Ana SayfaGüncelABD’de iki partiden Türkiye için yaptırım tasarısı: Erdoğan ve bakanlar ile askeri işlemleri kapsıyor

ABD’de iki partiden Türkiye için yaptırım tasarısı: Erdoğan ve bakanlar ile askeri işlemleri kapsıyor

HABER MERKEZİ – ABD’li Senatör Lindsey Graham, başlattığı operasyon nedeniyle Türkiye’ye bir dizi yaptırım öngören yasa tasarısı hazırladı. İlerleyen günlerde Kongre’de oylanacak tasarıda Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil olmak üzere bazı bakanlar için yaptırım talep ediliyor, ayrıca TSK ile işlem yapan grup ve kişilere yaptırım öngörülüyor.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adı verilen harekâtı nedeniyle Türkiye’ye bir dizi ekonomik yaptırımı içeren tasarı hazırladı.

Graham, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile tasarının beraber sunulması için anlaşmaya vardığını söyledi.

ABD’nin operasyon öncesi bölgeden çekilme kararına önceki gün eleştirilerde bulunan Graham, Başkan Donald Trump’ın kararını ‘öngörüsüz ve sorumsuz’ olarak nitelendirmişti.

Yasa tasarısında neler var? 

Senatör Lindsey Graham’ın tasarısı ilerleyen günlerde Kongre’de oylanacak.

Hazırlanan yasa tasarısında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere çeşitli bakan ve üst düzey yöneticilere yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.

Yaptırım uygulanacak isimler arasında Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yer alıyor.

Öte yandan yaptırımlar, Türk Silahlı Kuvvetleri’yle (TSK) “bilinçli olarak işlem yapan, satış yapan veya finansal destek sağlayan, teknolojik destek veren yabancı kişileri” de kapsıyor.

Bu işlemler; TSK tarafından kullanılmış uçak veya uçak parçalarını, makine aksamını, otomotiv ekipmanları ile Türkiye kara ve deniz güçleri tarafından değerlendirilmiş servisleri ve son olarak TSK tarafından kullanılmış silahlar veya savunma teçhizatlarını kapsıyor.

Senatör Graham’ın hazırladığı tasarıda enerji sektörü için de çeşitli yaptırımlar öngörülüyor.

Yaptırımla karşılacak isim ve gruplar, “Türkiye’nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması için yerel petrol üretimine ve doğal gaz üretimine madde, servis, teknoloji, bilgi veya başka türlü destek sağlayanlar” olarak tanımlanıyor.

Öte yandan yaptırımların dördüncü maddesine göre tasarı yürürlüğe girerse ABD ordusunun TSK’ye mermi satması veya paylaşması da engellenecek. ABD ordusu ayrıca Türkiye’ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamayacak.

Yasa tasarısında bir kez daha Türkiye’ye Rusya yapımı hava savunma sistemi S-400’lerin alımı sebebiyle CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuluyor.

Yasa tasarısıyla Türkiyeli liderlere ABD vizesi ambargosu uygulanması talep edilirken, Erdoğan’ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi.

Altıncı maddeye göre insani yardım, sağlık yardımı, demokrasi teşviki ve seçim desteği, istihbarat desteği yaptırım dışı tutulacak.


T24’ten derlenmiştir.
Previous post
CANLI BLOG | TSK ve ÖSO'nun Kuzey Suriye'ye operasyonu başladı
Next post
Diyarbakır’ın yemekli tarihi: “Amida’nın Sofrası”