Ana SayfaEkolojiBienal’e protesto: “Gerçeği söyleyin!”

Bienal’e protesto: “Gerçeği söyleyin!”

HABER MERKEZİ – Sponsorları arasında fosil yakıt şirketleri de olan 16. İstanbul Bienali protesto edildi. Yokoluş İsyanı aktivistlerince yapılan eylemde “sanatın fosil yakıt sponsorluğundan çekilmesi” istendi.

Bu yıl “Yedinci Kıta” adıyla, iklim krizi ve ekolojik tahribat konularını merkeze alan 16. İstanbul Bienali’nin gerçekleştiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim, Heykel ve Müzik Müzesi önünde bir araya gelen Yokoluş İsyanı aktivistlerinin performansı, vuvuzelalar eşliğinde büyük bir gürültüyle başladı.

Eylemciler “Sanata petrol bulaştı” diye bağırdı. Gıda boyasıyla yapılmış “petrol” bina girişine döküldü ve davul ritimleri başladı. Performans temsili bir ölüm gerçekleştirilerek sonlandı.

Yokoluş İsyancıları İKSV dahil Türkiye’deki sanat ve kültür kurumlarından fosil yakıt şirketlerine ve destekçilerine sırtlarını dönmelerini talep etti.

Bianet’in aktardığına göre açıklamada özetle şöyle denildi:

“Geleceğimizi korumak için buradayız. İklim krizi her birimizi ve her canlı türünü etkiliyor. Yeşil badanayı protesto etmek için buradayız. Eylemlerinde sanatı ve müziği kullanmayı seçen bizler, sanatın özgürce ve doğru amaçlar için kullanılması gerektiğini savunuyoruz. Fosil yakıtlardan bağımsız bir sanat alanı isteğimizi davulların gümbürtüsünün ardından gelen ölüm sessizliğin kuvvetiyle bir kez daha haykırıyoruz: Gerçeği söyleyin! Fosil yakıtlardan vazgeçin!”
Fotoğraf: Erhan Demirtaş (bianet)

Daha önce Britanya’daki Royal Shakespeare Company ve Tate Modern BP ile İngiltere Ulusal Galerisi ise Shell ile sponsorluk anlaşmasını sonlandırdığını duyurmuştu.

Amsterdam’da Von Gogh Müzesi, ve Chicago’da Doğal Tarih Müzesi de fosil yakıt şirketlerinin sponsorluklarından çıkmıştı.

Previous post
'Ulysses' yeni bir çeviri ile Türkçede
Next post
Sakarya'da ırkçı saldırı: Mevsimlik işçi Şirin Tosun yaşamını yitirdi