Ana SayfaDünyaAKPM Başkanı’ndan Türkiye’ye: Askeri operasyonu sonlandırın

AKPM Başkanı’ndan Türkiye’ye: Askeri operasyonu sonlandırın

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna ilişkin açıklama yapan AKPM Başkanı Pasquier, askeri harekatın durdurulması çağrısı yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Liliane Maury Pasquier, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük 9 Ekim’de başlattığı ve ‘Pınar Barışı’ adı verilen askeri harekata ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Söz konusu operasyonu ‘büyük bir endişe’yle takip ettiğini söyleyen Pasquier, “Bu müdahale büyük gerginlik riskleri taşıyor; bölge nüfusu için insani sonuçları felaket ve başta siviller olmak üzere can kayıplarından üzüntü duyuyorum” dedi.

Pasquier, askeri operasyona dahil olan tüm tarafları, “uluslararası insancıl hukuk uyarınca yükümlülüklerine uygun olarak hava saldırıları ve saha çatışmasının ortasında hapsolmuş binlerce sivile zarar verilmekten kaçınılması için gerekli tüm önlemleri almaya” çağırdı.

Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ile 30 Ocak 2018 tarihli Soçi Nihai Bildirgesi’ne atıfta bulunan Pasquier, AKPM’nin Suriye’nin bağımsızlığına, egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini de hatırlattı.

“Avrupa Konseyi üye devletlerinin tamamından bu tutuma saygı duymasını ve sorumluca davranmasını bekliyorum.”

AKPM Başkanı ayrıca, “şimdiden ciddi insani sonuçlara sebebiyet veren ve insan haklarının korunması için uluslararası standartların ihlali hususunda gerçek tehlike teşkil eden askeri operasyonu sonlandırmaya çağırıyorum” dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ‘Milli Suriye Ordusu’ (eski adıyla Özgür Suriye Ordusu/ÖSO) ile birlikte dört gündür Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekatında dördüncü geride kalıyor.

Sınırın her iki tarafından da sivil ölümleri haberleri gelirken, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) operasyonun yoğunlaştığı kentlerde (Serekaniye ve Gire Spi) 100 binden fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.


Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda dördüncü gün


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan gazeteci Burcu Özkaya Günaydın serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Nedeni 'operasyon': Fransa ve Almanya da Türkiye'ye silah satışını durdurdu