Ana SayfaDünyaAP’nin yeni Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor

AP’nin yeni Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor

HABER MERKEZİ – AP’nin yeni Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor olarak açıklandı. Amor, önceki demeçlerinde HDP’li belediyelere atanan kayyumları eleştirerek, “Türk ceza sisteminin siyasi eleştirileri susturmak için kullanıldığı açık ve net” açıklamasında bulunmuştu.

İspanyalı Nacho Sanchez Amor, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye raportörü oldu.

Amor, Türkiye’yi sert bir şekilde eleştiren raporları ile tanınan Avrupa Parlamenteri Kati Piri’den bu görevi 5 yıllığına devraldı.

59 yaşındaki Amor, bundan böyle Avrupa Parlamentosu ile Ankara arasında yapılacak görüşmeler açısından kilit kişi konumunda bulunacak.

Nacho Sanchez Amor kimdir, Türkiye hakkındaki demeçleri neler?

Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komitesi üyesi Nacho Sanchez Amor Türkiye’yi yakından izlemiş bir isim.

Amor, Türkiye’de gerçekleşen seçimleri birçok kez Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) adına gözlem misyonları kapsamında yakından takip etti.

AP’nin yeni Türkiye Raportörü Amor, 19 Eylül’de Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’de İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanan HDP’li belediye başkanlarına değinmişti.

Amor, “Türkiye’de vatandaşlar tarafından seçilen belediye başkanları hiç bir yasal süreç izlenmeden görevlerinden ihraç edildiler…Türk ceza sisteminin siyasi eleştirileri susturmak için kullanıldığı açık ve net. Bütün gruplar Türkiye’de olup bitenler konusunda endişeli. Süreç yok, hakim yok, garanti yok. Bu bir partizan dayanışma meselesi değil, Türkiye’de yerel demokrasiyi savunmayı amaçlıyoruz. Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki çalışma mekanizmalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuşmuştu.

Öte yandan Amor, amaçlarının Türkiye ile “müttefik olmaya devam etmek” olduğunu dile getirdi.


Euronews Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
Ankara operasyon hazırlığında: Neler oluyor, kim ne diyor?
Next post
Sur Davası: Sanıklar ve aileleri darp edildi, iki kişiye gözaltı