Ana SayfaDünyaAmazonlar ‘ölüm sarmalına’ girebilir

Amazonlar ‘ölüm sarmalına’ girebilir

HABER MERKEZİ – Brezilya’da aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon ormanlarına ciddi şekilde zarar verecek olan otoyol projesine desteğini açıkladı. Uzmanlara göre Amazonlar “ölüm sarmalı”na girebilir.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon ormanlarına zarar verecek olan bir otoban projesine destek vermesiyle gündemde.

Amazonlar’da son 50 yıldır ormansızlaşmanın merkezinde, yapılan yeni yollar bulunuyor.

Bu yollar ile birlikte yayalar için kaldırım döşenmesi, bunu civardaki ağaçların budanması ve kesilmesi takip ediyor ve bir süre sonra da yol boyunca ticari hayvancılık ve tarım faaliyetleri başlıyor.

Yol üzerindeki faaliyetler sonrası kasabaların kurulması daha fazla insan yerleşimine neden oluyor ve son olarak anayola ek şekilde yan yollar inşa ediliyor ve süreç kendini tekrar ediyor.

Amazon’un kaderi BR-319

Euronews’tan Sertaç Aktan’ın haberine göre, bu şekilde inşa edilen yollardan biri de BR-319 yolu. Daha eski bir tarihte yapılan yol yeniden otoyol yapılmak isteniyor.

Aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro, BR-319’u gelişmiş bir ‘otoyol’ olarak yeniden hayata geçireceğini açıkladı.

Bilim insanları ve ekolojistler ise Kuzey Amazonları kuzey-güney hattında boylamasına dik şekilde kesecek olan bu projenin, Amazonların kaderini belirleyeceğini düşünüyor ve projeden vazgeçilmesi gerektiğini savunuyorlar.

Amazonların ortasında kalabalık bir şehir: Manaus

2021 yılında yolun yeniden inşasına başlanacağını duyuran Bolsonaro, bölgedeki ekonomik kalkınma için bu adımın şart olduğunu ileri sürüyor.

600 km’lik otoyol tamamlandığında Realidade şehri ile 2 milyon nüfuslu Manaus şehrinin bağlantısı yeniden kurulmuş olacak.

Manaus’a ulaşım sadece sudan ve havadan sağlanabiliyordu.

Tam da bu nedenden ötürü Manaus’un bulunduğu bölge ve çevresi Amazonların en iyi korunmuş alanı olarak biliniyor.

Yol yapımlarının ormanlara etkisini araştıran bilim insanları ise 2030’a kadar gerçekleşecek orman kaybının 5 katına çıkacağını ifade ediyor.

Amazonlar’da rekor sayıda yangın

Yol yapımlarının ciddi zararlar verdiği Amazon ormanları bu yıl yangınlar nedeniyle de ciddi zararlar gördü.

2019 yılı Amazon ormanlarında en fazla sayıda yangın çıkan yıl oldu.

Bolsonaro’nun ise ekonomik faaliyetler ve kalkınma adına bu yangınlara göz yumduğu  eleştirileri dile getirildi.

Amazonlar ‘ölüm sarmalı’na girebilir

Ne var ki, uzmanlar Amazonların geri dönüşü olmayan noktayı geçmek üzere olduğunu belirtiyor.

Sao Paulo Üniversitesi’nde iklim araştırmacısı olarak görev yapan ve alanında tanınmış bir isim olan Carlos Nobre, Amazon ormanlarının kendi kendini yenileyebilme kapasitesinin sona ermek üzere olduğunu ve orman kaybı devam ederse ‘ölüm sarmalı’ olarak bilinen bir sürece gireceğini belirtiyor.

Nobre’ye göre Amazonların yüzde 15-17’si hali hazırda tamamen yok edildi ve yüzde 25’lik bir bölümü de geri dönüşü olmayan noktaya çok yaklaşmış durumda.

Bu büyüklükteki arazide orman kaybının küresel ısınmaya da geri dönüşü olmayan etkileri söz konusu.

Sera etkisi yaratan gazların yüksek miktarda salınımı ve yağmur ormanları tarafından yeterli emilim sağlanamaması ile küresel ısı seviyesinin ortalamada 1,5-2 derece artmasının kaçınılmaz olacağı kaydediliyor.

 




Önceki Haber
Diyarbakır'da TOMA otomobile çarptı
Sonraki Haber
Kadın Eserleri Kütüphanesi'nden çocuklar için: 'Okusun da Büyüsün'