Ana SayfaDünyaAP’de gündem Türkiye: ‘Gümrük Birliği askıya alınsın, yaptırımlar uygulansın’

AP’de gündem Türkiye: ‘Gümrük Birliği askıya alınsın, yaptırımlar uygulansın’

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin harekatına ilişkin yapılan oturumda, Gümrük Birliği’nin askıya alınması ve ekonomik yaptırımların uygulanması talep edildi.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda tartışıldı.

Yaklaşık üç saat süren oturumda kürsüde konuşan parlamenterlerin neredeyse tamamı, harekatı ve Avrupa Birliği’nin (AB) bu duruma sessiz kalmasını kınadı.

Parlamenterler, Türkiye’ye aktarılan fonların kesilmesini, üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulmasını, AB’ye üye ülkelerin tamamının silah ambargosu uygulamasını, Gümrük Birliği’nin askıya alınmasını ve ekonomik yaptırımların uygulanmasını talep etti.

Euronews’in haberine göre Avrupa Parlamentosu’daki vekiller, Perşembe günü Avrupa Birliği Konseyi’ni göreve çağıran konu ile ilgili bir önergeyi oylayacak.

AP Genel Kurulu’ndaki toplantıda yapılan konuşmalardan bazıları ise şöyle:

  • Hollandalı Avrupa Parlamenteri Kati Piri: “Güvenli bölge dediler, savaş bölgesine dönüştü. Yakalanan İŞİD teröristleri kaçtı. Mülteciler gözardı edildi, Rusya bölgede ağırlık kazandı.”
  • Avrupa Parlamenteri Andrey Kovatchev: “Güzel deklarasyonlar yapma konusunda çok iyiyiz ancak somut adım atma konusunda yetersiz kalıyoruz. Rusya bu durumdan faydalanıyor. Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne yakın tutmak hepimizin çıkarlarına.”
  • Avrupa Parlamenteri Özlem Alev Demirel: “Birçok insan ölüyor veya kaçıyor. Hiç bir ülke bir diğer ülkeyi işgal edemez. Jeopolitik konular bunlar. AB silah ambargo konusunda dahi anlaşamadı. Bölgedeki insanları korumak gerekiyor. Kürtler ve Suriyeliler AB’nin desteğini bekliyor.”
  • Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor: “Uluslararası hukuk kuralları açıkça ihlal ediliyor, orası güvenli bölge değil askeri harekat bölgesi. Mültecilerin pasaportları yok diye bir komşu ülkeyi işgal edemezsiniz. Çok tehlikeli bir durum.”
  • Macaristanlı Avrupa Parlamenteri Marton Gyongyosi: “Türkiye’nin endişeleri anlayabilmek gerekiyor ancak askeri harekat desteklenmemeli. Siyasi çözüm bulunmalı.”
  • Almanyalı Avrupa Parlamenteri Helmut Geuking: “Bu askeri harekat değil bir soykırımdır, dini ve basın özgürlüğünün yasaklandığı bir ülke Avrupa Birliği üyesi olamaz.”



Önceki Haber
Diyarbakır'da konuşan Temelli'den parlamenterlere 'kayyum' çağrısı
Sonraki Haber
Kamişlo ve Haseke'de patlamalar