Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda altıncı gün

CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda altıncı gün

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonu, altıncı gününe girdi. Harekât sürerken dün gece saatlerinde Suriye resmi haber ajansı, ordunun Kürt gruplarla varılan anlaşma kapsamında kuzeye doğru harekete geçtiğini duyurdu. Kuzey Suriye yönetiminden de “sınırların korunması için Şam yönetimi ile anlaşmaya varıldığı” bildirildi. Gün içinde öne çıkan gelişmeleri aktarıyoruz.



23:40 | Trump, Türkiye’ye yaptırımları açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekât nedeniyle bir dizi yaptırım açıkladı.

İkili ticaretten hükümet yetkililerine çeşitli başlıklarda yaptırımlar açıklayan Trump, harekâtı sert bir dille eleştirdi ve sırada başka yaptırımların olabileceğinin sinyalini verdi.

Açıklamaya göre yaptırımlar şunları içeriyor:

“Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de istikrarsızlığa yol açan eylemlerine katkıda bulunan kişiler ve Türkiye hükümetinin mevcut ve eski yetkililerine yaptırımlar uygulanacak.

“Türkiye’den çelik ithalatında gümrük vergileri yeniden yüzde 50’ye çıkarılacak.

“ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye ile 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması yapılması için yürütülen müzakereler derhal durdurulacak.”


22:30 | Trump: Kürtleri korumak adına Suriye’ye yardım etmek isteyen biri varsa bana uyar

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekâtla ilgili bir açıklamada daha bulundu.

Trump, “Kürtleri korumak adına Suriye’ye yardım etmek isteyen biri varsa bana uyar” ifadelerini kaydederek şunları söyledi:

“IŞİD halifeliğinin yüzde yüzünü yendikten sonra askerlerimizin çoğunluğunu Suriye’den çıkardım. Bırakın Suriye ile Esad Kürtleri korusun ve kendi toprakları için Türkiye ile savaşsın. Generallerime dedim ki, neden düşmanımızın toprağını korumak adına Suriye ve Esad için savaşalım? Kürtleri korumak adına Suriye’ye yardım etmek isteyen biri varsa bana uyar; bu, Rusya, Çin ya da Napolyon Bonaparte olabilir. Umarım her şey iyi gider, biz 7 bin mil uzaktayız!”


22:20 | Suriye Ordusu güçleri ‘Minbiç’e girdi’

Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi arasında varılan uzlaşının ardından Suriye hükümeti güçlerinin Minbiç’e girdiği duyuruldu.

Söz konusu gelişmeyi Suriye rejiminin resmi haber ajansı SANA bildirdi.

Öte yandan öğle saatlerinde Suriye hükümeti güçlerinin Türkiye sınırına 30 kilometre mesafedeki Ayn İsa’ya girdiği açıklanmıştı.

BBC’nin aktardığına göre Suriye devlet televizyonu ve hükümetin kontrolündeki haber kanalı, Ayn İsa’ya giren askerleri gösterdiğini söylediği görüntüler yayımlamıştı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gün içinde yaptığı açıklamada “Münbiç’e gireceğiz” demişti.


22:00 | Yaptırımlar Trump’ın onayına sunuldu, kısa sürede açıklanması bekleniyor

ABD, Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekât nedeniyle Türkiye’ye yönelik bir yaptırım listesi hazırladı.

Bloomberg’ün haberine göre ABD Başkanı Donald Trump’ın kısa sürede imza atmasıyla açıklanması beklenen yaptırımlarda ilk olarak bireyler hedef alacak.

Öte yandan Trump yönetiminin, TSK’ye yönelik askeri işlemlerin yanı sıra silah ihracatı ve enerji sevkiyatlarının yaptırımlara dahil edilmesi opsiyonunu saklı tuttuğu bildirildi.

Konuya yakın isimlere dayandırılan haberde ayrıca Hazine Bakanı Steve Mnuchin’in Türkiye merkezli finansal kurumların hedef alınabileceğine yönelik Cuma günkü yaptığı açıklama hatırlatıldı.

Habere göre söz konusu finansal kurumlar yoğun bir şekilde dolara bağımlı olduğu için bu türde bir yaptırımın ekonomiye zararı büyük olabilir.

Konuyu değerlendiren stratejist Timothy Ash ise ilk adımda açıklanması beklenen yaptırımlar için şu değerlendirmelerde bulundu.

“(Yaptırımlar) Çok hafif görünüyorlar – bu aşamada kurumları ve Halkbank’ı dahi değil, sadece birkaç kişiyi hedef alıyor. Kilit nokta, Türkiye’nin nasıl cevap vereceği olacaktır – eğer kısasa kısasa gidilirse yaptırımların artırılması oyununa gidilebilir. Türkiye içiin sineye çekip ilerlemek için en iyisi.”


21:00 | Irak Kürdistan Parlamentosu’nda “Peşmerge gönderme” önerisi tartışıldı

Federal Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nda Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu tartışıldı.

Farklı partiler Parlamento’yu acil toplantıya çağırırken, bir de Peşmerge’nin Kuzey Suriye’ye gönderilmesi önerisi gündeme geldi.

Parlamento üyesi bir grup Kürdistan Yurtseverler Birliği milletvekili, Kuzey Suriye’ye güç göndermek için Parlamento’nun karar çıkarmasını istedi.

Kürdistan Demokrat Partisi ise “Parlamento’nun yasalara göre hareket etmesi gerektiğini” ve “Rojava konusunda ortak bir tavır alınması gerekliliğini” ifade etti.

Partinin Grup Başkanı Omid HoşnawHoşnaw, askeri güç gönderme önerisine dair şunları söyledi:

“Ulusal hisler başka, gerçekler başka. Yasalar böyle bir karar almamıza izin veriyor mu? Böyle bir karar başka bir ülkenin içişlerine müdahale anlamına gelmez mi? Türkiye’nin saldırısı başka bir ülkeye müdahale anlamına geliyor. Biz bu durumda Türkiye ile savaşabilir miyiz? Dolayısıyla yasalar çerçevesinde bir karar almalıyız.”

Peşmerge ve İç Güvenlik Komisyonu Başkanı, Değişim Hareketi (Goran) parlamenteri Şahewan Rauf da güç gönderme konusunda Bağdat Hükümeti’ne danışılması gerektiğini söyleyerek, “Son kararı Kürdistan hükümeti vermeli” dedi.

Bölge Parlamentosu, 2014 yılında IŞİD saldırılarına karşı Kobani’ye Peşmerge gönderilmesi yönündeki kararı onaylamıştı.


20:51 | Putin’in yardımcısı: Türkiye eylemlerine Suriye’nin kuzeyindeki duruma uygun yön vermeli

Yuriy Uşakov ve Vladimir Putin / Fotoğraf: Sputnik

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü operasyonla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sputnik’in aktardığına göre Uşakov, “Türkiye’nin eylemlerine Suriye’nin kuzeyindeki duruma uygun yön vermesini” ifade etti.

Uşakov, “En önemlisi Türkiye’nin duruma doğru orantılı olarak hareket etmesi ve eylemleriyle Suriye’deki siyasi çözüm sürecini engellememesi. Bizim için en önemlisi bu” diye konuştu.

“Suriye’de yaşananların ülkenin toprak bütünlüğüyle uyumlu olup olmadığı” yönündeki soruya ise Uşakov’un yanıtı “Tam olarak değil” oldu.


20:43 | MEB’den sınır illerindeki eğitim için Koordinasyon Kurulu

Milli Eğitim Bakanlığı’nca Kuzeydoğu Suriye’ye başlatılan operasyon nedeniyle eğitime ara verilen sınır illerindeki eğitim sürecinin takibi amacıyla Koordinasyon Kurulu oluşturuldu.

Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, sınır illerindeki eğitim süreçlerinin bütüncül bir şekilde takip edilmesi için oluşturulan Koordinasyon Kurulu, ilk toplantısını Bakan Yardımcısı Mustafa Safran başkanlığında gerçekleştirdi.

Toplantıda öncelikle okulların tatil edildiği bölgelerde öğrencilerin eğitim süreçlerinin telafisi için atılacak adımlar görüşüldü.

Yapılan öneriler ve alınacak önlemler, bölgedeki eğitim yöneticileriyle birlikte tüm detaylarıyla değerlendirildikten sonra hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilecek.


18:01 | DSG ile Şam yönetimi arasındaki uzlaşının detayları neler?

Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi arasındaki uzlaşının detayları neler, Türkiye’nin operasyonu devam ederken bu uzlaşı dengeleri nasıl değiştirecek, bundan sonra ne olacak?

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl’den konuya dair açıklamalar geldi.

MA’nın aktardığına göre Xelîl, “Suriye hükümeti ile bir anlaşma değil bir anlaşmanın başlangıcının olduğunu” belirtti ve bu kez çağrının Rusya’nın kendisinden geldiğini belirterek şimdiki durumun “Afrin’dekinden farklı olduğunu” vurguladı.

Xelîl’in açıklamasından bazı kısımlar şöyle:

“Bu bir başlangıç, bir anlaşma değil. Aldığımız bu kararın maddeleri yok. Bu yönde yapılan haberler gerçeği yansıtmıyor. Herkes farklı bir şey belirtiyor.

“Bu ülkenin sınırları tehlike altında ve parçalanmasını istemiyoruz. Sınırların korunması görevi merkezi hükümete ait. Uluslararası sözleşmeler bunu belirtiyor. Demokratik Özerk Yönetim sözleşmesinde de sınırların korunmasından merkezi hükümet sorumludur diyor.

“Rejim hep diyordu; bunlar parçalamak istiyorlar. Biz diyoruz; gelin sınırlarınızı koruyun.

“Rejim güçlerinin sınırda konumlanmasındaki amacımız öncelikle Şam yönetimi adı altında bir gücün olması. Çünkü BM’de onlar Suriye’yi temsil ediyor. Sınıra askerlerini yerleştirip oraya bayraklarını asarlarsa, bu parçalanmanın olmadığını Suriye’nin varlığını gösterir. Buna rağmen Türk devleti saldırırsa o zaman Suriye’nin toprak bütünlüğüne saldırılmış oluyor.

“Rusya söz verdi ve görüşmelerde onlar da vardı. Bu bir girişimdir. Biz dedik ‘rejim gelsin sınırlarını korusun’. Sözünü yerine getirirse sınır korunur. Ama sözünü tutmazsa biz savaşmaya devam edeceğiz. Diplomatik olarak da atılan bir adım.

“Şimdiki durum Afrin’deki gibi değil ama tersine de olabilir. O dönemde rejim güçleri Afrin’e gelmek istedi ama Rusya kabul etmedi. Bu kez Ruslar çağırdı. Onlar gelip gördüler, görüştüler. Sözlerini tutarlarsa hava sahasını kapatmak zorundalar. Fakat farklı bir durum var; acaba Koalisyon Güçleri ve Amerika bunu kabul eder mi?

“Biz bir girişimde bulunduk, diplomatik ve siyasi bir adım attık. Bu olumlu bir şey ama bunun sonuçlarını alıncaya kadar direnişimiz devam edecek.”


17:55 | Akar’dan CHP, İYİ Parti ve MHP’ye bilgilendirme ziyareti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı operasyon ile ilgili muhalefet partilerinin genel merkezlerine giderek bilgilendirme ziyaretlerinde bulundu.

İlk olarak İYİ Parti lideri Meral Akşener ile bir araya gelen Akar, yaklaşık bir saatlik bir görüşme yaptı.

Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelen Akar, Kılıçdaroğlu’na operasyon hakkında bilgi verdi.

Görüşmede, Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Ünal Çeviköz, Oğuz Kağan Salıcı, Bülent Kuşoğlu hazır bulundu.

Akar son olarak MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile görüştü.

Öte yandan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Çarşamba günü Meclis Genel Kurulu’nu konu hakkında bilgilendireceğini açıkladı.


17:50 | Erdoğan’dan AB’ye: Bazı kararlar alıyorsunuz; alsanız ne yazar, almasanız ne yazar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de katıldığı ‘Dünya Türk İş Konseyi Bakü Buluşması’nda konuştu, Avrupa Birliği ülkelerinin operasyon karşıtı tutumuna tepki gösterdi.

Türkiye’nin NATO üyesi bir ülke olduğunun altını çizen Erdoğan, AB ülkelerini “terör örgülerini NATO üyesi Türkiye’ye karşı savunmakla” suçladı.

AB’nin kınama ve yaptırım uygulamaya dair görüşme ve kararlarını eleştiren Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Arap kardeşlerimiz Suriye’den varil bombalarından kaçtı. Şu anda onlara biz bakıyoruz, bir kardeşlik görevi olarak bunu yapıyoruz. Peki bir kuruş destek mi verdiniz, bunun için? Elinizi mi uzattınız? Yok. Şimdi kalkmışsınız Türkiye’yle ilgili ileri geri kendinize göre bazı kararlar alıyorsunuz. Alsanız ne yazar, almasanız ne yazar?”

“Türkiye’nin terörle mücadele konusunda Suriye krizindeki kadar çifte standarda ve tutarsızlığa maruz kalmadığını” ifade eden Erdoğan, “Müttefiklerimizin ve dost bildiğimiz ülkelerin türlü ayak oyunlarına şahit olduk” diyerek Avrupa Birliği ve Arap Ligi ülkelerini  eleştirdi.


17:42 | IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevinde “IŞİD’li kalmadı”

Türkiye’nin Gire Spi’ye (Tel Abyad) dünkü bombardımanıyla beraber kent yakınlarındaki Ayn İsa kampı boşaltılırken, aynı yerdeki cezaevinden IŞİD’lilerin kaçtığı iddia edilmişti.

Bölgede bulunan gazeteci Nazım Daştan söz konusu cezaevini görüntüledi ve dünkü yoğun bombardımanın ardından yüzlerce IŞİD’linin bu hapishaneden kaçtığını savundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bugün yaptığı açıklamada kampın “YPG tarafından boşaltıldığını” ifade etmişti.

“Bildiğiniz gibi bir hapishane konusu var. Bu hapishanelerle ilgili de biz elimizden gelen gayreti göstermeye kararlıyız. Ancak bölgemizde bir tek DEAŞ hapishanesi vardı; oraya gittiğimiz zaman bunun YPG’liler tarafından boşaltıldığını, oradaki DEAŞ’lıların kaçırıldığını gördük. Bunları da fotoğraflarla, filmlerle tespit ettik ve ilgili muhataplarla bunları görüştük, görüşmeye de devam edeceğiz.”

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna düzenleyeceği harekat başladığında Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “son iki yıldır yakalanan bütün IŞİD’lilerden artık Türkiye’nin sorumlu olacağı” ifade edilmişti.

Gire Spi yakınlarındaki Ayn İsa’daki kamp, “Türkiye’nin sorumlu olacağı” IŞİD kamplarından biri.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Temmuz 2019 tarihli raporuna göre, bu kamplarda IŞİD’le bağlantıları tespit edilmiş, 11 binden fazla yabancı kadın ve çocuk kalıyordu. Çocukların en az 7 bininin 12 yaşın altında olduğu belirtiliyordu.

2016’da kurulan Ayn İsa kampında hala IŞİD’e bağlı olan yaklaşık 300 kadın ve yaklaşık 1000 çocuğun tutulduğu biliniyordu.


17:11 | Suriye Ordu güçleri M4 otobanında

Suriye resmi medyası, Demokratik Suriye Güçleri ile varılan uzlaşmanın ardından, Suriye Ordusu güçlerinin ülkenin kuzeydoğusundaki Tel Tamer’e girdiğini bildirmişti.

Bölgedeki gazetecilerden Nazım Daştan, bu bilgiyi teyit eden görüntüleri paylaştı.

Milli Savunma Bakanlığı, “Suriye’de M-4 karayolunda ve tüm Tel Abyad’da kontrol sağlandı” açıklaması yapmıştı.

Tel Tamer, Gire Spi’nin (Tel Abyad) 35 kilometre güneydoğusundaki yer alıyor ve batıya doğru uzanan M4 otobanının üzerinde stratejik bir kasaba konumunda.


16:57 | Mustafa Akıncı: Barışı savunmak ne zamandan beri suç oldu?

“Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” diyerek Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye operasyonunu eleştirdiği için hedef alınan Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, gelen tepkilere yanıt verdi.

Akıncı, “Yapılan bazı açıklamalarda şahsım için kullanılan haksız ve yaralayıcı ifadeleri esefle karşılıyor, sahiplerine iade ediyorum” dedi.

Bir yazılı açıklama yayımlayan Akıncı, “Barışı savunmak ne zamandan beri suç oldu? Bu istemin suçlanıp karalanması kime ne kazandırır?” diye sordu.

Her konuda her zaman aynı düşünüp aynı davranış biçimini sergilemenin mümkün olmadığını vurgulayan Akıncı, “Farklı görüşlere saygı gösterilmesi ise sağlıklı ilişkinin bir gereğidir” ifadelerini kullandı.


16:47 | Beyaz Saray: Türkiye’ye yaptırımlar hazır

Beyaz Saray’da Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuyla ilgili yapılan toplantı devam ederken, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin açıklama yaptı.

Toplantı ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın bilgilendirileceğini belirten Mnuchin, Trump’ın yaptırımlarla ilgili bir karar verebileceğini söyledi.

Ankara’nın attığı adımları günlük olarak takip ettiklerini ifade eden Mnuchin, Trump’ın karar vermesi durumunda Türkiye’ye ağır yeni yaptırımlar uygulamaya hazır olduklarını söyledi.

ABD Başkanı Trump, yaptırımlarla ilgili Twitter’da yaptığı son açıklamada, “Türkiye’ye büyük yaptırımlar geliyor” demişti.


16:38 | Yunanistan medyasında ‘operasyon’ yorumları

Avrupa basını Türkiye’nin altı gündür devam eden operasyonuna ilişkin haberleri ilk sayfalarından duyuruyor.

Yunanistan’da da birçok gazete operasyon başladığı günden bu yana konuya ilişkin haberleri manşetinden veriyor; operasyon için “işgal” nitelendirmesi yapılırken, sivil kayıplara dikkat çekiliyor.

Türkiye Milli Takımı futbolcularının Arnavutluk maçındaki ‘asker selamı’ da gazete sayfalarında yer buluyor.


16:30 | AB ülkeleri Türkiye’nin operasyonunu oybirliğiyle kınadı

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın Lüksemburg’daki zirvesinde Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu nedeniyle Türkiye ‘oybirliğiyle’ kınandı.

Toplantı sonrası açıklanan bildirgede Ankara’ya yapılan silah satışlarını durdurma çağrısı yapılırken, AB’nin Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması yönünde Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya’nın ısrarına karşın Türkiye’ye silah satışının yasaklanması yönünde ortak bir uzlaşıya varılamadı.

Bildirgede operasyonun Birleşmiş Milletler nezdinde yürütülen siyasi süreci zora soktuğu ifade edilirken, IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon’un kazanımlarını da tehlikeye attığı ifade edildi.

Toplantının sonuç bildirgesinde, “Tüm bir bölgenin istikrar ve güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attığı, sivillerin daha çok acı çekmesine ve daha çok kişinin evlerinden olmasına yol açtığı ve insani yardım çabalarını ağır bir şekilde engellediği” ifadelerine yer verildi.

18 Ekim’de yapılacak Liderler Zirvesi’nde de Türkiye’ye olası yaptırımlar gündemde olacak.

Türkiye’nin operasyona başlamasının ardından Finlandiya, Norveç, Fransa ve Almanya Türkiye’ye askeri ihracatı askıya almış, İsveç de bu yaptırımın AB çapında uygulanması önerisinde bulunmuştu.

AB üyesi 28 ülke de ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak, Türkiye’nin yürüttüğü operasyona son vermesi çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan toplantında ise ABD ve Rusya’nın vetosu nedeniyle Türkiye’ye yönelik ortak kınama mesajı çıkmamıştı.


15:53 | “Bu Kürtlere karşı yapılan bir savaştır” paylaşımı nedeniyle Tanrıkulu hakkında soruşturma 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hakkında, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonu ile ilgili Twitter’dan yaptığı “Bu Kürtlere karşı yapılan bir savaştır” paylaşımı nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tanrıkulu hakkında ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama’ suçundan resen soruşturma başlatıldığını açıkladı.

“CHP Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu’nun 12 Ekim 2019 tarihinde Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı bildirilen ‘Hükümetin bilmesi gerekiyor; bu haksız bir savaştır ve Kürtlere karşı yapılan bir savaştır’ şeklindeki paylaşımı ve aynı gün bazı medya kuruluşlarına verdiği röportajdaki bir kısım açıklamaları nedeniyle, ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama’ suçundan resen soruşturma başlatılmıştır.”

Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan bugünkü köşesinde Tanrıkulu için, “MİT’in CHP’deki elemanı Sezgin Tanrıkulu mu” ifadelerini kullanmıştı.

Sezgin Tanrıkulu da Twitter hesabından Hakan’ı etiketleyip yaptığı paylaşımda, “Yazdıklarının ne anlama geldiğini biliyorsun ve hedef gösteriyorsun. Hedef göstermenin maliyetinin de ne olduğunu biliyorsun. Hiç bir hukuk tanımıyorsun vicdansızlık hukukundan başka… Seni Allah’a havale ediyorum” demişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, DTK Eş Başkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit hakkında da, operasyonla ilgili yaptıkları açıklama gerekçesiyle resen soruşturma başlatmıştı.


15:36 | Sanatçılardan operasyona karşı imza kampanyası

Fotoğraf: Reuters

Savaş Karşıtı Sanatçılar, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonuna karşı change.org’da bir imza kampanyası başlattı.

Kampanyayı başlatanlar arasında Deniz Türkali, Ahmet Telli, Ciwan Haco, Ezel Akay, Aynur Doğan ve Şivan Perwer gibi isimler yer alıyor.

Kürtçe, Türkçe ve İngilizce hazırlanan ve “Savaşı durdurun!” başlığıyla yayınlanan metinde şu ifadelere yer verildi:

“Militarist  politika ve söylemlere, savaş ve yıkıma karşı olmak için çok güçlü gerekçemiz var ‘biz sanatçıyız!’ Hiçbir dayatma, baskı ve inkarı kabul etmiyoruz. Bütün halklar, inançlar, farklılıklar kültürel zenginliklerimizdir. Egemen olmak, istila etmek, ele geçirmek değil… Barış ortamında; kardeşliğin, paylaşımın, demokrasinin hakim olduğu bir yaşam istiyoruz. Artık yeter! Ölüm görmek, acı çekmek istemiyoruz. Savaşa, yalana, talana hayır!”


14:37 | Trump: Türkiye’ye büyük yaptırımlar yolda!

ABD Başkanı Donald Trump, bir kez daha yaptırımlar konusunda Ankara’ya mesaj verdi: “Türkiye’ye büyük yaptırımlar yolda.”

Trump’ın Twitter hesabı üzerinden paylaştığı son mesajları şöyle:

“200 yıldan beri birbiriyle savaşan halkların savaşına karışacak değiliz.

“Avrupa, IŞİD esirlerini geri alma şansına sahipti ama bedelini üstlenmek istemedi. ‘ABD ödesin’ dediler… Kürtler bizi işin içine çekmek için bazılarını salıveriyor olabilir. Ancak Türkler ve Avrupa ülkelerince kolaylıkla yakalanıyorlar ki çoğu Avrupa ülkelerinden gelme zaten… Ama ellerini çabuk tutmaları lazım.

“Türkiye’ye büyük yaptırımlar yolda! İnsanlar NATO üyesi Türkiye’yle savaşa gireceğimizi mi sanıyor gerçekten? Bitmek bilmeyen savaşlar bitecek.”


14:26 | Kremlin Sözcüsü: Türkiye ve Rusya askerlerinin Suriye’de çatıştığını düşünmek istemiyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu ile ilgili ‘Türkiye ve Rusya’nın askeri bir çatışma içine girmesini bekleyip beklemedikleri’ sorusuna, “Böyle bir ihtimali düşünmek dahi istemiyoruz” yanıtını verdi.

Moskova’nın, askeri düzey de dahil olmak üzere, Ankara ile düzenli temas halinde olduğunu söyleyen Peskov, Rusya’nın Türkiye’nin operasyonuna karşı bakış açısının değişmediğini ifade etti.

Sözcü Peskov, Suriye’deki siyasal sürecin önünü tıkayabilecek eylemlerden kaçınılması gerektiğini de belirtti.


14:15 | BM’ye “ateşkes gündemiyle toplanma” çağrısı

İsviçre Sosyalist Parti (PS), Türkiye’nin operasyonuna ilişkin yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler’e çağrı yaptı.

İsviçre Diş İlişkileri Bakanı İgnazio Cassis’in Türkiye’nin operasyonunu kınamasının yeterli olmadığını belirten parti, diplomatik baskı yapılarak Birleşmiş Milletler’in acil bir biçimde “ateşkes” ve “uçuşa yasak bölge” konusunda karar almasının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Açıklamada ayrıca “savaş kararı veren askeri ve diğer yetkililerin yargılanması gerektiği” de belirtildi.

“Acil harekete geçme” çağrısı yapan PS’nin öneri ve talepleri şöyle;

  • Cenevre merkezli, dünya barışını esas alan görüşmelerin organize edilmesi
  • Türkiye’ye savaş malzemelerinin ihracatının durdurulması
  • Türkiye ile AELE kapsamında yapılan bütün ekonomik ilişkilerin askıya alınması
  • Serbest dolaşım, hesapların dondurulması gibi yaptırımların uygulanması
  • İleride uluslararası bir ceza mahkemesinde yargılamanın yapılması için delillerin toplanması
  • Avrupa ve diğer ülkelerin Türkiye’nin askeri yetkilileri ile savaşı yönetenlere yönelik özel yaptırımların uygulanması
  • Türkiye ve Suriye’deki demokratik güçler ve insan hakları savunucularının korunması için acil harekete geçilmesi

14:05 | Mültecileri kurtaran Carole Rackete de operasyon protestosunda

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonu Avrupa’daki farklı ülkelerde, birçok şehirde günlerdir protesto ediliyor.

Protestoların adreslerinden biri de Londra’da BBC binasının önüydü.

Dün BBC önünde toplanarak operasyonu protesto eden binlerce kişiden biri de Akdeniz’de mültecilere yardım ettiği için tutuklanan ve ardından serbest bırakılan Sea-Watch 3 gemisinin kaptanı Almanyalı Carola Rackete’ydi.

Rackete Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu belirterek, “Bir Avrupa vatandaşı olarak Türkiye’nin Rojava’daki işgalini asla desteklemeyeceğim” dedi.


13:37 | NATO Genel Sekreteri: Türkiye’nin operasyonu bölgede gerilimi daha fazla artırma riski taşıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin operasyonunun “bölgede gerilimi daha fazla artırma riski içerdiğini” söyledi.

Stoltenberg, “Suriye’de çok istikrarsız bir durum görüyoruz, insanların acı çektiğini görüyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri geçtiğimiz günlerdeki Türkiye ziyaretini hatırlatarak “İstanbul’dayken derin endişelerimi dile getirdim” diye konuştu.

Stoltenberg geçen hafta Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Erdoğan bugün Azerbaycan seyahati öncesi havaalanında yaptığı açıklamada NATO’ya serzenişte bulunurken Stoltenberg’i “övmüş” ve “Onun duruşu çok çok farklı ama üye ülkelerin bir kısmının duruşu farklı” demişti.


13:25 | “Suriye Ordusu güçleri Ayn İsa’ya girdi”

Harita: BBC

Suriye hükümeti güçleri, Demokratik Suriye Güçleri ile varılan anlaşma uyarınca, Türkiye sınırına 30 kilometre mesafedeki Ayn İsa’ya girdiğini duyurdu.

BBC’nin aktardığına göre Suriye devlet televizyonu ve hükümetin kontrolündeki haber kanalı, Ayn İsa’ya giren askerleri gösterdiğini söylediği görüntüler yayımladı.

Suriye Ordusu, daha önce de sınıra 50 kilometre mesafedeki Tel Amer’e girildiğini açıklamıştı.


13:20 | Dolar dört ayın yeni zirvesinde

Türkiye’nin geçen hafta başlattığı askeri operasyonun ardından artan riskler ve ABD’nin “çok kuvvetli yaptırım” tehdidinin ardından dolar/TL yaklaşık dört ayın yeni zirvesinde.

Dolar/TL bu sabah 5.9225’e kadar yükseldi.


13:13 | Bombardımanda ağır yaralanan gazeteci Mihemed Hesen Reşo da yaşamını yitirdi

Fotoğraf: MA

Dünkü hava saldırısında yaralanan gazetecilerden biri daha yaşamını yitirdi.

MA’nın haberine göre bombardımanda yaralanan dört gazeteciden biri olan Sterk TV muhabiri Mihemed Hesen Reşo hayatını kaybetti.

Dün Kamişlo’dan Serekaniye’ye (Resulayn) giden konvoya dönük Türkiye’nin hava saldırısında bölgeden yayın yapan ANHA’nın muhabiri Seed Ehmed yaşamını yitirmişti.

Gazeteci Ersin Çaksu, Bircan Yıldız ve Rojbin Ekin ise saldırıdan yaralı kurtulmuştu.

İçinde sivillerin olduğu belirtilen konvoya yönelik saldırıda 11 kişi yaşamını yitirmiş, 74 kişi de yaralanmıştı.


11:40 | Trump’tan “IŞİD’liler” çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzeydoğu Suriye’ye operasyona devam eden Türkiye ile Suriyeli Kürtler ve kamplarda tutulan IŞİD’lilerin vatandaşı olduğu Avrupa ülkelerine seslenerek, bu kişilerin kontrol altında tutulmasını istedi.

ABD Başkanı Twitter’dan yaptığı açıklamada “En kötü IŞİD mahkumları ABD’nin elinde. Türkiye ve Kürtler onların kaçmasına izin vermemeli. Avrupa, birçok talepten sonra onları geri almalıydı. Bunu şimdi yapmalılar. [IŞİD’liler] ABD’ye asla giremezler” ifadelerini kullandı.


11:36 | Demokratik Suriye Güçleri-Şam uzlaşısı sonrası Erdoğan’dan açıklama

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan seyahati öncesi havaalanında yaptığı konuşmada, Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi arasında varılan anlaşma konusunda açıklamalarda bulundu.

“Şu anda birçok dedikodu var” diyen Erdoğan, “Şu an itibarıyla Kobani’de Rusya’nın da olumlu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Mümbiç konusunda ise şu anda biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız” dedi.

“Ayn El Arap (Kobani) ve Mümbiç (Minbiç) olayı bir taraftan devam ediyor; gerek Amerika gerek Rusya ile olan görüşmeleri sürdürüyoruz” diye devam eden Erdoğan NATO’ya da ‘sitemde’ bulundu: “(NATO Genel Sekreteri Stoltenberg) Onun duruşu çok çok farklı ama üye ülkelerin bir kısmının duruşu farklı.”


11:06 | Almanya Dışişleri Bakanı Maas: AB, Türkiye üzerindeki baskıyı artıracak

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna ilişkin AB Dışişleri Bakanları toplantısına girişte konuştu.

Mass, operasyon nedeniyle AB’nin Türkiye üzerindeki baskıyı artıracağını söyledi.

“Avrupa Birliği, özellikle de Almanya ve Fransa net bir şekilde silah ihracına son verileceğini ve ek önlemler alma hakkımızı saklı tuttuğumuzu söyledi. Çünkü bunun bölgenin çok ötesinde sonuçları olacak ve Avrupa’daki güvenlik çıkarlarımızı etkileyecek. Buna izin veremeyiz.”


10:36 | Avrupa Birliği dışişleri bakanları “operasyonu” görüşecek

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Türkiye’nin operasyonunu görüşeceğini söyledi.

Lüksemburg’da yapılacak AB Dış İlişkiler Konseyi öncesinde basına açıklamalarda bulunan Mogherini, 17-18 Ekim’de düzenlenecek AB Lider Zirvesi’nde de konunun gündeme geleceğini ekledi.

Toplantıya Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in de katılacağını belirten Mogherini, “Bu çerçevede siyasi sürecin artan askeri gerginlikten nasıl korunacağını görüşeceğiz” diye konuştu.

Mogherini, “Üye ülkelerin dışişleri bakanları Türkiye’nin, Suriye’deki askeri faaliyetleri ve (Doğu Akdeniz’deki) sondaj çalışmalarıyla ilgili ne tür adımlar atabileceklerini görüşecekler” ifadelerini kullandı.


10:32 | Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Hedeflerimize ulaşana kadar durmak yok

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonun devam edeceğini söyledi.

Ankara’ya yapılan “operasyonu durdurun” çağrılarına tepki gösteren Kalın, “Hedeflerimize ulaşana kadar durmak yok” dedi.


10:26 | Antep’in sınır ilçesi Karkamış’ta da eğitime 2 gün ara

Mardin’in Nusaybin ilçesinin tamamında, Artuklu ve Kızıltepe ilçelerinde ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime 3 gün ara verilmesinin ardından Antep’in Karkamış ilçesinde de okullara ara verildi.

Kentin sınır ilçesi Karkamış ilçesinde okullar 2 gün tatil edildi.

Karkamış Kaymakamlığı’ndan konuya dair yapılan açıklama şöyle:

“Başarılı bir şekilde devam eden Barış Pınarı Harekatı kapsamında ilçemizdeki 1 anaokulu, 4 ilkokul, 4 ortaokul, 1 imam hatip ortaokulu, 1 lise, 8 birleştirilmiş sınıf olmak üzere toplam 2 bin 101 öğrencinin eğitim gördüğü 19 okulda bugünden itibaren 2 gün süreyle tedbiren eğitim ve öğretime ara verilmesi uygun görülmüştür.”


10:20 | DSG-Şam uzlaşısında “Afrin de masada”

Demokratik Suriye Güçleri’nin Türkiye’nin operasyonuna karşı Şam hükümeti ile anlaştığını duyurmasının ardından Suriye ordu birliklerinin Tel Tamer’e girdiği ve Türkiye sınırına doğru ilerlediği bildiriliyor.

Uzlaşı duyurusuyla beraber Demokratik Suriye Güçleri ile Şam’ın anlaşmasının detayları merak konusu.

Reuters, üst düzey Kürt yetkili Badran Jia’nın Şam yönetimiyle “askeri bir ön anlaşma” yaptıklarını ve “siyasi meseleleri daha sonra ele alacaklarını” söylediğini aktarsa da Demokratik Suriye Güçleri’nce yapılan açıklama anlaşma kapsamında Afrin konusunun da masada olduğuna işaret ediyor.

Yapılan açıklamada, “Bu anlaşma, Afrin gibi Türkiye tarafından ele geçirilen Suriye topraklarının özgürleştirilmesine imkan sağlayacaktır” ifadesi var.

Fotoğraf: sabah.com.tr

Geçtiğimiz yıl 20 Ocak 2018’de Afrin’e 72 uçak ile “Zeytin Dalı” isimli operasyon başlatılmış, 58 gün boyunca kent bombalanmıştı.

18 Mart’ta ÖSO grupları ile beraber kente giren TSK, yönetim binasına Türk bayrağı çekmişti.


10:08 | Suriye medyası: Ordu güçleri Tel Tamer’de / AFP: Suriye Ordusu Türkiye sınırında

Suriye resmi medyası, Demokratik Suriye Güçleri ile varılan uzlaşmanın ardından, Suriye Ordusu güçlerinin Gire Spi’nin (Tel Abyad) 35 kilometre güneydoğusundaki Tel Tamer’e girdiğini bildirdi.

AFP de geçtiği son dakika haberinde Suriye Ordusu’nun Türkiye sınırına doğru ilerlediğini duyurdu.

Harita: BBC

Bu arada BBC’nin aktardığına göre üst düzey Kürt yetkili Badran Jia, Reuters’a yaptığı açıklamada Şam yönetimiyle, “askeri bir ön anlaşma” yaptıklarını ve siyasi meseleleri daha sonra ele alacaklarını söyledi.

Jia, Demokratik Suriye Güçleri’nin ABD’nin Türkiye’nin operasyonuna “yeşil ışık” yakmasından sonra bölgeyi koruma yolları bulmaya zorlandığını belirtti.


10:00 | Nusaybin’de ‘kriz masası’ kuruldu

Mardin’in Nusaybin ilçesinde belediye, Kuzeydoğu Suriye’ye operasyon sonrası başlayan çatışmalar nedeniyle kentte yaşayanların karşılaştığı sorunları çözmek için “kriz masası” kurdu.

HDP’li Belediye Eşbaşkanı Semire Nergiz, Bakım Atölyesi’nin ‘kriz masası’na dönüştürüldüğünü ve şu an iki telefon hattı (0537 523 47 90 / 0482 415 01 20) üzerinden yurttaşlara yardımcı olduklarını söyledi.

Çevre ilçelerden de kendilerine destek sunulduğunu belirten Nergiz, şu uyarılarda bulundu:

“Yurttaşlar evlerinin alt katında kalsınlar. Hedefin ne olduğu, ateşin nereden geldiği belli değil. Maalesef çok can kaybımız oldu. Bizler de sözün bittiği yerdeyiz. Başka ilçelere gitmek isteyen halkımız telefon üzerinden bizlere ulaşabilirler. Sonuna kadar onların yanında olduklarımızı belirtmek isteriz.”


08:58 | Cizre’ye de tank sevkiyatı

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye operasyonuyla beraber sınır hattına gerçekleştirdiği sevkiyatlar sürüyor.

Dün gece saatlerinde sınır hattında bulunan Mardin’in Nusaybin ilçesindeki İpekyolu üzerinde toplanan ve sayıları 50’yi bulan araçlarla tank sevkiyatı yapıldı.

Sevkiyat bir başka sınır hattı olan Şırnak’ın Cizre ilçesi tarafına gerçekleştirildi.


08:25 | Sınıra tank ve komando sevkiyatı

Türkiye’nin operasyonun üs merkezlerinden olan Urfa’nın Akçakale ilçesinin sınır hattına çok sayıda tank ve asker sevk edildi.

Geçtiğimiz günlerde geçen yıl boşaltılan Akçakale Geçici Barınma Merkezine getirilen Leopard tipi tanklar akşam saatlerinde Akçakale’nin batı tarafındaki sınır hattına sevk edildi.

Yaklaşık 10 tank sınır hattına doğru ilerlerken ilçe merkezinde bulunan 3’üncü Hudut Alay Komutanlığı’ndan komandoları taşıyan 50 tane Kirpi tipi zırhlı araç sınır hattını geçerek Gire Spi (Tel Abyad) kırsalına geçti.


08:20 | Fransa: Kuzeydoğu Suriye’deki güçlerimizin güvenliği için bazı tedbirler alacağız

IŞİD’le mücadele koalisyonunun üyelerinden Fransa, Türkiye’nin askeri harekât düzenlediği Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan askerleri ve sivil vatandaşlarının güvenliği için önlemler alacağını açıkladı.

BBC’nin aktardığına göre Fransa kabinesi, Suriye’deki gelişmeleri ele almak üzere olağanüstü toplandı.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan toplantının ardından yapılan açıklamada, “Önümüzdeki saatlerde, İslam Devleti’ne karşı savaşan uluslararası koalisyonun bir parçası olarak ve insani yardım çalışmalarında bulunmak üzere bu bölgede bulunan Fransız askeri ve sivil personelin güvenliğinin sağlanması için önlemler alınacak” denildi.

Reuters haber ajansına konuşan bir diplomatik kaynak, Fransa’nın Suriye’nin kuzeydoğusunda tuttuğu birkaç yüz adet askeri geri çekmeye hazırlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı ayrıca, “En önemli öncelik, bu bölgede İslam Devleti’nin yeniden dirilmesini engellemek olmalıdır” dedi.

Açıklamada, Türkiye’nin operasyonunu bir an önce bitirmesini sağlamak adına Fransa’nın diplomatik çabalarını yoğunlaştıracağı da vurgulandı.

Fransa, operasyonun durdurulmasını isterken, Türkiye’ye silah ihracatını askıya almıştı.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün




Önceki Haber
Trump Türkiye'ye yönelik yaptırımları açıkladı
Sonraki Haber
3. Paylaşım Savaşı: Kurban bu kez Kürtler mi? - İbrahim Aslan