Ana SayfaDünyaAlmanya ve Britanya basınında ‘Soçi mutabakatı’

Almanya ve Britanya basınında ‘Soçi mutabakatı’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında dün Soçi’de varılan mutabakat Britanya ve Almanya basınında geniş yer buldu. Financial Times “Putin, Suriye konusunda Erdoğan’ı etkileyerek yönlendirmeye çalışıyor” derken, Daily Telegraph da “Rusya, Suriye’nin kuzeydoğusunda hızla ABD’nin yerini aldı” diye belirtiyor. Die Welt’e göre ise Rusya’nın amacı Ankara’nın Şam ile diyaloğa başlaması.

Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde, dün bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin ardından 10 maddelik mutabakat metni açıklandı.

Buna göre Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatla girdiği bölgelerin doğu ve batısındaki 10 kilometrelik alanda yaklaşık 7 gün sonra Türkiye ve Rusya askerleri ortak devriye yapacak.

Mutabakatın ardından açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Segey Lavrov, harekatın sonlandırılacağını söyledi: “Harekat sonlandırılıyor ve ileride her şey, Kürt birliklerinin, silah ve gereçlerinin çekilmesi ile ilgili olanlar da dâhil olmak üzere anlaşmaların ne derece uygulanacağına bağlı olacak.”

Milli Savunma Bakanlığı da “Mevcut harekat alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekat icra edilmesine gerek kalmamıştır” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden ise “değerlendirmelerimiz sürüyor, mutabakata ilişkin tavrımızı daha sonra açıklayacağız” açıklaması geldi.

Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

10 maddelik “Soçi mutabakatı” Britanya basınında geniş yer buluyor.

Financial Times’taki haberin başlığı, “Putin, Suriye konusunda Erdoğan’ı etkileyerek yönlendirmeye çalışıyor”.

Gazeteye göre dün Soçi’de yapılan görüşme, Rusya’nın “önemli bir güç simsarı” olarak Suriye’de ne kadar hayati bir rol oynadığını gözler önüne serdi.

Financial Times, “Varılan mutabakat ile esasında, Türkiye’nin ABD’yle geçen hafta vardığı anlaşmayla ilan edilen 5 günlük ateşkes uzatılmış oldu” diyor.

Times da anlaşmanın, Rusya’nın bölgedeki hakimiyetini bir kez daha gözler önüne serdiği kanısında.

Gazetedeki haberin başlığı ise “Rusya ve Türkiye, Suriye’deki ‘güvenli bölge’de ortak devriye için anlaştı”.

Times’taki haberde vurgulanan bir diğer nokta da Türkiye ve Rusya’nın, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik taahhütlerini yeniden dile getirmeleri.

“Rusya, Suriye’nin kuzeydoğusunda hızla ABD’nin yerini aldı”

Daily Telegraph’daki haber, “Türkiye ve Rusya, Suriye’deki askeri harekâtı durduracak şekilde anlaştı” başlığı taşıyor.

Gazeteye göre Soçi’deki görüşmeler, Rusya’nın, Suriye’nin kuzeydoğusunda en fazla siyasi ağırlığı olan güç olarak hızla ABD’nin yerini aldığını gösteriyor.

“Ankara, Moskova’nın Şam’ı ikna etmesinden memnun olacak”

The Guardian’daki haberin başlığı ise “Erdoğan ve Putin, Türkiye’nin Kürtlere saldırısının durmasını sağlayacak bir tampon bölge oluşturulmasında anlaştı”.

Gazetedeki haberden bazı satırlar da şöyle:

“Ankara, Moskova’nın Şam’ı, Kürtlerin yerine Suriye’nin kuzeydoğusunda daha fazla alanı kontrole ikna etmesinden memnun olacaktır. Moskova’nın bunun karşılığında Türk heyetinden, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterileceği konusunda güvence aldığı anlaşılıyor.”

“Putin’in amacı Erdoğan ile Esad arasında doğrudan temas”

Diğer yandan Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat Almanya basınına da yansıdı.

Die Welt, mutabakatla ilgili yorumunda Rusya’nın Ankara’yı Beşar Esad ile doğrudan temasa yönlendirmek istediğini belirtiyor.

“Erdoğan Esad’ı reddetme tutumunda devam ederse, bölgede daha da fazla tecrit olabilir. Putin tam da buna engel olmak istiyor. Çabası Türkiye’yi Esad ile diyaloga yönlendirerek Suriye’nin savaş sonrası düzenine dair Rus bakış açısını nihayet gerçekleştirmek.”

Die Welt, Rusya’nın amacını İran’ın da desteklediğini belirterek, “Bunun için Moskova ve Tahran 1998 yılında imzalanan Adana Anlaşması’nı kullanıyor” diyor.

Berliner Zeitung ise Soçi’de varılan mutabakattan Suriye’deki Kürtlerin kayıpla çıktığı görüşünü savunuyor.


Bu haberi DW Türkçe ve BBC Türkçe‘den derledik.

BM: Türkiye’nin harekatı 176 bin kişiyi yerinden etti, 80 bini çocuk

Savunma Bakanlığı’ndan ‘harekat’ mesajı, ABD’den ‘Soçi’ yorumu

Türkiye ve Rusya 10 maddelik ‘Suriye mutabakatı’nda anlaştı, ‘harekat sonlandırılıyor’

Çıkmaz yolda diretmek: Bir Suriye denemesi – Cengizhan Kaptan

Previous post
ABD'de "Türkiye savaş suçu işledi" iddiası dillendiriliyor
Next post
Mersin'de ev baskınları: Devrimci Parti üyeleri gözaltında