Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda sekizinci gün

CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye operasyonda sekizinci gün

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim’de başlatığı askeri operasyon, sekizinci gününe girdi; on binlerce insan yerinden edilirken, sınırın her iki tarafında da sivil can kayıpları yaşanıyor. Diğer yandan ABD heyeti ‘ateşkes’i görüşmek üzere Ankara’ya geliyor, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan “asla ateşkes ilan etmeyiz” diyor. Gün içinde öne çıkan gelişmeleri canlı bloğumuzdan takip edebilirsiniz.



23:59 | FP’den “Türkiye destekli gruplar IŞİD’le ilişkili tutukluları bilerek serbest bıraktı” iddiası

Foto: Basın İlan Kurumu

TSK’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekâtı birlikte başlattığı ÖSO’nun IŞİD ile ilişkili tutukluları bilerek serbest bıraktığı iddia edildi.

Söz konusu iddia Foreign Policy’e ait.

Lara Seligman imzalı haberde iki ABD’li yetkilinin bu durumu teyit ettiği belirtiliyor.

Haberde, tutukluların serbest bırakıldığı cezaevlerinin, harekât nedeniyle DSG’nin denetleyemeyeceğini açıkladığı cezaevleri olduğu belirtiliyor ve buna ilişkin ABD’nin kanıtı olduğu savunuluyor.

Konuyla ilgili Ankara daha önce sadece boş cezaevlerinin fotoğrafını paylaşarak DSG’nin tutukluları serbest bıraktığını iddia etmişti.

Haberde gündeme getirilen bir diğer iddia ise ÖSO’nun “Kürt tutsakları infaz etmesi, silahsız sivilleri ve DSG’lileri öldürmesi.”

Öte yandan Kürt politikacı Hevrin Khalaf ile sivillerin arabalarından çıkartılarak öldürüldüğü video hatırlatılıyor.

Ankara, operasyonun başladığı 9 Ekim’den bu yana sınırın diğer tarafında sivil kayıplar olmadığını savunuyor.


22:55 | Pence-Erdoğan görüşmesi öncesi Trump’tan açıklama

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde ABD Başkanı Donald Trump’tan açıklama geldi.

Trump, Ankara ile görüşmelerin iyi gitmemesi durumunda ABD’nin yaptırımlarının “yıkıcı” olacağı uyarısında bulundu.

Görüşmenin “başarılı” geçeceğini düşündüğü belirten Trump, “Eğer bu olmazsa, yaptırımlar, tarifeler ve yaptığımız diğer şeyler Türk ekonomisi için yıkıcı olacaktır” diye konuştu.


22:45 | BMGK Kuzey Suriye gündemiyle toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ülkelerinin talebi doğrultusunda Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye harekâtını görüşmek üzere toplandı.

Görüşme sonrasında 15 üye ülkenin destek verdiği bir metin yayınlandı.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre metinde “Güvenlik Konseyi’nin üyeleri IŞİD’in de aralarında olduğu gruplardan teröristlerin yayılma riski hakkında derin endişesini dile getiriyor” ifadesi yer aldı.

Fransa tarafından önerilen metinde ayrıca Kuzeydoğu Suriye’de insani durumun daha da kötüleşmesi konusunda duyulan endişe de dile getirildi.

Diğer taraftan metninde Türkiye’ye harekâtı son verme çağrısı yapılmadı.

BM Güvenlik Konseyi aynı gündemle geçtiğimiz hafta toplanmıştı. Görüşmede Türkiye ile ilgili ortak açıklama konusunda uzlaşma sağlanamazken, beş AB ülkesi kendi açıklamasını yayınlayarak Türkiye’ye “harekâtı durdur” çağrısı yapmıştı.


22:20 | Reuters: Rusya ve Suriye askeri birlikleri Kobani’de

Türkiye’nin operasyonu sürerken Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi arasında sağlanan uzlaşı sonrası Rusya ve Suriye ordusuna ait askeri konvoy Kobani’ye ulaştı.

Söz konusu gelişmeyi uluslararası haber ajansı Reuters okuyucularına servis etti.

Bölgeden bildiren gazeteciler ise Rusya ve Suriye ordusunun sınır hattına yerleştiğini aktardı. 

DSG-Şam uzlaşısı

Türkiye’nin operasyonu sürerken Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi arasında uzlaşı sağlandığı duyurulmuştu.

Tarafları uzlaşıya götüren görüşmelerin Rusya’nın arabuluculuğunda gerçekleştiği açıklanmıştı.

Sağlanan anlaşma Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin resmi açıklamasında, “Suriye hükümeti, Suriye sınırları ve toprak bütünlüğünün korunması görevini yerine getirecektir. Suriye ordusunun, Suriye-Türkiye sınır hattının tamamına yayılmasına izin verilmiştir” sözleriyle duyurulmuştu.

TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil ise “Suriye hükümeti ile anlaşma değil bir anlaşmanın başlangıcının olduğunu” belirtmiş ve bu kez çağrının Rusya’nın kendisinden geldiğini belirterek şimdiki durumun “Afrin’dekinden farklı olduğunu” vurgulamıştı.


22:05 | Şam: Kürt güçlere memnuniyetle yardım edeceğiz

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekâtı devam ederken, konuyla ilgili bir açıklama da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Danışmanı Buseyna Şaban’dan geldi.

Şaban, Rusya merkezli RT’ye verdiği demeçte, “Kürtler Suriye toplumunun bir parçası” dedi ve “Suriye yönetiminin Kürt güçlere memnuniyetle yardım edeceğini” sözlerine ekledi. 

Öte yandan Şaban, Türkiye’yi “işgalci güç” olarak gördüklerini söyledi.

Şaban, “(Türkiye) Buraya Suriye hükümetinin daveti üzerine gelmediler. Buraya gelme nedeni militanları korumaktı” ifadelerini kullandı.


21:30 | Kalın’dan ABD’ye yaptırım yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Saray’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamalarda bulundu.

Kalın, Erdoğan’ın yarın ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yarın görüşme yapacağını hatırlatırken, “Yaptırım tehditleri, kınamalar bizi haklı davamızdan vazgeçirmeyecektir” diye konuştu.

“(Yaptırımlar) böyle tehditlerle geldiklerinde, geçmişte nasıl cevaplarını aldılarsa bundan sonra da alırlar. Bu tür yaptırımlara misliyle karşılık verileceğini Dışişleri Bakanımız da ifade etti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bunu karşılıksız bırakmayacaktır.”

Öte yandan Kalın, Ankara’nın Şam ile herhangi bir resmi görüşme veya temasta bulunmadığını söyledi ve Rusya’ya şöyle seslendi:

“(Minbiç) Orada ABD bayrağı yerine Rus bayrağının geçip PYD/YPG’yi himayesine alması bizim için kabul edilebilir bir şey değil.”


20:40 | İsveç de Türkiye’ye silah satışını askıya aldı

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran ülkelerin arasına İsveç de katıldı.

Ülkede silah ihracatına karar veren Stratejik Ürünler Müfettişliği (IPS), Türkiye’ye yapılan silah ve askeri malzeme satışlarını derhal durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Öte yandan yürürlükte olan silah satma izinlerinin de geri alındığı duyuruldu.

İsveç’in bu adımı öncesinde İspanya, İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, Finlandiya, Norveç, Çekya, Hollanda ve Kanada da Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıklamıştı.


20:07 | IŞİD’le mücadele misyonunda ABD’den Türkiye’ye yaptırım

ABD’nin IŞİD ile Mücadele Koalisyonu’nda yer alan Türkiye’ye bu kanaldan Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekâtı nedeniyle yaptırım uyguladığı bildirildi.

DW Türkçe’nin Spiegel Online’dan aktardığı habere göre bu kararla birlikte TSK’nin, koalisyonun keşif ve operasyon bilgilerine ulaşması engelleniyor.

Haberde, talimatın ABD Savunma Bakanlığı tarafından verildiği, Almanyalı askeri kaynakların bu gelişmeyi doğruladığı belirtiliyor.

Askeri kaynaklara göre, bu adımın atılmasının nedeni Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonunda bu bilgileri kullanabileceği endişesi.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz gün Türkiye’nin başlattığı harekât nedeniyle bir dizi yaptırım açıklamıştı.

İkili ticaretten hükümet yetkililerine çeşitli başlıklarda yaptırımlar açıklayan Trump, harekâtı sert bir dille eleştirmiş ve sırada başka yaptırımların olabileceğinin sinyalini vermişti.


19:30 | Nusaybin ve Urfa’nın sınır bölgelerinde eğitime iki gün ara

Mardin’in Nusaybin ilçesi ile Urfa’nın Ceylanpınar, Akçakale, Suruç ve Birecik ilçelerindeki çeşitli mahallelerinde Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye harekâtı nedeniyle eğitime iki gün ara verildiği duyuruldu.

Urfa Valiliği’nin açıklamasına göre, Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde bulunan okulların tamamı yarından başlayarak iki gün boyunca tatil ilan edilirken, Suruç’ta 29, Birecik’te ise 12 mahalle okulunda eğitime ara veriliyor.

Açıklamada Suruç ve Birecik’te tatil edilen okullar ve eğitime ara verilecek mahalleler şöyle:

  • Suruç’un Mürşitpınar ilk ve ortaokulunun yanı sıra Çaykara, Küçük Kendirciler, Eğrice, Çengelli, Aşağı Oylum, Dolaş, Dikmetaş, Fıstıklı, Kesmecik, Şakir Şimşek, Tavşan, Yolaklı, Binatlı, Taşlıkuyu, Küçükova, Molla hamza, Göleç, Atlılar, Balaban, Deniz, Kaynakçı, Özgüren, Özlüce, Tokçalı, İzci, Yıldız, Eskice ve Kovalı mahalleleri
  • Birecik’in ise Çiçekalan, Duyduk, Konak, Sakaltutan, Yukarı İncirli, Düzlüce, Aşağı Karkutlu, Göktepe, Bilekli, Güvenir, Eşmeler ve Akarçay mahalle okulları

Öte yandan Nusaybin Kaymakamlığı, bölgedeki 96 okulda eğitime 2 gün daha ara verildiğini duyurdu.

Kaymakamlık, daha önce de eğitime 3 gün ara vermişti.


16:38 | Ankara’ya gelmeden Pompeo’dan açıklamalar: Erdoğan’ın durması lazım

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ankara ziyareti öncesinde ABD basınına konuştu.

Fox News televizyon kanalına konuşan Pompeo, Suriye konusunda bir çözüm geliştirmeye çalışacaklarını ifade etti:

“Amacımız Türkiye ile ilişkileri koparmak değil, Ankara’nın mevcut yaklaşımını değiştirmek. ABD, Suriye’de bir güç boşluğu oluşmasını engellemek için çabalıyor.”

Pompeo ayrıca, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştireceğini de söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme beklentisi içindeyiz. Başkan Trump bunu ABD hükümetinin en üst düzeyinde yapıp kendisiyle yüz yüze görüşmemizin önemli olduğu hissiyatında; Erdoğan’ın durması lazım, Suriye’ye bu istilayı durdurması lazım.”

Pompeo “Bölgedeki istikrarsızlıktan Erdoğan sorumludur” ifadesini de kullandı.


16:25 | Cizre’ye havan mermisi düştü, üç kişi yaralandı

Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı sınır hattındaki Katran köyünde bulunan jandarma karakolunun yakınlarına havan mermileri düştü.

Yaşanan patlamada ilk belirlemelere göre biri ağır olmak üzere toplam üç kişi yaralandı.

Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla ilçedeki devlet hastanesine kaldırıldı.


16:10 | BM Suriye Özel Temsilcisi’nden Türkiye’ye ateşkes çağrısı

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Anayasa Komitesi görüşmeleri için bulunduğu Şam’da, Türkiye’ye ateşkes çağrısında bulundu.

Gazete Duvar’ın haberine göre Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşmesinin ardından Reuters’a konuşan Pedersen, BM’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki krizin insani sonuçları konusunda “son derece endişeli olduğunu” söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi, ‘ihtilafa derhal son verilmesi’ çağrısında bulundu.

Haberde, Pedersen’in konuyu Muallim ile görüşmesinde de gündeme getirdiği belirtildi.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre ise Muallim, Pedersen’le görüşmesinde Türkiye’nin saldırganlığının Suriye’deki krizi uzattığı ve siyasi çözüm sağlama çabalarının altını oyduğu” görüşünü savundu.


15:58 | Temelli Nusaybin’den seslendi: Bu savaşa karşı çıkın

Fotoğraf: MA

Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı operasyonun ardından kente düşen havan topları sonucu yaşamını yitirenlerin ailelerini ziyaret etmek üzere Mardin’in Nusaybin ilçesine giden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, burada yaptığı konuşmada Türkiye’deki tüm halklara seslenerek, “Bugün bu savaşa karşı çıkın” dedi.

İktidara da seslenen Temelli, “Türkiye bir an önce Suriye’den de, Afrin’den de çekilsin. Suriye’de siyasi çözümün önü açılsın. Eğer bu yoksa, o masadan da çözüm çıkmaz. Kürt meselesinin çözümü aslında bir demokrasi meselesinin çözümüdür. Kürtlerin olmadığı bir yerden siz hiçbir çözüm çıkartamazsınız” dedi.

HDP Eş Başkanı, herkesi savaşa karşı tavır almaya ve savaşa karşı mücadele etmeye çağırarak, “’Savaşa hayır’ demek için çok daha güçlü bir şekilde yan yana gelmeliyiz” diye konuştu.


15:39 | Çavuşoğlu: Sahadaki kazanımlarımızı kaybetmemek için masada mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, operasyona dair Meclis’te bilgilendirmelerde bulundu.

IŞİD’li tutuklular konusuna değinen Çavuşoğlu, “YPG, bize saldırması için DEAŞ’lıları bıraktı” iddiasında bulundu.

ABD’yle ilişkilerde ‘kritik bir aşamaya gelindiğini’ söyleyen Dışişleri Bakanı, ABD Başkanı Donald Trump’ın iç siyasi baskı karşısında Türkiye’ye karşı bazı adımlar attığını söyledi ve “Hiçbir yaptırım ve tehdit kabul edilemez, gerekli adımları da atacağız, cevap da vereceğiz” dedi.

Operasyona destek veren partilere teşekkür eden Çavuşoğlu, “Sahadaki kazanımları kaybetmemek için masada sizlerle beraber bu mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız” diye konuştu.

Meclis’te HDP dışındaki grubu bulunan siyasi partilerin tamamı hükümete askeri operasyon konusunda destek veriyor.


14:20 | Lavrov: Suriye hükümetiyle Kürtler arasındaki diyalog somut sonuçlar vermeye başladı

Bugün partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Şam yönetimi ile Demokratik Suriye Güçleri arasında “bir anlaşmaya ihtimal vermek istemediğini” ifade etmişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Suriye hükümetiyle Kürtler arasında “diyaloğun somut sonuçlar vermeye başladığını” açıkladı.

Lavrov, “Suriye hükümeti ve Kürtler arasında bir anlaşma yapılmasını ve Türkiye‘nin operasyonunu takiben bu anlaşmanın uygulanmasını teşvik edeceklerini” de söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Lavrov ayrıca Suriye’nin kuzeyinde Türk ve Suriye orduları arasındaki işbirliğinin 1998’de imzalanan “Adana Mutabakatı” çerçevesinde gerçekleşmesi gerektiğini kaydetti.

DSG-Şam uzlaşısı

Türkiye’nin operasyonu sürerken Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi arasında uzlaşı sağlandığı duyurulmuştu.

Tarafları uzlaşıya götüren görüşmelerin Rusya’nın arabuluculuğunda gerçekleştiği açıklanmıştı.

Sağlanan anlaşma Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin resmi açıklamasında, “Suriye hükümeti, Suriye sınırları ve toprak bütünlüğünün korunması görevini yerine getirecektir. Suriye ordusunun, Suriye-Türkiye sınır hattının tamamına yayılmasına izin verilmiştir” sözleriyle duyurulmuştu.

TEV-DEM Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil ise “Suriye hükümeti ile anlaşma değil bir anlaşmanın başlangıcının olduğunu” belirtmiş ve bu kez çağrının Rusya’nın kendisinden geldiğini belirterek şimdiki durumun “Afrin’dekinden farklı olduğunu” vurgulamıştı.


14:03 | Erdoğan’dan ‘yalnız bırakılma’ tepkisi: En azından bize karışmayın

Operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yalnız bırakıldıklarını’ belirterek, operasyona karşı olan ülkelere “Bu devran elbet dönecek” sözleriyle seslendi.

Erdoğan, “Gelin bu mücadelede Türkiye’nin karşısında değil yanında yer alın. En azından karışmayın” dedi.


13:40 | “Türkiye’nin saldırısında iki Suriye askeri öldü” iddiası

Fotoğraf: AFP

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu bir haftayı geride bırakırken, Gire Spi (Tel Abyad) yakınlarındaki Ayn İsa kasabası çevresinde dün gece iki Suriye askerinin yaşamını yitirdiği iddia edildi.

Almanya merkezli haber ajansı dpa’nın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) dayandırdığı habere göre, gece boyunca Türkiye ve desteklediği silahlı grupların Ayn İsa’nın doğusundaki bölgelere yaptığı top ve havan atışları nedeniyle Suriye ordusundan en az iki asker hayatını kaybetti.

SOHR, yaralanan Suriyeli askerler de olduğunu duyurdu.

Gözlemevi verilerine göre ayrıca bölgede dün, Türkiye destekli silahlı gruplarla, Demokratik Suriye Güçleri arasında süren çatışmalarda ismini “Suriye Milli Ordusu” olarak değiştiren ÖSO’dan 21, DSG’den ise en az dokuz savaşçı yaşamını yitirdi.

Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetiminin uzlaşısı sonucu Suriye ordusu ülkenin kuzeydoğusundaki bölgelere sevk edilmişti.

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, dün yaptığı açıklamada Türkiye ve Suriye ordularının karşı karşıya gelmemesini Rusya’nın sağlayacağını ifade etmiş ancak Türkiye’nin Suriye’ye kalıcı bir şekilde asker konuşlandırmaya hakkı olmadığını söylemişti.


13:25 | ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Ankara’da

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla bir araya geliyor.

İkili, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriyeye yönelik askeri harekatı ile ABD’nin Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Türkiye ziyaretine ilişkin detayları konuşacak.


12:00 | Bernie Sanders’tan Trump’a “Kürtlere ihanet” suçlaması

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından Bernie Sanders, Salı günü katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük sürdürdüğü operasyonuyla ilgili olarak “Türkiye, bir ABD müttefiki değil” yorumunda bulundu.

Sanders, “Türkiye başka bir ülkeyi işgal edip kitle katliamına giriştiğinde müttefik değildir. Buradaki kriz, Joe Biden’ın da, Pete Buttigieg’in de dediği gibi IŞİD’le savaşırken 11 bin insanı ölmüş, 20 bin insanı yaralanmış olan Kürtler açısından konuşursak, insanlara ihanet etmenizdir” dedi.

Sanders ayrıca, ABD Başkanı Trump’ın Amerikan birliklerini Suriye dışına çekip Kürtleri terk etme kararının ABD’nin dış politikasını yönetme kabiliyetini mahvettiğini savundu.


11:50 | Metin Feyzioğlu hakkında suç duyurusu

HDP, Türkiye’nin düzenlediği operasyon hakkında “Uluslararası hukukun bu çatışmaları düzenleyen maddelerine göre eğer silahlı güçler sivilleri kendilerine kalkan yapıyorsa saldırıya uğrayan devlet sivillerin hayatını korumak zorunda değildir” ifadeleri kullanan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ayrıca, Feyzioğlu’nun açıklamaları hakkında Türkiye Barolar Birliği’ne de şikayette bulundu.

Komisyon Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’ın konuya ilişkin açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.


11:43 | Sanatçılardan çağrı: Bizim silahımız notalarımız, ‘savaşa hayır’ diyelim

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de devam eden operasyonuna karşı imza kampanyası başlatan sanatçılardan Kawa, Ferhat Tunç ve Pınar Aydınlar “savaşa karşı daha güçlü bir şekilde ses çıkarma” çağrısı yaptı.

MA’ya konuşan sanatçıların çağrıları özetle şöyle:

Kawa: “Savaşın son bulması için barışı isteyenler halkın yanında sokaklarda, güçlü bir cephe oluşturmalı. Halkların kardeşliğini isteyen herkesi bu cephede buluşmaya çağrıda bulunuyorum.”

Ferhat Tunç: “Ben sanatçıyım ve sadece sahnedeki dakikalardan ibaret değilim. Anı yaşamaktan daha değerli şeylere inandığım için sesimi kullanıyorum. Geleceği tasavvur ediyor, kan ve gözyaşı gördüğümde yerimde durmuyorum, durmayacağım. Hiçbirimiz durmamalı, savaşa karşı en gür sesimizi duyurmalıyız. Tarihe temiz geçmek isteyen sanatçı ve aydınlara insanlıktan yana olmaları için yanımızda bu kirli savaşa karşı tutum alması çağrısında bulunuyorum.”

Pınar Aydınlar: “Bugün türküleri, şarkılarıyla halkından yana, mazlumdan, ezilenden yana söyleyenlerin en azından sesinin daha çok güçlü kılınması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bizim en büyük silahımız notalarımızdır. Direnişte mazlum halkların sesine ses katabilmemizdir. Bu bağlamda da bugün devrimci sanata ve devrimci sanatçılara nasıl baskılar yapılıyorsa unutmasınlar ki bu baskılar sustukça kendilerine de gelecektir. Bu anlamda lütfen çok daha birlikte özgürlük türkülerini söylemek için bir arada olalım ve savaşa hayır diyelim.”


10:28 | Fransa: Türkiye’nin operasyonu sırasında dokuz Fransız kadın kamptan kaçtı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, yakın bir zamanda Irak’a gidip Suriye’deki IŞİD’lilerin yargılanması için hukuki çerçeveyi konuşacağını açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Le Drian, haber kanalı BFM TV’ye yaptığı açıklamada ayrıca Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonu sırasında dokuz Fransa vatandaşı kadının DSG tarafından kontrol edilen bir kamptan kaçtığını söyledi.


10:18 | Kürdistan Komünist Partisi lideri Diyarbakır’da gözaltına alındı

Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, bu sabah Diyarbakır’daki evine düzenlenen polis baskını ile gözaltına alındı.

Evde yapılan aramanın ardından gözaltına alınan Çiftyürek, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

MA, Çiftyürek’in Kuzeydoğru Suriye’ye yönelik sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alındığını bildirdi.

Partinin resmi Twitter hesabından ise şu paylaşım yapıldı:


10:08 | Kremlin: Erdoğan, Ekim ayının sonuna doğru Rusya’ya gelebilir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Rusya’nın resmi haber ajansı RIA’ya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’yı Ekim ayının sonunda ziyaret edebilir.

Ajansın atıfta bulunduğu Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’a göre Rusya lideri Vladimir Putin Kuzeydoğu Suriye’deki gelişmeleri telefonda görüştüğü Erdoğan’ı Rusya’yı ziyaret etmesi için davet etti.

Kremlin’den yapılan açıklamada Erdoğan’ın bu daveti kabul ettiği, Ekim ayının sonuna doğru Rusya’ya gidebileceği belirtildi.


10:00 | İstanbul’da DEV-GÜÇ’lüler CHP binasını işgal etti

Gençliğin Devrimci Güçleri (DEV-GÜÇ), Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü operasyonu protesto etmek için CHP Şişli İlçe binasını işgal etti.

“Bu işgal AKP’yi kurtarma operasyonudur” yazılı bir pankart açan DEV-GÜÇ’lüler yaptıkları açıklamada, “Bu savaş bizim, emekçilerin savaşı değil. Bugün hala işçiler ölmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, CHP’nin, hükümete sınır ötesi askeri harekat gerçekleştirmesi için yetki veren tezkereye ‘evet’ demesi de eleştirildi.

Kısa süre sonra binaya giren polis, eylemi gerçekleştiren Dev-Güç üyeleri Ali Düzkün ve Can Çıldır gözaltına alındı.


09:45 | RSF: Kuzeydoğu Suriye’de gazeteciler tehdit altında

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Türkiye’nin operasyon düzenlediği Kuzeydoğu Suriye’de görev yapan gazetecilerin güvenliğine dair açıklama yaptı.

Türkiye’nin düzenlediği hava saldırısında ANHA muhabiri Seed Ehmed ve Sterk TV muhabiri Mihemed Hesen Reşo’nun yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, aynı saldırıda farklı medya kuruluşları için çalışan sekiz gazetecinin de yaralandığı belirtildi.

DW Türkçe’nin aktardığı açıklamada, iki gazetecinin ölümünün ardından uluslararası medya mensuplarının bölgeyi terk etmeye başladığı, ancak yerel basın için çalışan gazetecilerin tehdit altında olduğu kaydedildi.

Örgütün Almanya Temsilcisi Christian Mihr, Kuzeydoğu Suriye’de basın çalışanlarına yönelik saldırıları kınadıklarını belirterek, silahlı çatışmalarda gazetecilerin korunmasını öngören Birleşmiş Milletlerin 1738 ve 2222 sayılı kararlarına Türkiye hükümetinin uymasını talep etti.

Mihr, medya çalışanlarına yönelik “her türlü saldırının uluslararası hukuk uyarınca kesinlikle yasak” olduğunu vurguladı.

Örgüt, Suriye’nin kuzeyinde güvenlik durumun kötüleşmesinin, bölgeden dışarıya bilgi aktarılmaması tehlikesi yarattığına da dikkat çekti.


09:30 | Türkiye’ye ateşkes çağrısında bulunulan karar tasarısı Kongre’ye sunuldu

Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü operasyon kapsamında ateşkes ilan etme çağrısı yapan bir karar tasarısı, Temsilciler Meclisi’ne sunuldu.

Tasarıya hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat Parti üyeleri destek veriyor.

Önce Temsilciler Meclisi’nde oylanacak olan tasarının daha sonra ABD Senatosu’nun gündemine alınması bekleniyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre karar tasarısında, şu çağrılar yapılıyor:

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kuzeydoğu Suriye’deki tek taraflı askeri operasyonunda bir an önce ateşkes ilan etmesi ve Suriye ile ilgili mevcut anlaşmalara saygı göstermesi
  • ABD’nin yerinden edilmiş kişiler veya Suriye’de süregelen şiddetten etkilenmiş kişiler de dahil olmak üzere insani yardımlarla Suriye’deki Kürt toplulukların desteklenmesine devam etmesi
  • ABD’nin Türk ordusunun itidalli davranmasını ve Suriye’ye yönelik mevcut anlaşmalara saygı göstermesini sağlamak için uğraşması
  • Beyaz Saray’ın IŞİD’in uğradığı mağlubiyetini devamını sağlamak için net ve belirgin bir plan sunması

ABD’de karar tasarılarının bağlayıcılığı bulunmuyor. Ancak Kongre’deki genel eğilimi ve oluşan görüş birliğini ortaya koyması açısından önem taşıyor.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi ve Senato’daki Demokrat azınlığın lideri Chuck Schumer, Kongre üyelerinden, her iki parti temsilcilerinin imzasıyla sunulan ve Türkiye’ye ateşkes çağrısı yapan tasarıya destek vermesini istedi.

Öte yandan dün akşam saatlerinde Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bugün Türkiye’ye geleceği duyurulmuştu.

Konuya ilişkin açıklama yapan Pence, “Başkan Trump’ın talimatıyla, Türkiye’ye işgali durdurma, hemen ateşkes ilan etme ve bölgede barış ile istikrarı yeniden tesis için müzakerelere başlama çağrısı yapmak üzere Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ve Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’den oluşan heyete liderlik edeceğim” dedi.


09:10 | Graham: Türkiye’ye yaptırım tasarısını Perşembe günü Kongre’ye sunacağım

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’ye Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatı nedeniyle yaptırımlar getirilmesini öngören karar tasarısını Perşembe günü Kongre’ye sunacağını açıkladı.

Graham, “yönetimin Başkanlık Kararnamesi ile Türkiye’ye karşı attığı adımları memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

Graham’ın Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile birlikte hazırladığı tasarıda Türkiye’ye bir dizi askeri ve finansal yaptırım öngörülüyor. Bu yaptırımlardan bazıları şöyle:

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ABD’deki malvarlıklarına yaptırım uygulanması
  • Türkiye’nin ordusuna maddi, malzeme ve teknolojik destek satan ya da sağlayan veya uçak, uçak parçası, silah vb gibi malzemelerle ilgili bilerek işlem yapan yabancılara yaptırım uygulanması
  • TSK’nin kullanımı için ülke içinde geliştirilen petrol ve doğalgaz üretiminin devamına yönelik mal, hizmet, teknoloji veya bilgi sağlayan ya da bu üretimi destekleyen yabancı kişilere yaptırım uygulanması
  • ABD’nin TSK’ye savunma malzemeleri, hizmeti ve teknolojisi ile mühimmat satışı ve teslimatının yasaklanması
  • Türkiye’ye Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulanması
  • ABD’ye seyahat eden Türkiye’den üst düzey isimlere vize kısıtlamalarının getirilmesi
  • Erdoğan’ın net malvarlığıyla ilgili rapor hazırlanması

ABD Başkanı Donald Trump, haftabaşında Türkiye’nin askeri harekatı nedeniyle bir dizi yaptırım açıklamıştı.

İkili ticaretten hükümet yetkililerine çeşitli başlıklarda yaptırımlar açıklayan Trump, harekâtı da sert bir dille eleştirmiş ve sırada başka yaptırımların olabileceğinin sinyalini vermişti.

ABD Hazine Bakanlığı da Trump’ın yayımladığı Başkanlık Kararnamesi ile getirilen yaptırımların detaylarına yönelik bir açıklama yapmıştı.


08:29 | Kanada da Türkiye’ye silah satışını askıya aldı

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran ülkelerin arasına Kanada da katıldı.

Kanada Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’ye silah satışının askıya alındığı duyuruldu.

Bakanlık, Türkiye’ye askeri teçhizatlar için yeni ihracat lisansı verilmeyeceğini belirtildi.

“Kanada, Türkiye’nin Suriye’ye yaptığı askeri saldırıyı kesin olarak kınadı” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu tek taraflı eylem, halihazırda kırılgan bir bölgenin istikrarını baltalıyor, insani durumun kötüleşmesine ve Türkiye’nin de üyesi olduğu IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon tarafından kaydedilen ilerlemenin boşa çıkmasına neden oluyor.”

Öte yandan Kanada’nın bu adımı öncesinde İspanya, İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, Finlandiya, Norveç, Çekya ve Hollanda Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıklamıştı.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP'li eski vekil Burcu Çelik Özkan tahliye edildi
Sonraki Haber
Meclis Başkanvekili HDP’li Sancar hastaneye kaldırıldı