Ana SayfaDünyaCANLI BLOG | Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda yedinci gün

CANLI BLOG | Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye operasyonunda yedinci gün

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri operasyonu, yedinci gününe girdi. Harekât sürerken dün gece saatlerinde ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye yönelik bir dizi yaptırım açıkladı ve sırada başka yaptırımların olabileceğinin sinyalini verdi. Gün içinde öne çıkan gelişmeleri canlı bloğumuzdan takip edebilirsiniz.



23:59 | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asla ateşkes ilan etmeyiz

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı /Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilere konuştu ve “Trump ‘ateşkes ilan edin’ dedi, asla ateşkes ilan etmeyiz” diye konuştu.

NTV’nin haberine göre Erdoğan, “yaptırım konusunda bir endişeleri olmadığını” da sözlerine ekledi.

Haberde Erdoğan’ın Minbiç ve Kobani konusunda “Rusya ve ABD ile görüşmeler devam ediyor” dediği de belirtiliyor.

Erdoğan, Suriye ordusunun ilerleyişi konusunda ise “Rejimin girmesi olumsuz değil ama terör örgütü kalmamalı” dediği bildiriliyor.


23:45 | Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi: Türkiye, sınırı en fazla 10 kilometre geçebilir

Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiyev, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekâtı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Moskova’nın Türkiye’nin düzenlediği operasyonu onaylamadığını belirten Lavrentiyev, üzerinde mutabık olunan anlaşmalara göre Türkiye’nin ordusunu en fazla 10 kilometre içeriye sokabileceğini söyledi.

Lavrentiyev ayrıca Türkiye’nin kalıcı bir şekilde askerlerini Suriye’de konuşlama hakkı olmadığını açıkladı.

Bu açıklamanın öncesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 30 kilometre derinlikte bulunan Minbiç için “uygulama aşamasındayız” demişti.

Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetiminin uzlaşıya vardığı haberlerinin ardından ise Suriye ordusunun Minbiç’e ulaştığı dün Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından duyurulmuştu.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada askerlerinin Minbiç’te TSK’yle koordinasyon halinde olduğunu açıklamış ve Minbiç’in kontrolünün tamamen Suriye ordusunda olduğunu belirtmişti.


23:35 | Pence Ankara’ya geliyor, Erdoğan ile görüşecek

Mike Pence

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Çarşamba günü, yani yarın Türkiye’ye geleceği duyuruldu.

Açıklama ABD Başkanı Donald Trump’tan geldi. Trump, Türkiye’ye çok güçlü yaptırımlar uygulandığını ve ziyaretin “ateşkes” amaçladığını söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Pence’in Perşembe günü Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geleceği duyuruldu.

Açıklamada, “Başkan Yardımcısı Pence, Başkan Trump’ın bir çözüme ulaşılana dek, cezalandırıcı ekonomik yaptırımlarda kararlı olduğunun bir kez daha altını çizecek” denildi.


23:30 | Contemporary İstanbul’dan ‘Barış Pınarı’ e-postası, sanatçılardan tepki

Contemporary İstanbul’un Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin “sanatseverler” olarak addettiği kişilere “Barış Pınarı” adı verilen harekât ile ilgili e-posta gönderdiği ortaya çıktı.

Söz konusu yazıda, operasyon savunularak, uluslararası basın yayınları “yalan haber” yapmakla suçlanıyor.

E-postayı değerlendiren sanat dünyasındaki isimler ise duruma tepkili.

Kimisi e-postayı “delilik” olarak nitelendiriyor, kimisi de İstanbul’da “politik eser sergilemenin imkansızlığını” hatırlatıyor.


20:30 | İspanya da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği üyesi ülkelerin arasına İspanya da katıldı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “İspanya, Avrupa Birliği partnerleriyle koordinasyon içinde, Suriye’deki operasyonda kullanılabilecek askeri malzemelerin ihracatı için yeni lisans vermeyecek” dendi.

Daha önce İspanya Savunma Bakanlığı, Türkiye’de bulunan İspanya’ya ait Patriot hava savunma sistemlerinin geleceğinin NATO’ya bağlı olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan İspanya’nın bu adımı öncesinde İtalya, İngiltere, Çekya, Almanya, Fransa, Finlandiya, Norveç ve Hollanda Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıklamıştı.


20:20 | UEFA Türkiye’ye soruşturma başlattı

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın son iki Avrupa Şampiyonası karşılaşmasında “asker selamı” vermesi üzerine Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA soruşturma başlattı.

UEFA, söz konusu iki maçtaki görüntülerle ilgili bir Etik ve Disiplin Müfettişi’nin atandığını açıkladı. Müfettişin, siyasi anlamda provokatif bir davranışın olup olmadığının araştıracağı belirtildi.

Son olarak Türkiye futbolcuların dün oynanan Fransa karşılaşmasında “asker selamı” vermesi üzerine Fransa Spor Bakanı Roxana Maracineanu, UEFA’dan Türkiye’ye yaptırım uygulamasını istemişti.

Maracineanu, söz konusu hareketin “sporun ruhuna aykırı” olduğunu söylemişti.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise buna yanıt olarak, “Biz barışın ve kardeşliğin timsali bir medeniyetiz. Tarihe baksınlar, bizi kendileri gibi görmesinler. Ayak oyunlarına hiçbir zaman izin vermeyeceğiz” ifadelerini kaydetmişti.


20:10 | ABD Savunma Bakanı: NATO’da üye ülkeleri ekonomik önlem almaya zorlayacağım

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekâta ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Esper, “olası savaş suçları ve büyüyen insani krizin” tüm sorumluluğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğunu söyleyerek, önümüzdeki hafta yapacağı NATO ziyaretinde Türkiye’ye karşı “ekonomik önlemler” alınması konusunda üye ülkelere baskı yapacağını söyledi.

“ABD ile uluslararası toplumun karşı çıkmasına ve tekrarladığı uyarılara rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’nin kuzeyine tek taraflı işgal emri verdi, bu durum geniş çaplı can kayıplarına, mültecilere, yıkıma, güvensizlik ortamına ve ABD askeri güçlerinin artan bir tehditle karşı karşıya gelmesine neden oldu.

“Bu kabul edilemez saldırı aynı zamanda Suriye’de ‘IŞİD’i yenilgiye uğratma’ konusundaki başarılı çok uluslu hedefi zayıflattı ve pek çok tehlikeli IŞİD tutuklusunun serbest kalmasına yol açtı.

“Türkiye’nin sorumsuz eylemleri nedeniyle ABD güçlerinin Suriye’nin kuzeyinde karşılaştığı risk kabul edilemez bir düzeye ulaştı. Aynı zamanda daha geniş çaplı bir çatışmanın içine çekilme riskiyle karşı karşıyayız. Bu nedenle ABD Başkanı’nın talimatıyla Savunma Bakanlığı, ABD askeri personelini Suriye’nin kuzeydoğusundan planlı şekilde çekmektedir.

“Türkiye’nin tek taraflı eylemi sorumsuz ve fevridir. IŞİD’in yeniden dirilme ihtimali, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz de dahil olmak üzere bunun sonuçlarının tüm sorumluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aittir. Bundan ülkelerimiz arasındaki ikili ilişki de zarar görmüştür.

“Gelecek hafta Brüksel’de NATO’yu ziyaret edecek ve diğer NATO müttefiklerini, Türkiye’nin bu korkunç eylemlerine karşılık olarak kolektif ve tek tek diplomatik ve ekonomik önlemler almaları konusunda zorlayacağım.”


19:50 | BM Güvenlik Konseyi Kuzey Suriye gündemiyle toplanacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik harekâtı nedeniyle yarın toplanıyor.

Uluslararası haber ajansı Reuters’ın bildirdiğine göre görüşme üye ülkeler İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya tarafından talep edildi.

Çarşamba günü gerçekleşmesi beklenen görüşme, Türkiye’nin başlattığı harekât nedeniyle bu gündemle yapılacak ikinci toplantı olacak.


17:04 | TRT: Minbiç’te bir asker daha hayatını kaybetti

Minbiç’e düzenlenen havan topu saldırısı sonucu hayatını kaybeden askerlerin sayısının ikiye çıktığı bildirildi.

TRT Haber’in aktardığına göre hayatını kaybeden askerler üsteğmen ve uzman onbaşı rütbesinde.

Millli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada 8 askerin de yaralandığı kaydedilmişti.


16:20 | Serekaniye’de şiddetli çatışmalar

Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı ve “Barış Pınarı” adı verilen askeri harekatın hedefindeki Kuzeydoğu Suriye’deki kentlerden Serekaniye’de (Rasulayn) çatışmaların yoğunlaştığı bildiriliyor.

Milli Savunma Bakanlığı 12 Ekim’de kenti “kontrol altına alındığını” duyurmuştu. DSG ise TSK’nin “şehrin sadece bir kısmına girdiğini” belirtmişti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), şehir merkezindeki çatışmaların yoğunlaştığını duyurdu.

BBC Türkçe’nin haberine göre bu sabah saatlerinde DSG, kentte kontrolünü kaybettiği bölgeler için harekete geçti.

BBC Türkçe’ye kentteki gelişmelerle ilgili bilgi veren yerel bir kaynağa göre, TSK ve beraberindeki gruplar, şehrin doğusu, batısı ve kuzeyinde Türkiye sınırından ilerleyerek Serekaniye’yi çembere almaya çalışıyor.

Kuzey Suriye’den yayın yapan haber ajanslarının yanı sıra Rudaw ise şehrin kontrolünün DSG’ye geçtiğini duyurdu.

Ankara’dan henüz resmi bir açıklama gelmiş değil.


15:28 | Kılıçdaroğlu: Dünyanın tamamını kendimize düşman ilan ettik

Operasyona destek veren muhalefet partilerden CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tıpkı İYİ Parti lideri Meral Akşener gibi, Ankara’nın operasyondaki “uluslararası yalnızlığına” dikkat çekti.

Partisinin grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, “Bugün dünyanın tamamını kendimize düşman ilan ettik” dedi.

Hükümetin dış politikada yanlışlar yaptığını vurgulayan CHP lideri, “Her ülkenin özellikle de komşularımızın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı gösterelim dedik. Bunu göstereceğiz ki başka ülkeler de bize saygı gösterecek” diye belirtti.

Hükümetin ABD Başkanı Donald Trump’a karşılık veremediğini de söyleyen Kılıçdaroğlu, “Emin olun bunlar ülkenin çıkarlarını kesinlikle düşünmüyorlar. Bunların özel çıkarları ülke çıkarlarının üzerindedir. Çok ciddi suçlamaları var Trump’ın. Bir şey söylediler mi buna karşı?” dedi.


15:10 | Buldan: AKP içeride ve dışarıda giderek yalnızlaşıyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik yedi gündür sürdürdüğü ve uluslararası alanda tepkiyle karşılanan askeri harekatına değindi.

“Kendi içinizde barışınız var mı ki Kuzey Suriye’ye barış götürebilesiniz” diyen Buldan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı “Millet İttifakı’nın parçalanması bizim için çok önemli” şeklindeki açıklamasına ilişkin şöyle konuştu:

“AKP Genel Başkanı ‘Karşımızdaki ittifakın parçalanması önemlidir’ diyerek itiraf etti. Bu savaşla kendi ittifakını genişletmeyi hedefliyor. Bu savaşa destek verenler bilerek ya da bilmeyerek AKP’nin iktidar değirmenine su taşıyor. Bunun farkına varılması gerekir.”

AKP’nin içeride ve dışarıda giderek yalnızlaştığını da belirten Buldan, “Bu savaşa topu topu 5 ülke destek veriyor. Bir de IŞİD artığı çeteler. Filistin’den Kuzey Kıbrıs’a, Avrupa Birliği’nden Arap Birliği’ne varıncaya neredeyse bütün dünya Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye müdahalesine karşı çıkıyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, konuşmasında son olarak “Kürtler kaybettiğinde Türk halkı bir şey kazanmayacaktır. Kobani kaybederken, Edirne kazanmayacaktır. O nedenle kimse Kürtlerin kaybını kendi kazancı olarak hesaplamasın. Yanlış hesap mutlaka Rojava’dan dönecektir” diye belirtti.


14:57 | Putin’in Suriye Özel Temsilcisi: Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki operasyonu kabul edilemez

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev, Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetimi arasında anlaşmayla sonuçlanan görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Moskova’nın iki taraf arasında arabuluculuk yaptığını ve görüşmelerin çoğunlukla Rusya’nın Hmeymim Askeri Üssü’nde yapıldığını söyleyen Lavrentyev, Türkiye-Suriye sınırının güvenliğinin, “tüm sınıra” konuşlandırılacak Suriye ordusu askerleri tarafından sağlanması gerektiğini belirtti.

BBC’nin Rus Interfax Haber Ajansı’na dayandırdığı habere göre Şam ile Kürtler arasında sağlanacak daha yoğun iletişimin, Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumaya yardımcı olacağını da söyleyen Lavrentyev’e göre Türkiye’nin askeri operasyonu, DSG’yi Şam’la diyalog kurma yoluna itti.

“Rusya, Türkiye ile Suriye arasında herhangi bir çatışma çıkmasına izin vermeyecek” diyen Lavrentyev, “Ankara ile Şam’ın görüştüğünü” ifade etti ve iki ülkenin Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ile istihbarat servislerinin görüşmeye devam ettiğini söyledi.

Bununla birlikte, Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi, operasyonun Kuzeydoğu Suriye’deki “dini dengeleri bozabileceğini” söyledi ve Türkiye’nin operasyonunun “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.


14:48 | İngiltere, Türkiye’ye silah satışını askıya aldı

İngiltere Dışişleri Bakanı
Dominic Raab

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği üyesi ülkelerin arasına son olarak İngiltere katıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, ülkesinin Türkiye’ye yönelik savunma ihracatını gözden geçireceğini söyledi.

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonuyla ilgili parlamentoda konuşan Raab, İngiltere’nin Türkiye’ye silah satışı ile ilgili gözden geçirme sürene kadar savunma ihracatına lisans vermeyeceğini ifade etti.

Raab, Türkiye’nin operasyonunun bölge istikrarına zarar verdiğini de sözlerine ekledi ve “düşüncesiz ve ters etki yapıcı buldukları” operasyonun Rusya’nın işine yarayacağı görüşünü dile getirdi.

Ayrıca, NATO’ya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu kaydeden Raab, ittifakın Türkiye konusunda ABD ve diğer üyelerden daha fazla işbirliğine ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Daha önce Almanya, Fransa, İtalya, Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Çekya da Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıklamıştı.


14:40 | Akşener: Koskoca dünyada yapayalnız kaldık

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri operasyonunna destek veren muhalefet partilerinden İYİ Parti’nin lideri Meral Akşener, partisinin Meclis grup toplantısında ‘asker selamı’ verdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘dostlarının’ yalnız bıraktığını söyledi.

Erdoğan’ın hemen her gün ülke liderleriyle telefon trafiğinde olduğunu söyleyen Akşener, “Şimdi soruyorum; bütün bir devleti tek adamın iki dudağı arasına mahkum ettikleri bu sistemde, Allah aşkına, Sayın Erdoğan’dan başka kimse yok mu?” diye sordu.

“Bu işleri zamanında düşünecek, zamanında gereğini yapacak kimse yok mu? İletişim Başkanlığı var, Dışişleri Bakanlığı var, lobilere milyonlarca dolar para ödeniyor, Ama üç ülkenin desteği dışında, koskoca dünyada yapayalnız kaldık.”

Türkiye’nin ilk kez sınır ötesi operasyon yapmadığını da hatırlatan İYİ Parti lideri, “Daha önce de haklı gerekçelerle, çok sayıda operasyon yapıldı. Ancak, hiçbir operasyonda, uluslararası alanda bu kadar yalnız kalmadık” diye ekledi.

Akşener, Türkiye’yi yalnızlığa itenin ise dış politikadaki ‘strateji değişikliği’ olduğunu savundu.


14:15 | Bulgaristan’dan da ‘operasyonu sonlandırın’ çağrısı

Bulgaristan, sınır komşusu Türkiye’ye askeri harekatı sonlandırma çağrısında bulundu.

Çağrıyı yapan Başbakan Boyko Borrisov, “bu krizi çözmenin tek yolu diplomasiden geçiyor” diye konuştu.

Euronews’ün aktardığına göre Borrisov, şiddetin sınırı geçen mültecilerin sayısını artırabileceğine de dikkat çekti.


14:09 | Rusya: Minbiç’in kontrolü tamamen Suriye ordusunda

Fotoğraf: Nazım Daştan

Rusya Savunma Bakanlığı, askerlerinin Minbiç’te Türk Silahlı Kuvvetleri’yle koordinasyon halinde olduğunu açıkladı.

Rus Interfax haber ajansına göre Bakanlık, Minbiç’in kontrolünün tamamen Suriye ordusunda olduğunu da duyurdu.

Aynı açıklamaya göre ABD birlikleri Minbiç’ten ayrılırken, kentin kuzeyinde Türkiye ve Suriye ordularının bulunduğu bölgede iki ordu arasındaki cephe hattında Rusya’nın askeri polisi devriye yapıyor.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Rusya’dan gelen bu açıklamadan yaklaşık yarım saat önce bir açıklama yaparak Minbiç’ten atılan havan topu sonucunda bir askerin hayatını kaybettiğini, sekiz askerin de yaralandığını duyurmuştu.

Suriye devlet televizyonu İhbariye TV öğlen saatlerinde Suriye ordusunun Minbiç kent merkezine girdiğini duyurmuştu.


13:54 | BM’den Türkiye’ye ‘uluslararası hukuk’ uyarısı

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, uluslararası hukuk kapsamında, Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik yürütülen harekâtta “Kürt savaşçılar ve Kürt siyasetçilerin öldürülmesinden” Türkiye’nin sorumlu tutulabileceğini duyurdu.

İnsan Hakları Konseyi’nin sözcüsü Rupert Colville, Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında, “’Ahrar el Şarkiya’ adlı grubun mensuplarının Minbiç yakınlarında bazı DSG’liler ve bir Kürt siyasetçiyi öldürdüğünü gösteren bir video olduğunu” söyledi ve ekledi:

“Türkiye, bağlantılı olduğu grupların ihlâllerinden sorumlu tutulabilir (…) Türk yetkililerin derhal tarafsız, şeffaf ve bağımsız bir soruşturma başlatması çağrısında bulunuyoruz.”

BBC Türkçe’nin haberine göre söz konusu videoda, Suriyeli Kürt siyasetçi Hevrin Halef’in Türkiye’nin desteklediği silahlı örgütler tarafından öldürüldüğü görülüyor.

Videoda silahlı savaşçılar yerde yatan bir erkeğe otomatik silahlarla ateş açarken görülüyor. Bir diğer videoda öldürüldüğü görülen kadının da Hevrin Halef olduğuna inanılıyor.


13:52 | Mardin Valiliği: Kızıltepe ilçesine havan topu atıldı, iki kişi hayatını kaybetti

Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı sınır bölgesindeki Taşlıca ve Otluk mahallelerine sınırın diğer tarafından havan topu atıldığı belirtildi.

Mardin Valiliği tarafından yapılan açıklamada “2 sivil vatandaşımız vefat etmiş, 12 sivil vatandaşımız da yaralanmıştır” denildi.

Yaralılar, bölgeye sevk edilen ambulanslarla Mardin’deki hastanelere kaldırıldı.

Kızıltepe, Türkiye’nin 9 Ekim’de başlattığı operasyon kapsamında hedef alınan Kamişlo ve Gire Spi’nin (Resulayn) arasında kalan bölgedeki Dırbesiye’nin sınır komşusu.


13:45 | MSB: Minbiç’ten yapılan saldırıda bir asker yaşamını yitirdi

Fotoğraf: AFP

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Minbiç’ten yapılan havan topu saldırısı sonucu bir askerin hayatını kaybettiğini, sekiz askerin de yaralandığını duyurdu.

Açıklamada, Minbiç’ten atılan havan topu sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan askerlerin hangi bölgede olduğu ise belirtilmedi.

Minbiç’in kuzeyinde Türkiye’nin kontrolünü ele geçirdiği Cerablus ve batısında da Bab bulunuyor. Bu iki bölgede de TSK ile birlikte ismini “Suriye Milli Ordusu” olarak değiştiren Özgür Suriye Ordusu kontrolü sağlıyor.

Minbiç’in doğusunda ise Fırat Nehri’nin kıyısındaki bölgede yine Demokratik Suriye Güçleri hâkim.

Suriye devlet televizyonu İhbariye TV ise bugün Suriye ordusunun, 2016’dan bu yana DSG’nin denetimindeki Minbiç kent merkezine girdiğini açıklamıştı.


12:38 | İtalya da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği üyesi ülkelerin arasına İtalya da katıldı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalya’nın da Almanya ve Fransa’nın ardından, Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü askeri operasyona tepki olarak Türkiye’ye yönelik silah satışını durdurma kararı aldığını açıkladı.

BBC’nin haberine göre başkent Roma’daki parlamentoda konuşan Di Maio, “Suriye’deki krizin çözümü diplomatik olmalı, askeri değil” dedi.

Daha önce Almanya ve Fransa’nın yanı sıra Finlandiya, Norveç, Hollanda ve Çekya da Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıklamıştı.


12:35 | Erdoğan’dan Minbiç açıklaması

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı / Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yaptığı konuşmada Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük askeri harekatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bu sabah itibarıyla yaklaşık bin kilometrekarelik alanı kontrol altına aldıklarını öne süren Erdoğan, “Kısa zamanda Münbiç’ten Irak sınırımıza kadar olan bölgeyi güvenli hale getirip, ilk etapta 1 milyon daha sonra 2 milyon Suriyeli sığınmacının evlerine kendi tercihleriyle dönmelerini temin edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı Türkiye’ye yönelik yaptırımlara değinmeyen Erdoğan, “Suriye’nin kuzeyi barış pınarlarıyla yeniden yeşerene, hedeflerimize ulaşıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye de ekledi.

Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetiminin uzlaşıya vardığı haberlerinin ardından Suriye ordusunun Fırat’ın batısında yer alan Minbiç’e ulaştığı dün Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından duyurulmuştu.

Suriye devlet televizyonu İhbariye TV ise bugün Suriye ordusunun, 2016’dan bu yana DSG’nin denetimindeki Minbiç kent merkezine girdiğini açıkladı.

“Suriye Milli Ordusu” olarak değiştiren Özgür Suriye Ordusu’ndan güçlerin de Minbiç’in batı ucuna konuşlandığını belirtiyor.

Erdoğan, dün yaptığı açıklamada da “Birçok dedikodu var. Şu an itibarıyla Kobani’de Rusya’nın da olumlu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Münbiç konusunda ise biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız” demişti.


11:48 | Almanya “Türkiye’nin harekâtının hukuka uygunluğundan şüpheli”

Almanya hükümeti, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekâtının uluslararası hukuka uygunluğu konusunda şüpheleri bulunduğunu açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Suriye’deki mevcut durumun orada bulunan Kürt gruplara yönelik askeri müdahaleyi uluslararası hukuk çerçevesinde meşrulaştırdığı görüşünde değiliz” dedi.

Türkiye’nin “Gereken ve orantılı bir çerçevede” hareket etmesi gerektiğini savunan sözcü, sivillerin hayatının korunmasının ve insani açıdan uluslararası hukuka uymanın şart olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’nin operasyonu ile gerekçelerine atıfta bulunan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de Ankara’nın güvenlik kaygılarının “haklı” olduğunu, ancak bunu “Şimdi başlatılan askeri harekât için bir gerekçe” olarak görmediklerini söyledi.

Seibert, bu çerçevede Türkiye’ye derhal harekâta son verilmesi çağrısı yapıldığını sözlerine ekledi.

Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtı “teröre karşı mücadele” olarak gören Ankara, bu operasyonun uluslararası hukuk çerçevesinde haklı gerekçelerle düzenlendiğini savunuyor.


11:25 | Minbiç’teki ABD askerleri çekiliyor

Demokratik Suriye Güçleri ile Şam yönetiminin uzlaşıya vardığı haberlerinin ardından Suriye ordusunun Fırat’ın batısında yer alan Minbiç’e ulaştığı dün Suriye resmi haber ajansı SANA tarafından duyurulmuştu.

Mezopotamya Ajansı da bugün Minbiç’te bulunan ABD askerlerinin Fırat Nehri üzerinde bulunan Tişrin barajına doğru çekilmeye başladığını aktardı.

Diğer yandan bölgede bulunan AFP muhabiri, ismini “Suriye Milli Ordusu” olarak değiştiren Özgür Suriye Ordusu’ndan güçlerin de Minbiç’in batı ucuna konuşlandığını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada, Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki “Münbiç’e gireceğiz” demişti.

Bununla birlikte, Euronews’ün aktardığına göre Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinin karşısında bulunan Serekaniye (Resulayn) kırsalı hedef alınıyor. TSK’nin bölgeye yoğun obüs atışları sürüyor.


11:02 | Çekya da Türkiye’ye silah satışını durdurdu

Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği üyesi ülkelerin arasına Çekya (Çek Cumhuriyeti) da katıldı.

Çekya İçişleri Bakanı Jan Hamacek, Suriye’nin kuzeydoğusunda devam eden ve “Barış Pınarı” adı verilen harekat nedeniyle Türkiye’ye silah ve mühimmat satışını durdurma kararı aldıklarını duyurdu.

“Çek Cumhuriyeti, derhal yürürlüğe girmek üzere Türkiye’ye askeri teçhizatın ihracat lisansını askıya alıyor.”

Öte yandan İtalya, Türkiye’ye yönelik silah satışını askıya alacağını duyurdu. İspanya da benzer duruma hazır olduğu sinyalini verdi.

Daha önce Almanya, Fransa, Finlandiya, Norveç, ve Hollanda, Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıklamışlardı.


10:58 | Çin’den Türkiye’ye ‘operasyonu durdurun’ çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Pekin’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Euronews’ün haberine göre Türkiye’ye ‘operasyonu durdurun’ çağrısı yapan Shuang, “Suriye’deki askeri faaliyetlerinizi durdurup doğru yola geri dönün” dedi.


10:35 | Fransa, UEFA’dan Türkiye’ye ceza vermesini istedi

Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın Fransa’yla dün karşı karşıya geldiği maç bitiminde bazı Türkiyeli futbolcuların “asker selamı” vermesi üzerine Fransa Spor Bakanı Roxana Maracineanu, UEFA’dan Türkiye’ye yatırım uygulamasını istedi.

Twitter üzerinden açıklama yapan Maracineanu, söz konusu hareketin “sporun ruhuna aykırı” olduğunu belirterek, “UEFA’dan bu konuda yaptırım uygulanmasını talep ediyorum” dedi.

Fransa basınına göre Türkiyeli futbolcuların ‘asker selamı’ vermesiyle ilgili konu masada bulunuyor.


09:40 | “Volkswagen, Türkiye’deki fabrikasının kuruluşuyla ilgili nihai kararı erteledi”

Manisa merkezli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kuran Almanya otomotiv şirketi Volkswagen, Türkiye’deki araç üretim fabrikasının kuruluşuyla ilgili nihai kararı ertelediğini duyurdu.

Handelsblatt gazetesine konuşan Volkswagen şirketi sözcüsü, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü operasyonu sebebiyle uluslararası tepki aldığını ve fabrikanın açılışının şirketin itibarına zarar verebileceğini söyledi: “Bölgedeki durumu büyük bir kaygıyla izliyoruz”.

Ekim ayının başında Volkswagen, Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayımlanan açıklamada Manisa merkezli kurulan şirketin sermayesini 943,5 milyon TL olarak ortaya koymuştu.

Volkswagen yeni fabrikayla ilgili olarak Türkiye ile görüşmelerin nihai aşamada olduğunu, ancak resmi bir açıklama için tarihin henüz kesinleşmediğini bildirmişti.


09:27 | St. Pauli ‘operasyonu destekleyen’ Cenk Şahin’i kadro dışı bıraktı

Almanya futbol takımı St. Pauli “kimsenin farklı kültürleri yargılayamayacağını” belirtip, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye gerçekleştirdiği operasyona destek veren Cenk Şahin’i kadro dışı bıraktı.


09:15 | Erdoğan ile görüşen Trump “ateşkes ilan edilmesini istedi”

Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik operasyonuna dair gazetecilere konuşan ABD’li bir yetkili, amaçlarının müzakereyle mevcut duruma çözüm bulmak olduğunu ve yakında üst düzey bir heyetin Ankara’ya gideceğini söyledi.

Yetkili, Ankara’ya gidecek heyette Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de olacağını açıkladı.

Trump’ın dün hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Demokratik Suriye Güçleri’nin Genel Komutanı Mazlum Kobani ile görüştüğünü belirten yetkili, ABD’nin iki taraf arasında arabuluculuk yapabileceğini ifade etti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre yetkili, bundan sonra yapmak istediklerini de şöyle anlattı:

“İlk olarak, ateşkesle ve Kuzeydoğu (Suriye’de) var olan farklı çıkarlar arasında bir uzlaşma sağlamak. Daha sonra yalnızca ortağımız DSG ve halen bölgede olan kendi askerlerimiz değil, Türk ordusu ve birçok durumda disiplinsiz ve vahşi milislerinin yanı sıra Rusya ve Suriye ordusunun da olduğu yerde kalmasını sağlamak.

“Daha sonra da Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarını gidererek, güvenlik ihtiyacını ve Kuzeydoğu Suriye’de yaşayanların ihtiyaçlarını karşılayacak bir dizi plan ortaya koymak.”

Yetkili, Trump’ın ateşkes sağlanacağından oldukça emin olduğu da dile getirdi.


09:08 | ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının detayları

ABD Hazine Bakanlığı, Donald Trump’ın yayımladığı Başkanlık Kararnamesi ile getirilen yaptırımların detaylarına yönelik bir açıklama yaptı.

Açıklamaya göre, Savunma Bakanı Akar, İçişleri Bakanı Soylu ve Enerji Bakanı Dönmez kara listeye alınırken, ABD’de varlıkları donduruldu ve bu bakanlarla ABD’nin ya da ABD ile bağlantılı kurum ve kişilerin işlem yapmasına yasak getirildi.


08:35 | Hollanda’dan Türkiye’ye: Operasyonu durdurun

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’un dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik sürdürdüğü operasyonu durdurmasını istediği belirtildi.

BBC Türkçe’nin Hollanda Haber Ajansı’na dayandırdığı haberinde Blok, hükümetinin, Türkiye’nin yürüttüğü operasyonu kınadığını da ifade etti.

Ayrıca görüşmede Blok, IŞİD’lilerin bulunduğu kampların sıkı bir şekilde izlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bakan Blok, Çavuşoğlu’ndan, Türkiye’nin bölgedeki insani ihtiyaçlara cevap vermesini de talep etti.

Hollanda hükümeti, operasyona tepki amacıyla geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulama kararı almıştı.


Operasyonun birinci gününde neler oldu?

Kuzey Suriye’ye operasyonda ikinci gün

Kuzey Suriye’ye operasyonda üçüncü gün




Önceki Haber
Şer – Bahadır Altan
Sonraki Haber
İstinaf, ÇHD ve HHB'li avukatlara verilen hapis cezasını onadı