Ana SayfaDünyaBrexit: Britanya parlamentosu yeniden erteleme istedi

Brexit: Britanya parlamentosu yeniden erteleme istedi

HABER MERKEZİ – Britanya parlamentosu, 306’ya karşı 322 oyla kabul ettiği önergeyle fiilen, AB’den ayrılmasının bir kez daha ertelenmesini istedi. Böylece Başbakan Johnson’ın AB’yle vardığı Brexit anlaşmasının bugün oylanması engellendi. Oylamanın Pazartesi günü yapılacağı açıklandı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasına yönelik yeni anlaşmanın onaylanması üzerine, bugün Britanya parlamentosunun alt kanadı özel bir oturum düzenleyerek anlaşmayı oylaması bekleniyordu. Ancak bu oylama gerçekleşmedi.

Avam Kamarası’nda yerel saat ile 10.30’da başlayan oturumda ilk sözü Başbakan Boris Johnson aldı.

Johnson, milletvekillerine anlaşmayı onaylamaları çağrısı yaptı.

“Ülkeyi birleştirmenin vakti geldi” diyen Johnson, anlaşmanın Britanya’ya 31 Ekim’de AB’den ayrılma fırsatı verdiğini söyledi.

Johnson ayrıca, parlamentonun Brexit anlaşmasını bugün oylamasını istedi.

Ancak Avam Kamarası Başkanı John Bercow’ın kararıyla önce iktidardaki Muhafazakar Parti’den ihraç edilen milletvekili Oliver Letwin’in değişiklik önergesi oylandı.

Oylama Pazartesi günü yapılacak

Parlamento, 306’ya karşı 322 oyla kabul ettiği önergeyle fiilen, ülkenin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının (Brexit) bir kez daha ertelenmesini istedi.

Böylece Başbakan Johnson’ın AB’yle vardığı Brexit anlaşmasının bugün Parlamento’da oylanması engellendi. Oylamanın Pazartesi günü yapılacağı açıklandı.

Letwin’in önergesi, Başbakan Boris Johnson’ın AB’yle vardığı anlaşmanın, uygulanmasına yönelik ilgili tüm yasa tasarıları Parlamento’dan geçmesine dek oylanmamasını öngörüyordu.

Böylece Britanya’nın 31 Ekim’de AB’den anlaşma olmadan ayrılmasının önlenmesi amaçlanıyor.

Başbakan Johnson ise oylama sonrası AB’yle Brexit’in ertelenmesine yönelik bir pazarlık yapmayacağını ve hiçbir yasanın kendisini buna zorlamadığını söyledi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise oylama sonrası Johnsan’a son kararını gözden geçirme çağrısı yaptı.

May döneminde parlamentoda üç anlaşma da reddedilmişti

Başbakan Johnson oylama öncesinde yaptığı açıklamada, “Backstop’tan vazgeçeceğimiz bir anlaşmaya sahibiz” diye konuşmuştu.

Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki sınırın düzenlenmesiyle ilgili “backstop” maddesi daha önceki Brexit anlaşmalarının reddedilmesine neden olmuştu.

Yeni anlaşma uyarınca Kuzey İrlanda, Britanya’nın Gümrük Birliği’nde kalmayı sürdürecek ve AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile sınır kontrollerinin önüne geçmek için AB’nin ortak pazar kurallarına tabi olmaya devam edecek.

Britanya, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.

AB’den çıkış şartlarıyla ilgili eski Britanya Başbakanı Theresa May parlamentonun onayına üç anlaşma sunmuş ancak her üç anlaşma da reddedilmişti.


Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe
Previous post
Gazeteci Özlem Oral gözaltına alındı
Next post
CANLI BLOG | 'Ateşkes' kararı devrede: Neler oluyor, kim ne diyor?