Ana SayfaGüncelBelediye eşbaşkanlarına operasyon: HDP’li dört isim gözaltında

Belediye eşbaşkanlarına operasyon: HDP’li dört isim gözaltında

HABER MERKEZİ – Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer ve Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz gözaltına alındı. Eşbaşkanın soruşturma dosyasına kısıtlılık kararı getirildi. Gözaltıların ‘yeni kayyumların hazırlığı’ olduğunu belirten HDP, buna karşı “direnişin aralıksız süreceğini” kaydetti.

HDP’li bazı belediye eşbaşkanları bu sabah gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, Kocaköy Belediye Eş Başkanı Rojda Nazlıer ile Bismil Belediyesi Eşbaşkanı Orhan Ayaz bu isimler arasında.

Eşbaşkanlar evlerine sabah saatlerinde polislerce düzenlenen baskınlarla gözaltına alındı.

Evlerde yapılan aramaların ardından “haklarında açılan bir soruşturma” gerekçe gösterilerek gözaltına alınan eşbaşkanlar  jandarma ve emniyettete tutuluyor.

Avukat Mehmet Emin Aktar, arama ve gözaltı kararında suçlama nedeni olarak, sadece “yürütülen bir soruşturma” yazılı olduğunu belirtti.

Soruşturma dosyasına kısıtlılık kararı getirildi.

Kısıtlılık kararı nedeniyle gözaltına alınan belediye eşbaşkanlarının ne ile suçlandığı öğrenilmezken, eşbaşkanların aynı dosya kapsamında mı yoksa ayrı ayrı soruşturma kapsamında mı gözaltına alındığına dair bilgi edinilemedi.

Belediyeler ablukada

Diyarbakır Belediye Eşbaşkanı Mızraklı, İçişleri Bakanlığı kararıyla hakkında soruşturma yürütüldüğü gerekçesiyle 19 Ağustos’ta görevden alınmış, yerine kayyum atanmıştı.

Eşbaşkanı gözaltına alınan Kayapınar Belediyesi ise gözaltının ardından polisler tarafından ablukaya alındı. Kayapınar Belediyesi’nde personeller ile belediye yöneticileri “kayyum atanacağı” gerekçesiyle binaya alınmadı.

Aynı durum Bismil için de geçerli. Belediye binası ablukaya alınmış durumda.

HDP’den açıklama

HDP, yerine kayyum atanan Mızraklı ile üç belediye eşbaşkanının gözaltına alınmasına dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada önceki kayyum atamaları hatırlatılırken, son gözaltılarla da kayyum hazırlığı içerisinde olunduğu belirtildi: “Belediye eş başkanlarımızın gözaltına alınmalarının bu belediyelerimizi de kayyımlarla gasp etmek amacıyla yapıldığı ortadadır.”

“Seçme seçilme hakkının muhalif kesimlerce, özellikle de partimiz ve iradesini bizden yana kullanan halkımız, seçmenlerimizce kullanılmasına karşı barbarca uygulanan hukuk dışı, keyfi ayrımcılığı kabul etmiyoruz” denilen açıklamada “direnişin aralıksız süreceği” kaydedildi.

Previous post
İBB, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarının ihalesinin iptali istemiyle dava açtı
Next post
Mehmet Ayvalıtaş Davası: Sanıklar beraat etti