Ana SayfaDünyaAnkara ve Moskova’dan ‘Soçi Mutabakatı’ açıklamaları

Ankara ve Moskova’dan ‘Soçi Mutabakatı’ açıklamaları

HABER MERKEZİ – Rusya ve Türkiye’den ’Soçi Mutabakatı’na ilişkin açıklamalar var. Rusya, mutabakatla belirlenen bölgeden DSG’nin çekildiğini bildirirken, Ankara kısa zamanda Rusya ile ortak devriyelerin başlayacağını açıkladı.

Rusya, Ankara ile Moskova arasında 22 Ekim’de imzalanan Soçi Anlaşması uyarınca DSG’nin Türkiye sınırından itibaren 30 kilometrelik alandan çekildiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Güvenlik koridoru oluşturulacak bölgeden silahlı güçlerin çıkarılması, planlanandan önce tamamlandı. Bu bölgeye Suriye sınır muhafızları ile Rus askeri polisi girdi” dedi.

Bu açıklamanın akabinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Moskova’dan söz konusu bilginin kendilerine iletildiğini bildirdi.

Erdoğan, “Bir taraftan ABD, bir taraftan Rusya ile 120 ve 150 saatlik yaptığımız mutabakatlar bitmiş bulunuyor. Yarın yapılacak görüşmelerimiz var” dedi.

Ardından konuşan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, kısa zamanda Rusya ile ortak devriyelerin başlayacağını söyledi.

Soçi Mutabakatı

Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde, 22 Ekim’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in görüşmesinin ardından 10 maddelik mutabakat metni açıklanmıştı.

Buna göre Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatla girdiği bölgelerin doğu ve batısında 10 kilometrelik derinlikte -Kamişlo şehri hariç- yaklaşık 7 gün sonra Türkiye ve Rusya askerlerinin ortak devriye yapacağı kaydedilmişti.

Mutabakatın ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Segey Lavrov, harekatın sonlandırılacağını belirterek, “Harekat sonlandırılıyor ve ileride her şey, Kürt birliklerinin, silah ve gereçlerinin çekilmesi ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere anlaşmaların ne derece uygulanacağına bağlı olacak” demişti.

Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, “Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca mutabakat gereğince Şam yönetiminin, Türkiye sınırı boyunca 15 gözlem noktası kuracağı duyurulmuştu.

Ancak Soçi’de Rusya ile Türkiye arasında varılan bu mutabakat sonrası operasyonun sonlandırıldığı ifade edilse de operasyon fiilen devam ediyor, bölgeden çatışma ve ölüm haberleri geliyordu.

Previous post
Eylemlerin ardından Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri istifa etti
Next post
ABD Temsilciler Meclisi, Ermeni Soykırımı'nı tanıdı