Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | ‘Ateşkes’ kararı devrede: Neler oluyor, kim ne diyor?

CANLI BLOG | ‘Ateşkes’ kararı devrede: Neler oluyor, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – Ankara’da 17 Ekim’de ABD ile Türkiye arasında varılan anlaşma sonrasında alınan “ateşkes” kararı sürüyor. TSK ile beraberindeki SMO’nun 9 Ekim’de Kuzeydoğu Suriye’ye dönük başlattığı operasyonu askıdayken, günün öne çıkan gelişmelerini ve kimi açıklamaları canlı sayfamızdan aktarıyoruz.


21:45 | Fransa’da 59 vekil Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınmasını istedi

Fransa Ulusal Meclisi’nde yer alan 8 siyasi gruptan 59 vekil, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Ankara’ya yönelik yaptırımların başlatılması ve Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması için harekete geçme çağrısı yaptı.

Euronews’ün haberine göre Türkiye’nin NATO üyeliğinin askıya alınması için yapılan çağrıda, “Türk Ordusu’nun Suriyeli Kürtlere yönelik saldırılarına ve Batı demokrasilerinin uluslararası hukuku ihlal eden ve zaten bu kadar çile çeken bölgeyi istikrarsızlaştıran bu istilacılık karşısında etkisiz kalmasına karşı derinden öfke duyuyoruz. Fransa ve Avrupa’yı acil harekete geçmeye ve gerekli tüm önlemleri almaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

59 vekil ayrıca, ‘Kürt müttefiklerine’ yardım edilmesi için her türlü çabayı göstermesini istedi.


20:25 | İmamoğlu: Türkiye’yi kaosa iten Rusya ve ABD’nin politikalarına kaygıyla bakıyorum

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyona ilişkin yaptığı açıklamada “şu anda ülke olarak zor günler yaşıyoruz” dedi, Suriye politikası konusunda ise Türkiye’yi kaosa ittiklerini belirttiği ABD ve Rusya’yı suçladı.

İzmit Belediyesi’ne yaptığı ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan İmamoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanında olduklarını yineleyerek, “Biz şu anda ülke olarak zor günler yaşıyoruz. Ülkemizin güneyinde sıkıntılı konularla baş başayız, terörle mücadele ediyoruz. Bu milletin silahlı kuvvetleri mücadele ediyor, biz silahlı kuvvetlerimizin yanındayız. O güzel, o can Mehmetçiğimizin yanındayız” dedi.

Diken’in haberine göre İmamoğlu, “Ancak her yerde söyledim, söylemeye de devam edeceğim. O süreçteki politikalarda ne yazık ki kaygılıyım, çünkü bizi kaosa iten o iki ülkenin Rusya ve Amerika’nın politikalarına kaygıyla bakıyorum” diye konuştu.

“Orada bir kaosu yönetiyorlar. Çünkü onlar Suriye’deki toprak altındaki petrole bakıyorlar ama toprak üstündeki insanlara olan oluyor. Umuyorum ki bu şehirde ve bu ülkede, ülkemizin güneyinde huzurun ve barışın hakim olacağı günleri hep birlikte yakalayalım. Benim temennim odur. Barıştır, huzurdur.”


20:05 | Diyarbakır’da gözaltına alınan dört isim serbest

Diyarbakır’das 16 Ekim günü yapılan ev baskınlarında dört kişi gözaltına alındı.

Sosyalist Kadın Meclisi MYK üyesi Satiye Ok, Sosyalist Gençlik Dernekler Federasyonu üyeleri Helin Yağmur Uci ve Sedat Türlü ile Kürdistan Komünist Partisi üyesi Yaşar Kazıcı’nın gözaltına alınma sebepleri ise Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonunu sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla eleştirmekti.

İki gündür gözaltında bulunan dört isim, bugün “örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla Diyarbakır Adliyesi’ne çıkarıldı. Savcılık ifadeleri ardından tutuklama talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildiler.

Hakim ise dört ismi yurt dışına çıkma yasağı ve adli kontrol tedbiriyle serbest bıraktı.


17:25 | Erdoğan’dan Soçi öncesi ‘harekatı sürdürme’ mesajı

Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

Kuzeydoğu Suriye’deki durumla ilgili olarak Salı günü Soçi’de Rusya lideri Vladimir Putin ile görüşeceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir uzlaşma ihtimali için “Olursa olur. Olmazsa kendi planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Kayseri’de toplu açılış töreninde katılan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada “pazarlık sünnettir” diyerek, ABD heyetiyle varılan anlaşmaya değindi.

“Bugün ikinci gün. Salı gecesi süre bitiyor. Vardığımız mutabakatı yazılı bir 13 maddelik metne dönüştürdük. Toplantıdan sonra Amerikan tarafı da Türk tarafı da kendi anlayışına göre kamuoyuna açıkladı.

“Biz ne söylediğimizi, ne istediğimizi, bunları hangi şartlar altında uygulayacağımızı gayet iyi biliyoruz. Olursa olur. Olmazsa 120 saatin bittiği dakika kaldığımız yerden devam eder, teröristlerin başını ezmeyi sürdürürüz.”

“Harekatın bölgemizin bir kısmında malum rejim güçleri bulunuyor” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu meseleyi de onun için Salı günü Sayın Putin ile ele alacağız çünkü bir hal çaresi bulmamız lazım. Aynı durum orada da geçerlidir. Yine olursa olur. Olmazsa kendi planlarımızı uygulamaya devam edeceğiz.”

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey yaptığı açıklamada, Türkiye ile mutabık kalınanın, Gire Spi (Tel Abyad) ile Serekaniye (Resulayn) arasındaki bölgede güneye doğru 32 kilometrelik bir alanı kapsadığını, Ankara’nın geri kalan bölge için Rusya ve Şam yönetimi ile görüşmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Akar’dan da benzer açıklama

Savunma Bakanı Hulusi Akar da bugün yaptığı açıklamada “Şu anda harekâta 5 gün ara verdik. Şayet bunlar gerçekleşmezse harekât kaldığı yerden devam edecek. Bu konuda birliklerimizin hazırlığı tamdır, moralleri yüksektir, emir verildiğinde Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla her istikamette harekâta hazırız” dedi.


16:35 | Merkel’in halefinden Türkiye, ABD ve ülkesine eleştiri

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ile Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in halefi olarak gösterilen Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Kuzeydoğu Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak Türkiye ve ABD’nin tutumu ile ülkesinin dış politikadaki çekingenliğini eleştirdi.

Hrıstiyan Sosyal Birlik’in (CSU) Münih’teki kongresinde konuşan Kramp-Karrenbauer, ABD’nin IŞİD’e karşı onlar için sahada savaşanlara sırtını döndüğünü belirterek, “Bu en güçlü müttefiğimizin dünya çapında güvenilirliğine dair soru işaretleri oluşturuyor” dedi.

Ayrıca Türkiye’nin sürekli olarak NATO üyesi olmasına vurgu yapılmasını eleştiren Kramp-Karrenbauer, komşusu tarafından tehdit altında olduğunu düşünen herkesin silah gücüyle sınırları ihlal etmesinin bir standart haline gelmemesi gerektiğini vurguladı ve bunun “İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşturulan düzeni tehlikeye sokacağını” söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Kramp-Karrenbauer konuşmasında, ihtilafların güçlü olanın kuvvetiyle değil diplomasiyle çözülmesi gerektiğini belirtti.

Ülkesinin dış politikadaki çekingenliğini de eleştiren Almanya Savunma Bakanı, “Almanya olarak, CDU ve CSU olarak bu uluslararası sorunlarda biz en son ne zaman gerçekten elle tutulur bir öneride bulunduk?” diye sordu ve “Güçlüyüz, iş bize düşüyor ve artık nihayet siyasi yanıtlar vermek zorundayız ve özellikle de Hırıstiyan Birlik Partileri olarak” ifadelerini kullandı.


15:45 | Gazeteci Özlem Oral gözaltına alındı

Mücadele Birliği gazetesi muhabiri Özlem Oral, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındı.

Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Acar’ın da evi polislerce basıldı.


15:15 | Almanya Sol Parti: Türkiye’ye tüm silah ihracatları derhal durdurulmalı

Almanya Sol Parti (Die Linke), Türkiye’ye kapsamlı bir silah ambargosu uygulanmasını istedi.

DW Türkçe’nin haberine göre Sol Parti Eşbaşkanı Bernd Riexinger, “Türkiye’ye tüm silah ihracatları derhal durdurulmalı, verilmiş izinler de geri çekilmeli” dedi ve ekledi: “Kürtlere karşı savaşı durdurmak sorumluluğumuzdur.”

Riexinger, partisinin bugün birçok kentte “Suriye’deki kirli ve uluslararası hukuka aykırı savaşa karşı Kürt dostlarıyla birlikte protestolar düzenlediğini” de sözlerine ekledi.

Almanya hükümeti, Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekat başlatması nedeniyle Türkiye’ye yönelik silah ihracatında yeni lisans verilmeyeceğini duyurmuştu.

Ancak daha önce onaylanan satışlar bu karardan etkilenmiyor. Bu sebepten dolayı Almanya’dan Türkiye‘ye, senenin sonuna dek silah gönderilmeye devam edilebilecek.

CDU’dan “Hermes kefaletleri” kaldırılsın çağrısı

Almanya’da koalisyonun büyük ortağı Hırıstiyan Demokrat Birlik (CDU) partili siyasetçi Christian Baldauf ise Türkiye’ye yönelik ihracatlar için hükümetin verdiği “Hermes kefaletlerini” kaldırması gerektiğini söyledi.

“Hermes kefaleti” Alman ihracat firmalarına ve kredi şirketlerine yabancı müşterilerin ödeme yapmaması halinde hükümetin vermeyi taahhüt ettiği güvenceye deniyor. Daha önce Yeşiller, Hür Demokrat Parti ve Sol Parti’den de aynı talep gelmişti.


14:33 | Şam’da ‘tansiyonu düşürme’ görüşmesi

Rusya’dan bir heyet, Şam’da Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldiği açıklandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, heyetin Esad ile tansiyonun yükseldiği ülkenin kuzeydoğusundaki gelişmeleri görüştüğünü aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, “Bu bölgede gerilimi düşürmek ve güvenliği sağlamak için gerekli olan adımlar not edildi” denildi.

Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyona ara verilmesine ilişkin ABD ile yapılan anlaşmanın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu bölgede oluşturulması düşünülen “güvenli bölge”de 12 ayrı noktada gözetleme noktası inşa edileceğini ve Şam yönetiminin “yanlış bir harekette bulunması durumunda” Türkiye’nin karşılık vereceği uyarısında bulunmuştu.

Erdoğan, Salı günü Rusya’ya gideceğini belirterek “Soçi’de de bunları konuşacağız. Rejimin böyle bir yanlışın içerisine gireceğini tahmin etmiyorum. Eğer böyle bir yanlışın içerisine girerse, onlar da cevabını alır bunu bilmeleri lazım. Zaten de biliyorlar” diye konuşmuştu.


14:25 | Dersim’de 30 gün boyunca eylem ve etkinlikler yasaklandı

Dersim’de 18 Ekim-16 Kasım tarihlerde arasında valilik ve kaymakamlıkların uygun gördüğü etkinlikler hariç hiçbir eylem yapılamayacak.

Valilikten yapılan açıklamada, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonunun devam ettiği belirtilerek “harekatla birlikte terör örgütüne sempati duyan kitlenin, harekata tepki gösterme amacıyla eylem çağrısı yaptığı yaptığı” öne sürüldü.

Yasağa tüm toplantı ve gösteri yürüyüşleri, basın açıklaması, açık veya kapalı yer toplantısı ile protesto eylemi, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma ile konferans da dahil.


12:25 | Akçakale sınırına zırhlı araç sevkiyatı

ABD ile Türkiye’nin önceki gün vardığı anlaşma sonucu başlayan ‘ateşkes’ sürerken, Kuzeydoğu Suriye’nin Gire Spi (Tel Abyad) kentinin karşısında bulunan Urfa’nın Akçakale ilçesi sınırına tank sevkiyatı yapılıyor.

MA’da yer alan habere göre Urfa merkezde bulunan 5’inci Zırhlı Tank Tugayı’ndan dün gece yola çıkan onlarca TIR’dan oluşan askeri araç konvoyu, Akçakale sınırına vardı.

Zırhlı araçları sınıra indiren TIR’lar sabah saatlerinde tugaya geri döndü.


11:50 | DSG ve MSB’den karşılıklı ‘ateşkes’ suçlamaları

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

Demokratik Suriye Güçleri Sözcüsü Kino Gabriyel, Türkiye ve ABD arasında varılan “ateşkes” anlaşmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dün gece yapılan açıklamada “Güçlerimiz ateşkes anlaşması çerçevesine bağlı olarak 17 Ekim günü yerel saat ile 22:00’dan itibaren tüm çatışma bölgelerinde savunma pozisyonuna geçmiştir” denildi, ancak Serekaniye (Resulayn) ve çevresine yönelik “taciz atışlarının devam ettiği” belirtildi.

Ateşkesin ardından yapılan bu saldırılarda 13 DSG üyesi ile beş sivilin hayatını kaybettiğini ifade eden Gabriyel, “Başta bu kararın alınmasında müdahil ve taraf olan güçler olmak üzere ilgili herkesi kararın çerçevesine bağlı kalmaya çağırıyoruz. Güçlerimize yönelik her saldırıya karşılık verme hakkını saklı tuttuğumuzu belirtiyoruz” dedi.

DSG’den gelen açıklamanın akabinde Milli Savunma Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, “Güvenli Bölge’nin tesisine yönelik varılan mutabakata tam olarak uyulduğunu” savundu ve son 36 saatte 14 “taciz ateşine maruz kalındığını” belirtti.

Açıklamada “Taciz ve saldırıların muhtelif hafif ve ağır silah (havan, roket, Doçka uçaksavar ve tanksavar silahı) ile yapıldığı tespit edilmiştir” denildi.

Bakanlığın açıklaması “Varılan mutabakatın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi, meşru müdafaa hariç sükûnetin sürdürülebilmesi için ABD ile anlık koordine yapılmaktadır” denilerek sonlandırıldı.


11:08 | Almanya’dan Türkiye’ye ‘silahlı güçleri geri çekme’ çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri operasyonu durdurmasını memnuniyetle karşıladı.

“Silahların susmasının iyi” olduğunu söyleyen Maas, “Bu açık kalan bir çok sorunun diyalog içinde barışçıl yöntemlerle çözülme fırsatı veriyor, ama bunun için bütün tarafların samimi bir şekilde hazır olmasına ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre bu konuda Almanya ve Avrupa Birliği’nin tutumunda değişiklik olmadığının altını çizen Maas, “Daha önceden olduğu gibi askeri operasyonu son erdirmesini, silahlı güçlerini geri çekmesini ve uluslararası insancıl hukuka saygı göstermesini Türkiye’den önemle talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de Almanya hükümetinin varılan uzlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti, ancak “Türkiye’ye yönelik silah ihracatında sert siyasetin geçerliliğini koruyacağını” vurguladı.

Sözcü ayrıca, “Bu ateşkesin kabul edilebilir kalıcı bir ateşkese dönüşmesini ümit ediyoruz. Tartışmalı konuların müzakere yolu ile çözülmesi için bütün tarafların buna istekli olmasına ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Almanya hükümeti, Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekat başlatması nedeniyle Türkiye’ye yönelik silah ihracatında yeni lisans verilmeyeceğini duyurmuştu.


09:50 | Hukukçular, Nusaybin’deki ölümlerle ilgili suç duyurusunda bulunacak

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı üyesi avukatlar, Türkiye’nin operasyonu sonrası 12 kişinin hayatını kaybettiği sınır kenti Mardin’in Nusaybin ilçesinde incelemelerde bulundu.

Hayatını kaybedenlerin aileleri ve yaralılarla görüşen avukatlar, kentteki ölümlerle ilgili etkili bir soruşturma yürütülmemesi dolayısıyla suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan avukat Rengin Ergül, “Burada bir yaşam hakkı ihlali var. Devleti pozitif hükümlülüğünü yerine getirmeye, etkili bir soruşturma yapmaya çağıracağız” dedi ve ekledi:

“Onun dışında uluslararası kurumlara, Birleşmiş Milletlere, Avrupa Konseyi’ne acil eylem çağrılarında bulunmayı planlıyoruz. Ailelerden onay aldık ve bunun takipçisi olacağız.”


09:35 | ‘Kimyasal silah’ iddiaları: BM’den araştırma, Ankara’dan yalanlama

TSK ve beraberindeki silahlı grupların (MSO/Milli Suriye Ordusu) Kuzeydoğu Suriye’ye dönük 11 gün önce başlattığı askeri operasyona, 17 Ekim akşam saatlerinde Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşma sonucu 120 saat (5 gün) ara verildi.

Ancak Birleşmiş Milletler kimyasal silah müfettişleri, hafta başında Türkiye ve beraberindeki güçlerin çocuklara karşı beyaz fosfor kullandığı iddialarına ilişkin bilgi topladıklarını duyurdu.

Euronews’ün haberine göre Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), dün yaptığı açıklamada kullanılması yasak olan kimyasal silahların kullanıldığı iddialarından haberdar olduklarını ve bu silahların olası kullanımı konusunda bilgi topladıklarını söyledi.

OPCW “iddiaların güvenilirliğinin henüz tespit edilemediğini” belirterek, müfettişlerin durumu izlemeye devam edeceğini kaydetti.

Söz konusu iddialara ilişkin Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’ndan da açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından yapılan açıklamada “dezenformasyona dayanan bu alçakça iftiraları kategorik şekilde reddediyoruz” denildi ve TSK’nin envanterinde kimyasal silah bulunmadığı ifade edildi.

Aksoy ayrıca, “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, iddialar hakkında herhangi bir ‘soruşturma’ başlatılmadığı ve iddiaların güvenilir olduğunun saptanmadığı bilgisini paylaşmıştır” dedi.

Hulusi Akar da daha önce yaptığı açıklamada, “TSK’nin envanterinde kimyasal silah olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek” diyerek iddiaları yalanlamıştı.


08:50 | Adana’da sosyal medya operasyonu: Üç kişi tutuklandı

Adana’da, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuyla ilgili paylaşımları nedeniyle 13 kişi gözaltına alınmıştı.

17 Ekim’de evlere düzenlenen eş zamanlı baskında gözaltına alınanlar “kara propaganda” yapmakla suçlanmıştı.

Savcılıkça ifadeleri alınan 13 kişi sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

Dün gece saatlerinde hakimlikte işlemleri tamamlanan 10 kişi ‘adli kontrol’ ile serbest bırakılırken, üç kişi “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla tutuklandı.


08:45 | Macron’dan NATO’ya ‘operasyon’ tepkisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin operasyonu karşısında NATO üyelerini krizi kötü şekilde yönetmek ve Kürt müttefiklerini yarı yolda bırakmakla suçladı.

Macron, “Bölgede günlerdir yaşananlarda Batı’nın ve bölgedeki NATO’nun ciddi bir hatası olduğunu düşünüyorum” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bu durumun sahada kendileri ile savaşacak partner bulmayı zorlaştıracağını belirterek, tablonun “NATO’nun işleyişine ilişkin soru işaretleri yarattığını” savundu.

“NATO’da olduğumuzu düşünüyordum. ABD’nin ve Türkiye’nin de NATO’da olduğunu düşünüyordum. Sonra ABD’nin Türkiye’nin operasyonunun önünü açmak için askerlerini çekme kararı aldığını bir tweet’le öğrendim. Herkes gibi başka bir NATO gücünün, IŞİD’le savaşan koalisyonun partnerine saldırma kararı aldığını anladım.”

Macron ayrıca “delilik” olarak nitelendirdiği Türkiye’nin askeri harekatının yakın zamanda Fransa, Almanya ve Britanya tarafından Londra’da düzenlenecek olan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı bir toplantıda ele alınacağını söyledi.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün




Önceki Haber
Brexit: Britanya parlamentosu yeniden erteleme istedi
Sonraki Haber
Emine Bulut davası aceleye getiriliyor, ‘tasarlama’ araştırılmıyor - Sibel Yükler