Ana SayfaGüncelCANLI BLOG | TSK ve ÖSO’nun Kuzey Suriye’ye operasyonu başladı

CANLI BLOG | TSK ve ÖSO’nun Kuzey Suriye’ye operasyonu başladı

HABER MERKEZİ – ABD’nin çekilme kararı sonrası Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna askeri operasyonu fiilen başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün saat 16:00 sularında “Barış Pınarı” adı verilen harekâtın başladığını duyurdu. Operasyonun fiilen başlamasıyla beraber Suriye’nin kuzeyi jetler ve obüslerle vurulurken, Demokratik Suriye Güçleri ABD ve Koalisyon’dan Kuzey ve Doğu Suriye’nin “uçuşa yasak bölge” ilan edilmesini istedi. Operasyonun ilerleyen saatlerinde ise Milli Savunma Bakanlığı kara harekâtının başladığını da açıkladı. Konuyla ilgili gelişmeleri bloğumuzdan takip edebilirsiniz.

 


01:40 | ABD’de iki partiden Türkiye için yaptırım tasarısı

ABD’li Senatör Lindsey Graham, başlattığı operasyon nedeniyle Türkiye’ye bir dizi yaptırım öngören yasa tasarısı hazırladı.

İlerleyen günlerde Kongre’de oylanacak tasarıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere bazı bakanlar için yaptırım talep ediliyor, ayrıca TSK ile işlem yapan grup ve kişilere yaptırım öngörülüyor.


01:00 | Trump’tan ‘ekonomik bedel’ tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump, bir gazetecinin “”Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürtleri yok etmesinden kaygı duyup duymadığı” yönündeki sorusuna, “Bu olursa onun ekonomisini mahvederim. Bunu daha önce bir kez Pastör Brunson ile yaptım. Umarım makul davranacaktır” yanıtını verdi.

Trump ayrıca, Türkiye’nin harekâtının “mümkün olan en insanı şekilde yapılmaması” halinde, Erdoğan’ın kast ederek “Bunu adil olmayan bir şekilde yaparsa, büyük bir ekonomik bedel ödeyecek” diye konuştu.

Suriyeli mültecilerle ilgili “Türkiye olmasaydı milyonlarca Suriyeli dünyaya yayılacaktı” sözlerini kullanan Trump, operasyonla beraber gündeme gelen tutuklu IŞİD’lilerin durumuyla ilgili ise “Türkler aynı bizim gibi IŞİD’lilerin serbest kalmasını istemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

 


00:20 | Sosyal medyadaki ‘operasyon’ paylaşımlarına operasyon: 78 kişi hakkında işlem başlatıldı

Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı operasyon ile ilgili yapılan sosyal medya paylaşımları nedeniyle 78 kişi hakkında işlem başlatıldığını duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre haklarında işlem başlatılan kişiler “kara propaganda yaparak halkı kin ve nefrete tahrik etmek” ile suçlanıyor.

“09.10.2019 tarihi itibari ile başlamış bulunan Barış Pınarı Harekatı üzerinden ülkemiz aleyhinde kara propaganda yaparak halkı kin ve nefrete tahrik eden, güvenlik güçlerimizin itibarını zedelemek maksadıyla kaynaksız ve yalan paylaşımlarda bulunan, terör örgütü propagandası yaptığı görülen 78 şahıs ile ilgili gerekli yasal işlemlere başlanılmıştır.”


23:55 | Sivil kayıp ve yaralanmalar

Türkiye’nin akşam saatlerinde havadan ve obüsler ile başlatıp gece saatlerinde kara operasyonuna dönüştürdüğü harekâtı devam ederken, bölgeden sivil kayıplar olduğu bilgisi geliyor.

Demokratik Suriye Güçleri Basın Merkezi sosyal medyadan yaptığı açıklamada beş sivilin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı.

CNN Uluslararası Muhabir Şefi Clarissa Ward da “saldırılarda sivil kayıpların olduğunun bildirildiğini” yazdı.

Bölgedeki izlenimlerini Twitter üzerinden aktaran Ward, operasyonun başlamasıyla yaşadığı bir tanıklığı da şöyle anlattı: “Kamyonetlere tıkışmış kadın ve çocuklar nereye kaçtıklarını bilmediklerini söyledi bana: ‘Gitmek için neresi güvenli?’ diye sordular bana.”

Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (SOHR) göre dört sivil yaralandı. Bir savaş gözlemcisinin verdiği bilgileri aktaran AFP ise sınırın farklı noktalarında en az sekiz sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bölgeden gelen bu açıklama ve haberlere karşın Milli Savunma Bakanlığı askeri harekatın “meşru müdafaa hakkı” çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edildiğini savunarak, sivillerin zarar görmediği mesajını paylaşmıştı.


23:10 | Finlandiya, Türkiye’ye silah satışını askıya aldı

Finlandiya Başbakanı Antti Rinne, operasyonu gerekçe göstererek Türkiye’ye silah ihracatını askıya aldıklarını açıkladı.

Rinne, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin eylemleri Suriye’deki halihazırdaki karmaşık krizi derinleştirmektedir. Tedbirlerin Suriye’deki insani durum üzerindeki etkileri konusunda çok endişeliyiz” dedi ve ekledi: “Hükümet, Türkiye’ye veya savaşa katılan diğer ülkelere yeni silah ihracat lisansı vermeyecek.”

Öte yandan Rinne, operasyonun yeni bir ‘göç krizi’ni de beraberinde getirebileceğini söyleyerek, buna AB düzeyinde hazırlanılması gerektiğini ifade etti.


23:00 | MSB’den ‘kara harekâtı’ açıklaması

Milli Savunma Bakanlığı, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon kapsamında kara harekâtının başladığını bildirdi.

MSB’nin Twitter’dan yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Suriye Milli Ordusu, Barış Pınarı Harekatı kapsamında Fırat’ın doğusuna kara harekatına başladı” denildi.


22:00 | Nusaybin ve Kızıltepe’de okullara bir gün süreyle ara

Kuzeye ve Doğu Suriye’ye dönük operasyon dolayısıyla Mardin’in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerindeki iki mahallede okullar yarın bir gün süreyle tatil edildi.

Valilik’ten yapılan açıklamaya göre, Şenyurt ve Akdoğan mahallelerinde eğitim öğretime yarın ara verilecek.

Önceki açıklamalarda Urfa’nın dört ilçesinde Perşembe ve Cuma günleri eğitim ve öğretime ara verildiği duyurulmuştu.


21:50 | Fransa ve Britanya’dan da “operasyonu durdurun” çağrısı

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Türkiye’ye “operasyonu durdurun” çağrısı yaptı.

Parly, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, operasyonu “Kürtlerin güvenliği için tehlikeli” olarak niteledi ve ekledi: “Tehlikeli, çünkü beş yıldır savaştığımız IŞİD’e yarar sağlıyor. [Operasyon] durmalı.”

Ülkenin Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’deki harekâtını kınadı. Le Drian, “Harekât, IŞİD’le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar’ın güvenliği için bir risk” dedi.

Öte yandan Britanya Dışişleri Bakanı Dominic Raab, yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’nin operasyonuna ilişkin “ciddi endişeler” taşıdığını dile getirdi.

“Türkiye’nin yapmakta olduğu tek taraflı askeri harekâtıyla ilgili ciddi endişelerim var. Bu, bölgeyi istikrarsızlaştırma, insani ızdırabı şiddetlendirme ve kolektif odak noktamız olması gereken DAEŞ’e karşı aldığımız mesafeyi baltalıyor. 

“Türkiye, bu denli çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmakta büyük cömertlik göstermiştir. Ancak, gönüllü ve güvenli eve dönüş şartları oluşana dek geri dönüş planlarını desteklemeyeceğiz.”


21:15 | Kobani de bombalanıyor

TSK’nin askeri harekatının başlamasıyla Serekaniye ve Gire Spi’nin hedef alınmasının ardından Kuzey ve Doğu Suriye’deki birçok merkeze saldırılar sürüyor.

Yerel kaynakların aktardığına göre Dirbesiye, Kamişlo, Derik ve Amude’nin ardından Urfa’nın karşısında yer alan Kobani kenti de TSK’nin hedefinde.

“Savaş tüm sınıra yayılmış durumda” diyen bölgedeki gazetecilerden Nazım Daştan, TSK’nin Kobani’yi bombaladığını duyurdu.

Demokratik Suriye Güçleri basın sözcüsü Mustafa Bali de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda “IŞİD’e aylarca direnen ve yenilginin önünü açan Kobani kenti, şimdi Türk ordusu tarafından bombalanıyor” dedi.

Kobani’nin hem doğusunda hem de batısında şiddetli çatışmalar yaşandığı da gelen bilgiler arasında.


21:07 | Avrupa Birliği üyesi 28 ülkeden Türkiye’ye “operasyonu sonlandır” çağrısı

Avrupa Birliği yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’ye Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük başlattığı harekâta son verme çağrısı yaptı.

28 ülkeyi temsilen yapılan açıklamada, “AB, Türkiye’ye tek taraflı askeri harekâtına son verme çağrısı yapıyor” denilerek, şunlar kaydedildi:

“Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda kurmayı planladığı ‘güvenli bölge’nin mültecilerin dönüşü için gereken kriterleri karşılaması düşük bir olasılık. AB yerel halkın haklarının görmezden gelindiği bölgelerde istikrar ve kalkınma yardımı sağlamayacak.”

Öte yandan Türkiye’nin mülteciler için ‘güvenli bölge’ planlarına yardım sağlanmayacağı da bildirdi.


21:05 | Buldan ve Temelli’den çağrı

HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan, Türkiye’nin “Barış Pınarı Harekatı”na ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

“Bugün AKP-MHP hükümetinin uluslararası bütün anlaşmaları ihlal ederek dünyanın gözü önünde Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal girişimi başlatmıştır.

“Rojava’da Kürt halkının kazanımlarını ve statüsünü hedef aldığı kadar, Türkiye’de yükselen demokrasi dinamiğini de hedef alan bu saldırıyı en güçlü biçimde kınıyoruz.

“İktidarın kendi siyasi geleceği için sınır ötesine yönelik başlattığı bu saldırı aynı zamanda sınır içinde yaşayan halklara, demokrasi güçlerine ve onların dayanışma ruhuna karşı da başlatılan bir saldırıdır.

“Selefi IŞİD artığı ÖSO çeteleri eliyle başlatılan bu savaş başta Aleviler olmak üzere Rojava’da barış içinde yaşayan Ezidileri, Süryanileri, Türkmenleri, Ermenileri, Arapları, bütün halkları ve inanç gruplarını hedef alan bir saldırıdır.

“Bu saldırganlık iktidarın iddia ettiği gibi bir partiye ya da herhangi bir siyasi yapıya yönelik değil, Kürt halkına ve onun bölge halkları ile var ettiği demokratik kazanımlara yöneliktir.

“Kadın devrimi başta olmak üzere demokratik ve insani bütün değerleri hedef alan bu saldırı, Orta Doğu’daki farklı inançlara karşı savaş açmış olan IŞİD’in önünü açma, onu yeniden var etme girişimidir.

“Hukuki ve meşru olmayan bu savaşa karşı halkımızla ve Türkiye demokrasi güçleriyle en ufak bir tereddüt yaşamadan karşı duracağız. Vicdan sahibi herkesi, AKP-MHP’nin iktidarını uzatmak için başlattığı bu savaşa karşı durmaya bir kez daha çağırıyoruz. Savaşa karşı Rojava’ya ses verelim. Kazanan bizler olacağız, kazanan halklarımız olacak.”


20:50 | McGurk’ten IŞİD uyarısı: Saldırının sonuçları ağır olacak

ABD’nin Suriye’den çekilme kararına önceki gün eleştiriler getiren ABD’nin önceki dönem IŞID’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk son gelişmelere ilişkin bir açıklama daha yaptı.

McGurk, “Yaklaşan saldırının sonuçları ağır olacak” ifadelerini kaydettiği açıklamasında, IŞİD’in yeniden var olma hazırlığı yaptığını söyledi.

“Türkiye ve Rusya, çok az sayıda ABD gücünün konuşlandığı DSG bölgesine yönelik baskıları maksimum düzeye çıkarmada iş birliği yapıyor görünüyor. IŞİD ise, bu karmaşa içinde yeniden var olma hazırlığı yapıyor.”

ABD Başkanı Donald Trump da Türkiye’nin harekatı başlatmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, “Türkiye artık esir olarak tutulan IŞİD savaşçılarının hapiste kalmasını sağlamaktan ve IŞİD’in hiçbir biçim veya şekilde yeninden yapılanmamasından sorumludur” demişti.


20:15 | Trump’tan harekatın ardından ilk açıklama

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük başlattığı harekatın ardından Beyaz Saray’dan ilk açıklama geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray Sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Türkiye’nin operasyonunun desteklenmediğini vurguladı.

Trump’ın açıklamaları şöyle:

“Bu sabah, NATO üyesi Türkiye Suriye’yi işgal etti. ABD, bu saldırıyı desteklemiyor ve Türkiye’ye bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu açık bir şekilde iletti.

“Bölgede Amerikalı askerler bulunmuyor. Siyasi arenaya girdiğim ilk günden beri özellikle ABD’nin yararına olmayan, sonu gelmeyen, manasız savaşlar yapmayı istemediğimi açık bir şekilde belirttim.

“Türkiye, sivilleri ve Hıristiyanların da aralarında bulunduğu dini azınlıkları korumayı taahhüt etti ve insani krizin yaşanmayacağı güvencesi verdi – Onları bu taahhütten sorumlu tutacağız.

“Buna ek olarak, Türkiye artık esir olarak tutulan IŞİD savaşçılarının hapiste kalmasını sağlamaktan ve IŞİD’in hiçbir biçim veya şekilde yeninden yapılanmamasından sorumludur. Türkiye’nin tüm bu taahhütlere uymasını bekliyoruz ve durumu yakından takip etmeyi sürdürüyoruz.”


20:10 | Mısır, Arap Birliği’ni toplantıya çağırdı

Mısır, Arap Birliği’ni ‘acil’ toplantıya çağırdı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Suriye’deki saldırganlığını en sert şekilde kınıyoruz. Bu, kardeş bir Arap devletinin ulusal egemenliğine yapılmış küstahça ve kabul edilemez bir saldırıdır” ifadeleri yer aldı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt de yaptığı yazılı açıklamada, harekatı “Suriye egemenliğinin açıkça ihlali ve ülkenin bütünlüğüne tehdit” olarak değerlendirmişti.


19:40 | TSK, Kuzey ve Doğu Suriye’de nereleri hedef aldı?

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı / Twitter

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saat 16:00 sularında askeri harekâtın başladığını duyurmasının ardından TSK’ye ait savaş uçakları Serekaniye’ye (Resulayn) hava saldırısı düzenledi.

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Serekaniye’nin ardından ise Kuzey Suriye’deki birçok kenttin hedef alındığı belirtiliyor.

Yerel kaynakların aktardığına göre şu ana kadar havadan savaş uçaklarıyla, karadan ise top atışlarıyla vurulan noktalar şöyle:

  • Urfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Gire Spi (Tel Abyad) ve kentin Eyn İsa ilçesi
  • Mardin’in Kızıltepe ilçesinin karşısında kalan Dirbesiye
  • Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısındaki Kamişlo
  • Şırnak’ın Cizre ve İdil ilçelerine yakın konumdaki Derik’te bulunan, bölgeye su sağlayan Mensura barajı

Demokratik Suriye Güçleri de TSK’nin harekatına yönelik karşılık verdiğini duyurdu. Açıklamada “meşru savunma” hakkının kullanıldığı belirtildi.

Bölgedeki gazetecilerden Nazım Daştan da şu paylaşımda bulundu:

Diğer yandan Anadolu Ajansı, TSK’ye ait savaş uçaklarının sınırdan 30 kilometre derinliğe kadar indiğini abonelerine servis etti.


19:30 | Hollanda, harekatın ardından Türkiye büyükelçisini çağırdı

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik askeri harekatının ardından Türkiye büyükelçisini çağırdığını açıkladı.

BBC Türkçe’nin aktardığı açıklamada, “Hollanda, Suriye’nin kuzeydoğusuna Türk saldırısını kınıyor. Türkiye’yi bu yoldan dönmeye çağırıyoruz” denildi.


19:05 | Ekrem İmamoğlu: Aklımız, kalbimiz bölgede; dualarımız askerlerimiz için

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Twitter üzerinden Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük askeri harekata ilişkin yaptığı açıklamada, “Mehmetçiğimizin her zaman yanındayız, dualarımız askerlerimiz için” dedi. İmamoğlu’nun paylaşımı şöyle:

“Türk Silahlı Kuvvetlerimizin başlatmış olduğu #BarışPınarıHarekatı sebebiyle aklımız, kalbimiz bölgede. Tek dileğimiz tüm bölgeye barış ve huzurun bir an önce egemen olması. Silahlı Kuvvetlerimizin ve Mehmetçiğimizin her zaman yanındayız, dualarımız askerlerimiz için.”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı’nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin” demişti.


18:55 | Urfa’nın dört ilçesinde okullar 14 Ekim’e kadar tatil edildi

Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük operasyon dolayısıyla Urfa’nın Akçakale, Ceylanpınar, Suruç ilçelerinde bulunan tüm okullarda, Birecik’te ise sınıra yakın bölgelerdeki okullarda eğitime iki gün ara verildi.

Buna göre 14 Ekim Pazartesi gününe kadar okullar tatil.


18:43 | HDP “işgal” dedi, dört parti tepki gösterdi

Yargı paketinin görüşüldüğü Meclis Genel Kurulu’nda operasyon gerginliği yaşandı. HDP’li vekillerin “işgal” nitelemesine AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti sıralarından tepki geldi.


18:40 | Beş ülkenin çağrısıyla: BM Güvenlik Konseyi toplanıyor

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adı verilen harekatı başlatmasıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanma kararı aldı.

Toplanma kararı Britanya, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya’nın talebiyle alındı.


18:25 | Urfa’da sınır hattı ‘Özel Güvenlik Bölgesi’ ilan edildi

Urfa Valiliği, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlatılan askeri operasyonun ardından sınır hattını “Özel Güvenlik Bölgesi” olarak ilan etti. Açıklama şöyle:

“Suriye sınırında güvenlik durumunu desteklemek, ayrıca vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak, olası tehdit ve tehlikeleri bertaraf etmek için 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince; batıdan doğuya doğru aşağıda koordinatları verilmiş olan hat ile hudut hattı arasında kalan bölgenin 08 Ekim 2019 tarihi itibari ile Valiliğimizce Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmesine karar verilmiştir.”


18:23 | Almanya Dışişleri Bakanı Maas’tan Ankara’ya tepki ve uyarı

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, operasyon nedeniyle Ankara’ya tepki gösterdi, bir de uyarıda bulundu.

“Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna düzenlediği saldırıyı kınıyoruz. Türkiye, bölgenin istikrarının bozulmasını ve IŞİD’in canlanması riskini almış oluyor. Türkiye’ye bu saldırıyı sona erdirmesi ve güvenlik taleplerini barışçıl bir şekilde araması çağrısında bulunuyoruz.”


18:15 | NATO Genel Sekreteri: Türkiye’nin ölçülü olacağına inanıyorum

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı operasyonu “onaylayan” bir açıklama yaptı.

Stoltenberg, “Türkiye’nin faaliyetlerinin orantılı ve ölçülü olacağına inanıyorum” dedi.


18:10 | ABD’li Senatör Graham: Türkiye’ye yıkıcı bir yaptırım paketini gündeme getireceğim

ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen ve bölgeden çekilme kararına son günlerde sert eleştiriler yönelten Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Kuzey Suriye’deki TSK operasyonu nedeniyle Türkiye’ye “yıkıcı” bir yaptırım paketini gündeme getirmeyi planladığını söyledi.

Graham, yaptırımların “Türkiye ekonomisi ve ordusunu vuracağını” öne sürdü.

Graham ayrıca Senato’da yaptırım paketinin ABD Başkanı Donald Trump’ın olası vetosunu aşacak kadar çok sayıda oy toplayacağını tahmin ettiğini de vurguladı.

Demokrat Partili Senatör Chris Van Hollen da Twitter’daki paylaşımında, her iki partinin de destek verdiği bir yaptırım paketine bugün son şeklinin verileceğini söyledi.

Beyaz Saray’dan ise henüz bir açıklama gelmedi.


18:09 | Karamollaoğlu ve Akşener’den mesajlar

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Kuzey Suriye’ye dönük operasyona destek mesajı paylaştı.

“Ordumuza başarı, devletimize feraset ve dirayet diliyorum” diyen Karamollaoğlu’nun Twitter’da yaptığı paylaşım şöyle:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Allah askerlerimizin ayağını taşa değdirmesin” dedi.


18:05 | Piyasada operasyon etkisi: Borsa geriliyor, dolar ve euro fırladı

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik askeri harekat başlatması piyasalarda tedirginlik yarattı.

Borsa İstanbul yüzde 2’yi aşan oranda değer kaybı ile 100.000 puanın altına inerken, dolar/TL ise sert yükselişle 5.87’yi geçti.

Euro da TL karşısında değer kazanırken, 6.45’i aştı.


17:57 | İsviçre Dışişleri’nden “operasyonu sonlandırma” çağrısı

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlatılan askeri operasyona tepki göstererek, Türkiye’den “derhal operasyonu sonlandırmasını” istedi.

Yapılan açıklamada, “askeri operasyonun zaten yeterince acı çekmiş siviller için ağır sonuçları olacağı” belirtildi.

“İsviçre tüm tarafları uluslararası hukuka ve insancıl hukuka uymaya çağırıyor. Tarafların birbiriyle görüşmelerini, siyasi müzakere ve politik çözümün çatışmaların yerini alması çağrısı yapıyor.

“İsviçre, Suriye’deki çatışmaların kalıcı bir çözüme ulaşmasının tek yolunun Birleşmiş Milletler bünyesinde bir barış sürecinin derhal başlatılması olduğuna inanıyor ve bu yolu destekliyor.”


17:45 | Fransa ve Britanya BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağıracak

Uluslararası haber ajansı Reuters’a göre Fransa’nın AB Bakanı, ülkesinin ve Britanya’nın, Türkiye’nin askeri harekatı konusunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağıracaklarını açıkladı.


17:43 | HDP: Savaşa hayır

TSK ve ÖSO’nun Kuzey Suriye’de başlattığı sınırötesi operasyona tepki gösteren HDP, “savaşa hayır” diyerek bir video paylaştı.

“Kürt’ü, Arap’ı, Türkmen’i, Êzidî’si, Müslüman’ı, Hıristiyan’ı; 5 milyondan fazla insanın kardeşlik içerisinde yaşadığı bir bölgeye işgal girişimi başladı.

“Savaşı desteklemek, ‘bu halklar değil IŞİD çeteleri komşumuz olsun’ demektir. Bin kez söyledik yine söylüyoruz; SAVAŞA HAYIR!”


17:40 | Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’den ilk açıklamalar

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden harekata ilişkin yaptığı açıklamada, “Dualarımız, kahraman askerlerimizin burnu dahi kanamadan #BarışPınarıHarekatı’nın bir an önce başarılı bir şekilde tamamlanması için… Allah evlatlarımızı korusun, Allah evlatlarımızı muzaffer eylesin” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise harekatı ‘sefer’ olarak nitelendirerek, “Milliyetçi Hareket Partisi Barış Pınarı Harekatı’nın yürekten ve tam bir destekle arkasında ve yanındadır” dedi.

Bahçeli ayrıca, “ABD Başkanı’nın gelgitleri, tehdit dolu ifadeleri, aba altından sopa gösteren açıklamaları hiçbir şart altında itibar ve değeri olmayan zorba yaklaşımlar olarak anılacaktır” diye de ekledi.


17:35 | MSB’den “bilgilendirme” açıklaması

Kuzey Suriye’ye operasyonun başlamasının ardından bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı (MSB); ABD, Rusya, Britanya, Almanya, Fransa ve İtalya ile NATO ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreterlikleri’nin saat 14.00’ten itibaren bilgilendirildiğini duyurdu.


17:25 | AB Komisyonu Başkanı Juncker’den Türkiye’ye “harekatı durdurun” çağrısı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye’ye bugün fiilen başlattığı harekatı durdurma çağrısı yaptı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Juncker, “Türkiye’nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var ancak Türkiye ve diğer aktörlere itidal çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Juncker ayrıca “Plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB’den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin” sözleriyle de Ankara’ya seslendi.


17:20 | Kamişlo’ya da obüs atışları

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçaklarının Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki hareketliliği devam ediyor.

Gire Spi ve Serakaniye’nin hedef alınmasının ardından Mardin’in Nusaybin ilçesinin karşısında kalan Kamişlo’nun doğusundaki Se Girka köyüne de obüs atışları yapıldığı bildiriliyor.

Gazeteci Mutlu Civiroğlu bu saldırıya dair bir videoyu Twitter’dan paylaştı;


16:55 | Operasyonun başlamasıyla beraber Ankara’da hareketlilik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve İYİ Parti lideri Meral Akşener’i telefonla arayarak askeri harekatla ilgili bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Harekatımız uluslararası hukuk, BM Şartı ve BMGK’nın terörle mücadeleye ilişkin kararları gereğince icra edilmektedir” dedi.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik harekat konusunda bilgilendirilmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.


16:43 | Demokratik Suriye Güçleri’nden ‘hava sahası kapatılsın’ çağrısı

Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye dönük operasyonu akşam saatlerinde fiili olarak başlarken, Demokratik Suriye Güçleri’nden “uçuşa yasak bölge” çağrısı geldi.

Reuters, Demokratik Suriye Güçleri’nin ABD ve Uluslararası Koalisyon güçlerinden Türkiye’nin saldırılarını durdurmak için Kuzey ve Doğu Suriye’nin ‘uçuşa yasak bölge’ ilan edilmesini istediğini aktardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saat 16:00 sularında harekâtın başladığını duyurmasıyla beraber Serekaniye ve Gire Spi havadan ve top atışları ile vuruluyor.


16:18 | TSK’den Serekaniye’ye hava saldırısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da duyurduğu harekâtın başlamasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları sınır ötesine hava saldırısı düzenliyor.

Kuzey Suriye’den yayın yapan ANHA da Türkiye’den yayın yapan ajanslar da Serekaniye’nin (Resulayn) Mişrafa köyünün TSK uçaklarınca bombalandığını duyurdu. Serekaniye’nin Sefah köyüne de top atışları yapıldığı bildirildi. Serekaniye, Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunuyor.

Bölgedeki gazetecilerden Nazım Daştan da Gire Spi’nin (Tel Abyad) top atışları ile hedef alındığını aktardı. Gire Spi, Urfa’nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunuyor.


16:15 | Erdoğan duyurdu: TSK ve ÖSO’nun Kuzey Suriye’ye operasyonu başladı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Özgür Suriye Ordusu’yla birlikte Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı Harekâtı” adı verilen askeri operasyonu saat 16:10’da başlattığını duyurdu.

Twitter üzerinden harekâtı duyuran Erdoğan, “Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir” dedi.

Erdoğan bu duyurusunun devamında şu mesajları paylaştı:

“Barış Pınarı Harekatı’yla ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.

“Barış Pınarı Harekatı’nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye’yle birlikte olan tüm yerel destek unusurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.”


15:15 | Macron-DSG görüşmesi: Fransa olası operasyondan ‘endişeli’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Demokratik Suriye Güçleri Sözcüsü Cihan Ahmed ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Salı günü yapılan görüşmenin ardından konuyla ilgili Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden bir açıklama yapıldı.

Görüşmenin “bölgedeki IŞİD’le mücadelede Demokratik Suriye Güçleri ile dayanışma amacı taşıdığı” belirtilirken, Fransa’nın Türkiye tarafından yapılacak olası operasyonuna ilişkin “derin endişe” duyduğu vurgulandı.


14:50 | Trump’tan Türkiye’ye bir “IŞİD’li tutuklular” mesajı daha

ABD Başkanı Donald Trump, bölgeden çekilme kararlarıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı.

Trump, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Türkiye’nin tutuklu IŞİD’lileri “devralması gerektiğini” bir kez daha yineledi.

“Çeşitli gruplar arasında çatışmalar yüzyıllardır sürüyor. ABD asla Ortadoğu’da olmamalıydı. 50 askerimizi oradan çıkardık. Türkiye, Avrupa’nın dönmesini reddettiği tutuklu IŞİD’lileri DEVRALMALI. Sonu olmayan aptal savaşlar bizim için sona eriyor!”

Trump çekilme kararı sonrası paylaştığı mesajlarda da operasyon hazırlığındaki Türkiye’nin, son iki yılda yakalanan IŞİD’lilerden sorumlu olacağını söylemişti.

Pentagon, olası operasyon nedeniyle ABD askerlerinin güvenli alana çekildiğini duyurmuştu.

Türkiye’nin tek taraflı hareket ettiğini bildiren Pentagon ayrıca, şu anda Suriye’deki ABD askeri varlığında bir değişiklik olmadığını da ifade etmişti.


14:45 | Erdoğan, Putin ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede,Fırat’ın doğusuna yönelik düzenlenmesi planlanan askeri harekâtın ele alındığı bildirildi.

Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O’Brien ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmede Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında “güvenli bölge”nin tesis edilmesi ve bu alanda bundan sonra atılması öngörülen adımların ele alındığı belirtildi.


14:18 | DHA: ÖSO sınır hattında

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat’ın doğusuna yönelik olası askeri harekat öncesi Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) sınır hattına geldiği bildirildi.

DHA söz konusu grupların otobüslerle Urfa’nın Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerine ulaştığını aktardı.

Haberde ÖSO’nun sınır hattında incelemelerde bulunduğu belirtildi.

Sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter üzerinde paylaştığı mesajında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye-Suriye sınırını Özgür Suriye Ordusu ile birlikte kısa süre içinde geçeceğini yazmıştı.


14:03 | Arap Birliği’nden Ankara’ya uyarı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, olası operasyonla ilgili Ankara’ya uyarıda bulundu.

Gayt, planlanan harekâtı “Suriye egemenliğinin açıkça ihlali ve ülkenin bütünlüğüne tehdit” olarak değerlendirdi.

Öte yandan Gayt, harekât ile birlikte yıllardır iç savaşın yaşandığı ülkenin doğu ve kuzey bölgelerinde başka çatışmaların çıkabileceğini, IŞİD’in yeniden dirilebileceğini söyledi.


13:30 | HDK, DTK, HDP ve DBP’den ortak çağrı

Halkların Demokratik Kongresi, Demokratik Toplum Kongresi, Halkların Demokratik Partisi ve Demokratik Bölgeler Partisi, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik olası operasyonuna ilişkin HDP Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Ortak basın metnini Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit okudu. Metin özetle şöyle:

“21 yıl önce bugün, Sayın Öcalan şahsında çözüm iradesine karşı yine Suriye’de başlatılan uluslararası plan ve komplonun yıldönümünde tekrar bir savaş planının devreye sokulmuş olması tesadüf değildir.

“Tezkereye ‘evet’ diyen partiler bilmelidir ki Türkiye halkları bu savaşa rıza göstermiyor, işgal girişimini onaylamıyor. Türkiye halklarının çıkarları bu partiler tarafından iktidar bloğunun ve müesses nizamın çıkarlarına tercih edilmiştir.

“Selefi, cihatçı çeteleri kullanarak bugüne kadar barış içinde yaşayan kadın, çocuk bütün Suriye halklarına saldıracak olan iktidar bloğu, IŞİD barbarlığının başaramadığını başarmaya soyunmaktadır.

“Kürt inkârı ve soykırımının 21’inci yüzyılda sürdürülmesi manasına gelen bu yaklaşım halkların direnişi ve barış içinde yaşama iradesi karşısında dün olduğu gibi bugün de kaybedecektir.

“Kuzey ve Doğu Suriye ile Rojava halkları Türkiye’de yaşayan halkların akrabası, dostu, kardeşidir. Kendi bekası uğruna ülkeyi bölgesel bir savaşın içine sürükleyen iktidara ‘dur’ demek bütün Türkiye halklarının sorumluluğudur.

“Türkiye’deki bütün yaşam savunucularına, Demokratik Kitle Örgütlerine, Sendikalara, Emekçilere, Kadın Örgütlerine, Sivil Topluma çağrımızdır; bu savaşı durduralım, ölüm iradesine karşı yaşamı savunalım.”


12:22 | Ruhani: Sınıra Suriye ordusu konuşlanmalı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon hazırlığına ilişkin “Türkiye’nin güney sınırları konusunda endişelenmeye her türlü hakkı var ve bu endişelerin yatıştırılması da onların hakkı” dedi ve ekledi:

“Fakat doğru yol seçilmeli. ABD bölgeden çıkmalı. Oraya Suriye ordusu konuşlanmalı ve Kürtler Esad güçlerinin yanında durmalı.”

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, dün yaptığı açıklamada Kürt güçlere seslenerek rejimin yanında durma çağrısı yapmış ve “uçuruma dalmak yerine Suriye hükümetinin yanına dönmelerini” söylemişti.

Şam yönetiminden gelen bu açıklamalar öncesi ise Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, ABD’nin kararının Kürtlerin hayatlarına mal olacağını belirtmiş ve olası bir saldırı karşısında Şam yönetimi lideri Beşar Esad ile ittifak yapabileceklerini belirtmişti.

Bugün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Şam yönetimi ile Kürt güçlerine diyalog çağrısı yaptığını söylemiş ve “diyaloğun başlamasına maksimum düzeyde katkıda bulunmaya hazırız” demişti.

Öte yandan Mezopotamya Ajansı, İran ordusunun Türkiye sınırında önceden duyurulmayan bir tatbikat yaptığını yazdı.


11:40 | Akar’dan ‘harekât’ açıklaması

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Harekâtla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. İntikaller, hazırlıklar sürmekte” dedi.

İstanbul’da açıklamalarda bulunan Akar, sınır hattındaki askeri hareketliliğe ilişkin şunları söyledi:

“Harekât ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte, intikaller, hazırlıklar sürmekte. Bunları da komutan arkadaşlarımızla birlikte yakinen takip etmekteyiz.

“Ancak bugünkü yaptığımız faaliyet de önemli bir faaliyet. Mazisi şan ve şerefle dolu kartal yuvası Harp Okulu’nun 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış töreni var. Harbiyelilerle birlikte olacağız, onlarla yemek yiyeceğiz, sohbet edeceğiz, bu önemli günü birlikte kutlayacağız.”


11:00 | Kuzey ve Doğu Suriye’de ‘seferberlik’ ilan edildi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Türkiye’nin bölgeye yönelik olası operasyonuna karşı seferberlik ilan ettiğini duyurdu.

ANHA’nın aktardığı açıklamada “Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik olası bir saldırı için Özerk Yönetim olarak tüm kentlerde 3 günlük seferberlik ilan ediyoruz” denildi.

“Bununla birlikte tüm halkımıza, yönetimlerimize ve kurumlarımıza tarihi sorumluluklarını yerine getirerek kendi bölgelerinde sınırlara yönelmeleri ve bu tarihi anlarda direnişlerini sergilemeleri çağrısında bulunuyoruz.”


10:57 | Moskova: Şam ve Kürtler arasındaki diyaloğa katkı sunarız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik planladığı operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, Şam yönetimi ile Kürt güçlerine diyalog çağrısı yaptığını söyledi.

Diyaloğun başlaması için katkıda bulunacaklarını ifade eden Lavrov, “Bizim tavrımız kesinlikle Suriye’nin bu bölgesindeki sorunların, Şam ve buralarda yaşayan Kürtlerin temsilcileri arasında diyalog yoluyla çözülmesinden yana” diye konuştu.

Bölgede istikrar ve sürdürülebilirliğin sağlanması için tek yolun diyalog olduğunu savunan Lavrov, “Dün Şam yetkilileri ve Kürt temsilcilerden bu tür bir diyaloğa hazır olduklarını duyduk. Biz diyaloğun başlamasına maksimum düzeyde katkıda bulunmaya hazırız. Diğer başlıca aktörlerin de bunu desteklemesini umuyoruz” dedi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, dün yaptığı açıklamada Kürt güçlere seslenerek rejimin yanında durma çağrısı yapmış ve “uçuruma dalmak yerine Suriye hükümetinin yanına dönmelerini” söylemişti.

Şam yönetiminden gelen bu açıklamalar öncesi ise Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, ABD’nin kararının Kürtlerin hayatlarına mal olacağını belirtmiş ve olası bir saldırı karşısında Şam yönetimi lideri Beşar Esad ile ittifak yapabileceklerini belirtmişti.


10:20 | Britanya basını: Operasyon IŞİD’i yeniden canlandırma riski taşıyor

Türkiye’nin Fırat’ın doğusu yani Kuzey ve Doğu Suriye’ye operasyon hazırlığı dünya basının gündemindeki yerini koruyor.

Britanya basınında da olası operasyonunun tehlikelerine dikkat çekiliyor.

Times gazetesi, IŞİD’lilerin tutulduğu kampların güvenliğini sağlayan bazı Kürt güçlerin, buraları terk ederek sınır bölgesine konuşlanmaya başladığını aktarıyor.

Gazete, Kürt güçlerin sınır bölgelerine konuşlanmasıyla, kamplardaki IŞİD mensuplarının kaçma ihtimalini artırdığına dikkat çekiyor.

Demokratik Suriye Güçleri komutanlarından Mazlum Abdi de IŞİD’lilerin tutulduğu kamplarının güvenliğini sağlamanın artık kendileri için ikinci öncelik haline geldiğini söylemişti.

BBC Türkçe’nin derlemesine göre Daily Telegraph da “Kürtlere ihanet etmek IŞİD’i yeniden canlandırma riski taşıyor” diyor.

Söz konusu kamplarda Britanya’dan gitmiş olan birkaç yüz ‘IŞİD sempatizanı’nın da olduğunu hatırlatan gazetenin yazarlarından Con Coughlin, en iyi seçeneğin Kürtlerin bu IŞİD’lileri kamplarda tutmaya devam ederken, dış dünyanın da onlarla verilecek mücadelenin yollarını bulmaya çalışmak olduğunu yazıyor.

Yazı Coughlin’in “Aksi halde bunlar serbest kalabilir ve yeniden IŞİD’e katılabilir. Bu da IŞİD’e karşı mücadele etmiş herkese yapılmış bir ihanet olur” cümlesiyle sona eriyor.


10:05 | Graham’dan Ankara’ya ‘kırmızı çizgi’ uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgeden çekilme kararına tepkisini bugün de sürdüren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Twitter üzerinden “#StandWithTheKurds” (Kürtlerle birlikteyim) etiketiyle yeni paylaşımlar yaptı.

Ankara’ya seslenen Graham, “Kuzey Suriye’ye girmek için yeşil ışık almadınız. Kongre’de size karşı iki partili devasa bir muhalefet var ve bu geçmemeniz gereken bir kırmızı çizgi” mesajını paylaştı.

Trump’ın en önemli destekçilerinden biri olarak bilinen Cumhuriyetçi Senatör, olası bir operasyonunun ABD ile Türkiye arasında “zaten kırılgan olan ilişkileri tamamen yok edeceğini” de sözlerine ekledi.

Graham, dün yaptığı açıklamada ise “Türkiye Kuzey Suriye’ye girerse, bunu cehennemden – Kongre’den – gelen yaptırımlar takip edecektir. Kapsamlı, derin ve yıkıcı yaptırımlar” demişti.


09:50 | Irak Kürdistan Bölgesi: Türkiye tek taraflı adımlardan uzak durmalı

Türkiye’nin olası askeri operasyonuna dair açıklama yapan Irak Kürdistan Bölgesi yönetimi, tek taraflı adımlardan uzak durulmasını istedi.

Yapılan yazılı açıklamada olası operasyondan derin endişe duyulduğu belirtilerek, “Kürdistan Bölgesi hükümeti olarak, terör karşıtı mücadele uluslararası koalisyonun bir parçası olan Türkiye’den, IŞİD’e karşı savaşı olumsuz etkileyecek ve tutuklu teröristlerin kontrolden çıkmasını sağlayacak tek taraflı adımlardan uzak durmasını istiyoruz” denildi.

Tüm taraflara çağrı yapılan açıklamada, “Yeni bir göç dalgasını engellemek aynı zamanda uluslararası toplumun da bir görevidir. Hükümet olarak durumu yakından takip ediyor ve birçok kanaldan konu üzerinde çalışıyoruz” ifadeleri de kullanıldı.


09:25 | DSG’den ‘askeri hareketlilik’ açıklaması, Koalisyon’a çağrı

Türkiye’nin sınırdaki askeri hareketliliğine ilişkin açıklama yapan Demokratik Suriye Güçleri, “Sınır hattındaki tüm göstergeler, saha bilgileri ve Türk devletinin yoğun askeri sevkiyatları, bölgenin Türk devleti ile ona bağlı çete gruplarının yoğun saldırısına maruz kalacağını gösteriyor” dedi.

Açıklamanın devamında askeri operasyon nedeniyle binlerce sivilin yaşamını yitirebileceği uyarısında bulunuldu.

“Çünkü sınır hattı sivillerle doludur. Bu esasla, uluslararası topluma ve beraber başarılara imza attığımız Uluslararası Koalisyon’a sorumluluklarını yerine getirme ve bir muhtemel bir insani krizin önüne geçme çağrısı yapıyoruz.”


09:17 | Rakka’da IŞİD saldırısı

Arşiv

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik operasyon hazırlığı sürerken, harekete geçen IŞİD ise Rakka’da saldırıya geçti.

Bölgeden yayın yapan haber ajansı ANHA, IŞİD’in gece saat 02:00 sıralarında Rakka’nın Basil Mahallesi’nde bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) güvenlik noktalarına saldırdığını aktardı.

DSG ile IŞİD’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandığı da bildirilirken, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’a ait savaş uçakları IŞİD’in bulunduğu noktaları bombaladı.

Kentteki çatışmaların belli aralıklarla sabah saatlerine kadar sürdüğü öğrenildi.


09:02 | Siyaset bilimci Arakon: Suriye Türkiye’nin Vietnam’ı olabilir

ABD’de yaşayan siyaset bilimci Doç. Dr. Maya Arakon, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik olası operasyonunu değerlendirdi.

VOA Türkçe’ye konuşan Arakon Fırat’ın doğusuna Türkiye’nin askeri bir operasyon düzenleme kararının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın kendi iç seçmenlerine mesaj amaçlı popülist kararlar olduğunu öne sürdü.

Trump ve Erdoğan tarafından alınan karşılıklı kararlarla ilgi büyük soru işaretleri olduğunu savunan Arakon, “Türkiye’nin nereye kadar gireceğini bilmiyoruz. Trump, Türkiye’yi ‘sınırlar aşılırsa’ diye tehdit etti ama bu sınırların ne olduğunu bilmiyoruz. İki başkanın arasında geçen pazarlıkta nelerin konuşulduğunu bilmiyoruz” şeklinde konuştu.

Arakon ayrıca, “Amerika’nın Vietnam’da yaşadıklarını Türkiye de Suriye’de yaşayabilir. Suriye Türkiye’nin Vietnam’ı olabilir. Açıkçası Türkiye Suriye’de bir batağa saplanabilir diye endişeleniyorum” dedi ve ekledi: “Rusya nerde duracak? İsrail ve İran ne yapacak? Türkiye başına buyruk davranamaz çünkü tek aktör değil.”


08:52 | Cumhurbaşkanlığı: TSK, sınırı yakın zamanda Özgür Suriye Ordusu ile birlikte geçecek

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik olası operasyonu öncesi sınıra yığınak sürerken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan yeni bir açıklama geldi.

Fahrettin Altun, Twitter üzerinde paylaştığı mesajında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Türkiye-Suriye sınırını Özgür Suriye Ordusu ile birlikte kısa süre içinde geçeceğini yazdı.

İngilizce paylaşımlarda bulunan Altun “YPG militanlarının iki seçeneği var: Ya hemen saf değiştirebilirler ya da IŞİD’le mücadele çabalarımızı sekteye uğratmalarına engel oluruz” diye yazdı.

Altun, bu mesajların altına ise Washington Post gazetesi için kaleme aldığı görüş yazısını da ekledi. Makalede uluslararası toplumdan Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye için ortaya koyduğu plana destek vermesi isteniyor.

Türkiye sınıra son günlerde sevkiyatı arttırmış, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da ABD askerlerinin Türkiye’nin olası operasyon bölgesi dışına çekildiğini açıklamıştı.


08:40 | Yaklaşık 200 araçlık askeri konvoy Akçakale’ye ulaştı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik planladığı operasyon kapsamında yola çıkan yaklaşık 200 araçlık askeri konvoy, dün gece saatlerinde Urfa’nın Akçakale ilçesine ulaştı.

VOA Türkçe’nin aktardığına göre içerisinde tank, zırhlı personel taşıyıcı (ZPT), akrep, kirpi, top ve çok sayıda askeri personelin de bulunduğu yaklaşık 200 araçlık konvoy geçtiğimiz yıl boşaltılan Akçakale Geçici Barınma merkezine girdi.

Önceden ilçeye sevk edilen askeri konvoyda bulunan zırhlı araçlar da Akçakale çevresindeki Öncül, Ekinyazı ve Tatlıcak mahallesi kırsalına sevk edildi.

Mezopotamya Ajansı, Gire Spi’nin (Tel Abyad) karşısında olan Akçakale’ye Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) da konuşlandırıldığını abonelerine servis etti.




Önceki Haber
Beş ülkenin çağrısıyla: BMGK Kuzey Suriye gündemiyle toplanıyor
Sonraki Haber
ABD’de iki partiden Türkiye için yaptırım tasarısı: Erdoğan ve bakanlar ile askeri işlemleri kapsıyor