Ana SayfaDünyaBerlin’den Ankara’ya “vergi kaçakçılarını koruma” suçlaması

Berlin’den Ankara’ya “vergi kaçakçılarını koruma” suçlaması

HABER MERKEZİ – OECD anlaşması uyarına kişi ve kurumların mali hesap bilgilerini paylaşmakla yükümlü olan Türkiye’nin bu taahhüdünü yerine getirmediği ortaya çıktı. Sol Partili Akbulut’a göre AKP seçimlerde destek elde edebilmek için vergi kaçakçılığı yapan Almanya’daki Türkiye vatandaşlarını koruyor.

‘Vergi kaçakçılığı ile mücadelede’ Türkiye’nin Almanya’ya gereken bilgileri aktarmadığı ortaya çıktı.

Söz konusu gelişme, Maliye Bakanlığı’nın Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut tarafından sunulan soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

Buna göre, Almanya, ‘vergi kaçakçılığıyla mücadele’ için birçok ülke ile otomatik olarak mali hesap bilgilerini değişmesine rağmen Türkiye’den bilgi aktarımı yapılmıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) girişimi ile hayata geçirilen mekanizmaya göre, yaklaşık 100 ülke banka kişi ve kurumlara ait mali hesap bilgilerinin karşılıklı olarak paylaşılmasını taahhüt etmişti.

Ancak aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dört ülke bilgi değişimini taahhüt etmesine rağmen gereken koşulları yerine getirmiyor.

Koşulları yerine getirmeyen ülkeler Türkiye, Gana, Nieu Adası ve Sint Maarten şeklinde sıralanıyor.

‘Siyasi hesap’ iddiası

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’a göre Türkiye’nin bu bilgileri paylaşmamasının arkasında ‘siyasi bir hesap’ bulunuyor.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre kamu yayıncılık kuruluşu Hessische Rundfunk’a (HR) konuşan Akbulut, Almanya’da 3 milyona yakın Türkiyeli olduğuna dikkat çekerek, AKP’nin böylelikle vergi kaçakçılığı yapan Türkiye vatandaşlarını koruduğunu ve karşılığında seçimlerde destek beklediğini savunuyor.

Akbulut, Erdoğan’ın seçim vaadi olarak vatandaşlarını dış ülkelerin mali kurumlarından koruma sözü verdiğini ifade ediyor.

Almanya Vergi Sendikası Başkanı Thomas Eigenthaler ise Türkiye’nin bilgi değimi yapmamasının vergi gelirlerinde büyük bir açığa yol açmayacağını söylüyor.

Buna rağmen Türkiye’den gelecek bilgilerin önem taşıdığını kaydeden Eigenthaler, “Maliye memurları, Türkiye’den gelecek bilgilerle Almanya’daki kara para aklama faaliyetlerini aydınlatabilir” diyor.

Previous post
Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar istifa etti
Next post
Gazeteci Emre Orman tahliye edildi