Ana SayfaDünyaAnonymous’dan Greta Thunberg’e ‘mesaj’

Anonymous’dan Greta Thunberg’e ‘mesaj’

HABER MERKEZİ – Aktivist hacker grubu Anonymous, geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde devlet liderleriyle görüşen iklim değişikliği ile mücadele konusundaki çabalarıyla tanınan İsveçli aktivist Greta Thunberg’e yönelik bir mesaj yayınladı. “Anonymous Message To Greta Thunberg”* başlığı taşıyan açıklama Meydan Gazetesi tarafından Türkçeleştirildi. Biz de bu açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz.

Çevre hakkındaki endişelerini anlıyor ve sempati kuruyoruz ve suçun dünyanın en güçlü şirketlerinde olduğu konusunda sana katılıyoruz. Ancak sorunun bir parçası olanların aklını çelmediğinden emin olmak isteyebilirsin ve görünen o ki tam da bu oluyor. Görüştüğün ve fotoğraf çektirdiğin bir çok güçlü politikacı senin konuştuğun endüstrilere derinlemesine temas halinde.

Desteklediğin ilkelerin çoğu iyi niyetli gözükmelerine rağmen saptırılmış ilkeler. Örneğin ağır karbon vergilerinin, fosil yakıt endüstrisine, bunlar üzerinden iş yapma maliyetlerini biraz yükseltmenin dışında bir etkisi bulunmuyor. Gezegeni yok eden büyük şirketlerin, kendilerine yöneltilen suçlamalar için beklemede olan avukatları ve ihlal etmeyi düşündükleri cezaların hepsiyle ilgilenmek için özel olarak kenarda tuttukları paraları var.

Para cezaları, vergiler ve yönetmelikler nadiren şirketlerin farklı şekilde iş yapmalarına neden olmaktadır, ancak bu politikalar genellikle hedeflerinde bile olmayan ortalama bireyleri incitir. Çünkü ortalama bir insanın avukat orduları ya da potansiyel cezalar için yastık altında tuttuğu paraları yoktur.

Karbon vergileri söz konusu olduğunda, otomobilini kullanan ortalama bir kişi, bedelini ödeyen kişi olacaktır ve şirketlerin böyle bir model altında daha da fazla para kazanmaları çok muhtemeldir. Problemi sadece paraya atmak sorunu çözmek anlamına gelmiyor, özellikle bunun gibi bir şey için. Bir tür “Yeşil Yeni Anlaşma” sonucu devlet hazinesine milyarlarca dolar girerse, sonra ne olacak? Parayla gerçekte ne yapılacağına dair herhangi bir plan görünmüyor ve planlar gerçekten teklif edildiğinde, genellikle yetersiz kalıyor.

Mesela geçenlerde buluştuğun Kanada Başbakanı Justin Trudeau, petrol boru hatlarından gelen parayı ağaç dikmeye harcamaya yönelik bir plan açıkladı. Trudeau hükümetine çok da düşkün olmayan yerli kabilelerin birçoğu bu boru hatları için topraklarını terk etmeye zorlanacağından, bu pek bir çözüme benzemiyor. Bu tarz çözümler karbon vergisi fikrinden çok da farklı değil. Bunlar, insanların enerji üretir ve tüketirken karşılaştıkları problemlere değinmeyen küçük ve büyük olasılıkla ters tepip zarara sebebiyet verecek bir dizi “önlem” olmaktan çıkamamanın yanı sıra yöneten sınıfın elinde daha fazla para dolaşmasına yol açacaktır.

Savaşın çevresel etkisinin, son zamanlarda yapılan iklim değişikliği tartışmalarının pek çoğunun dışında bırakıldığından bahsetmek de önemlidir. Dünyadaki askeri kuruluşlar, ABD ve diğer Batılı ittifakları ile beraber Rusya ve Çin, gezegendeki kirliliğin büyük çoğunluğundan sorumludur.

Gezegeni tahrip eden insanların isimleri ve adresleri var ve her gün haberlerde yer alıyorlar, ancak hiçbir zaman sorumlu tutulmuyorlar. Sorumlu tutuldukları nadir durumlarda, genellikle geri kalanımız için çok fazla görünen bir para cezası alırlar, ancak bu onların net gelirlerinin sadece küçük bir yüzdesidir, bu nedenle cezalar ellerine vurmaktan başka bir şey değildir.

Çevreyi korumak önemlidir, ancak sorunun bir parçası olan kişilerin çözümleri kontrol etmelerine izin vermemek de önemlidir. Çünkü onların her şeyi daha da kötüleştirmelerine izin verme riski altındayız. Gezegenin geleceğini gerçekten önemsiyorsanız, çevrenizdeki insanlara son derece dikkatli olun ve çözümlerini çok dikkatli bir şekilde analiz edin, çünkü halen gezegen hakkında iyisini düşünmeyen insanlar tarafından kuşatılıyorsunuz.


* Anonews
Previous post
Bağımsız sinemacılar 'Demokrasi Nöbeti'nde: "Kayyum özgür sinemaya da darbe"
Next post
Kürt sineması üzerine: “Devletsiz Bir Ulusun Sineması”