Ana SayfaGüncelCANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin dün akşam jetler ve obüsler ile başlatıp gece saatlerinde kara operasyonuna dönüştürdüğü harekatı devam ediyor. Toplamda 60 bin olduğu belirtilen TSK birlikleri ile ÖSO gruplarının hedefinde Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki Kuzeydoğu Suriye var. Operasyon sınır hattına yayılırken, çatışmalar sürüyor. AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülke Türkiye’nin operasyonuna tepkili, Ankara ise bu tepkileri eleştiriyor. Bu gündeme dair gelişmeleri anbean sayfamızdan aktarıyoruz.



23:40 | Trump: Önümüzde üç seçenek var

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin sürdürdüğü harekâta ilişkin bir açıklamada daha bulundu.

Trump, önlerinde üç seçenek olduğunu söyledi.

“IŞİD’in halifeliğini yüzde 100 yendik ve Suriye’de Türkiye’nin saldırısı altındaki bölgede artık askerimiz yok. İşimizi harika şekilde yaptık! Şimdi Türkiye, 200 yıldır karşılıklı savaştığı Kürtlere saldırıyor. Üç seçeneğimiz var: Binlerce asker gönder ve Askeri olarak kazan, Türkiye’yi Ekonomik olarak ve Yaptırımlarla sert bir şekilde vur, ya da Türkiye ile Kürtler arasında bir anlaşmaya arabuluculuk et.”


22:40 | Sivil kayıplar ve yaralanmalar: Taraflardan açıklama, SOHR, CNN, Reuters ve AFP’den son bilgiler

Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik dün başlattığı harekât sürerken, bölgeden sivil kayıplar ve yerinden edilme bilgileri geliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre en az dokuz sivil harekâtın başladığı bir günlük süre içerisinde hayatını kaybetti.

DSG, hayatını kaybedenlerin ikisinin çocuk olduğunu bildirdi. ABD merkezli CNN ise onlarca kişinin yaralandığını duyurdu.

Öte yandan Nusaybin ve Urfa’da Kuzey Suriye topraklarından atılan havan mermileri nedeniyle biri bebek altı kişi hayatını kaybetti.

Bu son açıklama, Urfa ve Mardin valiliklerinden geldi. Valilik açıklamalarına göre yaralı sayısı 70’ye ulaştı.

Öte yandan bölgeden yerinden edilme haberleri de geliyor.

AFP’nin aktardığı Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre bir günden kısa bir zaman diliminde 60 bin kişi yerinden edildi.

Uluslararası Kurtarma Komitesi ise bu sayıyı 64 bin olarak duyurdu.

Gri Spi’de (Tel Abyad) bölgeyi terk edenlerle konuşan CNN Uluslararası Muhabir Şefi Clarissa Ward ise, bölge halkından bir kısmının hava saldırıları nedeniyle kenti terk ettiğini aktardı.


Yine bir diğer uluslararası haber ajansı Reuters on binlerce kişinin “saldırılar nedeniyle kaçmak durumunda kaldığını” bildirdi.


22:10 | Yunanistan: Türkiye uluslararası hukuku ihlal ediyor

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı “Barış Pınarı” adı verilen harekâtı kınadı.

Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal ettiği savunulan açıklamada, operasyona derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.

“Uluslararası hukuku ihlal eden operasyonlar bölgedeki istikrarı bozuyor ve Birleşmiş Milletler’in Suriye krizini çözme çabalarını tehlikeye atıyor.”

Açıklamada, “Suriye’deki çatışmanın kalıcı çözümüne askeri araçlarla varılamayacağının altını çiziyoruz” denildi.


22:05 | Hollanda’da Türkiye’ye “yaptırım” hazırlığı

Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik Türkiye’nin başlattığı operasyon üzerine Hollanda Parlamentosu’nda Türkiye’ye yönelik yaptırım önerisi sunuldu.

İktidar koalisyonunun tüm partileri ve muhalif partileri tarafından destek gören öneride Türkiye’ye mali yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.

Milletvekillerinin mali kısıtlama talebi üzerine açıklama yapan Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sigrid Kaag da hükümetin “geniş bir yaptırım yelpazesinin” üzerinde durduğunu bildirdi.


22:02 | Çavuşoğlu’ndan ‘güvenli bölge’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı yabancı haber ajanslarının temsilcileriyle bir araya gelerek Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonla ilgili bilgiler verdi.

Çavuşoğlu, operasyonun amaçlarını, “terör unsurlarını ortadan kaldırmak”, “sınırın Suriye tarafındaki terör tehdidini bertaraf etmek”, “güvenli bir bölge oluşturmak”, “bölgeye istikrar getirmek” ve “yerlerinden edilen Suriyelilerin evlerine dönmesini sağlamak” şeklinde sıraladı.

Dışişleri Bakanı ayrıca hedeflerinin 30 kilometre derinliğinde ‘güvenli bölge’ oluşturmak olduğunu söyledi.


22:00 | NATO Genel Sekreteri’nden Türkiye’ye IŞİD hatırlatması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Türkiye’nin Suriye’deki operasyonda ‘ölçülü davranması’ gerektiğini söyledi.

Stoltenberg, “Türkiye’nin insani krizin büyümesinin önüne geçeceğine inandığını” dile getirdi ve ekledi: “Aynı zamanda ortak düşmanımız olan IŞİD’e karşı savaşımızda birleşmemiz gerektiğini hatırlatmak istiyorum.”


20:40 | Şam, Moskova’nın arabuluculuk teklifini reddetti

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mekdad, DSG ile diyalog kurmaya hazır olmadıklarını bildirdi.

Gazete Duvar’ın haberine göre Rusya’nın önerdiği arabuluculuk teklifini reddeden Mekdad, Şam’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yabancı güçlere rehin olanlarla diyaloğa girip, konuşmayacağız. Washington’ın ajanlarının Suriye topraklarında yeri olmayacak” dedi.

Mikdad, önceki gün yaptığı açıklamada, Kürtleri rejimin yanında durmaya çağırarak, Suriye’nin kendi sınırlarını koruyacağını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Moskova’nın Ankara-Şam ile Şam ve DSG arasında diyalog başlatmaya çalışacağını söyledi.


20:35 | İtalya, Türkiye Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı

İtalya da operasyon nedeniyle Türkiye büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, sosyal medyada üzerinden yaptığı açıklamada, “İtalya, Ankara’nın girişimini kınamaktadır ve bu nedenle Türk büyükelçinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması için talimat verdim” dedi.

Di Maio ayrıca gelecek Pazartesi AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısında Avrupa’nın tek sesle ortak mesaj vermesini talep edeceğini de açıkladı.

“Suriye’de yaşananlar, Türkiye’nin saldırısı, yerel nüfusun ve Kürt halkının haklarının inkarı, sivil ölümleri: bütün bunlar kabul edilemez, görmezden gelinemez. Suriye’nin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliği tartışılamaz.”


20:20 | BM Genel Sekreteri’nden Ankara’ya çağrı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’deki gerilimin azaltılması çağrısında bulundu ve “Doğu Suriye’deki çatışmaları yoğunlaşması nedeniyle en derin kaygılarımı ifade etmek istiyorum” dedi.

Guterres ayrıca ,“Askeri operasyonlar daima BM kurallarına ve uluslararası insani hukuka uygun olmak zorunda. Sadece ölen ve yaralananlardan kaynaklananlar değil, insanların evlerinden olmasıyla ilgili insani kaygılardan endişeliyim” diye konuştu.


20:15 | Norveç de Türkiye’ye silah satışını askıya aldı

Türkiye’nin NATO müttefiklerinden Norveç, Türkiye’ye her türlü silah ihracatını durdurduğunu açıkladı.

Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide, durumun karmaşıklığını göz önüne alarak, savunma ya da farklı amaçlı kullanımlar için yeni ihracat taleplerine yanıt vermeme kararı aldıklarını duyurdu.

Türkiye’nin operasyonu başlattığı gün, Finlandiya da Türkiye’ye yapılacak silah satışlarının askıya alındığını duyurmuştu.


19:50 | RTÜK’ten ‘susturma’ açıklaması

RTÜK, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik başlattığı operasyon aleyhinde yayınların ‘susturulduğunu’ açıkladı

“Terörün amacına hizmet eden eksik ya da yalan ve taraflı bilgilerle vatandaşlarımızı yanlış yönlendirebilecek yayınlar konusunda asla müsamahamız olmayacaktır.”

“Barış Pınarı Harekatı’nın aleyhinde, karalayıcı nitelikte, terör örgütü desteğiyle yurt dışı kaynaklı bölücü ve yıkıcı yayınlar hızlıca tespit edilerek devletin diğer ilgili kurumlarıyla işbirliği içinde susturulmaktadır.”

Öte yandan RTÜK, “Doğru bilgilerle toplumun haber alma ihtiyacını karşılayan, milli birlik ve beraberliğe katkı sağlayan” yayın kuruluşlarına ise teşekkür etti.


19:20 | Macron: Türkiye milyonlarca insanı etkileyecek bir sorun yaratmak üzere 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, operasyon başlatan Türkiye için “IŞİD’in halifeliğini inşa etmesine yardımcı olma riskini göze alıyor” ifadelerini kaydetti.

Lyon kentinde konuşan Macron, “Suriye’deki tek taraflı operasyonu güçlü bir şekilde kınıyorum. Türkiye’nin buna en kısa zamanda bir son vermesini talep ediyorum” dedi ve ekledi:

“Türkiye milyonlarca kişiyi etkileyebilecek bir insani sorun yaratmak üzere. Bu da IŞİD’in tekrardan bir halifelik kurmasını sağlar.”


19:00 | Almanya’dan Türkiye için seyahat uyarısı

Almanya, Türkiye’nin başlattığı operasyon nedeniyle ülkeye seyahat edecek yurttaşlarını uyardı.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden yayınlanan güncellemede, özellikle Urfa ve Mardin’de askeri hareketlilik olduğu kaydedilerek, “Türkiye genelinde saldırı tehlikesi arttı” deniliyor.


17:18 | Pakistan: Türkiye’nin insani çabalarını tebrik ediyoruz

Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye dönük başlattığı operasyona uluslararası tepkilerin yanı sıra bazı ülkelerden destek mesajı geliyor.

BBC’nin aktardığına göre Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Faysal, “3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteciye nezaketle ev sahipliği yapan Türkiye’nin insani çabalarını tebrik ediyoruz ve Türkiye’nin bölgedeki meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz” dedi.

Faysal ayrıca, “Pakistan, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve en kısa zamanda tüm taraflarla bölge ülkelerinin bir araya gelerek sorunun siyasi yollarla çözülmesine ilişkin umudunu korumaktadır” ifadelerini kullandı.


16:55 | Valilik açıklamaları: Urfa ve Mardin’de altı kişi hayatını kaybetti

Urfa’nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerine Kuzey Suriye topraklarından havan mermisi atıldığı bildirildi.

Kentin valiliği tarafından yapılan açıklamada, Suriyeli 9 aylık Muhammed Omar, Cihan Güneş ve 11 yaşında bir çocuğun hayatını kaybettiği ifade edildi. 45 kişinin ise yaralandığı ve Akçakale Devlet Hastanesi ve diğer hastanelere sevk edildiği duyuruldu.

Mardin Valiliği ise Nusaybin’e atılan havan mermileri sonucu üç kişinin yaşamını yitirdiğini, 24 kişinin de yaralandığını açıkladığını aktardı.

Nusaybin Belediyesi Eşbaşkanı Ferhat Kut, bölgede “kriz masası” kurulduğunu açıkladı.


16:48 | Trump: Oyunu kurallarına göre oynamazsa Türkiye’yi yaptırımlarla çok sert vururum

ABD Başkanı Trump, Twitter üzerinden bugün de operasyona ilişkin bir açıklama yaptı, Türkiye’yi tehdit ekonomi üzerinden etti.

“Türkiye’nin Kürtlere saldırmayı uzun zamandır planladığını” söyleyen Trump, bölgede ABD askerlerinin bulunmadığını hatırlattı ve taraflarla görüştüğünü söyledi.

“Türkiye NATO üyesidir. Bazıları ‘karışmayın, Kürtlerin (bizim finansal yardımımızla) kendi savaşlarını yapmasına izin verin’ diyor. Ben ise oyunu kurallarına göre oynamazsa Türkiye’yi finansal açıdan ve yaptırımlarla çok sert vuralım diyorum.”


16:43 | Barzani’den arabuluculuk çağrısı

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye’nin operasyonuna ilişkin açıklama yaptı.

Rudaw’ın haberine göre Barzani, Kuzeydoğu Suriye’ye dönük harekatın durması için her türlü arabuluculuğa ve yardıma hazır olduklarını belirtti.

Barzani, “Özellikle Suriye muhalefetinden radikal gruplarının katıldığı Fırat’ın doğusundaki askeri operasyonu derin endişe ve üzüntüyle izliyoruz” dedi.

“Savaş ve çatışma sadece bölgede kargaşa, kaos ve tehlikeleri tetikler, IŞİD’e karşı elde edilen kazanımları yok eder ve kimsenin çıkarına olmaz” diyen Barzani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu ve uluslararası topluma da tüm tarafların haklarının korunduğu adil bir çözümün bulunması için siyasi çözümü esas alınması ve sivil halkın göç etmesine müsaade etmemesi çağrısında bulundu.


16:45 | İlham Ahmed, Washington Post’a yazdı

Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ahmed, Türkiye’nin devam eden operasyonuna ilişkin ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’a yazdı.

Ahmed, ABD’nin çekilme kararını eleştirdiği yazısında “özsavunma” vurgusu yapsa da “Barışı sürdürmeyi istediklerini” de ekliyor.

“Türkler ve Kuzey-Doğu Suriye anlaşmazlığı ve ortaya çıkacak korkunç küresel sorunları önlemek için hâlâ yeterli imkân var” diyen Ahmed, bunun olması için ise ABD ve uluslararası toplumun aktif katılımının gerektiğini belirtiyor.

Ahmed yazısında “üç şart”ın yerine getirilmesi gerektiğini vurguluyor. Onları da şöyle sıralıyor;

  • Komşu Türkiye ile barış içinde bir arada olmamız için farklılıklarımızın çözüme kavuşmasını kolaylaştırmak.
  • BM liderliğinde yapılan barış görüşmelerinde katılımımızın sağlanması ki böylelikle Suriye’nin tamamı için uygulanabilir bir siyasi geleceği güvence altına alabiliriz.
  • Sorumluluğumuz altında bulunan İslam Devleti mahkumlarının resmi şekilde yargılanması için güvenilir ve tatmin edici bir cevabın verilmesi.

Kendileri ile bağlantı kurmanın ABD ve uluslararası topluluğun kararına kaldığını ifade eden Ahmed, “Seçenekler açık; ya barış ve istikrar ya da dünya çapında yankı uyandıracak çatışma ve kaos” sözleriyle yazısını sonlandırıyor.


16:35 | Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki 17 partiden ortak açıklama

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki 17 siyasi parti, operasyonun ardından Erbil’de toplantı yaptı.

KDP ve KYB’nin de aralarında olduğu partiler adına açıklamayı Komünist Parti Erbil İl Başkanı Ehmed Şêrwan yaptı.

Açıklamada, “bütün Kürt partilerinin Kuzeydoğu Suriye’ye yapılan kara ve hava operasyonlarına karşı çıkması gerektiği” belirtilerek, “barışçıl yöntemlerle uluslararası alanda diplomatik girişimlerin olması gerektiği” ifade edildi.

Kuzey Suriye’nin koruma altına alınması için uluslararası düzeyde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da müdahil olmaları için çağrı yapılan açıklamada, 12 Ekim Cumartesi günü operasyonu protesto etmek için Birleşmişler Milletler temsilciliği önünde kitlesel bir eylem yapılacağı belirtildi.


16:27 | Operasyonda 24 saat geride kaldı, tarafların açıklamalarıyla son durum

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik dün 16:00 sularında başlattığı operasyon 24 saati geride bıraktı. Harekât hala devam ederken taraflardan son duruma dair gelen açıklamalar var; bunları derledik.

Milli Savunma Bakanlığı “Barış Pınarı Harekâtı kapsamında ateş altına alınan hedefler; uydu/hava fotoğrafları, insansız hava araçları ve istihbarat bilgileri doğrultusunda hassasiyetle tespit ediliyor” açıklamasında bulundu.

Bakanlık, devam eden harekâtın planlama ve icrasında “sadece barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçlerin hedef alındığı” mesajını paylaştı.

Sınır kentlerindeki sivil yerleşim yerlerine havan ve roket saldırısı yapıldığını da söyleyen Bakanlık, sivillerin yaralandığını bildirdi.

Bu açıklamalara karşın Kuzey Suriye’nin sınır hattında bulunan tüm kent ve köylerin saldırı altında olduğunu söyleyen Demokratik Suriye Güçleri Basın Sözcüsü Mustafa Bali ise “Havadan uçaklarla karadan top atışları ve obüs gibi ağır silahlarla aralıksız bir şekilde sivil ayrımı gözetmeksizin saldırı yapılıyor” dedi.

“Nerede insanların bir hareketliliği varsa orayı hedef alıyorlar” diyen Sözcü, son olarak bugün Rakka’dan hareket eden ve içerisinde sivillerin bulunduğu bir konvoyun hedef alındığını ve üç kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Sözcü, bu konvoyun operasyona karşı “canlı kalkan” eylemi başlatmak için Gire Spi’ye (Tel Abyad) hareket ettiğini ekledi.


16:10 | Aydın’da da eylem ve etkinlikler 15 gün süreyle yasaklandı

Aydın Valiliği, her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığını açıkladı.

“Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine karşı başlatmış olduğu Barış Pınarı Harekatı ile Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarının İçişleri Bakanlığınca görevden alınmasını protesto etmek ve bu konularla birlikte kamu açık alanlarda gerçekleştirilecek olan her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma bildiri dağıtma, oturma eylemi vb. her türlü etkinlikler, 10.10.2019 – 24.10.2019 tarihleri arasında (15 gün süreyle) ilimiz genelinde (il merkezi ve ilçeler dahil) kamu düzeni, genel güvenlik ve asayiş açısından Valilik Makamının 10/10/2019 tarih ve 332 sayılı kararıyla yasaklanmıştır.”


15:52 | Operasyona uluslararası tepkiler sürüyor

Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye dönük başlattığı operasyona uluslararası tepkiler sürüyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Türkiye’nin askeri harekatını kınayarak “etnik temizlik ihtimali” konusunda uyarıda bulundu.

Twitter üzerinden açıklama yapan Netanyahu’nun mesajı şöyle:

“İsrail, Suriye’deki Kürt bölgelerindeki Türk işgalini şiddetle kınıyor ve Türkiye ve yönlendirdiği güçlerin Kürtlere etnik temizlik uygulaması konusunda uyarıda bulunuyor. İsrail, cesur Kürt halkına insani yardımlarını artırmaya hazır.”

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da Türkiye’nin operasyonuna ilişkin açıklama yaptı.

Roma’daki bir konferansa katılan bakanın sözlerini Reuters, şöyle aktardı:

“Türk saldırı girişiminin kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Kınıyoruz. Geçmişte askeri eylemler daha fazla terörizme yol açtı. Güç kullanmak, son yıllarda zaten trajedi yaşayan Suriye halkının yaşamını tehlikeye atıyor. Kabul edilemez bu saldırıya derhal son verilmeli.”

Britanya’da ana muhalefette bulunan İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise “Türkiye’nin Kuzey Suriye’yi işgal etmesi kabul edilemez” dedi.

BBC’nin aktardığına göre Corbyn, şiddetin çözüm olmadığını söyledi:

“Suriye’deki barış süreci, Kürtler için de barış ve güvenlik sağlamalı. Pervasız askeri müdahaleler Britanya’yı da dünyayı da daha tehlikeli bir yer yaptı. Afganistan, Irak ve Libya’daki savaşlar felaketlere yol açan hatalardı. Bu terörizme karşı mücadele etmek yerine terörizmi besledi.”

Öte yandan İran Meclis Başkanı Ali Larijani, İstanbul’a yapacağı ziyareti iptal etti.

İran devlet medyası MEHR haber ajansı, Larijani’nin Türkiye’nin başlattığı askeri harekat üzerine seyahatini iptal ettiğini bildirdi.


15:25 | Moskova’dan Ankara-Şam diyaloğu talebi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara ve Şam yönetimlerinin Kuzeydoğu Suriye’deki durumu tartışması gerektiğini söyledi.

DW Türkçe, Lavrov’un “Türk güçlerinin Suriye’ye girmesi sonrası, Rusya’nın Türkiye ve Suriye yönetimi arasında diyalog kurulması için ısrarcı olmayı planladığını” aktardı.


15:13 | Sivil ölüm ve yaralanmalar

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuyla birlikte sınır hattında çatışmalar yaşanıyor.

DHA ve İHA, Urfa’nın Akçakale ilçesine havan topu atıldığını yazdı. Ajanslar, ilçe merkezine isabet eden havan mermilerinin bazı kişilerin yaralanmasına neden olduğunu duyurdu.

Sınırın öte tarafında da sivil ölüm ve yaralanmalar olduğu belirtiliyor. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi “sivillerin yaşamını yitirdiği ve yaralandığını” duyurdu ancak herhangi bir rakam açıklamadı.


14:32 | İHD ve TİHV: Aslolan yaşamdır, savaşa karşıyız

İnsan Hakları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı, operasyona ilişkin ortak açıklama yaptı.

“Aslolan yaşamdır, savaş öldürür, savaşa karşıyız” başlığıyla yapılan açıklamada, barış içinde ortak yaşam idealine sahip çıkılması ve başlatılan askeri operasyonun durdurulması talebinde bulunuldu.

“Savaşta atılacak her kurşunla ölen aslında insanlıktır. Birilerini düşman sayıp insanlıktan dışladığınızda aslında insan olmanın en temel değerlerini ayaklar altına almış olursunuz.

“Bu müdahale, başta askeri operasyonun yapıldığı bölgedekiler olmak üzere Suriye halkları için yeni acılara ve yüzbinlerce sivilin yerinden edilmesine dolayısıyla da yeni bir insani krize neden olacaktır. Suriye’nin acil ihtiyacı olan barış ve huzurun tesis edilmesi çok daha da ileri zamanlara ertelenecektir.

“Etkileri emekçiler ve yoksullar tarafından çok yoğun biçimde hissedilen ekonomik krizi daha da derinleştirecek ve uzatacaktır. Hepsinden önemlisi en başta söylediğimiz gibi insan haklarına ve demokrasiye dayalı barış içinde ortak yaşam ideali/arzusu onarılmaz biçimde tahrip edilecektir.”


14:30 | Erdoğan’dan Avrupa Birliği, Suudi Arabistan ve Mısır’a tepki

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı /Twitter

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün başlatılan “Barış Pınarı Harekatı” hakkında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Ey AB, operasyonumuza ‘işgal’ derseniz işimiz kolay, kapıları açarız 3,6 milyon mülteciyi göndeririz” diyerek, operasyona karşı açıklamaların geldiği Avrupa Birliği’ni tehdit etti.

Erdoğan benzer şekilde Mısır ve Suudi Arabistan’a da tepki gösterdi:

“Bazı ülkelerin adını zikredeceğim: Suudi Arabistan aynaya baksın. Yemen’i bu hale kimler getirdi? On binlerce insan Yemen’de ölmedi mi? Ey Suudi Arabistan, siz önce bunun hesabını verin. Kalkıp da bizim Suriye’de terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadelede bize karşı konuşamazsınız.

“Hele Mısır. Sen hiç konuşamazsın. Sen ülkende demokrasi katili olan bir kişisin. Yüzde 52 oyla seçilmiş bir Mursi’yi mahkemede öldürdün. Ailesinin cenazesini defnetmesine izin vermedin. Sen böyle bir katilsin. Sisi toplantı yapmış, bu operasyonu kınamış. Kınasan ne yazar?”

Erdoğan ayrıca NATO’ya da seslendi. Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Terör örgütleri NATO üyesi olan Türkiye’ye saldırırken siz buna sessiz kalamazsınız” dedi.


14:15 | İstanbul Başsavcılığı’ndan “sosyal medya” açıklaması

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik başlattığı operasyon aleyhinde haber, yazılı ve görsel yayın yapanlar hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

“Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirmekte olduğu ‘Barış Pınarı Harekatı’ üzerine, Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal barışını, iç huzurunu, birliğini ve güvenliğini hedef alan; bu amaca hizmet eder mahiyette, her türlü yönlendirici haber, yazılı ve görsel yayın, operasyonel amaçlı sosyal medya hesapları ile birlikte kişi ya da kişiler tarafından suç oluşturan eylemlere yönelik Türk Ceza Kanunu, Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uyarınca inceleme ve tespitler yapılmakta olup, yasal gereğine tevessül edilmektedir.”


14:05 | Diken’in sorumlu yazıişleri müdürü gözaltına alındı

BirGün gazetesinin internet sorumlusu Hakan Demir’in ardından haber sitesi Diken’in sorumlu yazıişleri müdürü Fatih Gökhan Diler de gözaltına alındı.


14:00 | “IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevi vuruldu”

Uluslararası haber ajansı Reuters, Demokratik Suriye Güçleri’nin IŞİD’lilerin tutulduğu Kamişlo’daki cezaevine ilişkin iddiasını aktardı.

DSG, TSK’nin, 60 farklı ülkeden IŞİD üyesinin tutulduğu cezaevini vurduğunu öne sürdü.

Ayrıca DSG, bunun açıkça IŞİD’lilerin kaçmasına yardımcı olabilecek bir girişim olduğunu öne sürdü.

Konuya yönelik Türkiye tarafından henüz bir açıklama yapılmadı.


13:55 | HDP’den iktidara dört maddelik çağrı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partinin MYK üyeleri ve milletvekilleri ile birlikte TSK’nin Kuzey Suriye’ye dönük operasyonuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, iktidardan askeri harekata derhal son vermesi istendi.

Temelli’nin iktidara yaptığı çağrı şöyle:

  • İktidar tek taraflı bu askeri harekata derhal son vermeli ve barışçıl bir dış politikaya dönüş yapmalıdır.
  • Kayıtsız ve şartsız olarak askeri varlığı dahil bütün varlığıyla Suriye topraklarından çıkmalı, kendi sınırlarına çekilmelidir.
  • Suriye’nin siyasi geleceğine Suriye halkları karar vermeli, Türkiye de buna saygılı olmalıdır.
  • Türkiye, sekiz yıl boyunca süren savaşta büyük bir yıkıma uğramış Suriye’nin yeniden inşasında gerekli destek ve dayanışmayı göstermeli, insani yardımı yapmalıdır.

HDP Eş Genel Başkanı ayrıca, Türkiye ve uluslararası kamuoyuna çağrılarda bulundu.

  • Başta Birleşmiş Milletler ile Avrupa ve Amerika demokratik kamuoyu olmak üzere bütün uluslararası kamuoyunu bu savaşı önleyecek adımları atmaya, girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz.
  • Türkiye halklarına ve demokratik kamuoyuna açık çağrımızdır: Geç kalmayalım! Herkesi savaşa karşı harekete geçmeye ve savaş karşıtı demokratik bir cepheyi oluşturmaya çağırıyoruz. Harekete geçilmezse merhameti olmadan güce, siyasi etiği olmadan kudrete, kavrayışı olmadan kuvvete sahip olanların yaratacağı bir karanlık içinde sıkışıp kalacağız.

13:48 | Sınır hattında röportaj yapan ve görüntü alanlar hakkında işlem başlatılacak

Urfa Valiliği, bazı basın çalışanlarının ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan edilen yerlerde görüntü aldığı veya yayın kaydı yaptığının tespit edildiğini belirterek, bu tür girişimlerin engelleneceğini ve işlem başlatılacağını duyurdu.

Valiliğin internet sitesinden yapılan açıklamada dün başlatılan operasyon hatırlatılarak, söz konusu yasağın güvenlik ve kamu düzeni açısından gerekli olduğu ifade edildi.

“Barış Pınarı Harekâtı’nın selameti, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğü ile Devlet sırlarının korunması açısından; askeri mevzilerin, nöbet kulübelerinin, kışla giriş-çıkışlarının vb. alanların görüntülenmemesi, hazırlanan haberlerde ve bu haberlerle ilgili görüntü kayıtları konusunda sınır ilçelerimizde haber amaçlı bulunan değerli basın mensuplarımızın ve vatandaşlarımızın bu hususlarda gerekli hassasiyeti göstermeleri, Özel Güvenlik Bölgesi olarak ilan edilen alanlara girmemeleri ve Valilikçe belirlenen alanlar dışında yayın yapmamaları büyük önem arz etmektedir.”


13:35 | Gire Spi’deki Ermenilerin tahliyesi planlanıyor

Ermenistan, Türkiye’nin askeri harekatını “işgal” olarak niteledi ve kınadı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, harekatın bölgesel güvenliğin kötüleşmesine, sivil kayıplara, kitlesel göçlere ve yeni bir insani krize yol açacağı savunuldu.

Ermenistan ayrıca, bu operasyonun sonlandırılması için uluslararası önlemler alınması çağrısında bulundu.

Ermenistan’ın Halep Başkonsolosu Armen Sargsyan ise Gire Spi’deki (Tel Abyad) 16 Ermeni ailenin çatışmalardan etkilendiğini, bu kişilerin tahliyesinin planlandığını söyledi.

Sargsyan, Kamişlo’da da Ermeni ailelerin bulunduğunu aktardı.


13:25 | DİSK, KESK, TMMOB ve TTB: Operasyon hiçbir sorunu çözmez

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye dönük operasyona ilişkin ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, operasyonun Türkiye’nin mevcut sorunlarını daha da derinleştireceği ve IŞİD’in binlerce üyesinin ‘gardiyanlığı’ gibi ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalınacağı ifade edildi.

“Ülkemize, bu ülkede yaşayan yurttaşlara, temsil ettiğimiz üyelerimize sorumluluğumuzun gereği olarak tarihe not düşmek boynumuzun borcudur: Böylesi bir askeri maceranın hiçbir sorunu çözmeyeceğini, aksine ülkemizin temel sorunlarını derinleştireceğini görenler için, göz göre göre susma zamanı değildir.

“Ortadoğu’daki savaş politikalarının besleyip, büyüttüğü, Türkiye’de yüzlerce insanımızı aramızdan alan katliamları gerçekleştiren IŞİD’in, dünyanın dört bir yanından gelen ve yurttaşı oldukları hiçbir ülkenin geri almak istemediği binlerce üyesinin ‘gardiyanlığı’ gibi ciddi bir tehlikeyle karşı karşıyayız.

“Emperyalist güçlerin kapışma alanı haline gelen bir bataklıkta, emperyalist güçlerle girilen pazarlıklarda izin verilen bir kapsamda, onların sattığı ve satacağı silahlarla, hepimizin geleceğini tehdit edebilecek tehlikeli vaatlerde bulunarak, üstelik başka bir ülkenin toprağında askeri bir operasyona girişmenin kimin ihtiyacına yanıt verdiği büyük bir soru işaretidir.

“Ülkemizin temel sorunu rekorlar kıran işsizliktir, yağmur gibi yağan zamlardır, yoksullaşan milyonlardır. Ülkemizin temel sorunu demokrasinin ve adaletin yıkımıdır. Ülkemizin temel sorunu bir arada, barış içerisinde, kardeşçe yaşama umudunun karşına dikilen ayrımcı, kutuplaştırıcı, ötekileştirici politikalardır.

“Suriye’de girilmek istenen yeni maceranın, daha önce girilen maceralarda olduğu gibi, bu temel sorunları çözmek bir yana daha da derinleştireceği açıktır.”


13:05 | Kocaeli Valiliği, “operasyona karşı” yapılacak eylemleri yasakladı

Kocaeli Valiliği, kentte “Barış Pınarı Harekatı”nı protesto etmek amacıyla yapılacak her türlü eylem ve etkinliklerin 15 süreyle yasaklandığını duyurdu. Açıklama şöyle:

“Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından başlatılan ‘Barış Pınarı Harekatı’nı protesto etmek amacıyla ilimiz genelinde gerçekleştirilebilecek, açık ve kapalı yer toplantıları, yürüyüş, basın açıklaması, oturma eylemi, stant açma, çadır kurma, bildiri dağıtma, vb. eylem/etkinlikler ile bu eyleme destek vermek amacıyla eylem ve etkinlik düzenlemek için gelen araçların ve şahısların ilimiz sınırlarına girişlerinin, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince engellenmesi, ayrıca 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 7. ve 17. Maddeleri hükmü gereğince belirtilen konuların devamı niteliğindeki her türlü eylem ve etkinliklerin Kocaeli İl sınırları içerisinde 10/10/2019 günü saat:00.01’den 24/10/2019 günü saat:00.00’a kadar (15) gün süre ile Valilik Makamı’ nın 09/10/2019 tarih ve 2227 sayılı Olur Emri ile yasaklanmıştır.”


12:10 | UNICEF: Operasyon çocuklar açısından dramatik sonuçlar doğuracak

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Yönetim Kurulu Başkanı Henrietta H. Fore, Türkiye’nin operasyonuna ilişkin açıklama yaptı.

Son gelişmeleri ‘endişe’ ile takip ettiklerini söyleyen Fore, “Tüm tarafları uluslararası insan hakları ve hukuk uyarınca çocukları ve sivil yerleşim alanlarındaki altyapıyı korumaya çağırıyorum” dedi.

“Askeri operasyonlar binlerce savunmasız çocuğa yardım etme ve onları koruma noktasında dramatik sonuçlar doğuracaktır.

“Daha önce de ifade edildiği gibi askeri değil, politik bir çözümün esas alınması ve bütün tarafların güç kullanmaktan sakınması gerekiyor.”


11:57 | Derik Belediye Eşbaşkanı Kıran dahil en az dokuz gözaltı

Mardin’de yapılan ev baskınlarında, Derik Belediye Eşbaşkanı Şerif Kıran ve HDP’li belediye meclis üyelerinin de aralarında bulunduğu en az dokuz kişi gözaltına alındı.


11:35 | Sınıra sevkiyatlar devam ediyor

Sınır hattına askeri sevkiyatlar devam ediyor.

Urfa’nın Suruç ilçesine, yani Kobani’nin karşısına çok sayıda zırhlı araç ve iş makinesi sevkiyatı yapıldı.

MA’nın aktardığına göre Suruç’a ve ilçenin Aligör Mahallesi’ne kontrol noktaları kuruldu.


11:05 | HDP Eş Genel Başkanları ve üç vekile soruşturma

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonuna karşı açıklamaları nedeniyle HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli hakkında soruşturma başlattı.

Aynı zamanda HDP milletvekilleri olan HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ile DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk hakkında da soruşturma başlatıldığı açıklandı.


11:04 | Kaz Dağları mitingine ‘operasyon’ ertelemesine ekoloji örgütlerinden tepki

12 Ekim’de yapılması planlanan “Kaz Dağları Su ve Vicdan Mitingi” belediye ile Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu kararıyla iptal edildi.

İptale “Suriye’de başlatılan askeri harekat üzerine ulusal bütünleşme duygusu” gerekçe gösterildi.

Koordinasyon’un bu kararına tepki gösteren ekoloji topluluklarından Her Yer Kazdağları, “Yaşam savunusu; insan, hayvan, ağaç ayırt etmeksizin var olan bir mücadele alanıdır. İptal edilen mitingin gerekçesi bu gerçekliği yok saymakta” dedi.

Ekoloji Birliği de “Ekolojik yıkım durmuyorsa mücadele de durmamalıdır” açıklamasıyla tepkisini dile getirdi ve mücadele çağrısı yaptı.


11:02 | Pompeo: Türkiye’ye yeşil ışık yakmadık

TSK’nin ÖSO ile birlikte Kuzey Suriye’ye dönük başlattığı harekata uluslararası tepkiler sürüyor.

Askerlerini bölgeden çekme kararı alan ve harekata destek vermediğini açıklayan ABD’den de açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, PBS kanalına yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’ye Suriye’ye askeri harekat düzenlenmesine yönelik yeşil ışık yakmadı” dedi.

Ankara’nın “haklı güvenlik kaygıları” olduğunu belirten Pompeo, ABD Başkanı Trump’ın da Amerikan askerlerinin güvenliğini sağlamak için bölgeden çekme kararı aldığını ifade etti.

Harekatın başlamasının ardından Trump’ın, Beyaz Saray Sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Türkiye’nin operasyonunun desteklenmediği vurgulanmıştı.

“NATO üyesi Türkiye Suriye’yi işgal etti. ABD, bu saldırıyı desteklemiyor ve Türkiye’ye bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu açık bir şekilde iletti.”


10:25 | BirGün’ün internet sorumlusu Hakan Demir gözaltında

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin başlattığı operasyonla ilgili sosyal medyada paylaşım yapan 78 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığını duyurması sonrası, BirGün gazetesinin internet sorumlusu Hakan Demir gözaltına alındı.

Demir, bu sabaha karşı ev baskınıyla gözaltına alındı.

Gazetenin aktardığına göre Demir’in gözaltına alınma gerekçesinin BirGün’ün internet sitesinde yer alan haberler olduğu tahmin ediliyor.


09:30 | Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminden Rusya’nın diyalog çağrısına yanıt

Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi, Türkiye’nin havadan ve karadan devam eden operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Suriye’deki sorunların diyalog ile çözümüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, her daim ve her koşulda Suriye krizinin çözüm yolunun diyalog olduğunu vurgulamıştır. Her daim diyalog kanalları geliştirmek istedik.

“Rusya ile diyalog kanalları için birçok görüşme gerçekleşti. Özerk Yönetim, tüm taraflara çözüm haritası sunmuş ve bunun hayata geçirilmesinin hayati önemde olduğunu vurgulamıştır.”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un özerk yönetim ile Şam yönetimi arasında diyalogların geliştirilmesi yönündeki sözlerine dikkat çekilen açıklama şöyle devam ediyor:

“Açıklamaları olumlu görüyoruz. Rusya’nın bu konuda destekçi olması ve garantör rolü oynamasını umuyoruz. Bunun da gerçekçi ve pratik sonuçları olacaktır. Çünkü bu talep tüm Suriye halklarının menfaatinedir.

“Özerk Yönetim olarak, Afrin’deki uygulamaların tekrarlanmasını istemiyoruz. Afrin’de Suriye halkları saldırılara maruz kaldı ve direkt hedef alındı. Bu temelde, Afrin pratiği tekrarlanmamalıdır.”


09:00 | “40 üst düzey IŞİD’li ABD gözetimine alındı”

Washington Post gazetesi, Kuzey Suriye’de Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrolündeki cezaevlerinde tutuklu bulunan yaklaşık 40 üst düzey IŞİD’linin, Türkiye’nin askeri harekatı öncesi bölgeden çıkarılarak ABD gözetimine alındığını duyurdu.

ABD’li yetkililer bu adımın IŞİD’lilerin cezaevlerinden kaçmalarını engellemek için yapıldığını ifade etti.

Bu IŞİD’liler arasında “ABD’li ve Avrupalı rehinelerin infazından” sorumlu tutulan iki kişinin de bulunduğu belirtildi. Alexanda Kotey ve El Shafee Elsheikh adlı IŞİD’lilerin Irak’a sevk edildiği kaydedildi.

ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada “Bazı en tehlikeli IŞİD savaşçılarını bölgeden çıkarıyoruz” demişti.


08:55 | Erdoğan: Konut projeleri hazır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan dönüşü uçakta gazetecilere “Barış Pınarı” adlı harekata dair değerlendirmesinde, “Güvenli bölge için konut projelerinin hazır olduğunu” söyledi.

“Güvenli Bölge’nin amacı sınır güvenliğimizi sağlamak ve mültecilerin kendi topraklarına dönmesidir. Eğer uluslararası bağışçılar toplantısı gerçekleştirebilirsek veya mali noktada destekler verilebilirse buralarda konutlar yaparak bu insanların oralara yerleşmesine imkan oluşur. Bu adımları atmak için planlarımızı yaptık, projelerimizi hazırladık.

“Hazırladığımız kitapçıkları BM’de görüştüğüm liderlere takdim ettim. Barış koridorunda, Güvenli Bölge’de bunları nasıl yapacağımızı anlattım. ‘Siz de bize destek verin, bu adımları süratle atalım’ dedik. ‘Güzel’ dediler ama hiçbir yerden bir ses yok. Biz de artık oyalamayla gidecek değiliz.”

Erdoğan’ın bu sözlerine karşın dün operasyona karşı açıklamanın geldiği Avrupa Birliği, Türkiye’nin mülteciler için ‘güvenli bölge’ planlarına yardım sağlanmayacağını bildirmişti.

28 ülkeyi temsilen yapılan açıklamada, “AB, Türkiye’ye tek taraflı askeri harekâtına son verme çağrısı yapıyor” denilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı:

“Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda kurmayı planladığı ‘güvenli bölge’nin mültecilerin dönüşü için gereken kriterleri karşılaması düşük bir olasılık. AB yerel halkın haklarının görmezden gelindiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacak.”


08:47 | David Harvey’den operasyon protestosu

Marksist düşünür David Harvey, Türkiye’nin operasyonuna tepki olarak daha önce Ankara’da katılacağını söylediği kongreye gelmeyeceğini duyurdu.

Ankara’da, 16-18 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi’nde katılması beklenen Harvey, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“Suriye’deki Kürt nüfusa yönelik Türk saldırısını protesto etmek için Ankara’daki Sosyoloji Buluşmaları’na katılımımı geri çekiyorum. Bu, uluslararası bir kınama gerektiren insanlığa karşı bir suçtur.”


08:46 | MSB: 181 hedef vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri, operasyon kapsamında hava kuvvetleri unsurları ve ateş destek vasıtaları ile şu ana kadar toplam 181 hedefi vurduğunu bildirdi.

https://twitter.com/tcsavunma/status/1182041929896333314?s=20


Operasyonun birinci gününde neler oldu?




Önceki Haber
Yalova açıklarında 4.1 büyüklüğünde deprem
Sonraki Haber
BMGK Kuzey Suriye gündemiyle toplandı: AB ülkelerinden Türkiye’ye çağrı, ABD’den uyarı