Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda üçüncü gün

CANLI BLOG | Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda üçüncü gün

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu üçüncü gününde devam ediyor. Operasyon tüm sınır hattına yayılırken, şiddetli çatışmalar yaşanıyor. BMGK dün bu gündemle toplansa da Türkiye’ye “ortak kınama” konusunda uzlaşma sağlanamadı ancak beş AB ülkesi kendi açıklamasını yayınlayarak Ankara’ya “harekâtı durdur” çağrısı yaptı. Günün gelişmelerini canlı sayfamızdan aktardık.



23:06 | Erdoğan’dan operasyona tepkilere yanıt: Geri adım atmayacağız

3’üncü Parlamento Başkanları Konferansı Açılış Resepsiyonu’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik “Barış Pınarı” adı verilen harekâtıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, harekâta yönelik diğer ülkelerden gelen eleştirilere tepki gösterdi, “Şimdi biz kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz, artık geri adım atmayacağız” dedi.

“Bize sağdan soldan şu anda tehditler geliyor, bu gidişi durdurun diye. Sayın Trump’a da söyledim, diğerlerine de söyledim. Eğer bunu ‘durduracaksanız durdurun’ dedik size ama durdurmadınız. Şimdi biz kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz, artık geri adım atmayacağız.”

“Biz Suriye’yi bölmeye değil, parçalamaya değil, orada tüm yaşayanların, hepsinin hukukunu korumak için orada yer almış bulunuyoruz.”


21:30 | ABD Hazine Bakanı: Trump, Türkiye’ye yönelik geniş kapsamlı ambargolara onay verdi

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in açıklamasına göre Başkan Donald Trump, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’de daha fazla askeri harekâta girişmekten caydırılması için geniş kapsamlı ambargolara onay vereceğini söyledi.

Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Mnuchin, Trump’ın “çok önemli yeni ambargolar koyma yetkisi veren” yeni bir başkanlık emrini imzalamak üzere olduğunu, ancak ABD’nin şimdilik bunları “harekete geçirmeyeceğini” belirtti.

Mnuchin “Bunlar çok güçlü ambargolar. Bunları kullanmak zorunda kalmayacağımızı umuyoruz, ancak gerekirse Türk ekonomisine kepenk indirtebiliriz.” dedi.


21:20 | ABD Savunma Bakanı Esper: Yeşil ışık yakmadık, ikili ilişkilere zarar verdiğini ilettik

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekâtla ilgili olarak, “büyük hayal kırıklığına uğradıklarını, güçlü bir şekilde itirazlarını ilettiklerini ve ikili ilişkilere zarar verdiğini Türkiye’ye bildirdiklerini” söyledi.

“Kimse bu operasyona yeşil ışık yakmadı, Kürt müttefiklerimizi terk etmedik” açıklamasında bulunan Esper, Türkiye’nin operasyon başlatmaması için ‘tüm düzeylerde çok çaba harcadıklarını’ dile getirdi ve ekledi: “Türkler buna hep karşı çıktı ve en nihayetinde böyle davranmaları sürpriz olmamalı.”

Esper ayrıca Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmede ise, ‘Türkiye’nin operasyonu durdurmaya istekli olduğuna ilişkin bir işaret görmediğini’ söyledi.

ABD Savunma Bakanı’nın açıklamasından satırbaşları şöyle:

“Ben göreve geldiğimden bu yana Türkiye’nin PKK’ya ilişkin meşru güvenlik kaygılarını gidermeye çalıştık. Güvenlik mekanizmasında ilerleme sağladığımızı düşünüyorduk.

“Ama Tanrı biliyor ki, ABD ve YPG arasındaki bu ilişkiye ta en başından beri karşı çıkıyorlardı. Türkler buna hep karşı çıktı ve en nihayetinde böyle davranmaları sürpriz olmamalı.”


20:00 | Hollanda da Türkiye’ye silah satışlarını askıya aldı

Norveç ve Finlandiya’nın ardından Hollanda da Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekât nedeniyle Türkiye’ye yapılan tüm silah satışlarının askıya alındığını duyurdu.

Hollanda Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Hollanda, durumun gidişatına bağlı olarak, Türkiye’ye tüm askeri malzemelerin ihracı için yapılan lisans başvurularını askıya almaya karar verdi” denildi.

Amsterdam merkezli araştırma ve lobi grubu Stop Wapenhandel’e göre Hollanda, Avrupa’nın Türkiye’ye sattığı silahların yüzde 8’ini üretiyor.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre bunlar arasında, tank ve zırhlı araçlar için parçalar ve aynı zamanda savaş uçaklarıyla, saldırı helikopterleri için teknoloji ve parçaar da bulunuyor.


18:30 | MSB: Bir asker daha hayatını kaybetti

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Barış Pınarı Harekâtı’nda bir askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

MSB’nin bu açıklamasına göre harekâtta hayatını kaybeden asker sayısı ikiye yükselmiş oldu.


18:03 | Nusaybin’e havan mermisi düştü, sekiz sivil hayatını kaybetti

Nusaybin’de akşam saatlerinde başlayan karşılıklı çatışmalar sırasında Yenituran Mahallesi Eski Hamam sokağına havan topları düştü.

Bazı evlere isabet eden havan mermileri nedeniyle çok sayıda kişi yaralanırken, yaralılar ambulans ve sivil araçlarla Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Mardin Valiliği, sekiz sivilin hayatını kaybettiğini, 35 sivilin ise yaralandığını duyurdu.

Açıklamada, havanların “YPG tarafından atıldığı” söylendi.

YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu DSG’nin Sözcüsü Kino Gabriyel ise havan toplarının DSG tarafından atılmadığını savundu.


18:00 | Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası toplumdan beklentimiz, mücadeleye destek olunmasıdır

Dışişleri Bakanlığı, ‘Barış Pınarı Harekatı’na dair yaptığı yazılı açıklamada “uluslararası toplumdan mücadeleye destek” istedi.

“Müttefiklerimiz başta olmak üzere uluslararası toplumdan temel beklentimiz, terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadeleye destek olunmasıdır. Türkiye, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da her türlü terör örgütüne karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.”

Sivillerin ve sivil altyapının zarar görmemesi için gereken her türlü tedbirin uygulandığının kaydedildiği açıklamada, “Yeni bir insani krize ve kitlesel göç dalgasına yol açılacağı yönünde tedavüle sokulan iddialar, Türkiye’nin terörle mücadele çabasını itibarsızlaştırmak amacıyla üretilmektedir” denildi.


17:50 | Operasyonda bir asker daha yaşamını yitirdi

Milli Savunma Bakanlığı, operasyonda çıkan çatışmada bir askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Operasyonda dün de bir asker yaşamını yitirmiş, üç asker yaralanmıştı.

Ayrıca bugün Azez’deki Türk üssüne dönük saldırıda yaralanan beş askerden ikisi yaşamını yitirmişti.


17:45 | Pentagon: Operasyon Ankara için ciddi sonuçlar doğurabilir

ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar devam eden operasyona ilişkin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bu görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Bakan Esper, ABD’nin IŞİD Karşıtı Koalisyon’un kaydettiği ilerlemeleri tehlikeye attığı için Türkiye’nin koordinasyonsuz faaliyetlerine karşı olduğunu belirtti” ifadelerini kullanıldı.

Esper’in iki ülke arasındaki ikili stratejik ilişkilerin önemine dikkat çektiği belirtilen açıklamada, Türkiye’nin operasyonunun Ankara için ciddi sonuçlar doğurabileceği vurgulandı.

Sputnik’in haberine göre açıklamada Esper’in “Türkiye’nin operasyonu Suriye’deki ABD personellerine zarar verebilir” dediği de vurgulandı ve şu ifadelere yer verildi:

“Görüşmenin parçası olarak Bakan Esper, durum onarılamaz bir hal almadan ABD, Türkiye ve ortaklarımızın orta yolu bulma ihtimalini arttırmak için Türkiye’nin faaliyetlerine devam etmemesi konusunda güçlü bir şekilde teşvikte bulundu.”


17:40 | Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Ermenilerin durumuna dair açıklama

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu ve Afrika Bölümü Başkanı Armen Melkonyan, Türkiye’nin operasyonunun hedefindeki Kuzeydoğu Suriye’de yaşayan Ermenilerin durumu hakkında bilgi verdi.

Agos’un haberine göre, Ermenilerin yoğun olarak Kamişlo’da yaşadığını söyleyen Melkonyan, “Şu an 400-420 Ermeni aile var, toplam 3 bin kişi” bilgisini paylaştı.

Dün kentin bir defa vurulduğunu belirten Melkonyan, “Ancak şehrin büyük kısmı Suriye devlet güçlerinin kontrolünde. Saldırının Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelere varmasına ihtimal vermiyorum” dedi.

Melkonyan, Gire Spi’de (Tel Abyad) 16 Ermeni ailenin olduğunu belirtirken, “Aldığımız bilgilere göre onlardan 13’ü tahliye edildi ve Haseke kentine doğru ilerliyor. Şu an itibariyle Ermeniler arasında kayıp ve yaralı yok” diye ekledi.


17:31 | Yanis Varoufakis’ten operasyon protestosu

Yunanistan’ın eski Ekonomi Bakanı Yanis Varoufakis, Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyona tepki olarak TRT World Forum tarafından İstanbul’da düzenlenecek konferansa katılmaktan vazgeçti.

Söz konusu konferans 21-22 Ekim tarihlerinde düzenlenecek.

“Yeni Güçler için Yeni Ufuklar: İşbirliği mi, Rekabet mi?” başlıklı konferansın konuşmacılarından olan Varoufakis’in konuya dair açıklaması şöyle:

“Devam eden işgal, yalnızca Suriye’nin neredeyse tek başlarına ve kahramanca IŞİD’i mağlup eden Kürt kuvvetlerine yönelik bir saldırı değil, aynı zamanda Türkiyeli demokratların sinsice ilerleyen otoriter rejimi geriletmeye yönelik çalışmasına da bir saldırıdır.

“İki sebepten dolayı bu konferansa katılmayı çok istiyordum. Bunlardan biri Türkiye ve Yunanistan arasındaki bağları güçlendirmek adına, Türkiyeli demokratlar, akademisyenler ve gazetecilerle yakın ilişki kurmaktı. Bu nedenle davetleri için TRT World’e teşekkür ediyorum. Bununla birlikte TRT World’un Kuzey ve Doğu Suriye’ye olan işgal hareketini şevkle sunmasını gördükten sonra, bu konferansa katılmam imkansız hale gelmiştir. Pek çok Türkiyeli dostumla görüştükten sonra, onlarla dayanışma adına bu konferanstan çekilme kararı verdim.”


17:12 | AA: Suruç’ta iki sivil hayatını kaybetti

Urfa’nın Suruç ilçesindeki bir eve havan mermisinin isabet etmesi sonucu iki kişi yaşamını yitirdi.

AA’nın haberine göre havan mermileri sınırın öte tarafından, ‘YPG bölgesi’nden atıldı.

Son ölümlerle birlikte TSK’nin askeri operasyonun üçüncü gününde Türkiye sınırları içinde sivil ölümü sayısı dokuza yükseldi.

Sınırın Suriye tarafından da sivil ölümler var. BM İnsan Hakları Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville yaptığı açıklama ile ikisi kadın biri çocuk olmak üzere en az yedi sivilin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise bu rakamın daha fazla olduğunu belirtiyor.


17:04 | Kamişlo’da bombalı saldırı

Kuzey Suriye kentlerinden Kamişlo’da bomba yüklü araçla bir saldırı gerçekleşti.

Yerel kaynaklar bir sivilin hayatını kaybettiğini, üç sivilin de yaralandığını duyururken, DSG açıklamasında “üç sivilin öldüğü ve dokuz sivilin yaralandığı” bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de ölenlerin ‘sivil’ olduğunu belirtti.

AFP’nin haberine göre Kamişlo’daki saldırıyı IŞİD üstlendi.


16:57 | “Türkiye’ye yönelik çok ağır yaptırımlar kapıda”

Türkiye’nin operasyonuna ilişkin gazeteci Zeynep Kuray’a değerlendirmelerde bulunan HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, devam eden operasyonun üç temel hedefi olduğunu söyledi;

  • Kürtlerin sınırın diğer tarafında statü elde etmesini engellemek
  • Kürtlerin hakimiyetindeki bölgeyi boşaltıp oraya Türkiye’deki mültecileri yerleştirmek ve bölgeyi tamamen Araplaştırmak
  • İç siyaseti yeniden dizayn etmek

Özsoy ayrıca yakın zamanda ABD Senatosu’ndan Türkiye’ye yönelik hem ekonomik hem siyasi hem de enerji alanında çok ağır yaptırım kararlarının geçmesinin beklendiğini söyledi.

Ona göre bu durum Trump üzerindeki baskıları daha da artıracak. Ancak Amerika’nın siyasi yapısında savaş ve dış politika açısından başkanın yetkilerinin çok geniş olduğuna dikkat çeken Özsoy, “Kurumlar ne yaparsa yapsın en nihayetinde son söz yine Trump’ın ağzından çıkacak” dedi.

Türkiye’nin çıkmaz bir maceraya giriştiğini de savunan Özsoy, “Attığı her adımda bataklığa saplanabilir” değerlendirmesinde bulundu.


16:47 | Mardin’de gözaltı sayısı 30’u aştı

Sınır hattındaki Mardin’in Nusaybin ilçesinde gözaltına alınanların sayısı arttı.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonunun ardından bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında aralarında HDP ve DBP’li yöneticilerin de olduğu birçok isim gözaltına alındı.

Öğlen saatlerinde ise Barış Annesi Nure Tarlak polisler tarafından “ifadeniz var” denilerek emniyete götürüldü.

Mardin genelinde son iki gündür yapılan ev baskınlarında şimdiye kadar aralarında Derik Belediye Eşbaşkanı Şerif Kıran ve çok sayıda HDP’li belediye meclis üyesinin de bulunduğu 34 kişi gözaltına alındı.


16:25 | Bir tepki de İtalya’dan: Suriyeli mülteciler askeri bir girişimde şantaj aracı olamaz

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriyeli mültecilerin Avrupa ülkelerine gitmesine atıfta bulunarak “Ey AB, operasyonumuza ‘işgal’ derseniz kapıları açarız” açıklamasına İtalya Başbakanı Guiseppe Conte’den de tepki geldi.

Conte, “Avrupa Birliği, bu şantajı kabul edemez. Türkiye’nin ağırladığı Suriyeli mülteciler askeri bir girişimde şantaj aracı olamaz. Bunu kabul edemeyiz ve bu acilen durdurulmalı” açıklamasını yaptı.

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk da “Sığınmacıların silah haline getirilmesini ve bize karşı şantaj yapmak için kullanılmasını da hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü tehditleri tümüyle uygunsuzdu” demişti.


15:53 | Azez’de TSK üssüne saldırı: Yaralı askerlerden ikisi yaşamını yitirdi

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu devam ederken, Halep’e bağlı Azez ilçesi yakınlarındaki TSK üssüne sabah saatlerinde havanlı saldırı düzenlenmişti.

DHA saldırının Suriye’nin Tel Rıfat bölgesinden düzenlendiğini, yaralanan beş askerin Kilis Devlet Hastanesi’ne getirildiğini bildirmişti.

Yaralı askerlerden ikisi yaşamını yitirdi. Piyade Uzman Onbaşı Yunus Mermer ve Piyade Uzman Çavuş Abdülhamit Bilgen’in yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

Yaralı askerlerden üçünün tedavisi ise devam ediyor.


15:50 | Soylu: 500’e yakın sosyal medya hesabına işlem yapıldı, 121 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu harekâtla ilgili sosyal medya paylaşımlarına yönelik operasyonlara dair bilgi verdi.

Soylu, “500’e yakın sosyal medya hesabına işlem yapıldı, kara propaganda yapan 121 kişi gözaltına alındı” dedi.


15:42 | BM’den sivil ölümlere ilişkin açıklama

BM İnsan Hakları Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonunda ikisi kadın biri çocuk olmak üzere yedi sivilin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaştı. Colville ayrıca aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda sivilin yaralandığını belirtti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bombardımanlarda 10 sivilin Suriye tarafında hayatını kaybettiğini açıklamıştı. Rudaw’ın aktardığına göre ajansa konuşan Kürt Kızılay’ı üyesi İva Ahmed ise sivil kayıp sayısını 50 olarak duyurmuştu.

Bu açıklama ve paylaşılan bilgilere karşı Milli Savunma Bakanlığı herhangi bir sivil kayıp olmadığını savunuyor.


15:25 | “Barış savunuculuğu suç olamaz, bugün ses çıkarma günüdür”

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Urfa ve Mardin, yani sınır hatları başta olmak üzere parti yöneticileri ile DTK delegelerinin operasyonlarla gözaltına alındığını söyleyen Başaran, “Elimizdeki rakamlara göre 90’ın üzerinde gözaltı var. Bunun da tek bir amacı var, iktidarın kedisinin karşısında yükselen sesi bastırmak” dedi.

Buna karşın barış savunuculuğunun suç olamayacağını belirten Başaran, “Bugün ses çıkarma günüdür” dedi ve hem toplumsal muhalefete hem de iktidara çağrı yaptı:

“Türkiye’de barıştan, özgürlükten yana olanlara, demokrasiyi savunanlara; Rojava’da, Kuzey Suriye’de Kürtlerin kazanımlarına saygı duyanlara sesleniyoruz: Bugün ses yükseltme günüdür. Sesimiz savaş tamtamları arasında çıkmıyor gibi hissetmeyelim. Bugün çıkan her barış sözü iktidarın geri adım atmasına, yaptığından pişman olmasına sebep olacaktır.

“İktidara bir kez daha sesleniyoruz: Gittiğiniz bu yol, yol değildir. İçeride çözemediğiniz Kürt meselesini dışarıdaki, sınırın ötesindeki Kürtlere saldırı olarak kullanamazsınız. Bu meselenin çözümü içte ve dışta çetelerle işbirliği yaparak değil, tecavüzcülerle işbirliği yaparak değil, bin yıllarca ortak kaderi yaşadığınız Kürtlerle oturup, müzakere edip barışmaktır. Kürtlerle barışmadan bir adım daha ileri gidemezsiniz.”


15:05 | Dokuz siyasi parti Diyarbakır’dan seslendi: Operasyonlar durdurulsun

Diyarbakır’da dokuz siyasi parti Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye dönük operasyonuna ilişkin ortak bir açıklama yaptı.

Operasyonun Ortadoğu ve Türkiye’deki kaosu daha da derinleştireceğini belirten partiler, “hükümetin ‘terör koridoru’ söyleminin kamuoyunu manipüle etmeye yönelik” olduğunu savunurken, devam eden operasyonun Kürt düşmanlığını daha da kışkırtacağını ve Türkiye’de gerginliği arttıracağını belirtti.

Açıklamada hükümetin son gelişmeleri bahane ederek OHAL ilan edebileceği vurgulanırken, “Zaten kuşa çevrilmiş olan demokratik hak ve özgürlüklerin tümden rafa kaldırması her an gündeme gelebilir” denildi.

Ayrıca, “Fırat’ın doğusuna fırlatılan füzeler, aynı zamanda ekonomik sorunlarla boğuşan, her gün yapılan zamlar altında inleyen halkın lokmasını daha da küçültecektir. Bu saldırıların faturası başta Kürtler olmak üzere tüm vatandaşlara ve demokrasi güçlerine kesilecektir” ifadesi kullanıldı.

Operasyonun sonlandırılmasını ve Türkiye’nin Fırat’ın doğusundan çekilmesini isteyen partiler bir de çağrıda bulundu: “Başta ABD olmak üzere AB ve uluslararası toplumu ve kuruluşlarını, kamuoyunu saldırılarını durdurması için Türkiye’ye yönelik baskılarını artırmaya çağırıyoruz. Türkiye’deki demokrasi, barış ve özgürlük güçleri, emek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları saldırılara karşı seslerini yükseltmelidirler.”

Bildiriyi imzalayan partiler şöyle: Azadi Hareketi, Demokratik Bölgeler Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Partîya Azadi, Kürt Demokratlar Platformu, İnsan ve Özgülük Partisi, Kürdistan Sosyalist Partisi, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi.


14:25 | Mebruka Kampı boşaltıyor

IŞİD saldırıları nedeniyle yerinde edilmiş kişilerin barındığı Kuzey Suriye’deki Mebruka Kampı’nın başka bölgeye taşınacağı açıklandı.

Reuters’ın aktardığına göre Türkiye sınırına 12 kilometre mesafede bulunan kamp, Türkiye’nin operasyonu dolayısıyla Haseke’nin güneyindeki Arişa’ya taşınacak.

Söz konusu gelişme Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi tarafından da teyit edildi.

Açıklamaya göre kampta 7 bin göçmen bulunuyor.

Diğer yandan 13 bin 785 göçmenin bulunduğu Ayn İsa’daki kampın taşınması için de görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Bu kampta kalanlar arasında IŞİD’lilerin aileleri ve Iraklılar da var.


14:01 | NTV: Nusaybin’de haber takibindeki gazetecilerden ikisi hafif yaralandı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde harekatı takip eden gazetecilerin bulunduğu binaya Kamişlo tarafından ateş açıldığı belirtildi.

NTV’nin aktardığına göre olayda iki gazeteci hafif yaralandı. Yaralı gazeteciler, olay yerine giden sağlık ekipleri tarafından tedavi edildi.

Diğer yandan Suriye’den yayın yapan haber kuruluşları, Kamişlo’daki Anteriye Şarki Meydanı’na yakın bir noktaya havan topu isabet ettiğini ve sivillerden yaralananlar olduğunu aktardı.


13:57 | AB’den Erdoğan’a “şantajı kabul etmeyeceğiz” yanıtı

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Güney Kıbrıs’ı ziyareti sonrası AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine Twitter’dan yanıt verdi.

Erdoğan, “Ey AB, operasyonumuza ‘işgal’ derseniz işimiz kolay, kapıları açarız 3,6 milyon mülteciyi göndeririz” ifadelerini kullanmıştı.

Tusk ise bu sözlere “Şantajı kabul etmeyeceğiz” sözleriyle karşılık verdi.

“Türkiye, eylemlerinin bir başka insani felakete yol açması ihtimalinin temel endişemiz olduğunu anlamalı.

“Ve sığınmacıların silah haline getirilmesini ve bize karşı şantaj yapmak için kullanılmasını da hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz.

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünkü tehditleri tümüyle uygunsuzdu.”


13:54 | İspanya: Operasyon devam ederse İncirlik’teki Patriot’larımızı çekebiliriz

İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’deki operasyonu devam ettirmesi durumunda İncirlik’te bulunan Patriot hava savunma sistemlerini geri çekebileceklerini açıkladı.

Robles, “Hükümetimizin tutumu açık. Biz her zaman barıştan yanayız. Bu konuyu NATO’da görüşmek üzere gündeme getireceğiz” dedi.

İspanya olarak dünya genelinde barış misyonları yürüttüklerini belirten Robles, “Savaş çıkması riski olduğunda misyonu yeniden değerlendirmesi için NATO’ya bildireceğiz” şeklinde konuştu.

Robles, kendi görüşlerinden bağımsız olarak NATO’dan çıkacak karara bağlı kalacaklarını da ifade etti.

İncirlik’te İspanya’nın 6 adet yerden hava savunma sistemi bulunuyor.


13:50 | DSG: İki günde 22 savaşçımız hayatını kaybetti

TSK ile Suriye Milli Ordusu ya da eski adıyla ÖSO’nun Kuzeydoğu Suriye’ye operasyonu devam ederken, Demokratik Suriye Güçleri yaptığı açıklamada operasyonun ilk iki gününde toplam “22 savaşçının hayatını kaybettiğini” duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasına göre ise operasyonun başlangıcından şu ana dek 29 DSG üyesi yaşamını yitirdi, bombardımanlarda 10 sivil de Suriye tarafında hayatını kaybetti.

Millî Savunma Bakanlığı son yaptığı açıklamada YPG’lilerle çıkan çatışmada bir askerin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.


13:32 | CHP’ye ‘içeriden’ eleştiri: Yerel seçimlerde ortaklaşan seçmen iradesine tamiri çok zor bir darbe indirdi

Eski Cumhuriyet Başsavcısı ve CHP üyesi İlhan Cihaner, partisini eleştiren bir yazı kaleme aldı.

BirGün’deki köşesinde “Yaşadığımız ‘şey’!” başlıklı yazısında, soyut barış temennisinin bile kriminalleştirip ihanetle eşdeğer sayıldığını belirten Cihaner, savaş karşıtı/barış yanlısı bir tutum almanın her zamankinden daha zor olduğunu belirtiyor.

Cihaner, tezkereye “evet” diyen partisinin tutumunun ise ‘yerel seçimlerde ortaklaşan seçmen iradesine tamiri çok zor bir darbe indirdiği’ görüşünü paylaşıyor.

Yazının bir bölümü şöyle:

“Askeri, ekonomik ve toplumsal maliyeti bu kadar ağır olacak bu ‘şeyin’ ülkemizin iç politikası ile ilgisinin propaganda edilen gerekçelerden daha fazla olduğu ortada. Öcalan’ın mektubu, kayyum uygulamaları, CHP’yi PKK ile eşdeğer tutma girişimlerinin başaramadığını bu ‘şey’le elde etmiş oldu iktidar. Yerel seçimlerde ortaklaşan seçmen iradesine tamiri çok zor bir darbe indirdi. Maalesef bu tuzağın işlevsel hale gelmesinde asıl belirleyen CHP’nin tezkereye verdiği destek oldu. Bu tezkere ve tartışmalar hem Kürt sorununun güncellenerek kalıcı çözümü için, hem sıvasız yoksul evlere gelecek cenazelerin engellenmesi için, savaşın sınıfsal niteliğinin ortaya konulması için, Ortadoğu Halklarının antiemperyalist bir çizgide dayanışmasının inşası için, AKP’nin özünde ABD’ci çizgiye hizmet eden iki yüzlü politikalarının teşhiri için, Suriye yıkımında Batı’nın sorumluluğunun, Kürt hareketindeki şiddet yanlısı ve ABD’ci eğilimlerin eleştirisi için; ezcümle kurucu cesur bir siyaseti dillendirmek için kullanılabilinecekken hepsine onay verilmiş oldu. Peki bu tutum İktidarı, CHP ve liderini şeytanlaştırmadan vaz mı geçirecek? Kesinlikle olmayacak bu. Bir yandan siyasi özgürlükler iyice daraltılacak, savaşın faturası yoksullara kesilecek, ekonomik kriz de savaşa havale edilecek.”


13:20 | Putin’den IŞİD uyarısı

Rusya Devlet Başkanı Putin, operasyon nedeniyle IŞİD’lilerin kaçabileceği uyarısında bulunarak, “Türkiye’nin durumu kontrol altında tutabileceğinden emin olmadığını” söyledi.


13:10 | Sınır Tanımayan Doktorlar: Gire Spi’deki tek hastane kapatıldı

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptığı harekat nedeniyle sivillerin yerinden edildiğini ve bölgedeki kimi hastanelerin çalışamaz duruma geldiğini duyurdu.

DW Türkçe’nin aktardığına göre örgütün Suriye’deki acil durum sorumlusu Robert Onus, “Bölgede yaşayan nüfusun ihtiyaclarını karşılama konusunda halihazırda zorlanırken, insanların yerinden edilmesi ve çatışmalar nedeniyle yaşanan yaralanmalar hastanelerin sınırlı kaynakları üzerinde ilave baskı yaratıyor” dedi.

TSK’nin bombardımanı nedeniyle Gire Spi’deki (Tel Abyad) tek devlet hastanesinin kapandığını duyuran örgüt, sağlık çalışanlarının çoğunluğunun aileleri ile birlikte bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.


12:20 | Nusaybin’de etkinlikler iptal edildi

Türkiye’nin operasyonun ardından Mardin’in Nusaybin ilçesinde yapılması planlanan konser ve kültürel programlar belediye tarafından iptal edildi.

Yapılan açıklamada “Belediyemiz kültür sanat günleri kapsamında yapılması planlanan konser ve tüm kültürel programları iptal etmiştir” denildi.

Ayrıca bu hafta oynanması planlanan Amatör Lig’deki Nusaybin Belediye Spor ve Nusaybin Gençlerbirliği arasındaki maçın da ileri bir tarihe ertelendiği duyuruldu.


12:10 | NATO Genel Sekreteri İstanbul’da “harekatla ilgili endişelerini” paylaştı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirdi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

İkili baş başa görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyon hakkında NATO Genel Sekreteri’ne bilgi verdiklerini söyleyip, Türkiye’nin müttefiklerinden dayanışma beklediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı, “‘Türkiye’nin meşru endişelerini anlıyoruz’ demek yetmez, bu dayanışmayı açık bir şekilde görmek istiyoruz” dedi.

Stoltenberg ise konuşmasında “Bizim ortak düşmanımız IŞİD” vurgusunu yaptı.

NATO Genel Sekreteri Türkiye’nin güçlü bir NATO müttefiki olduğunu vurgulasa da harekatla ilgili “endişelerini” paylaştığını da söyleyerek, “Gerilimin artırılmaması, daha fazla istikrarsızlığa sebep olunmaması ve insanların acılarının artırılmamasının gerektiğini anlattım” diye konuştu.

Stoltenberg, Suriye’de tutulan yabancı IŞİD savaşçılarının Suriye’de kalması gerektiği görüşünü vurguladı.

Öte yandan NATO’nun YPG’ye karşı pozisyonu sorulan Stoltenberg’in buna yanıtı da şu oldu:

“NATO’nun açık bir terör örgütü listesi yok. Biz DAEŞ’e karşı mücadele koalisyona müdahil olduk. Asıl mücadelenin yerel güçleri eğitmek olduğunu biliyoruz. Kuzey Suriye’de YPG’ye gelirsek, müttefiklerimiz arasında bir fikir birliğinin oluşmadığı bilinen bir gerçek. Ancak Kuzey Suriye’de NATO yer almıyor.”


11:45 | Ceylanpınar ve Akçakaleliler evlerini terk etti

Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonun üçüncü gününde sınır hattındaki çatışmalar şiddetlenirken, sınırdaki kentlerden Urfa’nın Ceylanpınar ve Akçakale ilçelerinde yaşayanların büyük bir bölümü, yaşanan savaştan doğrudan etkilenmeleri nedeniyle evlerini terk etti.

İlçelerden ayrılanların çoğunlukla Urfa kent merkezi ile Siverek ve Viranşehir ilçelerine yerleştiği belirtiliyor.

Operasyonun üssü konumunda olan Ceylanpınar ile Akçakale’ye düşen bombalar sonucu dört sivil hayatını kaybetti.


11:35 | Britanya basını: IŞİD’li ailelerin tutulduğu kampın güvenliği günden güne zayıflıyor

Britanya basınında yer alan haberlerde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekatının IŞİD’in yeniden canlanmasına neden olabileceği savunuluyor.

Daily Telegraph gazetesinin Ortadoğu muhabiri Josie Ensor’un özel haberinde, Demokratik Suriye Güçleri’nin kontrol ettiği bölgede bulunan ve 70 bine yakın IŞİD’li kadın ve çocuğunun barındığı Hol kampında, radikalleşmenin giderek arttığına dikkat çekiliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı haberde, “kamptaki güvenliğin giderek zayıfladığı ve kontrolün kadınların kendi kurdukları birimlere geçtiği” aktarılıyor.

IŞİD lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’nin geçen ay kamptaki kadınlara “ayaklanma” çağrısında bulunduğunu hatırlatan Josie Ensor, kadınların toplu kaçma planı yaptığını ama daha sonra bunun hayata geçirilemediğini yazıyor.

Haberde bir yardım kuruluşu yetkilisinin “Buradaki çocuklar dünyadaki en katı IŞİD destekçilerinin yanında büyürken, onların radikalleşmesini engellemek çok zor” dediği aktarılıyor.

Financial Times ise “Avrupalı ve ABD’li yetkililer, Kürt savaşçıların IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevlerini terk edip Türk ordusu ile savaşmaya gitmelerinin IŞİD’i yeniden canlandıracağını söylüyor” diyor.

DSG kontrolündeki bölgede tutuklu bulunan IŞİD’liler arasında Avrupa vatandaşlarının da olduğuna dikkat çekilerek, IŞİD’in yeniden dirilmesinin Suriye’nin çok daha ötesinde sonuçları olabileceği belirtiliyor.


11:15 | Operasyon protestosunda gözaltına alınanlar serbest

HDP Ankara İl Örgütü’nün, operasyona karşı “Savaşa hayır” sloganıyla Sakarya Caddesi’nde yapmak istediği protesto eylemine dönük polis müdahalesi sonucunda darp edilerek gözaltına alınanlar emniyette ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.


11:05 | AB de yaptırım hazırlığında

Fransa, Avrupa Birliği’nin Kuzey Suriye’ye başlattığı operasyon nedeniyle Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının ‘masada olduğunu’ belirtti.

Fransa’nın AB Bakanı Amelie de Montchalin’in açıklamasına göre yaptırımlar konusu gelecek hafta yapılacak AB Liderler toplantısında masaya yatırılacak.

Montchalin’in yaptırımlara yönelik sorulara cevabı şöyle:

“Elbette bu da masaya yatırılacak konular arasında. Siviller ve geçtiğimiz beş sene boyunca koalisyonu destekleyen Suriye güçleri için tamamen ve kesinlikle şok edici olan bir durumun karşısında güçsüz kalmayacağımızı tahmin edebilirsiniz. Bölgenin istikrarı için bu şok edici.”


10:50 | Avrupa’da operasyona karşı eylemler

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonu Avrupa’da protesto edildi.

Almanya’nın birçok kentinde ve yine Hollanda, Belçika, İsviçre ve Fransa’da sokağa çıkan binlerce kişi operasyona tepki gösterdi.

Yapılan eylemlerde uluslararası güçlerden “Türkiye’nin operasyonuna karşı harekete geçme” çağrısı yapılırken, “Rojava yalnız değildir” dövizleri taşındı.


10:30 | Azez’de TSK üssüne saldırı

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu devam ederken, Halep’e bağlı Azez ilçesi yakınlarındaki TSK üssüne havanlı saldırı düzenlendi.

DHA saldırının Suriye’nin Tel Rıfat bölgesinden düzenlendiğini, yaralanan beş askerin Kilis Devlet Hastanesi’ne getirildiğini bildirdi.


10:05 | “Trump Kuzey Suriye’de ateşkes için ortak zemin bulmaya çalışıyor”

ABD Başkanı Trump, dün Türkiye’nin askeri harekatı konusunda paylaştığı mesajlarda “Üç seçeneğimiz var: Binlerce asker gönder ve Askeri olarak kazan, Türkiye’yi Ekonomik olarak ve Yaptırımlarla sert bir şekilde vur, ya da Türkiye ile Kürtler arasında bir anlaşmaya arabuluculuk et” ifadesini kullanmış, ardından da gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Umarım 3. seçenek olur. Umarım arabulucu olabiliriz” demişti.

ABD Başkanı’nın bu açıklamasından bir süre sonra ise ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Trump’ın Kuzey Suriye’de ateşkes için ortak zemin bulmaya çalıştığını söyledi.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

09:18 | Dokuz barodan ‘operasyon’ açıklaması

Diyarbakır, Van, Urfa, Mardin, Şırnak, Muş, Adıyaman, Bingöl ve Dersim baroları, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu ile ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada “Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere tüm devlet yetkililerini ve muhalefet partilerini, barışa davet ediyor, savaşın derhal durdurulmasını talep ediyoruz” denilerek, şunlar ifade edildi:

“Savaş isteyenlerin savaşın bütün insani, vicdani, ahlaki ve hukuki sorumluluğunu da üstlenecekler. Savaşın tarafı olamayan sivillerin, kadınların, çocukların ölümünden ve halkların bir arada yaşama iradesinin ortadan kaldırılmasından sorumlu olacaklar.

“Bu politik manevra Türkiye’nin sosyal, siyasal, ekonomik ve psikolojik alanda yaşadığı krizleri daha da derinleştirmekten öteye geçmeyecek. Türkiye’nin tüm dünyayı karşısına alarak gerçekleştirdiği bu savaştan askeri olarak galip gelmesi mümkündür, ama unutulmamalıdır ki ‘savaş; kimin haklı olduğuna değil, kimin güçsüz olduğuna’ karar verir.

“Kazananı olamayacağına inandığımız bu savaşın kaybedeni, başta Türk ve Kürt halkı olmak üzere tüm Ortadoğu halkları olacaktır.”


09:10 | İzmir’de ‘sosyal medya’ operasyonu: 11 gözaltı

İzmir’de, Türkiye’nin operasyonuyla ilgili sosyal medyadan “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 11 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Karar sonrası İzmir merkez ile Aliağa, Dikili ve Menemen ilçelerinde düzenlenen operasyonlarda hakkında gözaltı kararı verilenlerin tamamı gözaltına alındı.


08:45 | ABD’de Cumhuriyetçilerden Türkiye’ye yaptırım tasarısı

ABD’de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen’ın üzerinde uzlaşı sağladığı Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısının ardından Temsilciler Meclisi’nden 29 Cumhuriyetçi Kongre üyesi de benzer bir yaptırım yasa tasarısı sunacaklarını açıkladı.

Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, Cumhuriyetçi Parti grubu denetçisi Steve Scalise ve diğer parti liderleri, Ankara’nın operasyonuna güçlü bir karşılık verilmesi gerektiğini savundu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Cumhuriyetçi Kongre üyesi Liz Cheney yaptığı yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve rejimi, IŞİD’e karşı binlerce kayıp veren ve yurdumuzu korumamıza yardım eden Kürt müttefiklerimize acımasızca saldırdığı için ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalmalı” dedi.

“Bu yaptırımlar sadece Erdoğan’ın rejiminin Kuzey Suriye’deki vahşi saldırılarına yönelik bir cevap değil. Kongre uzun zamandır rejimin Rusya gibi ABD düşmanlarıyla yaptığı iş birliğinden rahatsız.

“Türkiye ona diğer müttefiklerimiz gibi davranmamızı istiyorsa, müttefikimiz gibi davranmaya başlamalı.”


08:28 | MSB: Bir asker yaşamını yitirdi

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ‘Barış Pınarı Harekatı’nda bir askerin yaşamını yitirdiği, üç askerin yaralandığı bildirildi.

Açıklamada yaşamını yitiren askerin Astsubay Ahmet Topçu olduğu kaydedildi.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün




Önceki Haber
Gözaltına alınan Bismil Belediyesi Eşbaşkanları serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Köleliğe savaş açan Harriet Tubman’ın hikâyesi beyazperdede