Ana SayfaBilim ve TeknolojiBilim insanlarından yeni keşif: Solar termal yakıt

Bilim insanlarından yeni keşif: Solar termal yakıt

HABER MERKEZİ – İsveç’in Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nde bilim insanları güneş enerjisinin depolanma süresini arttıran yeni bir keşif yaptı. Yeni teknolojinin önümüzdeki 10 yılda yaygınlaşması bekleniyor.

Dünya genelinde iklim krizine karşı eylemler devam ederken, alternatif enerji kaynakları alanında yeni gelişmeler yaşanıyor.

İsveç’in Chalmers Teknoloji Üniversitesi’ndeki güneş enerjisinin depolanmasında kullanılabilecek yeni bir sıvı keşfedildi.

Bilim insanlarının keşfettiği “solar termal yakıt” adı verilen bu sıvı, güneşten toplanan enerjiyi 18 yıl boyunca saklayabiliyor. Bu yöntemin temiz ve yenilenebilir enerji alanında çığır açması bekleniyor.

Ayrıca bu sıvı ile birlikte daha önce yüzde 20’lerde olan güneş enerjisinin kullanım potansiyelinin yüzde 30’a çıkarılması hedefleniyor.

Euronews’ta yer alan habere göre, sıvının kilogram başına 250 Watt enerji saklayabildiği söyleniyor. Bu yoğunluk, Tesla’nın Powerball bataryalarının 2 katı.

Güneş enerjisinin en büyük dezavantajlarından biri enerjiyi depolama sorunu.

Keşfedilen sistem, karbon, hidrojen ve nitrojenden oluşan “norbornadiyen” molekülü. Güneş ışığı bu moleküle vurduğunda, sıvının atom bağları değişerek izomere dönüşüyor ve enerjiyi ısı olarak stokluyor.

Araştırmacılar bu teknoloji ile saklanan enerji miktarının daha da artırılabileceğini düşünüyorlar. Bu teknolojinin önümüzdeki 10 yıl içinde yaygınlaşmaya başlaması bekleniyor.

Previous post
HDP'den kayyumlara karşı 'halk buluşmaları'
Next post
10 Ekim anma programı belli oldu