Ana SayfaDünyaBMGK Kuzey Suriye gündemiyle toplandı: AB ülkelerinden Türkiye’ye çağrı, ABD’den uyarı

BMGK Kuzey Suriye gündemiyle toplandı: AB ülkelerinden Türkiye’ye çağrı, ABD’den uyarı

HABER MERKEZİ – BMGK, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye harekâtı gündemiyle acil olarak toplandı. Türkiye ile ilgili ortak açıklama konusunda uzlaşma sağlanamazken, beş AB ülkesi kendi açıklamasını yayınlayarak Türkiye’ye “harekâtı durdur” çağrısı yaptı. ABD’nin BM nezdindeki Büyükelçisi Craft ise “kırılgan toplulukları koruyamaması ya da IŞİD’in yeniden ortaya çıkışının önlenememesi durumunda Türkiye’nin ağır sonuçlarla yüzleşmesi gerekeceğini” söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adı verilen harekâtı başlatmasının akabinde acil olarak toplandı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Britanya, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya’nın talebiyle yapılan toplantının tek gündem maddesi Kuzey Suriye’ydi.

BMGK’de Türkiye’nin operasyonuna ilişkin ortak açıklama üzerinde uzlaşma sağlanamadı, ancak çeşitli ülkelerden Ankara’ya uyarı ve çağrılar vardı.

AB ülkelerinden Türkiye çağrısı

BMGK’nin Avrupa Birliği’nden beş üyesi Belçika, Fransa, Almanya, Polonya ve Britanya ortak açıklamayla Türkiye’ye harekâtı durdurma çağrısı yaptı.

Bu ülkelerin ortak açıklama için Güvenlik Konseyi’nin bütün üyelerinden bu aşamada destek görmediği belirtildi.

Öte yandan ABD’nin BM nezdindeki Büyükelçisi Kelly Craft, Başkan Donald Trump’ın Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatına “hiç bir şekilde” yeşil ışık yakmadığını şüpheye yer bırakmayacak şekilde dile getirdiğini söylerken, bir gazetecinin “Peki Türkiye’nin harekâtını kınıyor musunuz?” sorusunu yanıtsız bıraktı.

Craft ayrıca Türkiye’nin “kırılgan toplulukları koruyamaması ya da IŞİD’in yeniden ortaya çıkışının önlenememesi durumunda ağır sonuçlarla yüzleşmesi gerekeceğini” belirtti.

Ortak açıklamaya itiraz ettiği belirtilen Rusya’nın BM nezdindeki Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise BMGK’nin yapacağı bir açıklamanın çok daha kapsamlı konular içermesi gerektiğini savundu.

Nebenzia, “buna Suriye’deki yabancı güçler dahil” diye ekledi.

Son olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden de bir açıklama geldi.

Komiserlik, “Türkiye’nin Suriye’de kurmayı planladığı gibi bir güvenli bölgeyi hayata geçirmesi takdirde dahi mültecilerin geri dönmesi için yeterli koşulları oluşturmayacağını” belirterek, demografiyi değiştirecek herhangi bir adımın kabul edilmeyeceğini bildirdi.

Türkiye’nin BMGK’ye mektubu

Toplantı öncesi Türkiye BMGK’ye mektup iletmişti.

Türkiye’nin BM nezdindeki Büyükelçisi Feridun Sinirlioğlu tarafından iletilen mektupta, askeri operasyonunun “orantılı, ölçülü ve sağduyulu” olacağı savunulmuştu.


Karınca, DW Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!       Yazdır
Önceki Haber
CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün
Sonraki Haber
Kadıköy’de 10 Ekim Katliamı anmasına ‘Kuzey Suriye’ müdahalesi: Gözaltılar var