Ana SayfaDünyaBM İnsan Hakları Konseyi’ne 14 yeni üye seçildi

BM İnsan Hakları Konseyi’ne 14 yeni üye seçildi

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne Almanya, Japonya, Ermenistan, Brezilya, Endonezya, Libya, Marshall Adaları, Moritanya, Namibya, Hollanda, Polonya, Güney Kore, Sudan ve Venezuela’nın olduğu 14 yeni üye seçildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ne 14 yeni üye seçildi.

BM Genel Kurulu’ndaki oylamada, İnsan Hakları Konseyi’ne seçilen ülkeler; Almanya, Japonya, Ermenistan, Brezilya, Endonezya, Libya, Marshall Adaları, Moritanya, Namibya, Hollanda, Polonya, Güney Kore, Sudan ve Venezuela.

Seçilen yeni ülkeler, 1 Ocak 2020 itibarıyla konseyde üç yıl görev yapacak.

14 ülke arasında Irak, Libya, Moritanya, Sudan ve Venezuela’nın olmasına tepki gösterildi.

Bir grup sivil toplum kuruluşunun ortak olarak Birleşmiş Milletler’e sunduğu raporda, bu ülkelerde yapılan insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

Merkezi Cenevre’de bulunan UN Watch adlı denetleme örgütünün başkanı Hillel Neuer Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, UN Watch ve diğer sivil toplum örgütlerinin bu ülkelerin seçimlerine tepki gösterdiklerini, özellikle Afrika ülkeleri arasında rakipleri olmadığı için bu koltukları kazanmayı garantileyen Libya, Moritanya ve Sudan gibi, niteliksiz hükümetler tarafından yönetilen ülkelerle Irak ve Venezuela’nın adaylıklarına karşı olduklarını söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyi hakkında

BM İnsan Hakları Konseyi 2006’da kuruldu.

BM üyesi ülkeler, İnsan Hakları Konseyi üyeliğine, BM Genel Kurulunca üç yıllığına seçiliyor. Türkiye’nin ise konseyde “gözlemci ülke” statüsü bulunuyor.

İnsan hakları konularını görüşmek üzere Mart, Haziran ve Eylül aylarında yılda üç kez toplanan konseyin oturumları sırasında, karar tasarıları da görüşülüyor ve kabul ediliyor. Ancak BM İnsan Hakları Konseyi’nin kararları, “tavsiye” niteliği taşıyor ve kararların yasal bağlayıcılığı bulunmuyor.

47 üyesi bulunan konsey, insan hakları sicili iyi olmayan ülkelerin dönem dönem üye olarak seçilmesi sebebiyle hem BM üyesi ülkeler hem de sivil toplum örgütlerince eleştiriliyor.

ABD, İsrail’e karşı “kronik, ön yargılı tutum sergilemesini” gerekçe göstererek, Haziran 2018’de 47 üyeli BM organından ayrılmıştı.

Previous post
Hrant Dink Vakfı’nın yapmak istediği konferans İstanbul'da da yasaklandı
Next post
"Pejmürde" muhalefet – Nurullah Yıldız