Ana SayfaDünyaABD’den ardı ardına ‘Bağdadi’ açıklamaları

ABD’den ardı ardına ‘Bağdadi’ açıklamaları

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump, öldürüldüğü duyurulan IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’ye düzenlenen operasyona dair bazı görüntüleri yayımlayabileceklerini dile getirirken, Genelkurmay Başkanı Milley ve Savunma Bakanı Esper da konuyla ilgili demeçlerde bulundu. Öte yandan Ankara, Moskova ve DSG’den operasyona ilişkin açıklamalar geldi.

IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin Suriye’nin İdlib kentinde öldürüldüğünü duyurmasının ardından ABD Başkanı Donald Trump bir açıklama daha yaptı.

Trump, Chicago’ya hareket etmeden önce Maryland’daki hava üssünde gazetecilere yaptığı konuşmada, operasyona dair kimi görüntüleri yayımlayabileceklerini söyledi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise Bağdadi’nin cesedinden “uygun şekilde kurtulduklarını” kaydetti.

Milley, bugünkü basın brifinginde, “Kalıntıları uygun şekilde yok edildi” dedi.

Bağdadi’nin öldürüldüğü ana ilişkin videoya ve fotoğraflara sahip olduklarını dile getiren Milley, halihazırda “gizliliği kaldırma” sürecinin yürüdüğünü belirterek, “Sizlere bunun bazı video ve fotoğrafları sunulacak” dedi.

Milley ayrıca operasyonda iki kişinin “sağ ele geçirildiğini” de bildirdi.

Savunma Bakanı Mark Esper ise, Bağdadi’nin ölümünü “saklanabileceklerini düşünen teröristlere yönelik güçlü bir mesaj ve uyarı” olarak niteledi ve bölgede kalan ABD askerlerinin “terörle mücadele”ye devam edeceğini söyledi.

Moskova: Soru işaretleri var

Konuya ilişkin bir açıklama da Moskova’dan geldi.

Kremlin yönetimi, Bağdadi’nin ölümüne şüpheyle yaklaştı ve “Bağdadi’nin ölümü doğruysa, Başkan Donald Trump’ın uluslararası terörle mücadeleye büyük katkısı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamanın öncesinde Rusya Savunma Bakanlığı ise, “Operasyona doğrudan katılanların sayısının sürekli artması, katılımcı ülkelerin birbiriyle çelişen ifadeleri, operasyonun nerede ve ne zaman yapıldığıyla başarılı olup olmadığı konusunda şüpheleri ve soru işaretlerini arttırıyor” açıklaması yaptı.

Ankara ve DSG’den açıklamalar

Öte yandan Demokratik Suriye Güçleri (DSG), 15 Mayıs’tan bu yana, Bağdadi’yi yakından izlemek için CIA ile birlikte çalıştıklarını duyurdu.

DSG komutanlarından Polat Can, “Kaynaklarımızdan biri Bağdadi’nin saklandığı eve ulaşmayı başardı. Bağdadi her zaman ikamet ettiği yeri değiştirdi. Cerablus’ta yeni bir yere taşınmak üzereydi” diye konuştu ve ekledi:

“Bağdadi’ye ulaşabilen kaynağımız, DNA testi yapmak için Bağdadi’nin iç çamaşırlarını getirdi ve bu sayede hiç tereddüte yer vermeden onun Bağdadi olduğundan yüzde 100 emin olunmasını sağladı.”

Can ayrıca Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye başlattığı harekât nedeniyle “Bağdadi’nin takibi de dahil olmak üzere özel operasyonlarını durdurmak zorunda kaldıklarını” söyledi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Barış Pınarı” adı verilen harekât ile birlikte IŞİD’e karşı mücadelenin güçlendiğinin “net bir şekilde görüldüğünü” savundu.

Çelik ayrıca ABD’nin, Türkiye’nin 20 Ağustos 2016’da “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye düzenlediği operasyon bölgesinde uçuş yaptığını, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerekli koordinasyonu ve desteği sağladığını bildirdi.

Bağdadi’nin öldürülüşü

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklama ile IŞİD lideri Bağdadi’nin ABD özel kuvvetlerinin Suriye’de düzenlediği bir operasyonda kendisini öldürdüğünü tüm dünyaya duyurmuştu.

Bağdadi’nin İdlib Vilayeti’ne bağlı Barişa köyünde öldürüldüğü bildirilmişti. Söz konusu köy, Türkiye sınırına yaklaşık 5 kilometre uzakta bulunuyor ve Hatay’a bağlı sınır köyü Kavacık’ın karşısında yer alıyor.

Irak ordusundan yapılan açıklamada Bağdadi’nin yerini Milli İstihbarat Servisi’nin bulduğu ve bu bilginin ABD ile paylaşıldığı belirtilmişti.


Karınca, Amerika’nın Sesi, BBC Türkçe, Sputnik Türkçe
Previous post
Fransa’da camiye silahlı saldırı: İki kişi ağır yaralı, saldırgan gözaltında
Next post
Yoksulluk sınırı 6 bin 700 liranın üstünde, 'gıda harcamaları karşılanamıyor'