Ana SayfaEkolojiAKP’nin ulus inşasının kent ve mekan siyaseti üzerine: “Milletin Mimarisi”

AKP’nin ulus inşasının kent ve mekan siyaseti üzerine: “Milletin Mimarisi”

HABER MERKEZİ – “Milletin Mimarisi: Yeni İslamcı Ulus İnşasının Kent ve Mekân Siyaseti” Metis’ten çıktı. Bülent Batuman’ın çalışması siyasal rejimin kentsel ve mimari biçimlerle nasıl yeniden şekillendiğini mercek altına alırken, AKP iktidarının bir (yeniden) ulus inşası projesi olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bülent Batuman’ın 2018’de Routledge’den çıkan “New Islamist Architecture and Urbanism” adlı kitabı Türkçe’de yayınlandı: “Milletin Mimarisi: Yeni İslamcı Ulus İnşasının Kent ve Mekân Siyaseti”.

Metis Yayınları’ndan çıkan kitabı Türkçeye Şahika Tokel çevirdi.

Türkiye’nin son yirmi yıldaki dönüşümünü analiz eden yazar, AKP iktidarının bir (yeniden) ulus inşası projesi olarak ele alınması gerektiğini öne sürüyor.

Bu çerçevede ne tip mekânsal stratejilere başvurulduğuna ve hangi kentsel biçimlerin üretildiğine odaklanan yazar, siyasetin mekânsal inşasını ortaya koymaya girişiyor.

Kitap; “Cami Mimarisinin Siyasal Niteliği: İslam ile Ulusu Uzlaştırmak”, “Yeni İslamcı İskân: Konut ve Öznellik İnşası”, “Yeni İslamcılığın Kentsel Devriminden Kentselin Devrimine: Kamusal Mekân ve Direniş Mimarileri” ile “Ulusalın İnşası: Milletin Kamusal Mimarisi” bölümlerinden oluşuyor.

Bu bölümler içerisinde ise gecekonduların tasfiyesi, İslamcı bir banliyö olarak Başakşehir’in inşası, İslamcı banliyölerdeki sınıf ayrımı ve  yeniden iskânın sonuçları gibi ara başlıklarla AKP’nin kent ve mekan politikası inceleniyor.

Bülent Batuman bu çalışmasıyla siyasal rejimin kentsel ve mimari biçimlerle nasıl yeniden şekillendiğini mercek altına alıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'li Şirin Ünal'dan Nadira Kadirova'nın ölümüyle ilgili ilk açıklama
Sonraki Haber
“Trump Kuzey Suriye'de ateşkes için ortak zemin bulmaya çalışıyor"