Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyon: Dokuzuncu günde neler oluyor?

CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyon: Dokuzuncu günde neler oluyor?

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin, adını ‘Suriye Milli Ordusu’ olarak değiştiren ÖSO gruplarıyla Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlattığı operasyon dokuzuncu gününde sürerken, operasyona karşı olan ABD heyeti Ankara’da temaslarda bulundu. 4 saati aşan görüşmeler sonucunda yayınlanan 13 maddelik anlaşmayla taraflar “operasyona ara verildiğini” duyurdu, ancak henüz DSG ve Şam’dan açıklama yok. Gelişmeleri canlı sayfamızdan takip edebilirsiniz.



00:10 | BM Genel Sekreterliği’nden açıklama

BM Genel Sekreter Sözcülüğü’nden Türkiye ile ABD arasındaki görüşmeler sonucu alınan operasyona beş gün boyunca ara verilmesi kararıyla ilgili açıklama geldi.

Açıklamada, “Genel Sekreter, gerginliği azaltmak ve sivilleri korumak için BM Şartı ve uluslararası insani hukuk çerçevesindeki her türlü çabayı memnuniyetle karşılıyor” ifadelerine yer verildi.


21:40 | Erdoğan’la görüşen Pence: Ateşkes kararı alındı, operasyona 5 gün ara verilecek

Fotoğraf: Twitter (@tcbestepe)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın yardımcısı Mike Pence, Saray’da bir araya geldi.

1 saat 40 dakika süren kritik görüşme sonrası ilk açıklama Donald Trump’tan geldi, devamında Pence Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye düzenlediği harekâta ara verdiğini, “ateşkes” kararının alındığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Pence’in aksine “ateşkes” söylemini kesin bir dille reddederken, operasyona ara verilmesi konusunda anlaşıldığını belirtti.

Öte yandan anlaşmanın 35 kilometre genişliğindeki ‘güvenli bölge’ detayıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil, DSG’nin 32 kilometre çekilmesinin “söz konusu olmadığını” söyledi ve ekledi: Böyle bir anlaşma yok. 5 günlük bir ateşkes söz konusu.”

Öte yandan gazeteci Amed Dicle ABD heyetinin yarın Kürt tarafı ile görüşeceğini söyledi.

Dicle’ye göre “birçok husus bu toplantıda netleşecek.”


17:11 | Kürdistan Komünist Partisi lideri serbest bırakıldı

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuyla ilgili yaptığı paylaşımlar gerekçesiyle dün Diyarbakır’da gözaltına alınan Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.


17:01 | Trump’ın danışmanı: Türkiye’yi hizaya getirmek için daha fazla yaptırım kullanabiliriz

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ekonomi Başdanışmanı Larry Kudlow, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekatını durdurmak için Beyaz Saray’ın gerekirse Ankara’ya karşı ek yaptırımlar uygulayacağını söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre CNBC’ye mülakat veren Kudlow, “Yaptırımları kullanacağız, Türkiye’yi hizaya getirmek için daha fazla yaptırım kullanabiliriz” dedi.


16:58 | MSB: Yaptırım söylemleri dahi NATO ruhuyla bağdaşmamakta

Devam eden operasyon nedeniyle ABD ve AB’den Türkiye’ye yönelik yaptırımlar gündemdeyken, konuya dair Milli Savunma Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

Yapılan yazılı açıklamada “yaptırımların NATO ittifak ruhuyla bağdaşmadığı’ ifade edildi.


16:37 | Esad: Türkiye’nin saldırılarına Suriye’nin her yerinde karşılık vereceğiz

Türkiye’nin operasyonuna karşı Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi uzlaşısı sonrası Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan ilk açıklama geldi.

Esad, “Türk saldırganlığına Suriye’nin her yerinde tüm meşru araçlarla karşılık vereceğiz” açıklamasında bulundu.

Açıklamayı uluslararası haber ajansları “son dakika” olarak geçti.

Euronews’ün Suriye devlet haber ajansı SANA’ya dayandırdığı haberde Esad’ın, “Erdoğan rejiminin ülkemize karşı yürüttüğü Türk saldırganlığının taşıdığı tüm yalancı şiarlara rağmen, açık bir ihlal ve işgal” dediğini aktardı.

Esad ayrıca, “Suriye’nin bu işgale vekilleri ve teröristlerini vurmak kanalıyla cevap verdiğini, meşru tüm vesileler kanalıyla Suriye topraklarındaki herhangi bölgede tüm şekillerine karşılık vereceğini ve karşı koyacağını” vurguladı.

Şaban, “Kürt güçlere memnuniyetle yardım edeceğiz” demişti

Esad’ın Danışmanı Buseyna Şaban da operasyona ilişkin dün bir açıklama yapmıştı.

Şaban, Rusya merkezli RT’ye verdiği demeçte, “Kürtler Suriye toplumunun bir parçası” demiş ve “Suriye yönetiminin Kürt güçlere memnuniyetle yardım edeceğini” sözlerine eklemişti.

Öte yandan Türkiye’yi “işgalci güç” olarak gördüklerini söyleyen Şaban, “(Türkiye) Buraya Suriye hükümetinin daveti üzerine gelmedi. Buraya gelme nedeni militanları korumaktı” ifadelerini kullanmıştı.


15:53 | ABD heyeti Ankara’da, Erdoğan-Pence görüşmesi başladı

Fotoğraf: Twitter (@tcbestepe)

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Ankara’ya ulaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pence’i Cumhurhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul ediyor.


15:10 | Rusya: Türkiye’nin operasyona başlamasıyla Suriye’nin kuzeyinde gerilim ciddi şekilde tırmandı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin operasyona başlamasının ardından Kuzey Suriye’de gerilimin ciddi şekilde tırmandığını söyledi.

Zaharova, “Son günlerde, özellikle de TSK’nin Suriye-Türkiye sınırındaki bölgede Barış Pınarı Harekatı’na başlamasının ardından Fırat’ın doğusunda Şam’ın kontrolü altında olmayan bölgelerde gerilim ciddi şekilde tırmandı” dedi.

Sputnik’in haberine göre Zaharova, Rusya’nın bölgede çözüme ilişkin tutumunu ise şöyle açıkladı:

“Suriye’nin bu bölgesinde, Suriye’de ve genel itibarıyla bölgede kalıcı istikrar ve güvenliğin sağlanmasının yalnızca ve öncelikle Suriye’nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün tesis edilmesiyle mümkün olduğuna inanıyoruz.

“Bu en nihayetinde, Türkiye sınırındakiler de dahil tüm ulusal toprakların meşru Suriye hükümetinin kontrolüne verilmesi anlamına geliyor.”

Zaharova, bu bağlamda Şam yönetimi ile Kürtler arasında mutabakat sağlanmasını ancak memnuniyetle karşılayabileceklerini de sözlerine ekledi.


14:48 | Erdoğan’ın Pakistan ziyareti ertelendi

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 23-24 Ekim’de yapacağı Pakistan ziyaretinin ertelendiğini açıkladı.

Faysal, “Erdoğan’ın, Pakistan’a yapacağı ziyaret şu an için ertelendi. Ertelenen ziyaretin yapılacağı tarih tekrar planlanacak” dedi.

Kuzeydoğu Suriye’deki son gelişmelerin ardından Erdoğan’ın 22 Ekim’de Soçi’de Rusya lideri Valdimir Putin ile bir görüşme gerçekleştireceği açıklanmıştı.


14:19 | Rusya’dan mektup yorumu

ABD Başkanı Trump’ın 9 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği mektupla ilgili Moskova’dan da yorum geldi.

Suriye’ye yönelik herhangi bir operasyonun başlatılmaması çağrısını içeren mektupla ilgili açıklamayı Kremlin Sözcüsü Peskov yaptı.

Günlük basın toplantısı sırasında mektuba ilişkin Rusya’nın görüşleri sorulan Peskov, mektubun diliyle ilgili “Bu tip bir dil kullanımına devlet liderlerinin yazışmalarında pek rastlamazsınız. Hiç alışık olunmayan türde bir mektup” yorumunda bulundu.

Trump’ın mektubu

Trump’ın  Erdoğan’a operasyonun başladığı 9 Ekim’de gönderdiği mektup ortaya çıkmıştı.

İlk olarak Fox News muhabirinin Twitter’dan paylaştığı mektup, daha sonra Beyaz Saray tarafından da teyit edilmişti.

Mektupta Trump, Erdoğan’a, “Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım” diyor.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise “mektubun Erdoğan tarafından reddedilerek çöpe atıldığını” belirtiyor.


13:26 | Çavuşoğlu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O’Brien ile görüştü

Fotoğraf: DHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien ile görüştü.

Bakanlık’taki görüşmeye ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de katıldı.

45 dakika süren toplantı basına kapalı gerçekleşti.


13:20 | Operasyonda ‘kimyasal silah’ iddiaları: Akar’dan açıklama

Fotoğraf: Twitter (@tcsavunma)

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı açıklamada “Terör örgütünün kimyasal silah kullanıp suçu Silahlı Kuvvetlerimize atmaya, bununla ilgili algı oluşturmaya çalışacağına dair bilgiler geliyor” dedi.

Akar ayrıca, “TSK’nin envanterinde kimyasal silah olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu devam ederken, TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil dün katıldığı bir televizyon yayınında, Serekaniye’ye (Resulayn) yönelik bombardımanda yaralanıp hastaneye kaldırılanlar üzerinde “fosfor ve napalm içerikli kimyasal yasak silah kullanıldığına dair bulgulara rastlandığını” iddia etmişti.


13:10 | Mardin Valiliği, tüm eylem ve etkinlikleri 1 ay süreyle yasakladı

Mardin Valiliği, Kuzeydoğu Suriye’de sürdürülen askeri operasyonu gerekçe göstererek, kentteki tüm ve eylem etkinliklerin 1 ay boyunca yasaklandığını duyurdu.

Yasak duyurusunda, şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz sınırları içerisinde her türlü kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, kurum ve kuruluşun kendi binası dışında yapacakları basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, anma töreni, şenlik, konser, eğlence, oyun temsil, gösteri ve benzeri türdeki tüm eylem ve etkinlikler ile ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere el ilanı, broşür ve benzeri dağıtılması, afiş, pankart asılması, vb etkinliklerin 17.10.2019 tarihinden itibaren 30 (otuz) gün süre ile Mardin İl merkezimiz ve ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (coğrafi alan) yasaklanmıştır.”


12:01 | Nikos Economopoulos, Boğaziçi’nde katılacağı atölyeyi iptal etti

Magnum Fotoğraf Ajansı fotoğrafçılarından, dünyaca ünlü sokak fotoğrafçısı Nikos Economopoulos, İstanbul’da katılacağı atölyeyi iptal etti.

Nikos Economopoulos, 20-30 Ekim tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek bir fotoğraf atölyesinin konuğu olacak, atölye katılımcılarına fotoğraf üzerine deneyimlerini aktaracak ve uygulamalı fotoğraf dersleri verecekti.

Yunanistanlı fotoğraf sanatçısının atölyeyi iptal gerekçesi ise Türkiye’de barışçıl olmayan ortam.

Instagram hesabından bir açıklama yapan Economopoulos, “daha barışçıl bir zamanda buluşma” temennisinde bulundu.


11:34 | Eğitim Bakanı: Sınıra yakın okullardaki öğrenciler isterlerse başka okullara kayıt yaptırabilecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Urfa’nın Akçakale ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, sınıra yakın okullardaki öğrencilerin isterlerse geçici olarak başka okullara kayıt yaptırabileceğini söyledi.

Selçuk, “Rehberlik servisleri öğrenciler için gerekli planlamaları yapacak. Eğitimin aksaması söz konusu olamaz. Ara tatillerde telafi programları yapılacaktır” dedi.


11:33 | Adana’da sosyal medya operasyonu: 13 kişi gözaltına alındı

Adana’da, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de sürdürdüğü operasyonla ilgili paylaşımları nedeniyle 13 kişi gözaltına alındı.

Evlere düzenlenen eş zamanlı baskında gözaltına alınanlar “kara propaganda” yapmakla suçlanıyor.

13 kişi sağlık kontrolünün ardından Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.


10:51 | Almanya parlamentosunda Merkel’den Türkiye’ye çağrı: Operasyonu sonlandırın

Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’ye bir kez daha operasyonu sona erdirme çağrısı yaptı.

Almanya parlamentosunda milletvekillerine yaptığı konuşmada çağrısını yineleyen Merkel, Almanya’nın Türkiye’ye herhangi bir silah satışı gerçekleştirmeyeceğini de ifade etti.


10:41 | DSG komutanı, Trump’la yaptıkları telefon görüşmesi ile Şam’la varılan ‘uzlaşıyı’ anlattı

Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Kobani (Ferhat Abdi Şahin), ABD Başkanı Donald Trump’la yaptıkları telefon görüşmesi ve Şam yönetimi ile varılan ‘askeri uzlaşı’ konusuna dair açıklamalarda bulundu.

Trump’la telefon görüşmesi

Rohani TV’ye açıklamalarda bulunan DSG komutanı, önceki gün Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını şu sözlerle aktardı:

“Beni Trump’ın kendisi aradı. Yanında başkan yardımcıları ve bazı senatörler de vardı. Durumun nereye gittiği üzerine konuştuk. Sanırım, ‘Ne yapabiliriz?’ demek de istedi. Yine bizim Suriye rejimi ve Rusya ile geliştirdiğimiz sınır güvenliği anlaşmamız hakkında da ‘Biz karşı değiliz. Siz kendi coğrafyanızı savunmak istiyorsunuz, bunu yapabilirsiniz, destekliyoruz’ dedi. Anlam verdiklerini dile getirdi, çünkü onlar kendi sorumluluklarını yerine getirmediler. Biz de kendilerine, bu savaşı durdurmalarını, onlar güçlerini çektikleri için bu savaşın yaşandığını, dolayısıyla durdurulması gerektiğini söyledik.

“Biz kendilerine, Kürt halkının ve bölge halkının korunması, DAİŞ’e karşı mücadelenin yürümesi yönünde verdikleri sözleri yerine getirmelerini istedik. Çünkü şu anda Serekaniye’de (Resulayn) büyük bir savaş yürüyor; Kobanê tehlike altında. Bu savaşın durdurulması gerektiğini söyledik. O da Erdoğan’la konuşacağını, bu savaşı durdurmaya çalışacağını ve gerekirse yaptırımlarını ağırlaştıracağını söyledi.

“Yine biz kendilerine, aramızdaki anlaşmayı kendilerinin bozduğunu, sorumluluklarını yerine getirmeleri durumunda yine birlikte çalışmaya devam edebileceğimizi de söyledik.”

Şam yönetimi ve Rusya’yla görüşmeler

DSG komutanı, ‘Şam ve Rusya ile geliştirilen ilişkinin ise zorunlu olduğunu’ vurguladı.

Bunun bir anlaşma olmadığını, sınır güvenliğini sağlamak amacıyla varılan bir uzlaşma olduğunu belirten Kobani, “Suriye ile yaptığımız anlaşma henüz tam yerine getirilmedi. Doğru, Minbiç ve Til Temir’e (Tel Tamer) Suriye ordusu geldi ama anlaşmamız sınır hattına gelmeleridir. Henüz sınır hattına gelmediler” dedi.

Şam yönetimi ile siyasi antlaşmanın daha sonra yapılması gerektiğine işaret eden DSG komutanı, “Gerekli olan yerde Suriye Ordusu ile birlikte savaşacağız. Daha sonra Kuzey Suriye’nin geleceği için siyasi bir antlaşma yapabiliriz” diye belirtti.


10:17 | ABD heyeti Ankara yolunda

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzeydoğu Suriye’deki durumu görüşmek üzere bugün Ankara’da olacak.

Pence’in saat 14:30’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor.

Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı, “Başkan Donald Trump adına Türkiye heyetine başkanlık yapmaktan gurur duyduğunu” ifade etti.

Pompeo ise Ankara ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada “ateşkesin sağlanması ve Türkiye’nin geri çekilmesi” gerektiğini belirterek “diyalog” çağrısını yinelemişti.


10:13 | Erdoğan, Trump’ın mektubunu çöpe atmış

ABD Başkanı Trump’ın 9 Ekim’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdiği ve Suriye’ye yönelik herhangi bir operasyonun başlatılmaması çağrısını içeren mektuba Ankara’nın yanıtıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama geldi.

BBC’nin aktardığına göre Cumhurbaşkanlığı kaynakları “Mektup Erdoğan tarafından reddedilerek çöpe atıldı” dedi.

Ayrıca “mektuba verilen en net yanıtın aynı gün saat 16.00’da başlatılan Barış Pınarı Harekâtı olduğu” da kaydedildi.

Trump’ın mektubu

Trump’ın  Erdoğan’a operasyonun başladığı 9 Ekim’de gönderdiği mektup ortaya çıkmıştı.

İlk olarak Fox News muhabirinin Twitter’dan paylaştığı mektup, daha sonra Beyaz Saray tarafından da teyit edilmişti.

Mektupta Trump, Erdoğan’a, “Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım” diyor.


10:05 | Moody’s’ten Türkiye değerlendirmesi: Yaptırımlar riski artıracak

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, ABD Başkanı Trump’ın Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonunu gerekçe göstererek Ankara’ya yaptırım uygulamasının Türkiye için ekonomik riskleri artıracağını belirtti.


09:17 | Erdoğan 22 Ekim’de Soçi’ye gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya yapacağı ziyaretin tarihi belli oldu.

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan duyuruya göre, Soçi kentine gidecek Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’un dün yaptığı açıklamaya göre Rusya lideri Putin, Kuzeydoğu Suriye’deki gelişmeleri telefonda görüştüğü Erdoğan’ı Rusya’yı ziyaret etmesi için davet etmişti.


08:58 | Temsilciler Meclisi’nde Trump’ın Suriye’den çekilme kararı kınandı

ABD Kongresi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde üyelerin büyük bir çoğunluğu, hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti tarafından imzalanan ve Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı hakkındaki kınamaya onay verdi.

Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeler bağlayıcı olmayan ve doğrudan Trump’ı hedef almayan kararı 60’a karşı 354 oyla kabul etti.

DW Türkçe’nin haberine göre Trump’ın kendi partisi Cumhuriyetçilerden 129 senatörün de Demokratların yanında yer alarak kınama kararı lehinde oy kullandığı bildirildi.

Buna göre Temsilciler Meclisi, Suriye’deki askerlerin çekilmesine karşı olduğunu belirtirken Türkiye’nin de Suriye’nin Kuzeydoğusu’ndaki askeri operasyonunu sonlandırması gerektiğini vurguladı.

Kararda ayrıca, Beyaz Saray’ın IŞİD’i tamamen ortadan kaldırmak için bir plan sunması gerektiği ifade edildi.

Euronews’ün aktardığına göre üyelerin büyük bir kısmı, Türkiye’nin ordusunun “radikalleri tutan Suriye’deki Kürtlere düzenlediği saldırı” nedeniyle IŞİD’in tekrar canlanabileceğinden endişe ediyor.


08:46 | Şırnak’taki 55 okulda eğitime 2 gün ara

Şırnak’ın Cizre, Silopi ve İdil ilçelerinde sınır hattında bulunan okullarda eğitime 2 gün ara verildi.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, 55 okulun, Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen operasyon nedeniyle tatil edildiği belirtildi.

Ayrıca dün Mardin’in Nusaybin ilçesi ile Urfa’nın Ceylanpınar, Akçakale, Suruç ve Birecik ilçelerindeki çeşitli mahallelerinde de Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye harekâtı nedeniyle eğitime iki gün ara verildiği duyurulmuştu.


08:40 | Serekaniye’de çatışmalar

Serekaniye’de (Resulayn) günlerdir devam eden şiddetli çatışmalar sürüyor. Aynı zamanda kent merkezi dün geceden bu yana havadan ve karadan hedef alınıyor.

Yerel medyanın aktardığına göre Ayn İsa’nın Khafiyah köyü çatışma yaşanan noktalardan biri. Tel Tamer’e bağlı Alya köyünde de çatışmalar sürüyor. Türkiye’ye ait jetler köyü bu sabah bombaladı.

Serekaniye’nin Menacir köyü de çatışmaların yaşandığı yerlerden. Bu bölgede de savaş uçaklarının hareketliliği devam ediyor.


08:27 | AB liderler zirvesi bugün, gündem Türkiye’nin operasyonu

Avrupa başkentleri Kuzey Suriye operasyonuna son vermesi için Türkiye üzerinde baskıyı artırırken, dikkatler bugün Brüksel’de başlayacak Avrupa Birliği liderler zirvesinde.

AB, Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekatını kınıyor ve operasyonların son bulmasını istiyor ancak Ankara ile iplerin kopmasını da istemiyor.

DW Türkçe’nin haberine göre bu nedenle Türkiye hükümetine mali yaptırım uygulanması yönündeki çağrılar artsa da AB liderleri “henüz” bunu gündemine almış değil, bu yüzden de zirvede Türkiye ile ilgili bir yaptırım kararı çıkmayabilir.


08:17 | Trump’tan Erdoğan’a mektup: Sert adamı oynama

ABD Başkanı Donalnd Trump’ın AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a operasyonun başladığı 9 Ekim’de gönderdiği mektup ortaya çıktı.

İlk olarak Fox News muhabirinin Twitter’dan paylaştığı mektup, daha sonra Beyaz Saray tarafından da teyit edildi.

Mektupta Trump, Erdoğan’a, “Eğer bu işi doğru ve insani bir şekilde yaparsanız tarih de sizi iyi yazar. Eğer iyi şeyler olmazsa, sizi sonsuza dek hep bir şeytan olarak görürler. Sert adamı oynama. Aptallık etme! Seni sonra arayacağım” diyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre New York Times gazetesi, Trump’ın dün Suriye hakkında Kongre liderleriyle yaptığı toplantıda Türkiye’nin askeri operasyonuna yeşil ışık yakmadığını ispatlamak için Erdoğan’a “ağır” bir mektup yazdığını söylediğini bildirdi.

Trump daha sonra, Temsilciler Meclisi’nde azınlık lideri Cumhuriyetçi Kevin McCarthy’den mektubun kopyasını masadakilere dağıtmasını istedi.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Devrimci Partili iki kişiye daha gözaltı
Sonraki Haber
"Barış" diyen Mustafa Akıncı'ya ölüm tehditleri