Ana SayfaGüncelBaraj tartışması: “AKP-MHP yüzde 40’ı bulamaz durumda; yolun sonu göründü”

Baraj tartışması: “AKP-MHP yüzde 40’ı bulamaz durumda; yolun sonu göründü”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 50+1 tartışması gündemde. Barajın yüzde 40’a düşürülmesinin AKP üzerindeki ittifak baskısını ortadan kaldıracağını düşünen de var, AKP için “yolun sonunun geldiği” yorumunu yapan da. CHP Grup Başkanvekili Özel’e göre “AKP-MHP birlikteliği yüzde 40’ı zor aşar durumda ve çıtayı yüzde 40’lara kadar indirmiş haldeler.”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda geçerli olan yüzde 50 barajının yüzde 40’a çekilmesine açık kapı bırakması tartışılıyor.

Erdoğan, muhalefet tarafından Meclis’e getirmesi halinde teklifi değerlendirmeye ve tartışmaya açık ve hazır olduklarını söylemişti.

Konuyla ilgili Cumhuriyet’te Emine Kaplan imzası ile yer alan bir haber “Yolun sonu göründü” başlığını taşıyor.

Haberde Erdoğan’ın yüzde 40 kuralından bahsetmesinin AKP’de tartışılmaya başlandığı belirtilirken, barajın düşürülmesinin partinin üzerindeki ittifak baskısını ortadan kaldıracağını düşünen bazı AKP yöneticilerinin görüşleri aktarılıyor:

“Yine ittifaklar olacaktır. Yüzde 40’a düşürdüğünüz zaman Erdoğan’ın karşısında da bir yüzde 40’lık kitle olur. Seçime yine ittifaklarla gidilebilir, ancak mecburiyet hissedilmemesi partinin elini rahatlatır. MHP ile yapılan ittifakta görüldü ki, partinin milliyetçi seçmeni MHP’ye kayıyor. MHP’nin oyu arttıyor, partinin oyu azalıyor.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “muhalefet getirsin değerlendiririz” sözleri için “Ciddiye alınacak yanı yok. Ekonomi ve dış politikadaki sorunları örtebilmek için bunları gündeme getiriyorlar” diyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de açıklamaları hayretle takip ettiklerini belirtiyor ve ekliyor:

“AKP – MHP birlikteliği yüzde 40’ı zor aşar durumda ve çıtayı yüzde 40’lara kadar indirmiş durumdalar.

“Geçmişte 50’nin üzerinde oyu olan bu birliktelik kimseye kazandırmıyor, ülkeye kaybettirdiği gibi bunu savunanlara da kaybettiriyor. Bu itiraf son derece önemli ama bunun  tutar tarafı yok. Çünkü Türkiye’nin hak ettiği yönetim biçimi ve Türkiye için en doğru olan yönetim biçimi demokratik parlamenter sistem.”

Erdoğan’ın yüzde 40 önerisini muhalefetin getirmesi gerektiği yönündeki açıklamasını da hatırlatan Özel, CHP olarak böyle bir önerilerinin olmayacağını söyledi.

Ne oluyor?

Mevcut sistemde Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için oy kullanılan seçimde ilk turda yüzde 50+1 oy oranını geçen aday olmaması durumunda ikinci tur 15 gün sonra yapılıyor.

Cumhurbaşkanının ilk turda seçilmesini sağlamak üzere yüzde 50+1 barajı şartının kaldırılması ve seçimlerin iki tur yerine tek turda sonuçlandırılması konusu gündemde.

Euronews’in haberine göre bu uygulama dünyada Bosna-Hersek, Kamerun, Ekvator Ginesi, Güney Kore, Filistin, Panama, Singapur, Tayvan, Tunus, Venezuela, İzlanda, Honduras, Ruanda gibi ülkelerde geçerli. Ancak ABD Başkanlık sisteminde iki turlu seçim söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçimindeki barajın düşürülmesiyle ilgili “muhalefetten herhangi bir talep gelirse bunu değerlendirmeye, tartışmaya açık ve hazır olduklarını” ifade etmişti.

Previous post
Guy Ritchie’nin yeni filmi: “The Gentlemen”
Next post
Roboskili ailelere 'anma' davası