Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekatın dördüncü günü

CANLI BLOG | Kuzey Suriye’ye yönelik askeri harekatın dördüncü günü

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu dördüncü gününe girdi. TSK’nin ÖSO’yla birlikte başlattığı askeri harekat tüm sınır hattında sürerken, çatışmalar şiddetleniyor. AB ve ABD’nin Ankara’ya yönelik olası yaptırımları masadayken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘geri adım atmayacağız’ vurgusu geldi. Bununla birlikte Almanya ve Fransa, operasyonunu sürdürmekte kararlı olan Ankara’ya silah satışını durdurdu. Gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.



23:20 | Almanya’nın ardından Fransa da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Türkiye’ye silah satışını durduran ülkeler arasına Almanya’nın ardından Fransa da katıldı.

AFP’nin haberine göre kararın gerekçesi, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik operasyon.


22:50 | AKPM Başkanı: Askeri operasyonu sonlandırın

AKPM Başkanı Liliane Maury Pasquier (ortada)

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna ilişkin açıklama yapan AKPM Başkanı Liliane Maury Pasquier, askeri harekatın durdurulması çağrısı yaptı.

Pasquier, “şimdiden ciddi insani sonuçlara sebebiyet veren ve insan haklarının korunması için uluslararası standartların ihlali hususunda gerçek tehlike teşkil eden askeri operasyonu sonlandırmaya çağırıyorum” dedi.


21:35 | Urfa’nın dört ilçesinde eğitime 3 gün daha ara

Urfa’nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinin tamamında, Suruç ve Birecik ilçelerinde ise sınıra yakın bölgelerindeki okullarda eğitim öğretime 3 gün süreyle ara verildi.

Valilikten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

“İlimize bağlı Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerinde bulunan tüm okullarda, Suruç ilçesinde Mürşitpınar İlk/Ortaokulu, Çaykara İlk/Ortaokulu, Küçük Kendirciler İlkokulu, Eğrice İlk/Ortaokulu, Çengelli İlk/Ortaokulu, Aşağı Oylum İlkokulu, Dolaş İlk/Ortaokulu, Dikmetaş İlkokulu, Fıstıklı İlkokulu, Kesmecik İlkokulu, Şakir Şimşek İlk/Ortaokulu, Tavşan İlkokulu, Yolaklı İlkokulu, Binatlı İlkokulu ile Birecik ilçesinde Çiçekalan İlkokulu, Duyduk İlk/Ortaokulu, Konak İlkokulu, Sakaltutan İlkokulu, Yukarı İncirli İlkokulu, Düzlüce İlkokulu, Aşağı Karkutlu İlkokulu, Göktepe İlkokulu, Bilekli İlk/Ortaokulu, Güvenir İlkokulu, Eşmeler İlkokulu ve Akarçay İlkokullarında 14-15-16 Ekim 2019 tarihlerinde üç (3) gün süreyle eğitim öğretime ara verilmiştir.”

Kentin sınır ilçelerinde geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü de eğitim yapılamamıştı.


21:15 | Avrupa’da onbinler Türkiye’nin operasyonunu protesto etti

Almanya’nın çeşitli kentlerinde, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü askeri harekâtı protesto edildi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Köln’de düzenlenen protestoya yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.

Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu eylemciler, Türkiye’nin operasyona son vermesini talep ederken, “Erdoğan iktidarına Alman silahı yok” yazılı pankartlar açıldı.

Frankfurt’ta düzenlenen eyleme ise polisin verdiği bilgilere göre yaklaşık 4 bin kişi katıldı.

“Rojava’dan elinizi çekin” yazılı pankartını açan protestocular, Almanya’ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik baskıları artırma çağrısında bulundu.

Türkiye’nin 9 Ekim Çarşamba günü başlattığı askeri harekâtı protesto için Berlin, Hamburg, Hannover, Münih ve Stuttgart’da da eylemler düzenlendi.

Fransa’da ise protestoların adresi başkent Paris ve Marsilya kentiydi.

Republique Meydanı’nda toplanan binlerce eylemci, Türkiye’nin operasyonunu protesto etti.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre eyleme, Kürtlerin yanı sıra Fransa’daki sol partilerin temsilcileri de destek verdi.

Eylemi destekleyen arasında Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Mélenchon, Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Fabien Roussel, Yeşiller Partisi’nden senatör Esther Benbassa da vardı.

Marsilya kentinde toplanan yaklaşık 5 bin kadar eylemci de, Türkiye’nin operasyonunu protesto etti.


19:05 | Cumhurbaşkanlığı’ndan Arap Birliği’ne tepki

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye dönük operasyonuyls ilgili Arap Birliği’nin “Bu, bir Arap devletinin topraklarını işgal edip, egemenliğine saldırmaktır” sözleriyle ilgili açıklama yaptı.

Twitter hesabından açıklama yapan Altun, operasyonu “işgal” olarak nitelendiren Arap Birliği’ni “en sert biçimde kınıyorum” dedi.

“Türkiye’nin Filistin halkının haklarını savunmasından, Kudüs’ün işgalcilere peşkeş çekilmesine itiraz etmesinden, darbelere, cinayetlere ya da Yemen’de masum insanların bombalanması gibi olaylara karşı durmasından rahatsız olanların Arap dünyasını temsil etmediğini çok iyi biliyoruz.”

18:40 | Almanya, Türkiye’ye silah satışını durdurduğunu açıkladı

Almanya, Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekat nedeniyle Türkiye’ye silah satışını durdurduğunu açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda düzenlediği operasyona karşı olarak, Federal Hükümet Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği silahların satışı için yeni izinler düzenlemeyecektir” dedi.


18:35 | DSG’den “kayıplar ve Serekaniye” ile ilgili açıklama

Demokratik Suriye Güçleri, Türkiye’nin dört gündür devam eden operasyonunda “45 savaşçısının hayatını kaybettiğini” açıkladı.

Açıklamada “200’ü aşkın sivilin yaralandığı ve yaşamını yitirdiği” bilgisi de paylaşıldı.

Serekaniye’deki (Resulayn) son durum hakkında da bilgi veren Demokratik Suriye Güçleri, kentin kontrolünün kendilerinde olduğunu duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı ise operasyonda şu ana dek 415 kişinin “etkisiz hale geldiğini” açıklamış, Serekaniye meskun mahalinin ise “kontrol altına alındığını” savunmuştu.

Serekaniye, Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinden çıplak gözle görülebilecek yakınlıkta bir konuma sahip.


17:30 | Putin: Suriye toprakları yabancı devlet askerlerinden arındırılmalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye topraklarında yabancı devlet askeri güçlerinin bulunmaması gerektiğini söyledi.

Putin, uluslararası televizyon kanallarına verdiği bir mülakatta Suriye’nin de her devlet gibi kendi topraklarında egemen olması gerektiğini vurguladı: “Kim bir başka ülkenin toprağında, ki bu durumda Suriye’nin, hukuka aykırı olarak bulunuyorsa orayı terk etmelidir.”

Rusya lideri ayrıca, ülkesinin askeri birliklerinin de, kurulacak yeni “meşru Suriye hükümeti”nin Moskova’nın desteğine ihtiyacı kalmadığına kanaat getirmesi durumunda ivedilikle ülkeyi terk etmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

ABD, BMGK’ye Türkiye’nin askeri operasyonunu ”durdurması” ve güvenlik kaygılarını ”diplomatik kanallarla” çözmesi çağrısı yapan bir açıklama teklifinde bulunmuştu. Ancak Rusya, Türkiye’nin harekatı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamaya izin vermemişti.


17:15 | Dışişleri: Tutuklu IŞİD’li ve ailelerinin gözetimini üstleneceğiz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye dönük operasyonu kapsamında IŞİD’li tutuklular ve ailelerin gözetemini üstleneceklerini söyledi. Bakanlığın açıklaması şöyle:

“Ülkemizce gözetim altına alınacak DEAŞ (IŞİD) mensupları ve ailelerinin, bu aşamada, Suriye içinde terörden arındırılmış bölgelerde tutulması yönünde çalışmalar yapılacaktır.

“DEAŞ’la ilintili yabancı terörist savaşçıların suça karışmamış eş ve çocuklarının rehabilitasyonu konusunda vatandaşı oldukları ülkeler ve uluslararası örgütlerle birlikte çalışmaya hazırız.

“Öte yandan, kalıcı çözümün Suriye’de tutulan yabancı terörist savaşçılar ve ailelerinin, vatandaşlığını taşıdıkları menşe ülkelerce geri alınması, yargılanması ve rehabilitasyonundan geçtiği bilinmelidir.

“Bu doğrultuda uluslararası toplumun ortak çabalarını önemsiyoruz. Türkiye, uluslararası toplumun bu amaçla sarfedeceği gayretlere her türlü katkıyı vermeye devam edecektir.”


17:05 | Al Arabiya’nın muhabiri sınır hattında gözaltına alındı

Al Arabiya muhabiri Zidan Zanklo, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonunu takip ederken sınır hattında gözaltına alındı.


15:35 | Urfa ve Mardin’de kriz merkezleri oluşturan HDP’nin heyeti Nusaybin’e sokulmuyor

Halkların Demokratik Partisi, Mardin ve Urfa’da kriz koordinasyonu merkezleri oluşturulduğunu açıkladı.

BBC Türkçe’nin aktardığı açıklamaya göre kriz merkezlerinde HDP PM üyeleri, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları yer alıyor.

“Oluşturulan merkezler; krizin derinleşerek sınır bölgelerindeki yerleşim yerlerinin boşaltılması ve saldırılar sonucunda yaşanan can kayıpları ve yaralamalara karşı tedbir geliştirmek, dayanışma ağları oluşturmakla görevlendirildi.

“HDP tarafından bölgedeki il, ilçe örgütleri ve belediyelerine gönderilen genelgede her türlü hazırlığın tamamlanarak dayanışma ağlarının güçlendirilmesi istendi.

“HDP’nin ayrıca Meclis Başkanvekili Mithat Sancar başkanlığında milletvekilleri ve PM üyelerinden oluşan bir heyeti, can kayıplarının arttığı Nusaybin’de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gitti.”

HDP Meclis Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, milletvekilleri Pero Dündar ve Ebru Günay’ın da aralarında bulunduğu heyetin, Nusaybin ilçesine girişi engellendi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, kent girişinde bulunan polis kontrol noktasında durdurulan heyete, İçişleri Bakanlığı ve Mardin Valiliği’nin talimatı doğrultusunda “güvenlik” gerekçe gösterilerek izin verilmedi.


15:25 | Arap Birliği: Operasyon bir Arap ülkesinin egemenliğine saldırı

Mısır, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonunu kınadıktan sonra Arap Birliği’ni olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Kahire’de toplanan Arap Birliği’nin Genel Sekreteri Ahmet Ebul Geyt, Türkiye’nin operasyonunu “Bu, bir Arap devletinin topraklarını işgal edip, egemenliğine saldırmaktır” diye nitelendirdi.

Arap Birliği’nin dönem başkanı Irak’ın Dışişleri Bakanı Ali el-Hakim ise Türkiye’nin operasyonunu kınadı.

El-Hakim, 2011’de üyelikten çıkarılan Suriye’nin Arap Birliği’ne yeniden alınması çağrısı yaptı.

Oturumda konuşan Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Enver Gargaş da “Türkiye ve askerlerinin yanı sıra bu Arap ülkesinin topraklarını ihlal eden bütün yabancı güçlerin bölgeden çekilmesi ve başarılı bir siyasi çözüm için çaba gösterilmesi çağrısı yapıyoruz” dedi.


15:00 | HDK Ekoloji Meclisi: Operasyon ekolojik tahribatlara neden olacak

Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Meclisi, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlattığı operasyona ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Barışın sesinin yükseltilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, “İktidarın yürüttüğü savaş politikaları geri dönüşü olmayan ekolojik tahribatlara, soykırım, kent kırımı ve zorunlu göçlere neden olacaktır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Savaşın kazananı olmaz! Tüm demokrasi ve özgürlük güçlerini, ekoloji ve yaşam savunucularını, insan hakları, kadın hakları, çocuk hakları, hayvan hakları mücadelesi verenleri, savaşın değil barışın sesini yükseltmeye çağırıyoruz.”


14:35 | Kayhan Kalhor İstanbul konserini iptal etti

Kürt sanatçı Kayhan Kalhor, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonunu protesto ederek, 13 Ekim’deki Cemal Reşit Rey konser salonundaki “Horasan’dan Anadolu’ya – Erdal Erzincan & Kayhan Kalhor” etkinliğine katılmayacağını açıkladı.


14:22 | Oettinger: Türkiye’ye daha fazla AB yardımı yapılmayacak

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye düzenlediği askeri harekatı değerlendiren Avrupa Komisyonu’nun Bütçeden Sorumlu Üyesi Günther Oettinger, operasyonu “kabul edilemez ve son derece tehlikeli” sözleriyle eleştirdi.

Oettinger, Türkiye’ye mülteciler için ödenmesi öngörülen yardım miktarının artırılmasının söz konusu olmadığını söyledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in Türkiye’ye mülteciler konusunda daha fazla destek sözü vermesine karşın Oettinger, “Şu aşamada Türkiye’ye daha fazla yardım için bir neden olmadığını” ifade etti.

Oettinger, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile varılan mülteci mutabakatına bağlı kalmaya devam ettiğini vurgulayarak, aynı tutumu AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da beklediklerini kaydetti.

Erdoğan, “Operasyonumuzu işgal hareketi diye nitelendirmeye çalışırsanız işimiz kolay, kapıları açar, 3,6 milyon mülteciyi sizlere göndeririz” demişti.

Ayrıca Oettinger, Türkiye’nin Kuzey Suriye’de oluşturmayı hedeflediği ‘güvenli bölge’ye AB’nin karşı olduğunu vurguladı.

Askeri harekatın bölgedeki koşulları daha da zorlaştıracağını ifade eden Oettinger, sınırların mevcut haliyle korunması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin Suriyeli mültecileri yasal olmayan, hedefli şekilde sınırdışı etmesi uluslararası hukuka aykırıdır” dedi.


13:14 | Barzani’den her kesime çağrı

KDP lideri Mesud Barzani, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik operasyonuna ilişkin açıklama yaptı.

Bölgedeki halklarının yeni felaketlerle karşı karşıya kalmaması için elinden geleni yapacağını söyleyen Barzani, herkesin elinden geleni yapmasını da istedi.

Sivillerin yaşamlarının tehlikede olduğunu da belirten Barzani, şunları kaydetti:

“Savaşın ve bu tehlikeli durumun devam etmesi, sivil halkın hayatını üzerinde ciddi bir tehdit olduğu gibi bölgedeki güvenlik ve istikrarı da hedeflemektedir.

“Buradan direnişçi Kürdistan halkına ve ilgili taraflara belirtmek isterim ki; bu savaşın sebebi ne olursa olsun, kimler umursamaz olmuş veya kimin eli bu tehlikeli durumun içinde olmuş olursa olsun, şimdi beyhude müzayede, duygusal düşünme ve öfke zamanı değil.

“Savaşın durması, günahsız insanların bu tehlikeli duruma kurban edilmemesi ve bölgedeki demografik yapının değiştirilmesine müsaade edilmemesi için tüm tarafların elinden geleni yapmasının zamanı gelmiştir.”


13:00 | Macron, Türkiye’ye yaptırım için Merkel ve Tusk ile görüşecek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanul Macron, Türkiye’nin askeri harekatını görüşmek üzere, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ı Paris’e çağırdı.

Merkel ve Macron, Pazartesi günü Fransa’nın Toulouse kentinde toplanacak Fransa-Almanya ortak Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde Elysee Sarayı’nda bir araya gelecek.

VOA Türkçe’nin haberine göre iki lider, Elysee Sarayı’nda akşam yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Macron, Pazartesi günü de öğle yemeğinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’la bir araya gelecek.

Bu görüşmenin basına kapalı gerçekleşeceği bildirildi.

Fransa, AB’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı operasyon nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının ‘masada olduğunu’ açıklamıştı.


12:35 | MSB: Serekaniye meskun mahali kontrol altına alındı

Fotoğraf: Ozan Köse /AFP

Milli Savunma Bakanlığı, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekatın dördüncü gününde Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinden çıplak gözle görülebilecek yakınlıkta bir konuma sahip olan Resulayn (Serekaniye) meskûn mahalinin kontrol altına alındığını belirtti.

Reuters haber ajansı da Ankara’dan üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Serekaniye’nin ‘Suriye Milli Ordusu’ (eski ismiyle Özgür Suriye Ordusu/ÖSO) tarafından kontrol altına alındığını duyurdu.

Söz konusu gelişme bağımsız kaynaklarca doğrulanmazken, AFP haber ajansı da Kuzeydoğu Suriye’deki Kürt güçlerinin Serekaniye’nin kontrol altına alındığı bilgisini yalanladığını aktardı.


12:05 | İran Dışişleri Bakanı Zarif’ten arabuluculuk önerisi

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, “İran; Suriyeli Kürtleri, Suriye hükümetini ve Türkiye’yi bir araya getirerek Suriye ordusunun Türkiye ile beraber sınırı korumasını sağlayabilir” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Zarif, TRT World televizyonuna verdiği demeçte şu sözleri kaydetti:

“Türkiye ve Suriye arasında halen geçerli olan Adana Anlaşması güvenliğin sağlanması için daha iyi bir yol olabilir. İran; Suriyeli Kürtleri, Suriye hükümetini ve Türkiye’yi bir araya getirerek Suriye ordusunun Türkiye ile beraber sınırı korumasını sağlayabilir.”

Zarif, Türkiye’nin harekatının başlamasından bir gün önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde de ‘Adana Mutabakatı’na vurgu yapmış ve bu mutabakata uymanın Türkiye-Suriye arasındaki en iyi çözüm olduğunu belirtmişti.

Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini dile getiren Zarif, Türkiye’nin askeri operasyonuna karşı olduklarını ifade etmişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise “Türkiye kararını yeniden gözden geçirmeli, çünkü perde arkasında varılan anlaşmalar bölgenin hayrına değil” diye konuşmuştu.


11:48 | Kobani sınırında son durum

Fotoğraf: Altan Sancar

Kuzey Suriye kentlerinden Kobani’yle sınırı bulunan Urfa’nın Suruç ilçesine bağlı Mürşitpınar köyü ve bağlı mezralar büyük oranda boşaltılmış durumda.

Dün gece saatlerinde Suruç’tan Kobani’ye yönelik obüs ve havan atışları gerçekleştirilirken, yer yer karşılıklı çatışmalar yaşandı.

Bölgedeki son duruma ilişkin izlenimlerini gazetemize yazan gazeteci Altan Sancar‘ın aktardıklarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.


10:57 | Almanya’da da Türkiye’ye silah satışının durdurulması talep edildi

Almanya’nın AB’den Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Kuzey Suriye’ye dönük askeri harekatı nedeniyle Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını talep etti.

Alman Yazı İşleri Ağı (RNDR) gazetelerine konuşan bakan Roth, “Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye askeri saldırısı kabul edilemez ve bu federal hükümeti yeniden durum değerlendirmesi yapmaya zorlamalı” dedi.

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Sosyal Demokrat Parti’nin eşbaşkanlığı için devam eden yarıştaki adaylardan biri olan Roth, “Kürt bölgelerine saldırı devam ettiği müddetçe Almanya silah ihraç etmemeli” diye konuştu.

Roth, daha önce satışına onay verilmiş silah ve savunma sanayi ürünlerinin sevkiyatının da durdurulmasını öngören bir moratoryum getirilmesi çağrısında bulundu.

Norveç, Finlandiya ve Hollanda, Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik sürdürdüğü harekat nedeniyle Türkiye’ye yapılan tüm silah satışlarının askıya alındığını duyurmuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ise ülkesinin “AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı” için çaba göstereceğini açıklamıştı.


10:38 | Hatay’da biri gazeteci üç kişiye ‘operasyon’ gözaltısı

Hatay’da aralarında gazeteci Burcu Özkaya Günaydın’ın da bulunduğu üç kişi, Kuzey Suriye’ye yönelik operasyona tepki gösterdikleri için gözaltına alındı.


10:20 | Times: IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevinden ilk firar haberleri gelmeye başladı

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik Çarşamba günü başlattığı askeri harekat sürerken, operasyon Britanya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor.

BBC Türkçe’nin derlediği haberlerde sınırın iki tarafında da yaşanan sivil ölümlerine dikkat çekiliyor.

Sınırın iki tarafında da sivil kayıpların olduğunu belirten Times gazetesi, Suriye Kürt Kızılayı’nın şu ana kadar 27 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladığını, Türkiye’de de sivillerin sınırın karşı tarafından yapılan saldırılar sonucunda öldüğünü anımsattı.

Bölgedeki altyapının da çökmek üzere olduğunu belirten Times, UNICEF’in bölgede 400 bin kişiye su sağlayan pompalama istasyonunun hizmet dışı kaldığını bildirdiğini, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün de Tel Abyad’daki (Gire Spi) hastanesini kapatmak zorunda kaldığını aktardı.

100 binden fazla insanın bölgeden ayrılmak zorunda kaldığını da belirten Times gazetesi ayrıca, güvenliğini DSG’nin sağladığı IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevi ve kamplardan ilk firar haberlerinin gelmeye başladığını duyurdu.

“İlk IŞİD’li tutukluların dün akşam kaçtığını” belirten Times, Demokratik Suriye Güçleri’ne dayandırdığı haberinde, Kamişlo’daki Navkur cezaevinden dün beş IŞİD’linin kaçtığını ancak bu bilginin bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığını aktardı.

Gazete, Kamişlo’da dün bomba yüklü araçla yapılan saldırıyı ise IŞİD’in üstlendiğini hatırlatıyor.


09:54 | Akçakale’de kepenkler kapalı

Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyon devam ederken, sınır hattındaki çatışmalar da şiddetlendi. Sınırdaki kentlerden Urfa’nın Akçakale ilçesinde halkın çoğunluğu ilçeyi terk etti.

DW Türkçe’den Tunca Öğreten’in izlenimlerine göre Tel Abyad’ın (Gire Spi) karşısında bulunan ve 105 binden fazla nüfusu bulunan Akçakale’nin ana caddeleri, sokakları bomboş.

Yalnızca birkaç dükkanın kepenginin açık olduğunu aktaran Öğreten’in mikrofonunu uzattığı esnaf Mehmet Yılmaz, Akçakalelilerin ilçeyi terk etmesini şöyle değerlendiriyor: “Ne yapsın insanlar. Korktukları için gittiler.”

İlçede kalan az sayıdaki esnaf, kalmaya devam etmelerine ise hırsızlık tehdidine bağlıyor.

Öte yandan sık sık ilçedeki camilerin hoparlörlerinden, sivillerin can güvenliği nedeniyle açık alanlarda bulunmamaları yönünde çağrılar yapılıyor.


09:32 | Rusya, BMGK’nin Türkiye’nin harekatını durdurmasına yönelik çağrısını engelledi

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü “Barış Pınarı Harekatı”nı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamasına engel oldu.

ABD, BMGK’ye Türkiye’nin askeri operasyonunu ”durdurması” ve güvenlik kaygılarını ”diplomatik kanallarla” çözmesi çağrısı yapan bir açıklama teklifinde bulunmuştu.

Rusya, Türkiye’nin harekatı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamaya izin vermediği öğrenildi.

BMGK’nin ortak bir açıklama yapabilmesi için 15 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün yaptığı açıklamada, operasyon nedeniyle IŞİD’lilerin kaçabileceği uyarısında bulunarak, “Türkiye’nin durumu kontrol altında tutabileceğinden emin olmadığını” söylemişti.


08:56 | Kobani’deki ABD üssü “geçici olarak boşaltıldı”

New York Times gazetesinin AP haber ajansına dayandırdığı haberine göre, Kobani dışında bulunan ve dün yakınında bir patlama meydana gelen ABD gözlem üssündeki askerler geçici olarak üsten çekildi.

Açıklamanın Pentagon yetkilileri tarafından yapıldığı belirtilirken, üssün bombardımanda zarar görmediği aktarıldı.

Yetkililer, üssün boşaltılmasının geçici olmasını umduklarını da belirtti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ABD ordusu, patlamanın üssün birkaç yüz metre yakınında gerçekleştiğini açıkladı.

Donanma Komutanı Brook DeWalt, olayda ABD askerlerinin zarar görmediğini belirtti.

“ABD, Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekatına karşı çıkmayı sürdürüyor ve Türkiye’nin güvenlik mekanizması bölgesi dışındaki ve Amerikan güçlerinin bulunduğunu bildikleri yerlerdeki operasyonlarına özellikle itiraz ediyor. ABD Türkiye’den ani bir savunma saldırısına neden olabilecek eylemlerden kaçınmasını istiyor.”

Milli Savunma Bakanlığı da gözlem üsssü yakınlarından açılan taciz ateşine karşılık verildiğini, ABD tarafından konunun iletilmesi sonucu ateşe son verildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca, “kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir” denildi.


08:39 | Haseke’de IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevi önünde patlama

Haseke’de, IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevi binasının önünde bomba yüklü bir araçla saldırı gerçekleştirildiği belirtildi.

Kuzey Suriye’den yayın yapan ajanslar gece saatlerinde meydana gelen saldırıda can kaybının olup olmadığına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

Suriye Televizyonu tarafından servis edilen habere göre saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Dün Kamişlo’da da bomba yüklü araç infilak ettirilmiş, sivil kayıpların olduğu saldırıyı IŞİD üstlenmişti.


08:35 | Ankara’dan olası ABD yaptırımlarına yanıt: ‘Misliyle karşılık veririz’

Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük sürdürülen operasyon nedeniyle Türkiye’ye yaptırım hazırlığında olduğu açıklamalarına cevaben bir yazılı açıklama yayınlayarak, “misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözücü Hami Aksoy’un imzasını taşıyan açıklamada, operasyon konusunda ‘ABD yönetimine her seviyede bilgi aktarıldığı’ belirtilen açıklamada “Türkiye milli güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütleriyle mücadele etmektedir ve bu mücadele kararlılıkla sürdürülecektir” mesajı verildi.

Açıklama, “Tam mütekabiliyet çerçevesinde misliyle mukabelede bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır” ifadesiyle son buldu.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de daha fazla askeri harekâta girişmekten caydırılması için geniş kapsamlı ambargolara onay vereceğini söylemişti.

Mnuchin, Trump’ın “çok önemli yeni yaptırımlar koyma yetkisi veren” yeni bir başkanlık emrini imzaladığını, ancak ABD’nin şimdilik bunları “harekete geçirmeyeceğini” belirtmişti.

ABD Hazine Bakanı ayrıca, “Bunlar çok güçlü yaptırımlar. Bunları kullanmak zorunda kalmayacağımızı umuyoruz, ancak gerekirse Türk ekonomisine kepenk indirtebiliriz” demişti.


08:30 | ‘Operasyon’ paylaşımından gözaltına alınan iki kişi tutuklandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin harekâtıyla ilgili sosyal medya paylaşımlarına yönelik operasyonlara dair bilgi vermiş, “500’e yakın sosyal medya hesabına işlem yapıldı, kara propaganda yapan 121 kişi gözaltına alındı” demişti.

Bu kapsamda gözaltına alınan iki kişinin tutuklandığı öğrenildi.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı, Kuzeydoğu Suriye’ye başlatılan operasyona ilişkin sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla “örgüt propagandası yaparak halkı kin ve nefrete tahrik ettikleri” iddiasıyla iki kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Polislerce Darıca ve Gebze ilçelerinde gözaltına alınan iki kişi, sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.


08:22 | Kobani’de ‘ABD üssü vuruldu’ iddiasına MSB’den yalanlama

Fotoğraf: Nazım Daştan

Türkiye’nin askeri operasyonu sırasında Urfa’nın Suruç ilçesinin karşısında kalan Kuzey Suriye kentlerinden Kobani’deki bir ABD üssünün vurulduğu iddia edildi.

İddiayı gündeme ABD merkezli Newsweek dergisi getirdi.

Uluslararası haber ajansı Reuters’a açıklama yapan ABD’li bir yetkili, Urfa’nın Suruç ilçesinin karşısında kalan Kuzey Suriye kentlerinden Kobani’deki bir ABD gözlem üssünün yakınında patlama meydana geldiğini, ancak herhangi bir ABD’li personelin zarar görmediğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, patlamanın kaynağının henüz bilinmediğini belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla söz konusu iddianın doğru olmadığı kaydetti.

“Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“ABD gözlem noktasının yaklaşık 1000 metre güney batısındaki tepelerden Suruç’un güneyindeki sınır karakollarımıza Doçka ve havan tacizleri yapılmıştır. Meşru müdafaa kapsamında karşılık verilerek atışların yapıldığı terör mevzileri ateş altına alınmıştır. ABD’nin gözlem noktasına ise herhangi bir atış söz konusu değildir.

“Atış öncesinde de ABD üssüne yönelik zarar verilmemesi için her türlü tedbir alınmıştır. ABD tarafından konunun tarafımıza iletilmesi sonucu tedbiren ateşler kesilmiştir. Kesinlikle ABD ve Koalisyon askerinin vurulması söz konusu değildir.”


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün




Önceki Haber
Nedeni 'operasyon': Fransa ve Almanya da Türkiye'ye silah satışını durdurdu
Sonraki Haber
4. Kadıköy Tiyatro Şenliği başlıyor