Ana SayfaDünyaAvrupalı parlamenterler Türkiye’ye silah satışlarını açıkladı, çağrıyı yineledi: “Satışa son verin”

Avrupalı parlamenterler Türkiye’ye silah satışlarını açıkladı, çağrıyı yineledi: “Satışa son verin”

HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu’ndan GUE/NGL, Türkiye’ye silah satışını durdurması için AB ülkelerine çağrısını yineledi, Türkiye’ye Avrupa’dan yapılan satışların ülkeler bazında dağılımını verilerle açıkladı.


Çeviri-Derleme: Evren Toprak


Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu (GUE/NGL), Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlattığı harekât nedeniyle Türkiye’yi kınayan Avrupa Birliği’ne bir kez daha silah ticaretini durdurma çağrısı yaptı.

Avrupa Parlamentosu grubu, bu çağrısını, “Avrupa Silahları & Türkiye’nin Suriyeli Kürtlere Saldırısı” başlıklı bir raporla yineledi.

İhraç edilen silahların başta Kürtler olmak üzere sivillere yönelik kullanıldığı savunulan raporda, uluslararası hukuka itibar etmediği sürece Türkiye’ye silah satışının yapılmamasını istedi.

Raporda ayrıca aralarında ev, fırın ve okul olmak üzere Kuzeydoğu Suriye’de yer alan çeşitli yerleşim birimlerine TSK ile beraberindeki -ismini ‘Milli Suriye Ordusu’ olarak değiştiren- ÖSO’nun saldırılarda bulunduğuna dair “mahkum edici deliller” olduğunu bildiren Uluslararası Af Örgütü’ne atıfta bulunuldu.

Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu, Rojava olarak bilinen Kuzeydoğu Suriye’deki toplumsal sözleşmenin “özgürlük, adalet, haysiyet ve demokrasi çağrısı yaptığını ve eşitlik ile çevresel sürdürülebilirlik ilkelerinin öncülüğünde oluşturulduğunu” belirtti.

Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye silah satışları

Öte yandan GUE/NGL tarafından hazırlanan raporda Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye yapılan silah satışlarının detaylarına yer verildi.

Rapora göre AB ülkeleri 2017 yılında Türkiye’ye 2 milyar 800 milyon euro tutarında silah satışı yaptı.

2017 yılı verileriyle Türkiye’ye lisanslı silah satan ülkelerin dağılımı şöyle:

  • Fransa 736 milyon euro tutarında silah sattı. Bunun 112 milyon eurosu zırhlı ve koruyucu ekipmanlar, 90 milyon eurosu ise kara vasıtası ve parçaları.
  • İspanya’nın Türkiye’ye sattığı silah tutarı 1 milyar euro. Bu tutarın 946 milyon eurosu uçak ve dronelar, 4 milyon eurosu ise savaş gemisi ekipmanları.
  • Almanya için bu tutar 34 milyon euro. Bu tutarın 18 milyon eurosunu bombalar, füzeler ve diğer patlayıcı maddeler, 7 milyon eurosunu ise biyolojik ve kimyasal ajanlar, kitle kontrol malzemeleri oluşturuyor.
  • Son olarak İtalya için Türkiye’ye satılan silah tutarı 266 milyon euro. Bunun 197 milyon eurosu uçaklar ve dronelar, 55 milyon eurosu ise mühimmat ve tapa tanzimi aygıtları.
Kaynak: GUE/NGL

AP’de Türkiye oturumu

Avrupa Parlamentosu’nda oy çokluğuyla Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatı kınanmıştı.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye “hedefli yaptırım” uygulanması istenirken, Gümrük Birliği’nin askıya alınması da gündeme getirilmişti.

Böylelikle AP, ilk defa bir aday ülkeye karşı siyasi ve ekonomik yaptırım çağrısında bulunmuştu.

Ve yine bu kapsamda, uygulanma olasılığı az da olsa, 1996’dan bu yana Türkiye ile AB arasında yürürlükte olan Gümrük Birliği’nin askıya alınması seçeneği ilk defa açık biçimde gündeme taşınmıştı.


Avrupa Parlamentosu: Türkiye’ye “hedefli yaptırım” uygulansın

Previous post
Hükümetin bütçe teklifinden: MSB 11 bakanlığı geride bıraktı, eğitimin payı düştü 
Next post
Gazeteciler Meltem Oktay ve Uğur Akgül tahliye oldu