Ana SayfaEkonomiABD’nin Türkiye yaptırımları: Listede hangi bakanlar var, Washington’da yankıları nasıl?

ABD’nin Türkiye yaptırımları: Listede hangi bakanlar var, Washington’da yankıları nasıl?

HABER MERKEZİ – ABD Hazine Bakanlığı, Donald Trump’ın yayımladığı Başkanlık Kararnamesi ile getirilen yaptırımların detaylarına yönelik bir açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da yazılı bir açıklama yaparak “Türkiye, yeni yaptırımları önlemek için Suriye’nin kuzeydoğusundaki tek taraflı saldırısını bir an önce durdurmalı” dedi. Söz konusu yaptırımlar ise ABD’nin her iki partisi tarafından da ‘yetersiz’ bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekât nedeniyle bir dizi yaptırım açıklamıştı.

Trump’ın açıkladığı yaptırımlar arasında, ABD’nin Türkiye’den çelik ithalatına gümrük vergilerinin yüzde 50’ye çıkarılması, 100 milyar dolar hacmindeki ticaret görüşmelerinin durdurulması gibi önlemler içeriyor.

İkili ticaretten hükümet yetkililerine çeşitli başlıklarda yaptırımlar açıklayan Trump, harekâtı da sert bir dille eleştirmiş ve sırada başka yaptırımların olabileceğinin sinyalini vermişti.

Trump’ın açıklamasından kısa bir süre sonra ise Başkanlık Kararnamesi, ABD Hazine Bakanlığı’nın sitesinde yayımlandı.

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırımlara tabi olan üç kişinin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu açıkladı.

Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı da yaptırım listesine alındı.

Açıklamada, “Bu bakanlıkların ve yetkililerin yaptırım listesine alınması, Türk hükümetinin bölgede barış, güvenlik ve istikrarı daha da bozmaya yönelik eylemlerinin bir sonucudur. Türk hükümeti yetkilileri ile kurumlarına, gerekli görüldükçe başka yaptırımlar getirmeye hazırız” denildi.

Hazine Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Akar, Soylu ve Dönmez kara listeye alınırken, ABD’de varlıkları donduruldu ve bu bakanlarla ABD’nin ya da ABD ile bağlantılı kurum ve kişilerin işlem yapmasına yasak getirildi.

Açıklamada, “Türk hükümetinin eylemleri masum sivilleri tehlikeye atıyor ve IŞİD’in mağlup edilmesine yönelik mücadeleye zarar verilmesi de dahil olmak üzere bölgeyi istikrarsızlaştırıyor” denildi.

Yaptırım uygulanan bakan ve bakanlıklarla bağlantılı işlem yapan yabancı kurumların da yaptırımlara tabi olabileceği ifade edildi.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin de “ABD, Türk güçlerinin şiddeti artırması, masum sivilleri tehlikeye atılması ve bölgenin istikrarsızlaştırılmasından Türk hükümetini sorumlu tutuyor” dedi.


Trump’ın açıkladığı yaptırımlar neler?


Pompeo’dan açıklama

Diğer yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, söz konusu yaptırımlara ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Pompeo, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki istikrarı bozan eylemlerine katkıda bulundukları” gerekçesiyle, Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’e yaptırım uyguladıklarını hatırlattı.

Açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda düzenlediği askeri harekatın durdurulması için yaptırım kararının alındığını belirten Pompeo, Türkiye’nin ABD ile Kuzey Suriye konusunda müzakere etmesi gerektiğini ifade etti.

“Türkiye’nin operasyonu devam ederse, felaket düzeyinde sonuçlar doğurma potansiyeli olan ve giderek büyüyen insani krizi daha da derinleştirecek.
“Yeni Başkanlık Kararnamesi altında başka yaptırımlara maruz kalmamak adında Türkiye, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tek taraflı saldırısını bir anca durdurmalı ve Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenliğin sağlanması konusunda ABD ile diyalog sürecine geri dönmelidir.”

Trump’ın yaptırım kararına her iki parti de tepkili

Peki, ABD’de Trump’ın yaptırım kararı nasıl yankı buldu?

Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda en başından bu yana sert açıklamalarda bulunan ve Kongre gündemine çok daha sert bir yaptırım paketi sunulmasına öncülük eden Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Trump’ın son kararını desteklediğini söyledi.

Graham, yaptırımların zaman içinde artırılarak devam etmesi gerektiğini savundu.

Senatör Graham, Trump’ın anlaşma için müzakere yolunu seçtiğini hatırlatarak, “ateşkes oluncaya ve akan kan duruncaya kadar yaptırımlar devam etmeli” dedi.

Graham’la birlikte Kongre’nin yaptırım paketini açıklayan Demokrat Senatör Chris Van Hollen ise Beyaz Saray’ın açıkladığı yaptırım paketini “işe yaramaz” olarak niteledi.

Van Hollen, yaptırım paketinde yer alan çelikte gümrük vergisinin yüzde 50 artırılması maddesine atıfta bulunarak, Amerika’nın ithal ettiği çeliğin Türkiye’nin ihracatının yüzde 1’inin bile altında olduğuna dikkati çekti.

Senatör Van Hollen, gelecek ay hâlâ Erdoğan’la görüşmeyi planlayan Trump’ı eleştirdi ve Kongre’den sert yaptırım paketinin geçmesi gerektiğini savundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi de söz konusu yaptırımların ortaya çıkan ‘insani felaketi’ önlemek için yeterli olmadığını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Michael McCaul de Başkan Trump’ın Türkiye’ye yönelik açıkladığı ekonomik yaptırımların yeterli boyutta olmadığını söyledi.

“Yönetimin planladığı yaptırımları memnuniyetle karşılıyoruz ancak bunlar, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik korkunç saldırılarını cezalandırmaya yetecek boyutta değil.”

Twitter’da yaptırım eleştirilerine katılan Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar, Trump’ın operasyona ‘yeşil ışık’ yaktığını hatırlattı ve “Şimdi bu yaptırımlarla Türkiye’yle ekonomik bir savaşa mı girmek istiyorsunuz?” sorusunu yöneltti.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews, Amerika’nın Sesi



Önceki Haber
Bir kent ve üç ilçenin HDP'li belediye eşbaşkanları gözaltına alındı
Sonraki Haber
St. Pauli 'operasyonu destekleyen' Cenk Şahin'i kadro dışı bıraktı