Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu’ndan ‘Kamişlo’ açıklaması

Çavuşoğlu’ndan ‘Kamişlo’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ile Türkiye arasında yapılan ‘Soçi mutabakatı’nda Kamişlo’nun hariç tutulmasına ilişkin “Rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmemek bakımından, Rusya’nın tavsiyesi ve ricasıyla Kamışlı’yı hariç tuttuk” dedi.

Kuzeydoğu Suriye gündemiyle Rusya’nın Soçi kentinde, dün bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesinin ardından 10 maddelik mutabakat metni açıklandı.

Buna göre Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik askeri harekatla girdiği bölgelerin doğu ve batısındaki 10 kilometrelik alanda yaklaşık 7 gün sonra Türkiye ve Rusya askerleri ortak devriye yapacak.

“23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir.
“Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.”

Mutabakata göre 10 kilometre derinlikte yapılacak ortak devriyelerde Kamişlo’nun (Kamışlı) hariç tutulmasının nedeni ise açıklanmadı.

Söz konusu mutabakat maddesine açıklık getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kamişlo’nun hariç tutulmasının Rusya’nın tavsiyesi ve ricasıyla gerçekleştiğini belirtti.

AA Editör Masası’nda konuşan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Kobani’den Irak’a kadar, Kamışlı hariç güvenli bölge olacaktır, YPG çekilecektir. Burada sızmaların önlenmesi için 10 kilometre derinlikte Rusya ile ortak devriye yapılacaktır.
“Kamışlı’da başından beri rejim var. Rejim unsurlarıyla karşı karşıya gelmemek bakımından, Rusya’nın tavsiyesi ve ricasıyla Kamışlı’yı hariç tuttuk. Ama YPG’liler Kamışlı’dan da çıkacak.”

Kamişlo’nun hariç tutulmasına ilişkin Moskova’dan henüz bir açıklama yok.


BM: Türkiye’nin harekatı 176 bin kişiyi yerinden etti, 80 bini çocuk

Savunma Bakanlığı’ndan ‘harekat’ mesajı, ABD’den ‘Soçi’ yorumu

Türkiye ve Rusya 10 maddelik ‘Suriye mutabakatı’nda anlaştı, ‘harekat sonlandırılıyor’

Çıkmaz yolda diretmek: Bir Suriye denemesi – Cengizhan Kaptan

Almanya ve Britanya basınında ‘Soçi mutabakatı’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çıkmaz yolda diretmek: Bir Suriye denemesi – Cengizhan Kaptan
Sonraki Haber
Van depreminin üzerinden sekiz yıl geçti