Ana SayfaGüncelBağdadi’nin öldürülmesi: “Türkiye sınırına nasıl ve ne şekilde geldi?”

Bağdadi’nin öldürülmesi: “Türkiye sınırına nasıl ve ne şekilde geldi?”

HABER MERKEZİ – IŞİD lideri Bağdadi’nin öldürülmesinin ardından HDP Milletvekili Feleknas Uca, “Bağdadi’nin Türkiye’nin sınıra 5 kilometre mesafede ne işi vardı? Buraya nasıl ve ne şekilde geldi?” sorularını gündeme getirdi, Ankara’dan yanıt istedi. ABD’nin eski IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de “Türkiye’nin açıklaması gereken bazı şeyler var” demişti.

ABD Başkanı Donald Trump önceki gün yaptığı açıklama ile IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin ABD özel kuvvetlerinin Suriye’de düzenlediği bir operasyonda kendisini öldürdüğünü tüm dünyaya duyurdu.

Bağdadi’nin İdlib Vilayeti’ne bağlı Barişa köyünde öldürüldüğü bildirildi.

Söz konusu köy, Türkiye sınırına yaklaşık 5 kilometre uzakta bulunuyor ve Hatay’a bağlı sınır köyü Kavacık’ın karşısında yer alıyor.

Demokratik Suriye Güçleri, Bağdadi’nin her zaman ikamet ettiği yeri değiştirerek, Cerablus’ta yeni bir yere taşınmak üzere olduğunu açıklamıştı. Yani Bağdadi’nin bu bölgeye geçmeye çalıştığına işaret etti.

Cerablus, Türkiye’nin 20 Ağustos 2016’da “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye düzenlediği operasyon bölgelerinden biri. İdlib ise Türkiye’nin askeri gözlem noktalarının bulunduğu alanlar arasında.

McGurk’ten sorular

Bağdadi operasyonu ile birlikte ABD’nin eski IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, “Türkiye’nin açıklaması gereken bazı şeyler var” demişti.

Washington Post gazetesi için bir makale kaleme alan McGurk, “Bağdadi, Suriye’nin doğusunda veya Irak’ın batısındaki geleneksel bölgelerde değil, Türkiye sınırından birkaç kilometre uzakta, Türkiye’nin 2018 başından beri askeri gözlem noktalarıyla koruduğu İdlib’de bulundu” diye yazmıştı.

ABD’nin, sınırın hemen diğer tarafında bulunan ve aynı zamanda NATO müttefiki olan Türkiye yerine Irak’tan böyle bir operasyonu yapmasının da “çok şey anlattığını” söyleyen McGurk, ABD’nin operasyonu Türkiye’ye haber vermediğine dikkat çekmişti.

McGurk, “Yalnızca sınırına yaklaştığında bildirimde bulunduğu söyleniyor. Bu, ABD’nin Rusya ve Suriye gibi devletlere karşı tutumuyla aynı” demişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD’nin, Türkiye’nin 20 Ağustos 2016’da “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye düzenlediği operasyon bölgesinde uçuş yaptığını, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerekli koordinasyonu ve desteği sağladığını bildirmişti.

HDP’li Uca’dan sorular

Demokratik Suriye Güçleri ve ABD’nin ortak istihbaratı ile Bağdadi’nin öldürülmesine ilişkin bir değerlendirme de HDP Milletvekili Feleknas Uca’dan geldi.

Tıpkı McGurk gibi Bağdadi’nin öldürüldüğü konuma dikkat çeken Uca, “bazı cevapsız soruları” gündeme getirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Metin Yoksu’ya konuşan HDP’li vekil, “Bağdadi’nin sınıra 5 kilometre mesafede ne işi vardı? Buraya nasıl ve ne şekilde gelmiştir?” diye sordu ve bu soruları çoğalttı:

  • Türkiye’ye herhangi bir giriş çıkışı bulunuyor mu?
  • Neden Irak veya Suriye’de değil de güvenlik bölgesi denilen alanda bulundu?

Bu soruların muhatabının Türkiye olduğunu söyleyen Uca, “Türkiye istihbaratının bunları açıklaması gerekiyor. Bir Ezidi kadın olarak soruyor ve cevaplanmasını istiyorum” dedi.

Uca, Ezidilerin yaşananların hesabını sormaya devam edeceğini de belirtti.

Ezidi soykırımı

Bağdadi’nin lideri olduğu IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaşayan Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği soykırımın üzerinden beş yıl geçti.

Soykırımda beş binden fazla insan hayatını kaybetti, altı bine yakın Ezidi kadın ve çocuk esir alınarak cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Esir alınan binlerce Ezidi kadın; Musul, Rakka, Deyr ez Zor, Telafer ve Minbiç gibi kentlerde kurulan köle pazarlarında satıldı.




Önceki Haber
Meksika’daki sağlık sistemine bir bakış: “Midnight Family”
Sonraki Haber
Kandıra'daki tutuklulara 'adaba uygun' giyinmedikleri bahanesiyle disiplin cezası