye’ye çelik ya da başka ürünlere daha yüksek gümrük vergisi getirilmesi dahil yaptırım uygulanması hakkını saklı tuttuğunun da mesajını verdi.

Öte yandan Trump, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için “Ülkesi için doğru şeyi yapıyor. Ülkesini seven ve benim de sevdiğim bir adam” sözlerini kullandı ve 13 Kasım’da Washington’a davet ettiği Erdoğan ile yakın zamanda görüşebileceklerini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Trump’ın Beyaz Saray’da açıklama yaptığı sırada, DSG yetkilisi Mustafa Bali, DSG Komutanı Mazlum Kobani ile Trump’ın yaptığı telefon görüşmesinden notları Twitter üzerinden paylaştı.

Bali, Trump’ın telefon görüşmesinde Kobani’ye DSG ile ortaklığın sürdürüleceğini söylediğini ve çeşitli alanlarda uzun vadeli destek sözü verdiğini belirtti.

Trump ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Kobani’ye hitaben yazdığı cevapta, “Yakın zamanda görüşmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Yaptırımlar nelerdi?

ABD Başkanı Trump, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekât nedeniyle 14 Ekim’de bir dizi yaptırım açıklamıştı.

Yaptırımlar şunları içeriyordu:

  • Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de istikrarsızlığa yol açan eylemlerine katkıda bulunan kişiler ve Türkiye hükümetinin mevcut ve eski yetkililerine yaptırımlar uygulanması.
  • Türkiye’den çelik ithalatında gümrük vergileri yeniden yüzde 50’ye çıkarılması.
  • ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılması için yürütülen müzakereler derhal durdurulması.
  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptırım listesine alınması.

Erdoğan-Pence görüşmesi

Türkiye ve Rusya 10 maddelik ‘Suriye mutabakatı’nda anlaştı

Çıkmaz yolda diretmek: Bir Suriye denemesi – Cengizhan Kaptan

BM: Türkiye’nin harekatı 176 bin kişiyi yerinden etti, 80 bini çocuk




Önceki Haber
Tehdit, saldırı ve infazlar: Kolombiya'da yerel seçimler öncesi kadın adaylar hedef alınıyor
Sonraki Haber
Şoygu, DSG komutanı ile görüştü: Moskova ve Kuzey Suriye'den açıklamalar