Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | 10. günde operasyona ‘ara’: Ateşkes kararı sonrası neler oluyor?

CANLI BLOG | 10. günde operasyona ‘ara’: Ateşkes kararı sonrası neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Pence-Erdoğan görüşmesi sonrasında Kuzeydoğu Suriye’de “ateşkes” kararı alındığı açıklandı. Ankara’dan, Türkiye ile SMO’nun 9 Ekim’de başlattığı operasyonuna beş gün ‘ara verildiği’ duyuruldu. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi yazılı bir açıklama ile “ateşkes anlaşmasına göre hareket edeceğini” deklare ederken, DSG’den ise “Ateşkes savaşın sürdüğü Gire Spi ve Serekaniye arasındaki alanlar için geçerli” açıklaması geldi. Gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.



21:30 | Anlaşma sonrası Erdoğan ile Trump görüştü, taraflardan açıklamalar var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, taraflar arasında dün varılan anlaşmanın ardından bugün telefonda görüştü.

Görüşmeyi Twitter üzerinden duyuran Trump, “(Erdoğan) Operasyona ara vermeyi ve ateşkesin işlemesini çok istiyor. Kürtler de istiyor. Aslında nihai çözümün bu olması gerekiyor. Bu anlayışın yıllardır olmayışı çok kötü” dedi.

Trump ayrıca “ABD petrolü sağlama aldı ve Türkiye ile Kürtler de IŞİD’lileri iki taraftan kontrol altına aldı” ifadelerini kaydetti.

Ardından Twitter üzerinden açıklama yapan Erdoğan ise, tarafların ilişkilerini güçlendirmek için karşılıklı adım atmalarından duyduğu ‘memnuniyeti’ Trump’a ilettiğini belirtirken, “Başta Suriye’nin kuzeyinde tesis edeceğimiz güvenli bölge çalışmaları olmak üzere, bölgemizin huzur, refah ve istikrara kavuşması için ortak çabalarımızın sürmesini temenni ediyorum” diye konuştu.


20:31 | Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi: Ateşkes anlaşmasına göre hareket edeceğiz

Fotoğraf: Alice Martins / Washington Post

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, ABD ve Türkiye arasında varılan “ateşkes” anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada “ABD ile Türk devlet yetkilileri arasında varılan ateşkes anlaşmasına göre hareket edeceğimizi belirtiyoruz” denildi; süreci ateşkese vardıran şeyin “direniş” olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca Türkiye’nin ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği, bazı bölgelerde saldırılar nedeniyle sivillerin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı ifade edildi.

“Göç edenler evlerine dönecek”

Varılan ateşkes anlaşmasının Gire Spi (Tel Abyad) ile Serekaniye (Resulayn) arasındaki bölgeleri kapsadığı vurgulanırken, anlaşma uyarınca göç etmek zorunda kalanların evlerine dönüşünün garanti altına alındığı belirtildi.

Açıklamada, ateşkes anlaşmasının kimi maddelerinin, bu anlaşmadan sorumlu olan ABD ile tartışılması gerektiği de vurgulandı ve Demokratik Suriye Güçlerine “teşekkür” edildi.


20:00 | ABD Savunma Bakanı’ndan ‘güvenli bölge’ açıklaması

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

Esper, Suriye’deki ABD askerlerinin çekilme sürecinin devam ettiğini belirterek, ‘güvenli bölge’de ABD askerlerinin yer almayacağını söyledi.

“Güven Bölge’nin uygulanmasında ABD’nin hiçbir kara gücü yer almayacak. Ancak Türkiye ve Suriye Demokratik Güçleri’yle temas halinde kalmaya devam edeceğiz.”


16:34 | Buldan ve Temelli’den siviller için ‘acil çağrı’

Türkiye’yi ABD ile imzalanan anlaşma doğrultusunda ateşkese uymaya davet eden HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’den siviller için çağrı geldi.

Eş başkanlar, Serekaniye (Resulayn) kent merkezindeki yaralıların ve sivillerin tahliyesi için acilen insani yardım koridorunun güvence altına alınması için taraflara ‘acil’ çağrı yaptı.


16:25 | Avrupa Konseyi Başkanı: Operasyona ara vermek gerçek bir ‘ateşkes’ değil

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, operasyon ara verilmesinin gerçek bir ‘ateşkes’ olmadığını söyledi.

“Bu bir ateşkes değildir, Kürtlerin kapitülasyonuna yönelik taleptir” çıkışını yapan Tusk, “Türkiye’ye harekatı derhal bitirmesi çağrısı yapıyoruz” diye ekledi.

AB Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanan sonuç bildirgesinde de Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayı “not ettik” ifadesi yer almıştı.

Bildirgede ayrıca, Türkiye’nin düzenlediği askeri operasyon da kınanmıştı.


16:17 | Fransa, Almanya ve Britanya liderleri Erdoğan ile görüşecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Türkiye’nin Kuzeydoğu’ya yönelik operasyonu nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceği belirtildi.

Söz konusu gelişme AFP tarafından ‘son dakika’ bilgisi olarak duyuruldu.


15:18 | Erdoğan: Amacımız Rusya ile de makul bir uzlaşmaya varmak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile varılan anlaşmaya işaret ederek “120 saatin sonunda YPG’nin bölgeden çekilmesi durumunda Barış Pınarı Harekatı’nın sonlanacağını” söyledi.

İstanbul’da yabancı medya temsilcileri ile bir araya gelen Erdoğan, “ABD verdiği sözü tutmazsa, 120. saatin sonunda harekat kaldığı yerden başlar” diye devam etti.

ABD Başkanı Trump’un mektubu ile ilgili de konuşan Erdoğan, mektuba dair şunları kaydetti:

“Başkan Trump’ın siyasi ve diplomatik nezaketle bağdaşmayan bir mektubu medya yer aldı. Elbette bizler bunu unutmadık. Unutmamız doğru değil ama bizim karşılıklı olan sevgi saygımız da bunları sürekli gündemde tutmaya müsaade etmiyor. Bu konuyu bugünkü meselemiz ve önceliğimiz olarak da görmüyoruz. Vakti saati geldiğinde bu konuyla ilgili olarak gerekenin yapılacağının da bilinmesini istiyoruz.”

Putin’le görüşme

Salı günü Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşeceğini de hatırlatan Erdoğan, “Amacımız Rusya ile makul bir uzlaşmaya varmaktır” dedi ve ekledi: “PKK/YPG’nin tamamen temizlendiği yerlerin rejim tarafından kontrol edilmesi bizim için rahatsızlık sebebi değildir.”

ABD ile varılan anlaşmaya dair Rusya’dan gelen açıklamalarda “Türkiye’den bilgilendirme beklendiği” belirtilmişti.

Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Kürt sorununda Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Demokratik Suriye Güçleri ile Şam arasında diyalogla çözülmesinden yana tavır sergileyeceklerini söylemişti.


15:10 | Temelli: Ateşkes, kendi iktidarlarını kurtarmanın senaryosundan başka bir şey değil

HDP Eş Genel Başkan Sezai Temelli, Van’da yaptığı açıklamada Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmaya değindi.

Temelli, “Bu ateşkes, bu oyun bir kez daha kendi iktidarlarını kurtarmanın senaryosundan başka bir şey değildir. Bu kabul edilir bir şey değildir. Tek kabul edeceğimiz şey Suriye’de siyasi, Türkiye’de demokratik çözümdür” dedi.

Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik düzenlenen askeri harekat nedeniyle yüz binlerce insanın yerinden edildiğini belirten Temelli, bölgede çözümün ‘güvenli bölge’ ile gelmeyeceğini de vurguladı.

“Bu ülkeyi daha büyük felakete sürükler. Bu Suriye’de çözümsüzlüğün dayatılmasıdır. Çözümün yolu Kürtlerle barışmaktan geçer. Kürt meselesi küresel bir meseledir ve ancak taraflarıyla çözersiniz.

“’Anlaşma yaptık’ diyorlar. Kimle neyin anlaşmasını yapıyorsunuz? O anlaşmada Kürtler yoksa, Suriye halkları yoksa ona anlaşma denmez. Ona günü kurtarmak, ortaya çıkan rezaletin üstünü örtmek denir.”


14:29 | DSG Basın Sözcüsü: Türkiye ateşkesi ihlal ediyor

Fotoğraf: Reuters

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün ABD ile varılan anlaşmaya karşın bölgeden gelen çatışma haberleri için “dezenformasyon” dedi.

Ancak BBC’nin aktardığına göre Demokratik Suriye Güçleri Basın Sözcüsü Mustafa Bali, Serekaniye’de (Resulayn) yaşananlara işaret ederek, “Çatışmalara ara verileceği konusunda anlaşılmış olmasına karşın, savaşçıların istihkam noktaları hedef alınmaya devam ediyor” dedi.

BBC, Bali’nin, “hastane ve sivil yerleşimlerinin topçu ateşi ile hedef alındığı” yönündeki beyanını da aktardı.

Uluslararası haber ajansı Reuters’in Urfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki muhabiri de sınırın öteki yakasından bombardıman ve silah sesleri duyulduğunu bildirmişti.

Reuters muhabirleri öğle saatlerine doğru bu seslerin yatıştığını bildirmişti.


14:05 | Erdoğan’dan ABD ile varılan anlaşmaya ilişkin açıklama

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı / @tcbestepe

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmaya ilişkin olarak ilk kez açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güvenli bölge 32 km derinliğe ve 444 km uzunluğa sahiptir. Irak sınırına kadar” dedi ve ekledi: “Güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek.”

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları ise şöyle:

“Uzunluk itibariyle 444 kilometrelik bir uzunluk var. 120 saat içerisinde buraların boşaltılacağı konusunda mutabık kaldık. Türkiye’nin riyasetinde ve birlikte dayanışma içerisinde yapma kararı aldık. Sürekli irtibat halinde olacağız.

“Salı günü de Sayın Putin ile görüşmem olacak. Putin ile yapacağım görüşmeyi de bu sürecin bir unsuru olarak görüyorum.

“Milli Savunma Bakanımla da görüştüm bunların (çekilme) başladığını söylediler. Bizim anlaşmamızın bir özelliği de şu, şu anda oradaki güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek.”

Erdoğan, uluslararası haber ajanslarının sabah saatlerinde “Serekaniye’den silah sesleri geliyor” yönündeki haberlerine ilişkin ise “Milli Savunma Bakanımdan aldığım haberle çatışma söz konusu değil. Dezenformasyonlara kulak asmayalım” dedi.


13:20 | Dünya basını Kuzey Suriye’deki 5 günlük ‘ateşkes’ anlaşması için ne dedi?

ABD ile Türkiye heyetlerinin, dün Ankara’da yaptığı görüşmeler neticesinde askeri operasyona ara verilmesine ilişkin anlaşma dünya basınında geniş yankı buldu.

Euronews, söz konusu anlaşmaya ilişkin yabancı medyanın attığı başlıkları derledi. Bazıları şöyle:

The Guardian (Britanya): “Pence ve Erdoğan ateşkes planında anlaştı ancak Kürtler ‘işgali’ reddediyor”

The New York Times (ABD): “‘Yıkıntılar içinde’, Trump ateşkesi Türkiye’nin Suriye’deki kazanımlarını sağlamlaştırdı.”

Washington Post (ABD): “Suriye ateşkes anlaşması Türkiye’nin güvenli bölgeyi korumasına izin verirken, ABD yaptırımları tehdidini ortadan kaldırıyor”

Le Monde (Fransa): “Suriye’de göz aldatıcı geçici bir ateşkes anlaşması”

Die Welt (Almanya): “Suriye’de hâlâ büyük bir çatışma potansiyeli var”


12:22 | Af Örgütü’nün iddiası: Türkiye savaş suçları işledi

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye ve bağlı grupların Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Türkiye ‘savaş suçu’ işlemekle suçlanıyor.

Operasyona dair yapılan açıklamada kurtarma ve sağlık çalışanları, yerlerinden edilenler, gazeteciler ve insani faaliyetlerde bulunan görevlilerden oluşan 17 kişinin tanıklığına başvurulduğunu belirten Af Örgütü, “Toplanan bilgiler, yerleşim alanlarına yönelik ayrımsız saldırılara ilişkin ezici kanıtlar sunuyor” diyor.

Açıklamada, “Türk askeri güçleri ve Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplar koalisyonu sivillere yönelik utanç verici bir fütursuzluk örneği gösterdi” ifadesi kullanılıyor.

12 Ekim’de Suriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’in infaz edilmesi de raporda yer alıyor: “Ahrar El Şarkiye savaşçıları tarafından aracının dışına kadar sürüklendi, dövüldü ve soğukkanlı bir şekilde kurşunla öldürüldü.”

Af Örgütü’ne sunulan hastane raporunda, Kürt kadın siyasetçinin “kafasında birçok kurşun izi, bacaklarında, yüzünde ve kafatasında kırıklar” olduğunun tespit edildiği de belirtiliyor.


12:16 | BM’den ‘anlaşma’ açıklaması: Her türlü çabayı memnuniyetle karşılıyoruz

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada, gerginliği azaltmak ve sivilleri korumaya yönelik her türlü çabayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

BM Genel Sekreter sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, “Genel Sekreter, gerginliği azaltmak ve sivilleri korumak için BM Şartı ve uluslararası insani hukuk çerçevesindeki her türlü çabayı memnuniyetle karşılıyor” denildi.

Açıklamada, Kuzeydoğu Suriye’deki krize etkili çözüm bulmak için hala uzun bir yol olduğu kaydedildi.


12:15 | Lavrov: Kürt sorununun diyalogla çözümünden yanayız

Rusya’dan Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonuna ABD’nin arabuluculuğuyla ‘ara verilmesine’ ve yapılan anlaşmaya dair bir açıklama daha geldi.

Konuyla ilgili konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kürt sorununda Suriye’nin toprak bütünlüğü ve Demokratik Suriye Güçleri ile Şam arasında diyalogla çözülmesinden yana tavır sergileyeceklerini söyledi.

Çözüm önerileriyle Türkiye’nin sınır güvenliğinin sağlanabileceğine dikkati çeken Lavrov, “Ortadoğu’nun bu kısmında biriken karşıtlıkları göz önünde bulundurursak, bunun zor bir süreç olduğunu düşünüyorum. Fakat gerçekçi bir süreç. Bu süreçte başarılı olunması için de her türlü desteği vereceğiz” diye belirtti.

Lavrov, “Sahada Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanı sıra Türkiye’nin güvenlik çıkarlarını temin edecek gerçekliklere yol açacak bir diyaloğa destek vereceğiz” diye de ekledi.

“Adana Mutabakatı”nın uygulanması için çalışacaklarının altını çizen Lavrov, bunun Ankara ile Şam arasında diyaloğun başlamasına yardımcı olacağını söyledi.

Kremlin: Türkiye’den bilgilendirme bekliyoruz

Anlaşma sonrası Rusya’dan ilk açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan gelmişti.

Peskov, dün gece geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’den bilgi almayı umuyoruz” demişti.


11:57 | Kılıçdaroğlu: Ateşkes güzel bir şey ama karar neyin karşılığında alındı?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmayla ilgili açıklamalarda bulundu.

TV5 televizyonuna konuşan CHP lideri, “Ateşkes sağlanmış olması güzel bir şey tabii” dedi ancak bu kararın neyin karşılığında alındığını bilinmediğini belirtti.

Suriye meselesinde kısa sürede barış olur demenin zor olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, daha önce de dile getirdiği “Suriye’de barışa giden yol Şam ile Ankara arasındaki görüşmelere bağlıdır” fikrini yineledi.


11:28 | Cumhuriyetçi Senatör’den Trump’a ‘anlaşma’ tepkisi

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna ‘ara verilmesine’ ilişkin Ankara ile Washington arasındaki anlaşmanın ardından ABD’nin iç siyasetinde tepki yarattı.

Euronews’ün haberine göre ABD Başkanı Trump’a yönelik en ağır eleştiri kendi partisi olan Cumhuriyetçiler’den Mitt Romney’den geldi.

Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney, Ankara ile varılan anlaşmayı “zaferden çok uzak” olarak tanımlayarak, ABD’nin askerlerini Suriye’den nasıl çektiği ve Türkiye’nin askeri operasyon başlatmasına nasıl izin verdiğine dair inceleme başlatılmasını talep etti.

Konuşmasında Trump’ın adını belirtmeyen Senatör Romney, ABD yönetimini Ortadoğu’daki çatışmaları bir “karmaşaya” dönüştürmekle ve krizlerle ilgili “saygısızca” konuşmakla suçladı.


11:00 | Rusya: Türkiye’den bilgi almayı umuyoruz

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna ‘ara verilmesine’ ilişkin Ankara ile Washington arasındaki anlaşmaya ilişkin Moskova’dan ilk açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’den anlaşmaya ilişkin bilgilendirme beklendiğini kaydetti.

Peskov, dün gece geç saatlerde düzenlediği basın toplantısında, “Türkiye’den bilgi almayı umuyoruz” dedi.


10:09 | Şam yönetiminden ABD-Türkiye ‘anlaşmasına’ ilk tepki

Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban

Kuzeydoğu Suriye’deki operasyona ‘ara verilmesine’ ilişkin Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmaya Şam yönetiminden ilk tepki geldi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, söz konusu uzlaşı için “gizemli” dedi.

Şaban, “Bu anlaşmanı gizemli havası sürpriz değil çünkü ABD ile Türkiye’nin geçmişte yaptığı ‘güvenli bölge’ açıklamaları ve aralarındaki anlaşmalar da buna benzerdi” değerlendirmesinde bulundu.

‘Güvenli bölge’ tanımını reddeden Şaban, “işgal bölgesi” ifadesini de kullandı.

Şaban ayrıca Suriye ordusunun kuzey sınırına doğru konuşlanmayı sürdüreceğini söyledi.


09:56 | Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum

Türkiye’nin operasyonu devam ederken 15 Ekim’de gözaltına alınan ve ardından eşbaşkanları “örgüt üyeliği” iddiası ile tutuklanan HDP’li üç belediyeye kayyum atandı.

HDP’li Nusaybin Belediye Eşbaşkanları Semire Nergiz ve Ferhat Kut’un tutuklanması sonrası buraya ilçe kaymakamı kayyum olarak getirildi.

Yüksekova Belediye Eşbaşkanları Remziye Yaşar ve İrfan Sarı’nın tutuklanması sonrası da belediyeye benzer şekilde kaymakam kayyum olarak atandı.

Hakkari Belediyesi’ne de Vali İdris Akbıyık kayyum olarak getirildi.


09:37 | Reuters: Serekaniye’den bombardıman ve silah sesleri geliyor

Fotoğraf: Reuters

ABD ile Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusunda yürütülen askeri harekata beş gün ara verilmesine ilişkin dün akşam vardıkları anlaşmanın ardından sınırdaki Serekaniye (Resulayn) kentinden bombardıman ve silah sesleri geldiği bildirildi.

Uluslararası haber ajansı Reuters’ın Serekaniye’nin karşısında bulunan Urfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki muhabirinin aktardığına göre, sınırın öteki yakasından bombardıman ve silah sesleri duyuldu.

AFP de, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) yetkililerine dayandırarak verdiği haberde, Serekaniye’den bugün ‘tek tük’ bombardıman ve silah sesleri geldiği haberini abonelerine servis etti.


09:36 | Trump’tan ‘anlaşma’ açıklaması: Kürtler ‘biraz’ çekilecek

ABD Başkanı Donald Trump, Texas’ta düzenlediği mitingde Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sivillerin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yerinden olduğu operasyonu “okul bahçesinde kavga eden iki çocuğun kavgasına” benzeten Trump, “Biraz kavga etmeleri gerekiyordu” diye değerlendirdi.

Bu “kavgayı” daha sonra “ayırdığını” söyleyen Trump, bu süreçte ise ‘tek bir damla Amerikan kanının akmadığını’ söyledi.

Trump operasyona verilen ‘ara’ ve varılan ‘uzlaşma’ ile ilgili olarak da, “Biz oraya gittik ve bir ara vermelerini istedik. Kürtler müthişti. Biraz geri çekilecekler” ifadesini kullandı.

McGurk’ten tepki

ABD’nin Suriye eski özel temsilcisi Brett McGurk, Trump’ın “kavga” benzetmesine tepki gösterdi.

Benzetmeyi “ayıp ve cahilce” şeklinde niteleyen McGurk, yaşanan sivil ölümleri, yerinden edilmeleri ve IŞİD’li tutukluların durumunu hatırlattı.


09:26 | AB Liderler Zirvesi: Operasyonu ‘kınayan’ bir sonuç bildirgesi yayımladı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de AB Liderler Zirvesi’nde bir aya gelen üye ülke devlet ve hükümet başkanları, Türkiye’nin askeri harekatıyla ilgili sonuç bildirgesi yayımladı.

Bildiride “AB, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki tek taraflı askeri harekatını kınıyor” denirken, harekatın, Avrupa’nın güvenliğini ve IŞİD ile mücadeleyi tehdit ettiği vurgulandı.

Ayrıca bildirgede, Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşmayı “not ettik” ifadesi yer aldı.

“AB Konseyi, tüm askeri harekatlara ara verilmesine ilişkin ABD-Türkiye açıklamasını not eder” denilen bildirgede, Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin harekatına ilişkin gelişmeleri takip etmeye devam edeceği kaydedildi.

Diğer yanda bildirgede, üye ülkelerin, 14 Ekim tarihindeki AB Dış İlişkiler Konseyi’nde konuya ilişkin alınan kararları onayladığı belirtildi.

“Türkiye’ye yeniden askeri harekatına son vermesi, birliklerini geri çekmesi ve uluslararası insani hukuka uyması çağrısında bulunuyoruz. 14 Ekim’deki Konsey kararlarının ardından üye ülkelerin silah ihracatını askıya aldığını hatırlatıyoruz.”


08:44 | Bahçeli, Erdoğan’ı kutladı: MHP uzlaşmayı değerli bulmaktadır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Türkiye ile ABD heyetleri arasında varılan anlaşmayı değerli bulduğunu açıkladı.

Bahçeli, “Ülkemizin haklı duruşunu, meşru pozisyonunu dünyanın yüzüne defalarca haykıran, kararlılığından ödün vermeyen Sayın Cumhurbaşkanımızı ve hükümetini yürekten kutluyorum” diye de ekledi.


08:35 | Jeffrey: Güvenli bölge Türkiye’nin halihazırda askeri operasyon yürüttüğü alanın 30 kilometre güneyini kapsıyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, YPG’nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin şu anda bulunduğu bölgeleri elinde tutmaya olanak tanıyacak askeri imkana sahip olmadığını ve bundan dolayı ateşkesin daha iyi olacağını düşündüklerini savundu.

Jeffrey, ABD ile Türkiye’nin vardığı anlaşma uyarınca oluşturulacak olan “güvenli bölge”nin Türkiye’nin halihazırda askeri olarak operasyon yürüttüğü alandan güneye doğru 30 kilometrelik bir alanı kapsadığını belirtti.

Özel Temsilci Jeffrey, “Kuzeydoğudaki diğer bölgeler ve Minbiç’te Fırat Nehri’nin batısına doğru olan kısım için artık Türklerin Ruslar ve Suriyelilerle görüşmeler yürütmesi gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence’in Ankara’da dünkü kritik görüşmesi sonrası Pence Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye düzenlediği harekata ara verdiğini, “ateşkes” kararının alındığını duyurmuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Pence’in aksine “ateşkes” söylemini kesin bir dille reddederken, ‘güvenli bölge’ şartı ile operasyona ara verilmesi konusunda anlaşıldığını belirtmişti.

Öte yandan anlaşmanın ‘güvenli bölge’ boyutuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil de “Güçlerimizin 32 kilometre çekilmesi söz konusu değil; beş günlük ateşkes söz konusu” diye konuşmuştu.

Şam’dan yapılan açıklamada ise “Güvenli bölge denilirken ‘işgal bölgesi’ kast ediliyor” tepkisi verildi.


08:17 | DSG komutanı: Ateşkes kararı sadece iki bölge için geçerli

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani (Ferhat Abdi Şahin), ABD ve Türkiye arasında Kuzeydoğu Suriye operasyonuna yönelik görüşmeler ardından yapılan “ateşkes” açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gelişmelerden haberdar olduklarını söyleyen DSG komutanı, ateşkes kararının ‘direnişin sonucu’ olduğunu kaydetti.

Kobani, ateşkesin iki bölge için geçerli olduğunu belirtti:

“Bu ateşkes savaşın yürüdüğü Gire Spi (Tel Abyad) ve Serekaniye (Resulayn) arasındaki alanlar için geçerlidir. Diğer bölgeler için bir görüşme olmadı. Güçlerimiz halen kendi yerlerindeler. Burada yüzlerce sivil katledildi, binlerce insan göç ettirildi. Biz de bu ateşkesi kabul ettik.”

Ateşkesin sonuca ulaşması için ellerinde geleni yapacaklarını ifade eden DSG komutanı, “Bu ateşkesin sorumlu ve uygulanmasından sorumlu olan taraf ABD’dir. Halkımızın yerlerine dönmesi sağlanmalıdır. İşgalci güçlerin amaçları gerçekleşmemeli” dedi.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün




Önceki Haber
Gözaltındaki Devrimci Partililer’den üçü tutuklandı
Sonraki Haber
2.5 ay cezaevinde tutulmuştu: Barış akademisyeni Füsun Üstel beraat etti